|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Moderator
|
![]()
Pa dobro, ali ipak treba imati na umu da Behringer,kao i svaki drugi proizvodjac ima smece ali... ...pa... ...ipak je sve smece, ali par stvari je skroz upotrebljivo!
Npr, imaju dzabak korektne DI boxeve, pojacala za sluske, ja koristim monitore male aktivne "Trutove",fantasticno rade,hebi ga, za 25-6 'iljada,mislim da siju sve G2 KRKove u toj klasi (sad ce raja da se pobuni) no, to je moj nepobitan dojam,sve sam preslusao i slusam stalno i za mene je to tako,a naslusan sam mnogo skupljih referentnih sprava... Krk jeste ozbiljna firma,ali sa drugim modelima... Zatim i oni BCF,BCD i ostali kontroleri,za 10-15 'iljada moto-faderi?!?!? Cool... ... Ostalo je prilicno smece,ali i cena je takva,pa sta ko hoce... Problem je samo to sto ljudi ocekuju da kupe Behringer i da to radi kao Dynaudio ili sta vec... Ne mere, ali za tu kintu,gore-navedene stvari rade odlican posao,gledajuci konkurenciju,koja na staru slavu klepa brendomane... Hebi ga...
![]() |
#12 |
VIP Member
|
![]()
Uzmi Arthura za primer - covek ima relativno malo opreme ALI zna VRLO DOBRO da je koristi, (kao sto smo culi vec dosada nanebrojenim snimcima sto je prilizio).
Bolje malo - pa nauci kako to sve radi da mozes (pred klijentima) da BRZO izvedes to sto oni traze, nego puno sprava, milion plugova a neznas pola kako radi i sta moze i gubis vreme skacuci sa jednog na drugi !! A koliko god dobru opremu da imas - kad ti dodje papak koji nema veze sa pevanjem i sviranjem - NISTA ne pomaze!! Mi smo svojevremeno u nasem skromnom 8-kanalnom studiju u BG (davne 1983) radili puno i jednom dodje lik sa Jolana basom (vrednost max ?30!!) i maltene kanap umesto zica!! a sto ne zna da svira, necu ni da pricam.. Elem, kaze on "namesti mi bas da se cuje ko Level 42!" (ni manje ni vise!!?) KAd sam mu rekao da nema sanse - rekao je: "E popisam vam se u studio !! i otishao..."
![]() |
#13 |
Pro Member
|
![]()
Jedino sto sam od Behringera prodao u bescenje su "Thruth" monitori, koji imaju ozbiljan problem sa "laskanjem" ali imaju za tu cenu zadivljujuce jak i voluminozan zvuk, medjutim za posao NISU, ali sve ostalo od firme Behringer, vise je nego opravdalo svoju cenu, na primer Patch polje - kako li im se uopste isplati? samo ludak moze da koristi ona "Bantam" ili TT patch polja sto ih ugradjuju u skupe mixere. To se zapusi i prokrcka odmah, a osim toga su 3,5 mm sto je po meni sr...e, jer ti stalno trebaju neki adapteri, dalje, njihov reverb od 160 evra - NEVEROVATNO radi, naravno kao 2. ili 3. reverb, p;osle Lexa, naravno, zatim, ovi novi crni DI boxovi ODLICNI. Licno imam i povremeno koristim XENYX 2442 mixer, naravno samo kao "terenski" da u njega ubodem klavijature, playback spravu u smislu MAC BOOKa ili iPODa, i posaljem svoj mix toncu u sali, a ceo mixer kosta kao 2-3 bolja direct boxa, zatim, vrlo upotrebljiv cable tester, a da o kompresorima ne pricam, sta ces vise kada priznaju da su prodali 8 MILIONA kanala kompresije!!! ljudi i napolju kupuju po 8 komada za rack! ajede da ih vise ne hvalim, nisam im P.R. manager, ali ovo napisah samo da bi maaaalko smanjio pljuvanje po firmi od strane ljudi koji bi hteli Manley, Neve ili SSL al' za 150 evrica! Ko nadje, nek' mi odma javi!
![]() |
#14 |
VIP Member
|
![]()
kad stevec otvorili temu - Behringer rilez !!!
NA slici, mix majstor Spike Stent, gde se u kamari skupih sprava nasao i Behringer valve compresor (!) Kaze da ima dobru distorziju koja super zvuci !!!
![]() |
#15 |
Moderator
|
![]()
S ovim se potpuno slazem!
![]() |
#16 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
"specijalizovan studio" ne bi nikad opstao kod nas! Pogotovu kad je rec o miksanju !! Da znate samo kaoliko sam imao problema sa sujetnim producentima iz nasih krajeva (Srbija, Hrvatska) kad sam trebao da miksam pesme koje su oni radili !! Kod nas NIKO nece da pusti "miksera" da on doda nesto svoje i poboljsa pesmu / mix / produkciju bar za 10% - kao sto se radi u celom svetu. Svez par ushiju i iskustvo mogu mnogo da pomognu nekome ko je vec oguglao i naslusao se pesme u snimanju, pevanju itd....
![]() |
![]() |
#17 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Ako trebam ne?to snimat rentam drugi studio , koji ima opremu koju ja ne trebam svaki dan i bio bi nonsense da je imam.....plus puno veči prostor i bolju akustiku za snimanje..... Ne radim toliko toga koliko radim samo masteringa ali imam par stalnih klienta , koji naprave dobar miks kod sebe, eksportiraju cca 24 kanala za svojim processingom i efektima (stvar dogovora) i donesu mi to, onda ja to fino procesiram sa outboardom, snimim neke efekte ili stavim plugse ako treba, koja automatika tu i tamo etc....i dodam pjesmi svoj know how i nekakv zvučni potpis..... Stem mixing&mastering mogu napravit u jednom danu i rezultati mogu biti izvanredni u usporedbi sa originalnim miksom.... Ponajvi?e radim sa klientima koji me znaju godinama i spremni su na promjene u estetici, karakteru i feelingu pjesme.....ili sa ljudima koji znaju ?ta znači da neko pjesmu miksa i da jo to kreativni proces i da se mo?e song totalno promjenit......i tu se sla?em sa DaBearom da njih nema ba? puno..... ![]() A da ne govorimo o tome koliko je ljudi spremno platiti "pravi" miks , koji mo?e potrajat od 3-5dana......i pustiti mikseru da odradi svoj posao kreativno..... sori za off topic...... Pozdrav, Gregor P.S. ja mislim da ovim prostorima treba neki serious recording studio, koji ima super akustiku, kolekciju pojačala, gitara, bubnjeva , sintova i gomilu mikrofona i različtih preampova.....i samo protools/lgic/nuendo workstation sa opasnim konverterima +24ch 2inch studer.....tracking only!!!
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ne znam... ja sam skeptik povodom tih specijalizovanih studija kod nas, konkretno... ne zato sto mislim da je to lose, naprotiv, vec zato sto sam imao prilike u dosta slucajeva da se uverim da mi nismo ni blizu tom stadijumu logike i razmisljanja uopste...
Kad pricamo o komercijalnom studiju, pricamo o studiju koji non stop radi i ima posla sa svakakvima, u protivnom nema poente drzati ga... ja na to gledam ovako... oni koji se odluce da daju posebno na mix nekome su retki kod nas i takve projekte uglavnom mozes na prste da izbrojis... znaci nista od kvantiteta. Ti koji najcesce rade mix kod nas su opet, mali krug ljudi i oni dobijaju taj posao zato sto su to oni, na ime, a ne na to na cemu rade i kod koga... opet ti likovi vec ili imaju svoje studije (pa nema logike da nosi drugome i renta studio pored svog, kupice pre opremu i radice kod sebe) ili vec imaju dobre dealove sa vlasnicima vec postojecih studija (koji su svakavi, uglavnom neadekvatni za mix, a samim tim i jeftiniji ali "zavrsavaju posao"). A onda ne treba zaboraviti ni cinjenicu da je nase "trziste" studija i ljudi koji se bave muzikom u stvari jako malo i svi se manje vise poznaju, pa tu imamo i faktor sujete... Sve u svemu i za mastering mislim da je ista stvar... uglavnom je sad takva moda da se sve salje napolje, ko se odresi za Ameriku, ko ima manje za Sloveniju i uopste nije IN da se ovde radi mastering, iako su neki pokazali da to rade vrhunski... mislim da se takvi pokusaji kod nas malo neozbiljno prihvataju od strane drugih... Tako da mislim da praviti specijalizovan studio kod nas je ok samo u slucaju da si vec dokazana njuska koja vec ima neki pedigre u tom poslu pa ces na poverenje moci da ubiras poslove, a ako si anonimus (nebitno da li to radis dobro ili ne) a puknes za prostor, opremu, enterijer, akustiku, itd. nisam siguran da ces nesto uraditi... to su ooooogromne pare koje pa sve i da radis ne znam kako dobro u ovim vremenima tesko da mozes u skorijoj buducnosti da povratis, a ako ih vec imas, bolje ih stavi na kamatu u banku i sedi kuci... Last edited by zmaj; 28-10-2009 at 10:31 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
i ja volim muziku i sve, ali dodje momenat kad se zapitam "cemu sve?" Ulaganje u nesto sto donosi sve manje para po meni nema smisla. A tek ovaj tvoj "serious studio"? Ima toga...ima onaj mega studio u Sloveniji sa SSL-om, u Beogradu ima par vrlo dobrih studija, verujem i po Zagrebu itd itd...ali sve je to polako u fazi gasenja... ja nikad nisam iznajmljivao studio kao studio..i ne znam u kojoj besparici da sam, i dalje ne bih to radio. ima drugih stvari koje mogu da plate vise ili isto uz manje muke i za manje vremena. Vlasnik Soho Studija, pri kome sam imao moj programming room 6 godina je skoro prodao SVU opremu (SSL, PT HD, masu super outboarda..) i sad iznajmljuje praznu prostoriju (nekim lozacima koji misle da ce da "rade biznis") i kaze da mu je ovako 100 puta bolje.. !!
![]() |
![]() |
#20 |
Senior Member
|
![]()
Nije to problem samo sa muzikom. Nemaju ljudi para, ovde kod nas pogotovo, a i na zapadu vise ne cvetaju ruze kao ranije. Sto kaze DaBear i moj komsija je dole u zgradi drzao prodavnicu, a sada iznajmljuje prostor drugom, kaze mnogo mu se vise isplati
![]() Svi gledaju da ustede. Ljudi razmisljaju na drugi nacin. Misle u fazonu ja imam pesme (kakve su takve su) i takve ih prezentujem auditorijumu... ako ih snimim u X studiju koji nije nesto narocito i pravi prosecne snimke platicu xxxx evra, a ako snimim u Y studiju koji pravi odlicne snimke platicu xxxxx ili xxxxxx evra, a pesme ce slusati obicni ljudi koje to ne opterecuje bas mnogo i koji ce album kupiti jer im se svidjaju pesme, tako da cu u oba slucaja prodati priblizan broj ploca i to je to, da ne spominjem da su sada svi svesni da se to brzo piratizuje MP3-uje i da tu od kvaliteta ne ostaje bas mnogo, a bogami ni od zarade ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Najskuplji komad opreme za koji mislite da je smece? | darkstar | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 75 | 03-07-2009 10:12 PM |
Besh studio koji maskotu nema (: | dawid | Razno | 18 | 02-06-2009 08:05 PM |
Jeftin komad opreme za koji mislite da nije smece | Gmile | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 29 | 15-02-2009 03:17 AM |
Koji stereo mic pre-amp do 300 ? i koji par mikrofona? | arto | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 15 | 04-03-2005 07:30 PM |
PLUGIN koji jedan ljudski glas pretvara u nekoliko... | Shady | Audio Software | 15 | 30-09-2004 09:15 PM |