Go Back   Rumski Forum > Rumski > Predlozi i sugestije

Predlozi i sugestije imate ideju kako da www.rumski.com ucinimo boljim? Recite...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-08-2011, 03:59 AM   #11
misovoj
Junior Member

misovoj's Avatar

Default Re: Online mastering i ostalo

Quote:
Originally Posted by Mogli View Post
Muzika je jedno cudno polje. Mnogi misle da sve znaju. A ja sam tek sad shvatio da nemam pojma o nicemu. 6 meseci sam radio mix jedne pesme i uvek otkrivao greske. To bi neko odradio za 6 minuta.
Koa kad sam pravis pljeskavicu, sve stavis ali nije to to, zato platis pa klatis.Ako ti pljeska koju si platio nije ok, menjaj hamburgeriju
Old 07-08-2011, 10:13 PM   #12
Ogi
Senior Member

Ogi's Avatar

Prijavljujem se za "testiranje", znate sta imam od hardware-a.
Ogi is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2011, 10:29 AM   #13
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Last edited by Everbeatz; 08-08-2011 at 10:40 PM. Reason: dupli post
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2011, 10:31 AM   #14
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Na ovom forumu ima dosta ljudi koji imaju opasne sprave i odlicno rade i zasto ne bi oni uzimali neki dinar za online mastering, nego neki likovi iz inostranstva. Zar nije lakse dogovoriti se sa nasim covekom, ciji studio mozes i da vidis uzivo, nego da verujes nekom preko, koji mozda ima samo Tracks?
Evo meni bi konkretno trebalo da se moj snimljeni vokal propusti kroz hardwerske sprave i ja bi za to platio naravno. Ako moze i neki mali popust, za clanove Rumskog ")
Nesto mi nije jasno - jel tebi treba mastering, mix ili "propustanje" individualnih traka kroz analog sprave pa da ti to mixas kuci? Ako je ovo trece u pitanju, ne bi nikom da kvarim srecu, ali ne vidim smisao u "propustanju kroz analog sprave" van konteksta mixa. I ja sam to probao jednom i to, moram priznati, ne radi posao. Ako ti je vec do hardvera, daj nekom ko ima outboard kompletnu pesmu na mix - ovako definitivno neces dobiti neki pomak.

pozdrav
Old 08-08-2011, 12:16 PM   #15
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Pa sigurno si druze u pravu, da necu nista posebno napraviti sa tim, jer je u principu SNIMANJE glavna stvar. Ja obozavam Erosa Ramazzotti-ja i naslusan sam te muzike do bola, ali niko ne moze da napravi takvu produkciju, jer ne zna tako da snimi te instrumente, kao sto tamo oni rade. To sve samo lici. Ali ako se vokal, solidno snimljen, propusti kroz hardwerski eq i kompresor i neki lexicon, sigurno ce se cuti razlika. Znaci saljes matricu na jednoj traci i neprocesiran vokal na drugoj. Eto, tako sam ja to nekako zamislio kao mali Djokica.

Last edited by Mogli; 08-08-2011 at 12:24 PM.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2011, 12:56 PM   #16
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Ne kazem ja da se nece cuti razlika, ali znam da sve zavisi od konteksta - sve zavisi od ostatka elemenata u mixu i odluke sta ces u kojem momentu koristiti.

U svakom slucaju probaj, pa vidi - zelim sve najbolje...nemoj mi zameriti na moje opaske

poz
Old 08-08-2011, 06:04 PM   #17
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Znaci saljes matricu na jednoj traci i neprocesiran vokal na drugoj. Eto, tako sam ja to nekako zamislio kao mali Djokica.
Znači neko treba da sklopi zvuk tih "skupih" OTB sprava sa zvukom tvoje "jeftine" ITB matrice? Zašto? Zato što ti se čini jeftinijim da platiš nekome (npr.) 15€ za obradu jednog kanala nego da mu platiš 100€ za obradu SVIH kanala

To otprilike znači da ne veruješ da tvoja pesma vredi više od 15€. A onda je i tih 15€ preveliko ulaganje, jebiga.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 08-08-2011 at 06:13 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2011, 06:18 PM   #18
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Pa sigurno si druze u pravu, da necu nista posebno napraviti sa tim, jer je u principu SNIMANJE glavna stvar. Ja obozavam Erosa Ramazzotti-ja i naslusan sam te muzike do bola, ali niko ne moze da napravi takvu produkciju, jer ne zna tako da snimi te instrumente, kao sto tamo oni rade. To sve samo lici. Ali ako se vokal, solidno snimljen, propusti kroz hardwerski eq i kompresor i neki lexicon, sigurno ce se cuti razlika. Znaci saljes matricu na jednoj traci i neprocesiran vokal na drugoj. Eto, tako sam ja to nekako zamislio kao mali Djokica.
he he he...a NIJEDNOG momenta niko da se dotakne - kako je ta mega matrica nastala...nije toliko do usnimavanja, bego do toga kako je sta i ko je odsvirao !! Produkcija NIJE usnimavanje !! Produkcija je prvo aranzman a posle sve ostalo. Ako su farbe dobro odabrane i linije dobro osmisljene...MNOGO je lakse...
A o pevanju i da ne pricamo! Ko kod nas peva kao "Razmazoti"..?
Neverovatno je koliko se ljudi trude oko miksa i usnimavanja a vrlo malo oko toga STA se usnimava...(??!!)

Zvuk "ko na dobroj ploci" se ne dobija samo masteringom !!!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2011, 01:24 AM   #19
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Znači neko treba da sklopi zvuk tih "skupih" OTB sprava sa zvukom tvoje "jeftine" ITB matrice? Za?to? Zato ?to ti se čini jeftinijim da plati? nekome (npr.) 15? za obradu jednog kanala nego da mu plati? 100? za obradu SVIH kanala

To otprilike znači da ne veruje? da tvoja pesma vredi vi?e od 15?. A onda je i tih 15? preveliko ulaganje, jebiga.

Pozdrav,

Vasa
Alo, Vaso, zemlja ovde! Pa ja imam trideset traka u projektu i sta sad treba neko da mi u eri dojajnih semplova, lupova i vrhunskih plugin-ova, obradjuje svaki track? Pa to druze mogu i sam. Ali ne mogu to sto ne mogu, a to je da USNIMLJENI materijal zvuci u nivou tih semplova i lupova, koje sam uzeo iz vrhunskih studija! A druga stvar neka svako radi ono sto hoce i zeli. Na cega bi licila pesma - Gnarls Barkley - Crazy, da ju je on dao da mu neko drugi obradjuje kanale? Odmah bi mu bas promenili.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2011, 02:56 PM   #20
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Alo, Vaso, zemlja ovde! Pa ja imam trideset traka u projektu i sta sad treba neko da mi u eri dojajnih semplova, lupova i vrhunskih plugin-ova, obradjuje svaki track? Pa to druze mogu i sam. Ali ne mogu to sto ne mogu, a to je da USNIMLJENI materijal zvuci u nivou tih semplova i lupova, koje sam uzeo iz vrhunskih studija! A druga stvar neka svako radi ono sto hoce i zeli. Na cega bi licila pesma - Gnarls Barkley - Crazy, da ju je on dao da mu neko drugi obradjuje kanale? Odmah bi mu bas promenili.
Ma kul, sve kako ti hoće?, samo pročitaj jo? jedared Everlastov odgovor

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules