|
Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike Snimanje, produkcija, obrada i aranziranje Hip-Hop/RnB muzike i slicnih pravaca... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Upravo zbog svega ovoga ?to si naveo moderni hip-hop zvuči ko zadnje smeće ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Najvise tako zvuci zbog toga sto se radi hiperprodukcija i sto ljudi koji prave te beatove nemaju dve blage o miksanju i sta ce i kako da izadje dalje. I pre nije nista bilo bolje, masa rap albuma je snimljeno na 2 track beat iz semplera na neki tascam recorder i jedan do dva kanala vokala i cao. Ali uzmimo u obzir i to da su i sami reperi zvucali pre bolje i bili autenticniji kao umetnici nego reperi danas. To sigurno nije do opreme |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Pro Member
|
![]()
Evo koji je RZA-in setup bio (covek koji je radio masu soundtrack-ova za holivudske filmove itd) na pocetku kad su snimali prvi Raekwon-ov album i prvi GZA-in album. (93-94. godina, poceci grupe Wu Tang)
- soundtracs JADE mixing Console W/ Super true Automation -Tascam ATR 80 2" analog Multitack recorder -Api Mic pres & EQ's -Ensonic Dp4 (RZA's Favorite verb) Realtivno skromno (mada je JADE kostao vise desetina hiljada $ koliko vidim, ali sad moze da se nadje za 5-6-7 hiljada, znaci ja mogu da ga priustim). Najskuplji deo je konzola. Uzmimo u obzir da je RZA pasionirani producent. Verovatno je bilo i daleko skromnijih setup-a, ne bih da kopam vise o tome Last edited by Jan; 23-01-2012 at 09:19 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
VIP Member
|
![]()
Jos jedan (reprizirani) primer..dok sam bio u Soho studiju, mladi izraelski producent, u svojo sobici (2 x 1,8 M !!!) na starom G5 i Motu interfejsu i starom O2 mikseru napravi album (srebrni tiraz) sa kojega 3 singla udju u UK top 10 i pritom od toga zaradi preko ?400 soma funti !!
Posto je bio mlad i naprzen...spuca skoro pola od te love u hardware (od 2 Lexicona 224X, Eventide, brdo kompresora, pre-ampa, Distresora, Skupih konvertora (Prism), velikih Adam monitora, par skupih mikrofona, + veliki PT HD sa SVIM plugovima, par skupih gitara i (vintage) sintija , preseli se ogromu sobu i evo...skoro 9 godina nije napravio NISTA sto se prodalo i uslo na chart !!!
![]() |
#15 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
NE bih se slo?io do kraja. Poslu?aj starije hip-hop albume iz 90tih i vidjet će? veliku razliku u kvaliteti zvuka u odnosu na danas. A razlika je upravo u tome ?to se danas radi kod kuće na Fruity Loopsu a onda se radilo u big time studiju na SSL-u. Nema to veze sa rapperima. Recimo albumi iz 90tih od Snoopa, Dr Dre, Notorius BIG,Jay Z, Xclan, Nas, itd,itd. Sve to je svjetlosnu milju od bilo kojeg albuma danas. Pa danas je najjači projekt Lil Wayne koji zvuči presmije?no. To ne zvuči niti ko demo. ?ivi u?as |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() Upravo. Cak mislim da svaki ozbiljniji projekat ima dovoljan fond da se zakupi neka dobra soba sa dobrim slusanjem i da se za 2-3 dana "preslisha"kompletan album. Upravo ovo smanjenje potrosnje vremena u ozbiljnim studijima je finansijski ugrozilo iste, jer je zaista besmisleno sedeti deset dana u skupom studiju i seckati fajlove, kad se to moze raditi kuci. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Skoro svaki platinum rap album iz 80tih i 90tih koji ja imam je sniman iskljucivo na 2 inch 24 track formatu i mixan na SSL ili NEVE konzoli. To je tehnicki deo, isto bitan kao i produkcijski naravno koji je isto imao uticaj na sam kvalitet jer je tad budzet dozvoljavao da zakupis iskusne session muzicare koji bi svirali i radili overdub sa instrumentima od pocetka do kraja preko semplovanih bubnjeva. Tako se nekad radilo. Mada tako jos uvek rade ljudi poput Doktor Dreja. ![]() ![]() ![]() Danasnja muzika, ako ignorisemo losu produkciju i nedostatak talenta, TEHNICKI zvuci jako lose. Nije bas sve sto je novo lose, npr. najnoviji album od Tech N9ne zvuci vrlo dobro, zainteresovo sam se da vidim kako je album sniman, odgledao "the making of" snimak, i video da je 90% albuma snimano i mixovano u profesionalnom studiju na SSL 4K konzoli. Plugini su korisceni samo za sitne efekte na vokalu (npr. megafon efekat i slicno). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Illmatic je miksao Eddie Sancho, jedan od najvecih hiphop miksera. Covek tvrdi da danas miksa sve ITB i ostro se suprostavlja ljudima koji kazu da ne moze da se dobije zvuk ITB ![]() Taj isti Lil Wayne se danas miksa i snima u milionskim studijima ... I i dalje zvuci smesno, dakle nije do opreme Last edited by Jan; 23-01-2012 at 09:40 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Alex Da Kid - intervju (kako je "pocepao") | DaBear | Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike | 0 | 10-11-2010 08:50 PM |
"glupi"ASUS (i "pametni"Gigabyte) | milanCHE | Computer Hardware | 20 | 26-06-2009 12:01 AM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |
Da li postoji ""MUTRON" kao plug in? | splatch | Audio Software | 1 | 27-11-2005 11:46 AM |