Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-05-2010, 12:15 AM   #11
alek019
Senior Member

Default Re: windows 7 vs. audio ???

Iskoristite /3GB switch u boot.ini pod Windows-om XP.
alek019 is offline   Reply With Quote
Old 28-05-2010, 01:08 AM   #12
alek019
Senior Member

Ako ma?ina ima 4GB i radi pod 32-bitnim XP-om evo kako nekim RAM viewer-om izgleda raspolo?iva meorija (pri vrhu je ma?ina bez /3GB switch-a a posle i kada se on uključi
Attached Images

Old 28-05-2010, 01:21 AM   #13
MD
Senior Member

MD's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Sa Win XP 64bit bi trebalo da je isti slucaj - sto se memorije tice.

Da, windows xp 64 bita, radi kao sat...

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One
MD is offline   Reply With Quote
Old 28-05-2010, 04:32 AM   #14
Midi
Member

Midi's Avatar

Malo skrecem s teme al radi se o win7, dali ima neki tutorijal optimizacije Win7, kako je bilo za Xp, ili se radi jednako?
Midi is offline   Reply With Quote
Old 28-05-2010, 07:01 AM   #15
alek019
Senior Member

Ako ne ?elite da kopate po literaturi o win7 (ima je gomila) nadjite
Advanced System Optimizer 3.1
Podr?ani svi operativni sistemi pa i 7 (takodje i 32 i 64 verzije)
Dobri su i neki drugi, manje,vi?e.
Old 28-05-2010, 02:47 PM   #16
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by alek019 View Post
Iskoristite /3GB switch u boot.ini pod Windows-om XP.
Probao i ovo, ne znam zasto - ali nisam uspeo da predjem 2.0 GB. Problem je sto sa ovim switchem sistem ume da poblesavi, jer u 32bit sistemima, memorija uredjaja mora da se nadje u donjih 4 giga, pa kako god da se uradi, oduzima se od ukupne memorije. Znaci u najboljem slucaju ima oko 3.2 GB upotrebive memorije. Cak i onda Cubase nije mogao da predje 2 GB. U 64 bit sistemu, taj switch je automatski ukljucen - samo sto nije na 3GB vec na 4GB (toliko se adresnog prostora po defaultu dodeljuje 32bitnim aplikacijama) sistem radi stabilno jer nema bojazni da ce se memorija preklapati sa uredjajima i tako dalje...

@MIDI

Jedine optimizacije koje sam ja uradio su da se iskljuci user account control i da se izabere high performance profil za power saving opcije - i tamo se pogase dodatno sve power saving stavke - kao sto je selective USB suspending... zbog ove sam ranije imao krckanje na FWu (?)! Najvaznije je da je audio drajver dobro napisan za sedmicu, inace moze da se desi da pucka, krcka... Neke firme samo preimenuju Vistin drajver, ali to nije to. Ima workaround i za te slucajeve (odabere se legacy FW na primer, ako je FW kartica...)

Last edited by psionic; 28-05-2010 at 03:21 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 28-05-2010, 04:24 PM   #17
alek019
Senior Member

Kada se koristi /3GB switch imate još jedan parametar koji se zadaje kao alternativa i postavite ga ovako /userva=3030 . Da vam sistem ne "poblesavi "
morate testitrati da li vaša konfiguraija može raditi sa kernel-om limitiranim na 1 GB.

Da ne prepričavam pročitajte ovde
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ff556232.aspx

vidite i http://www.microsoft.com/whdc/system...AE/PAEmem.mspx

Bar koliko videh na CUBASE forumima kažu da je ovo sa njihove strane u aplikaciji podržano od verzije SX. Ja ga ne koristim pa morate proveriti sami.

Evo vam i još neka veoma lepa objašnjenja

http://forums.presonus.com/showthread.php?t=8848

Čovek kaže da ovo funkcioniše...

Last edited by alek019; 28-05-2010 at 04:39 PM.
Old 28-05-2010, 10:04 PM   #18
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Sa /3gb switchem se,od moguca 4 gb kojima pristupa 32bit aplikacija, dodeljuje da moze da adresira 3gb "privatnog" adresnog prostora maksimalno i nema veze sa stvarno instaliranom memorijom. Ostalih 1 GB se koristi kao "shared" memorija... (dosta o ovome se moze procitati iz clanaka o tome kako windows zapravo adresira memoriju) Sa variablom "userva" se taj "privatni" adresni prostor stavlja na neku odredjenu kolicinu proizvoljne velicine.

U XPu, ako se stavi samo /3gb, moze doci do nezeljenog preklapanja medju privatnom memorijom aplikacije i hardverskom memorijom, pa je pozeljno drzati pomocu userva memoriju negde na 2.8. Problem je sto hardver ume da pojede i vise od 1.5 GB adrese, a ako postavimo da aplikacija koristi 3072 mb memorije, doci ce do preklapanja (bez userva, /3gb switch pravi privatni adresni prostor na defaultnih 3072mb) Sve ovo nema veze sa stvarnim pristustvom memorije u racunaru, jer windows koristi virtuelnu memoriju sa hard diska. Dakle postoji velika razlika u izrazavanju ovde - memorija i adresiranje. Mozete staviti i 128 GB rama ali ce sistem uspeti da adresira samo 4 GB - minus hardver, delovi windowsa... Dakle winXP uvek ima ta 4GB na raspolaganju.

Na windowsu 7 32bit, ne postoji /3gb, vec samo userva variabla i za divno cudo ne desava mi se kolaps sistema iako stavim userva na 3072 mb...

Ne znam sta kaze taj covek koji kaze da to radi, ali i pored sve dobre volje, nisam uspeo da nateram Cubase da upotrebi > 2gb u najboljem slucaju.

Windows 64bit je drugo - on ima "koliko oce" memorije da adresira i nema tih preklapanja, tako da 32bitna aplikacija moze komotno da upotrebi svih teoretskih 4GB - pod uslovom da je LAA (large address aware)
Postoji programcic LAATIDO - koriste ga mnogi za DAW - tako sam ga i nasao - na DAW forumima, koji proverava da li je aplikacija LAA, a sto je najbolje, ako nije, on je napatchuje da bude. Kazu da bitbridge (32bit adaper za Cubase) nije LAA, ali posle patchovanja ovom alatkom, mogli su da napune vise od 3gb 32bitnih plugova.

Last edited by psionic; 28-05-2010 at 11:48 PM.
Old 29-05-2010, 12:29 PM   #19
alek019
Senior Member

Sve što napisah nije imalo za cilj da se raspravljam da li neko želi i treba da koristi ovaj ili onaj Windows, već da ako neko ima 32-bitni XP isti podesi da ga može maksimalno iskoristiti.
Broj dobro podešenih mašina za odredjene poslove kod nas bar iz mog iskustva (koje nije malo po ovom pitanju) je mali. Ko se nije baktao sa serverskim Windows OS nije ni znao da ovaj switch (/3GB) i postoji.

Moja misao je bila da ako imate 32-bitni XP i 4GB rama, tu mašinu podesite da zaista racionalno koristi memoriju. Ponavljam, ne pišem o drugim verizijama OS. Šta ćete koristiti, da li, i zašto i kako drugi put. Možda ovaj thread po naslovu nije baš ispao najsrećnije rešenje za ono što pišem ali sad...

Dakle, ako imate gore opisanu configuraciju, možete iskoristiti ovaj switch.Osnovnu podelu na 2+2 (2 korisnik,2 operativni sistem) možete promeniti da vi imate 3 a operativni sistem 1. Ako operativnom sistemu iz bilo kojih (ali vama poznatih razloga) treba više od jedan, tada koristeći usreva switch limitirate svoj deo kolaca i dajete preostali mašini. Pa recimo tako vi uzmete 2,5 a masina 1.5 i svi srećni i zadovoljni. Kod 32-bitnog windowsa prekidačem /3GB kažemo prvo da želimo više od 2GB, t.j. 3, ali ako bi nam to smetalo, želimo da se limitiramo na recimo 2.5.
Moramo ovako jer samo userva bez /3GB u ovom slučaju ne funkcioniše.

Ovde smo pričali za sada o raspoloživom adresnom prostoru a ne o fizičkoj memoriji, mada smo pošli od stvarne raspoložive fizičke memorije (4GB). Kako da sada uguramo da se fizička memorija stvarno u nekom procesu koristi onako kako mi to želimo a ne kako to OS raspodeljuje. Za ovaj deo delom može da bude odgovoran programer aplikacije koji može (da proba) zakucati minimalnu i maksimalnu raspoloživu fizičku memoriju za
njegovu aplikaciju, ali to (skoro) niko ne radi jer bi tima u startu sebi limitirao korisnike, tačnije izgubio bi one sa relativno slabijim konfiguracijama. Ovo se radi (jednostavno), iz aplikacije pozivima dve windows api funkcije,
Jedna je SetProcessWorkingSetSize kojom definišete minimum i maksimum fizičke memorije (maksimalna vrednost ako OS-u ne odgovara neće biti ispoštovana, pa windows je to), a druga je VirtualLock gde tražite da se deo virtualne memorije drži u fizičkoj (veoma opasna i sebična stvar). Pošto se ovo odnosi na proces, može se eksternom aplikacijom
dobiti proces ID aplikacije koju želite po ovom pitanju menjati i njoj dodeliti vrednosti koje vi želite, (ovo je programeirma možda interesantno, muzičkim dušama baš i ne) ali tada malo narušavate celinu i morate
biti veoma obazrivi sa vrednostima koje postavljate da ne narušite ceo sistem.

AKo se recimo ovo uradi, evo pogledajte kako to izgleda kod mene na mašini. Ja nemam Cubase ali tu je Ableton Live.
Uz malo gimnastike moja aplikacija (napucan Live 8 pluginovima) (na w32 XP, sa 4GB RAM-a) koristi skoro 3GB virtualne memorije i 2GB fizičke.
Attached Images

Last edited by alek019; 29-05-2010 at 01:50 PM.
Old 29-05-2010, 08:45 PM   #20
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Sve što napisah nije imalo za cilj da se raspravljam da li neko želi i treba da koristi ovaj ili onaj Windows, već da ako neko ima 32-bitni XP isti podesi da ga može maksimalno iskoristiti.
Ma naravno, ovo je konstruktivna diskusija...

Ono sto sam rekao za windows 7 32bit je da ne pati mnogo kao XP ako se uzme svih 3072MB za privatni adresni prostor - iz nekog cudnog razloga, radi daleko bolje nego u XPu, gde komp brzo poludi, pa moram da mu ogranicim na 2.7 maksimalno.

Quote:

AKo se recimo ovo uradi, evo pogledajte kako to izgleda kod mene na mašini. Ja nemam Cubase ali tu je Ableton Live.
Uz malo gimnastike moja aplikacija (napucan Live 8 pluginovima) (na w32 XP, sa 4GB RAM-a) koristi skoro 3GB virtualne memorije i 2GB fizičke.
Ako sam te dobro razumeo, ti tvrdis da mozes da napunis ableton sa 5gb semplova i sl... ? Koliko ja znam, virtuelna memorija sluzi za privremeno skladistenje memorije procesa koji se trenutno ne izvrsavaju, tj ako je fizicka memorija potrebna nekom drugom procesu, windows ce u pagefile "dumpovati" memoriju zauzetu prvim procesom... Jedan proces, u jednom trenutku moze da adresira max 4GB (zapravo 2.5 jer toliko ima privatnog prostora) memorije. Ako ableton otvara vise procesa mogu i da razumem da napunis vise memorije, ali ako ima samo jedan proces, nema boga da uzmes vise od 2.5 GB... U najboljem slucaju 3, ako mozes ostaviti svoj kernel da radi sa 1 gb... Takodje aplikacije moraju imati taj LAA (to je to sto si pisao o maksimalnoj kolicini memorije), da bi mogle uopste da pomocu /3gb i userva iskoriste vise od defaultnih 2GB... Taj LaaTIDO radi upravo to - podesava taj parametar SetProcessWorkingSetSize u samoj aplikaciji i ona moze da radi sa izmenjenom kolicinom privatnog prostora.

Ja mislim da ono sto si ti procitao i zaokruzio (virtual size oko 2.9gb) je prostor gde ce se ta adresna stranica od abletona kopirati, ustreba li ta fizicka memorija za drugo nesto (inace na kompu ne bi mogao nista da radis jer bi sva fizicka memorija bila pojedena od abletona), a da si ti ipak zapravo iskoristio 2GB...

Na Task Manageru, kada otvoris process, mozes videti koliko koji proces ima memorije trenutno utrosene (bez zabuna oko virtual i slicnih windows zezalica) i ako tu pise 3GB za ableton proces, onda je to - to. Toliko je realno memorije mapirano da proces koristi za sebe.

BTW - probaj taj laatido da upotrebis na abletonu - bas me zanima da li ima LAA support...

Last edited by psionic; 29-05-2010 at 08:59 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules