Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-10-2011, 01:55 PM   #11
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Default Re: klavijatura -> kompjuter -> vst

Stvarno nisam znao to za Lexicona, mada ove dve firme koje sam pomenuo, mislim da tu, obrni okreni, nema oma?ke. Dakako, stoji i konstatacija za va?nost snage procesora. Zna? li Kate koji ti je procesor u kompjuteru?
Old 27-10-2011, 02:10 PM   #12
Kejt Bush
Junior Member

Problem se javlja na desktop konfiguraciji sa procesorom AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5000+2.61GHz. Taj računar ?elim da osposobim.
Ali sad ne znam da li je to do procesora, imam jedan Toshibin laptop dosta star Intel Pentium M procesor 1,6GHz koji u sebi ima integrisanu Sigma-Tel zvicnu kartu. Uz pomoć ASIO drivera koji je pode?en Buffer size=64samples (opcija Hardware buffer je isključena) dobijam latency od 2ms! Bez krkljanja i ?umova
Kejt Bush is offline   Reply With Quote
Old 27-10-2011, 02:26 PM   #13
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Kejt Bush View Post
Toshibin laptop dosta star Intel Pentium M procesor 1,6GHz koji u sebi ima integrisanu Sigma-Tel zvicnu kartu. Uz pomoć ASIO drivera koji je pode?en Buffer size=64samples (opcija Hardware buffer je isključena) dobijam latency od 2ms! Bez krkljanja i ?umova
Sa istim VST instrumentima i u istom audio softveru kao na tom Athlonu?

Pozdrav,

Vasa
Old 27-10-2011, 04:45 PM   #14
Kejt Bush
Junior Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Sa istim VST instrumentima i u istom audio softveru kao na tom Athlonu?

Pozdrav,

Vasa
Da
Kejt Bush is offline   Reply With Quote
Old 28-10-2011, 03:25 PM   #15
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Pa postoji mogucnost da integrisana karta koju imas na svom kompu jednostavno ne saradjuje sretno sa Asio4All. Probaj pronaci neki SBLive, i uz pomoc kx drajvera mozes da radis i u XPu i u Win7 (64bit). Kostace te 10 eura...

diviner is offline   Reply With Quote
Old 28-10-2011, 04:19 PM   #16
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

pa ako je ta konfiguracija, i ako je sistem pravilno istaliran i drajveri, definitivno nije do racunara (sto je moglo odma da se zakljuci jer je navela da ima problema sa konekcijom klavijatura komp da bi svirala u VST okruzenju) a cim moze da radi sa zahtevnim vst-ima znaci to nije uopste slab procesor za te neke osnovne funkcije, naravno kao sto kaze bockie optimizacija ce sigurno pomoci, isti processor sam imao na kucnom racunaru, i zbog filmova i muzike imao samo integrisan zvuk, kad sam pokusao da nesto dok sam uz komp zavrsim preko klavijature isto je "krchalo"... ubacio audigi 2 sb naso u nekoj kutiji na tavanu, i delimicno resio problem makar kad mi padne ideja da usnimim.... ali latencija je i dalje bila velika za neki ozbiljniji rad... ali ko sto kaze diviner malo kosta a zavrsi ti posao
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 28-10-2011, 05:31 PM   #17
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by BlasterMaster View Post
pa ako je ta konfiguracija, i ako je sistem pravilno istaliran i drajveri, definitivno nije do racunara (sto je moglo odma da se zakljuci jer je navela da ima problema sa konekcijom klavijatura komp da bi svirala u VST okruzenju) a cim moze da radi sa zahtevnim vst-ima znaci to nije uopste slab procesor za te neke osnovne funkcije, naravno kao sto kaze bockie optimizacija ce sigurno pomoci, isti processor sam imao na kucnom racunaru, i zbog filmova i muzike imao samo integrisan zvuk, kad sam pokusao da nesto dok sam uz komp zavrsim preko klavijature isto je "krchalo"... ubacio audigi 2 sb naso u nekoj kutiji na tavanu, i delimicno resio problem makar kad mi padne ideja da usnimim.... ali latencija je i dalje bila velika za neki ozbiljniji rad... ali ko sto kaze diviner malo kosta a zavrsi ti posao
Dakle, devojka (?ena?) bi mogla da ulo?i pare u novu zvučnu karticu koja ima bolje optimizovane ASIO drajvere i da na kraju dana raspola?e sistemom čija je "latencija i dalje velika za ozbiljan rad" A za razliku od tebe ona mo?da nema Audigy na tavanu...

Imam istu generaciju procesora (Athlon x64 Dual Core) i sve ?to mogu da ka?em je da... bolje da ne pričam ne koristim klavijature za kontrolu VST instrumenata (crtam "Morzeovu azbuku" da bih programirao bubanj i to je sve ?to se tiče VSTi, a buffer size mi je inače stalno pode?en na 4096 samples). ALI, kada bih hteo da sviram virtuelne instrumente preko klavijature NIKAD ne bih uzeo AMD-based ma?inu.

Procesor je bio i ostao "usko grlo" koje diktira generalnu latenciju sistema, a snaga procesora se ne meri samo njegovom nominalnom brzinom nego i načinom na koji koristi svoju brzinu (a AMD i Intel nisu ba? isti procesori). Diviner i Psionic mogu to bolje da objasne nego ja, po?to ja mogu da govorim samo iz ličnog iskustva, a ne kao poznavalac.

Sa druge strane - Kejt Bush ima Toshiba laptop koji radi bez problema... pa u čemu je onda problem

Pozdrav,

Vasa
Old 29-10-2011, 05:43 PM   #18
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

Pitanje za korisnike ili poznavaoce USB muzickih karti...

Do sada sam sve koristio PCI karte... sada razmisljam o kupovini USB...

Da li se u odnosu na PCI karte, USB 2.0 karte vise "dave" kod projekata baziranih na VST instrumentima ?

Pitam ovo iz razloga sto sam negde procitao da USB veza ide maksimalno do 480 Mbps... Da li je to dovoljno kod projekata kod kojih recimo svira 15-20 instrumenata ?

T
urbo folk nije muzika, turbo folk je kakofonija svih mirisa i ukusa vezanih u jednu zvucnu promaju koja ima zadatak da zadovolji najsire ukuse i najnize strasti.

Last edited by sRce; 29-10-2011 at 05:51 PM.
sRce is offline   Reply With Quote
Old 29-10-2011, 06:10 PM   #19
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by sRce View Post
Pitanje za korisnike ili poznavaoce USB muzickih karti...

Do sada sam sve koristio PCI karte... sada razmisljam o kupovini USB...

Da li se u odnosu na PCI karte, USB 2.0 karte vise "dave" kod projekata baziranih na VST instrumentima ?

Pitam ovo iz razloga sto sam negde procitao da USB veza ide maksimalno do 480 Mbps... Da li je to dovoljno kod projekata kod kojih recimo svira 15-20 instrumenata ?

Pfff...

Pa usb 2.0 je brzi od FW...! FW je 400. (ima i FW800, ali vecina interfejsa nije 800)

Drugo 44.1/16bit je STEREO (dakle dva kanala) 1411kbps, pa ti racunaj kojiko moze...

Ako ima interfejasa (licno posedujem onyx1640) koji moze da siba 96K/24bit X 16 kanala bez greske na klasican FW (400 Mbps) koji je sporiji od USB 2.0... Onda...

Last edited by Bockie; 29-10-2011 at 06:19 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 29-10-2011, 06:49 PM   #20
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Pfff...

Pa usb 2.0 je brzi od FW...! FW je 400. (ima i FW800, ali vecina interfejsa nije 800)

Drugo 44.1/16bit je STEREO (dakle dva kanala) 1411kbps, pa ti racunaj kojiko moze...

Ako ima interfejasa (licno posedujem onyx1640) koji moze da siba 96K/24bit X 16 kanala bez greske na klasican FW (400 Mbps) koji je sporiji od USB 2.0... Onda...
Vido sam neke grafikone da je USB 2.0 brzi od FW 400 ... ali pitao sam da cujem kako to u praksi svira...

T
urbo folk nije muzika, turbo folk je kakofonija svih mirisa i ukusa vezanih u jednu zvucnu promaju koja ima zadatak da zadovolji najsire ukuse i najnize strasti.
sRce is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules