Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Live Sound

Live Sound Razmenite iskustva o uredjajima za live sound koji obuhvataju opremu i rad sa zvukom uzivo.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-05-2012, 09:34 AM   #11
sira
Senior Member

sira's Avatar

Default Re: Tambura?i

To mi je uvijek varijanta, ali tu ne mogu ni?ta utjecat na ono ?ta ide vani osim na boju i kompletni volumen, ali valjda su neki dobri tambura?i, pa će znat sami radit dinamiku
sira is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2012, 11:21 AM   #12
SNG
Junior Member

Iz mog kratkog iskustva i saveta jednog kolege tonca koji radi u radiju u NS dosta cesto sa tamburasima, ja mogu ovoliko da pomognem:

Ozvucavanje:

Bitno je da glavnu tamburicu (prima) ozvucis sa jednim mikrofonom.

Ukoliko se kontrabas pomera, a ozvucen je mikrofonom, onda se poprilicno oseti u zvuku. Ako ima svoj out preporucujem da ga preko njega ozvucis.

Ostalo ti je jos cetvorica - na dvojicu stavis po jedan mikrofon. Pitaj ih da li su svi "jedna grupa instrumenata" ili "dve" (valjda ce znati oni...), ako su dve onda ih ozvuci po grupama (jedan mic na jednu grupu).

Mix:

Prima treba da bude glavna ali ne primetno glasnija od drugih, ona sama lako izlazi posto ima takvu boju.

Pazi da kontrabas ne bude "trzav" i da ne iskace u niskim vec samo da "bude primetan".

Ostatak instrumenata treba da pliva zajedno sa primom i da joj ne smeta.

Ako su dobri tamburasi oni ce sami malo da se pojacavaju/stisavaju u zavisnosti od toga ko je glavni u kom delu pesme.

Ukoliko ovu cetvoricu budes ozvucio sa dva mikrofona vidi da ih malo panujes (15%-20%) jedne na jednu stranu druge na drugu.

To je sve sa moje strane, voleo bih kada bi jos neko dao svoje misljenje i komentar.

Pozz,
SNG
SNG is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2012, 01:16 PM   #13
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Pošto sam u RNS proveo deset godina, to što hoćeš dvojcu na jedan mic, to može u Studiju M ili u pozorištu ili na većim binama,Nojmanima, 441-icama,421-icama,Študerima,Nivovima ili Krestovima, gde i sa čim "radijci" uglavnom rade!

U klubu ili zvonkoj mermerno-staklenoj sali restorana za svadbe, mixerom od par stotina evra i šurkama ili slično ćeš videti zašto je to veoma teško... No... Kako god...

poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2012, 01:49 PM   #14
SNG
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Po?to sam u RNS proveo deset godina, to ?to hoće? dvojcu na jedan mic, to mo?e u Studiju M ili u pozori?tu ili na većim binama,Nojmanima, 441-icama,421-icama,?tuderima,Nivovima ili Krestovima, gde i sa čim "radijci" uglavnom rade!

U klubu ili zvonkoj mermerno-staklenoj sali restorana za svadbe, mixerom od par stotina evra i ?urkama ili slično će? videti za?to je to veoma te?ko... No... Kako god...

poz'
Pa jel mozes da kazes momku kako treba da odradi?
SNG is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2012, 10:26 AM   #15
sira
Senior Member

sira's Avatar

Znam da će bit teško zato i pitam, mislim da ću ih prebacit u studio koji je isto cca 15-20 kvadrata, poslagat ću ih u polukrug

Sad ne znam koliko je pametno uopće stavljat hrpu mikrofona u tako mali prostor, pretpostavljam da bi mi najpametnije bilo staviti dvije 414-ke pred ove ostale a rode broadcaster na bass, jer je on robusniji, a još jednu 414-ku na prim

shurke za vokale

Iskustvo mi govori da je sve jednostavnije što je izvođać bolji Zorica Kondža je super zvučala i sa betom 57 i pultom od 100 eura
sira is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2012, 10:30 AM   #16
seba04
Junior Member

Ja mislim da na prim sigurno ne treba mic tj trebalo bi ga još i udaljit od mic naspram ostalih. Poseban mic na basu je ok al na primi sigurno ne treba. Od svih instrumenata ona najjace prolazi kroz ozvucenje i znam kad smo se snimali na probi na jedan rode k2 omni da smo primu morali dosta udaljit naspram ostalih da bi omjeri bili ok.

Last edited by seba04; 25-05-2012 at 10:37 AM.
seba04 is offline   Reply With Quote
Old 25-05-2012, 11:42 AM   #17
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Quote:
Originally Posted by seba04 View Post
Ja mislim da na prim sigurno ne treba mic tj trebalo bi ga jo? i udaljit od mic naspram ostalih. Poseban mic na basu je ok al na primi sigurno ne treba. Od svih instrumenata ona najjace prolazi kroz ozvucenje i znam kad smo se snimali na probi na jedan rode k2 omni da smo primu morali dosta udaljit naspram ostalih da bi omjeri bili ok.
Omni karakteristka se ne stavlja na tamburase - NIKAD.

Na sve se stavlja mikrofon, samo zavisi kako ko svira i sta se zeli dobiti.

Dinamicki mikrofoni DA (skoro uvek) 421 i 441 ( ili nesto slicno)
Kondenzatorski RETKO
Old 25-05-2012, 12:20 PM   #18
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post

Na sve se stavlja mikrofon, samo zavisi kako ko svira i sta se zeli dobiti.

Dinamicki mikrofoni DA (skoro uvek) 421 i 441 ( ili nesto slicno)
Kondenzatorski RETKO
za dinamicke se slazem..... maade moze i neki kondenzator pa na lampaski preamp..... (probao doduse samo jednom, nije lose)
Old 25-05-2012, 04:50 PM   #19
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post
?to se tiče OMNI karakteristike, postoji jedan trik koji ljudi relativno retko koriste, a ponekad ume da bude koristan za velike (?iroke) izvore zvuka:

Dakle, zvučna prepreka napravljena od recimo mekog sunđera nalepljenog na tvrđi sunđer pa sve to npr. na stiropor (svakakvi upijajući materijali dolaze u obzir), koja stoji iza mikrofona i praktično od OMNI karakteristike pravi ?iroku kardioidnu karakteristiku. Nekakva DIY varijanta wide cardioid karakteristike koju imaju npr. Neumann TLM 170 i Rode 2000.

Naravno da izbor materijala i veličina prepreke imaju uticaj na konačni rezultat i naravno da treba eksperimentisati, ali se isplati (provereno iz prve ruke). Uz petnaestak minuta strpljenja od strane izvođača i malo svesti o tome na koji način ?ta utiče sva?ta mo?e da se uradi.

?to se tiče close mikinga - naravno da su dinamički mikrofoni pravi izbor! Ne neodimijumski nego ba? oni tradicionalni. Poslednja stvar koju ?eli? da istakne? na tamburi je tranzijent od trzalice (takođe provereno iz prve ruke, lično se zajebao ).

Pozdrav,

Vasa
Old 25-05-2012, 05:49 PM   #20
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
............
Dakle, zvučna prepreka napravljena od recimo mekog sunđera nalepljenog na tvrđi sunđer pa sve to npr. na stiropor (svakakvi upijajući materijali dolaze u obzir), .........
Azmafon presavijen preko mikrofonskog stalka slozenog u slovo "T".
Znaci, 5-10 tabli azmafona (jedinice i dvojke) uvek valja imati u studiju.
EDIT:
Zasto azmafon? Zato sto nam se moze!!! (u Srbiji).

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules