Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-07-2009, 10:58 PM   #11
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Default Re: Zidanje studija! Predlog i pomoc :)

Ja koliko vidim na drugim forumima ljudi ohrabruju jedni druge, izgleda jedino na ovom forumu je to problem, pa mi smo svi tu iz velike ljubvi prema muzici i celoj toj prici, svaki novi studio u Srbiji je za mene dogadjaj, jedino tako moze nesto dobro da krene, a ako krenemo ej to ne moze, skupo je, ili uzmi profesionalce, ovo je brate Srbija, i da uzme profesionalce a nema toliko love, ti isti profesionalci mu ne garantuju bas uspeh 100%, mozda gresim, neka mi bog oprosti. Ali sam shvatio citajuci da su mnogi ozbiljni ljudi u tom poslu insistirali da prodju kroz sve to, jer im je to dragoceno iskustvo i vazno za razumevanja ne samo akustike, nego i kasnije razumevanje tehnike usnimavanja, ponasanje micova, i na kraju mixa
Braca is offline   Reply With Quote
Old 23-07-2009, 11:07 PM   #12
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Braco, ti, ja i quake, kojii smo se ukljucili u pricu, vrlo skoro smo prosli nesto slicno.... ti si studio zavrsio, mi jos nismo...... i sva trojica imamo neko iskustvo u trosenju para na vune i cigle....

Ja samo pokusavam da budem realan....... ako covek ima toliko novca i vremena, ja cu prvi da dodjem kod njega da ga obidjem sa prutom uzicke prsute i kilom kajmaka da ga ohrabrim na Avali.... da vidim kako teku radovi...

Glavnu stvar nije rekao, koliki je budzet i koliko je covek stvarno u poslu, za koliko to vremena moze da se vrati.
Ako je on Mirko - npr Mirko Vukomanovic, sto da ne
Old 23-07-2009, 11:13 PM   #13
castelbianco
Junior Member

hehe... gilmor... brod... studio... a, sve moze.... Stvarno sve moze!
Ljudi, na pocetku vec, hvala na ovome sto pisete! Iskustva su bitna!
Pretpostavio sam vec par takvih odgovora - ekipa, platis, rade i cao... (nekako duboko zakopano, na kraju mozga, sve mi nesto titra da bi trebalo upravo to da uradim i da ne pametujem previse)... Ali me plasi momenat da dam pare i da mi se to ne zavrsi do kraja, da se otegne, da ovo, da ono... I da se razumemo, ne planiram full sam, ja, samcijat da zidam sve... radim u Blicu po deset sati dnevno, pa kuci, da se poigram sa klincem, da objasnim zeni zasto se isplati raditi sve to sto radim, roditeljima da ce im biti veca penzija cim dodju neki novi na vlast i kucetu da ne mora da pisha na plocice svaki put kad dodjem s posla I onda sta ostane od dana, (fali mi jos jedno pet sati u danu), sluske na usi i radi. Da li ono sto sam snimao po gradu, pa obradjuj i salji agencijama ili zavrsavaj neku matoru pesmu koja nikako da zazvuci kako treba - sluske, a opet, monitore tek ujutro opalim kad svi ustanu itd... ili zapocnem nesto novo i tako... sad ga malo rasiri ja, ali dobro, da se upoznamo

Tako da mi malo vremena ostaje za rad! Mesec dana plafon sebi dajem! Imam ekipu koja ce to da radi ali su nekako vec "deo porodice" pa na njih mislim kada kazem "sam cu da radim".

Ljudi, ja cu to da uradim pa cu da uradim. Koliko god vidjali ovakvih tema i zamisli itd, ovo je nesto o cemu sam sanjao pre deset godina, pa prestao da sanjam pre pet i pre godinu dana poceo realno da razmisljam sta i kako da uradim. Nije mi potrebno ohrabrenje te vrste, da li da ustanem ili da odustanem
Vec realne greske koje se desavaju pri samoj gradnji! Znaci, nemoj Mirko leba ti da radis tako i tako, nemoj ovo i ovo i ta vrsta podrske!

Ceo objekat ce biti ne-komercijalan, za privatnu upotrebu (posao), ne za klijente itd... nisam ton majstor, producent itd... ne znam ni ja sta sam. Znam samo da mi treba i to je to!

Ako je 150 kvadrata, ok! Neka je i toliko! Ce da bude! Samo cigla za tih sto pedeset kvadrata ne kosta preko sto hiljada dinara - znaci soma i kusur evra! To je manje para nego sto sam u prosloj godini popusio cigareta... npr!

Nema veze, ovako cemo, hajde ja cu da ovih dana dam nacrt, plan, predlog, pa ce onda mozda biti lakse!

A i ako postoji neko ko se time bavi, ljudi pm - broj telefona pa da se regularno cujemo i vidimo sta i kako i kojim redom to sve ide
castelbianco is offline   Reply With Quote
Old 23-07-2009, 11:21 PM   #14
castelbianco
Junior Member

heheh... nisam Vukomanovic ali je na ovic

Nije mi previse bitno da pare vratim u nekom sumanutom roku, ali da kazemo da bi dve godine bile sasvim odgovarajuce. I opet zahvaljujem na svim odgovorima i ne mislim da iko ista pise zlonamerno ili obeshrabrujuce, naprotiv, ljudi pisu o svojim greskama da ih drugi ne bi ponavljali i prolazili kroz to.

Nisam "covek iz posla", ne poznajem ljude sa studijima, producente, muzicare itd... radim kao tehnicki urednik u Blicu i radim efekte za stranu stok kompaniju u nekom zacetku

Ne planiram da dam 30.000 evra na zidanje! Nikako! Pola od toga maksimum! Ali ne znam stvarno sta to moze da kosta 15.000 evra za jednu kocku od sto pedeset kvadrata Stvarno ne znam, ne zezam se... Ja sam bio ubedjen da mogu da ozidam za nekih 10.000 plafon.
Mesecno zaradim po soma i po dolara prosek. Nekad manje, nekad vise.
Imam kredite i dugove i to je to ali ne znam zasto da pricam o tome... nebitno je skroz... radim kao svako drugi i zaradjujem...

Ljubav prema muzici! Upravo to... i zvuku uopste

Dva puta editujem i zaboravim na prsutu! Heheh... E, dobrodosao je svako da dodje i vidi plac itd... inace skupljam rakije i to mnogo dobre... a prsuta i kajmak... trenutno imam najbolji vlaski sir koji moze da se kupi... pet vrsta...
Dobrodosli...

Last edited by castelbianco; 23-07-2009 at 11:25 PM. Reason: Prsuta
castelbianco is offline   Reply With Quote
Old 23-07-2009, 11:55 PM   #15
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

E ovo je vec bolje, prsuta o kojoj prica oFF to je to, rakija o kojoj ti pricas i sir, ljudi ajdemo kod coveka lepo da mu pomognemo kako bese ono ''Moba'', off jedva cekam de se sretnemo hehehehe.
Ali ovako, ne mozes da zavrsis za mesec dana, nema teorije, ja sam reziju pravio 7 meseci, ostale jos neke sitnice a mozda i neki difuzor (quekov otkida koliko vidim), znaci ne moze za mesec dana, ali za godinu moze, i ne moze za 10.000 eura i to nema teorije, mene rezija kosta oko 3.500, znaci radio covek ja pomagao, a imao sam sazidanu reziju, znaci drvo, kamena vuna, srafovi, platna i sl. Evo ja kupujem Blic, ako ti to nesto znaci, znaci bice kinte, ali samo da ti kazem nesto iskreno, kad sam resio da obnovim studio, a obnovio sam ga vrlo pristojno, krenuo sam sa par hiljada eura, a posle godinu dana samo na tehniku i akustiku sam spucao dobrih 25.000a mozda i vise jer sam prestao da vodim matematiku, i sve to iz ljubavi, jebe mi se za komercijalu, sve i da hocu nema klijenata u Nisu!
Braca is offline   Reply With Quote
Old 24-07-2009, 07:47 AM   #16
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Braca View Post

............

visina plafona ne manja od 4 m, kad vec mozes da uradis.

..............

drvo brate, uvek dobro za akustiku, toplo i prijatno, ....
Ovaj deo kao da sam ja srocio... to su neki osnovni principi. Hvala.

castelbianco, dobrodosao na forum.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 24-07-2009, 09:14 AM   #17
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Niko tebe ne obeshrabruje da ne radis, naprotiv, samo ti iznosimo realne cinjenice iz gradnje, koje su vezane sa troskovima. Evo ti par primera

kupatilo - tesko da moze da se uradi za ispod 2000e (sanitarije, plocice, razvod vode i majstori - 5-10/m2 postavljanja plocica)

Razvod struje... za takav objekat, te velicine... .da ne lupam, ali ispod 1500e sa kablovima, radom, bez luksuzne rasvete....

Ok.... cigla, ali krec, cement, pesak, armatura....... to je jedan od jeftinijih delova price...

Malterisanje, oko 3,5e/m2 povrsine ......

Stolarija, podovi (laminat zaboravi) - bilo kakav drveni pod (brodski, parket) tesko da moze da bude ispod 20e/2 kad se postavi, ohobluje i prelakira.....

Plafoni - rigips ispod 11e/m2 nema, bez vune iznad, drveni plafoni slicno kao i podovi.....

A ono sto ti Braca (pa i ja kazemo), da smo samo za sazidane rezije (bez opreme) pukli dooobrih para.... ja jos nisam ni poceo da radim sobu za snimanje...

steta bi bilo, u tvom slucaju, za objekat tih gabarita, i uslovnosti ne uraditi sve do kraja..... e, da 4m visina... fantastnicno, ali odma pomnozi troskove bar za 40%...

Sve ove cifre koje sam dao su jako proizvoljne i zasnovane na mom nevelikom iskustvu... a ja sam takode imao pomoc u kuci

Last edited by OFF; 24-07-2009 at 09:17 AM.
OFF is offline   Reply With Quote
Old 24-07-2009, 09:51 AM   #18
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Niko tebe ne obeshrabruje da ne radis, naprotiv, samo ti iznosimo realne cinjenice iz gradnje, koje su vezane sa troskovima. Evo ti par primera

.....
Upravo!

castelbianco, ako imas osecaj da neko zeli da te obeshrabri, onda, za trenutak barem, pomisli da si prema ovoj problematici imao do sada ad hoc stav (predubedjenje), i da ga sada korigujes... odnosno.. korigovaces ga i ovako i onako.... ozbiljno razmotrivsi savete koje dobijas, ili ne.... potpuno je svejedno.

Jedino je problem uloziti ne mali novac u nesto sto kasnije ne opravdava ulozeno, odnosno "magija" i "carolija" dobre akustike se tu ne desi, i licno mislim da je mnogo bolje kada te na to upozoravaju ljudi koji su samostalno prosli kroz sve to, a da pri tom nisu znali sta ih ceka, ali su velikim delom bili prizemni, odnosno malo realniji u ocekivanjima sta ce dobiti od svojih ulaganja... sto je najvaznije od svega, po mom licnom misljenju.

Primera tipa ... losa akustika.... akustika "u pokusaju".... kulise od "akustike", iza kojih nema bukvalno nicega.... ima puno u Srbiji, daleko vise nego sto mozes da pretpostavis, i na mestima na kojima ces to najmanje ocekivati!

BTW, do pre godinu-dve nisi mogao dobiti ovakve savete na ovom forumu, sada ih ima. Ljudi su se ohrabrili, sa reci se preslo na dela, i eto... napredovali smo u odnosu na gluposti tipa kartoni za jaja i "piramidalni" sundjer Djukapol... vajdica!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 24-07-2009, 11:18 AM   #19
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

ajde da se oglasim i ja!

Za te pare - nemozes da napravis nista da je dobro, da dobro zvuci i da izgleda lepo. Tacka...

steta bi bila uraditi neku budzevinu, ako vec imas plac (sto je retkost!), posle ces se kajati dugo i sve popravke / izmene itd ce kostati mnogo..

Jasav video par studija u BG gde su ljudi krenuli od nule (zidali sve) i svi su minijaturni !! Tesno, klaustrofobija...

ja nisam pravio studio, ali sam boravio (i jos uvek boravim u jednom) u par studija koji su napravljni "from scratch". Video sam sta sve ide unutra, i koliko ide materijala i koliko se prostor smanjuje kad se radi kako treba..

Isto tako, dosta sam se naradio i u svom stanu (kupljen kao prazna velika prostorija od cigle i betona..) i non stop sam na nekim gradjevinama (zena arhitekta) i znam sta moze da se uradi po sistemu "uradi sam" a sta nemoze..i kako ce to "uradi sam" da izgleda u velikom broju slucajeva,,

Meni je izgled slaba tacka i volim kad je svaki detalj razradjen i sve izgleda lepo (bez jeftinih materijala ofarbanih u jake boje!!)

presaberi se lepo, pa pomnozi tri puta (za pare) a za vreme, bogami malo vise

pozz

pogledaj ovaj link ( a i mnogim drugima ce biti korisno) gde imas kako se radi costing za studio, sa jos nekim idejama..

http://resolutionmag.com/pdfs/SWEETS%7E1/COSTIN%7E1.PDF

http://resolutionmag.com/pdfs/SWEETS%7E1/ROOMAT%7E1.PDF

http://resolutionmag.com/pdfs/SWEETS...dsmallroom.pdf

Last edited by DaBear; 24-07-2009 at 11:31 AM.
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 24-07-2009, 11:46 AM   #20
spidermusic
Senior Member

spidermusic's Avatar

Retko dajem savete, ali su me postovi entuzijasta i zaljubljenika u muziku i zvuk, u koje i sam spadam, potaknuli da i ja nesto napisem.

Adaptacija mog studija od 80 metara kvadratnih u mojoj kuci gde je sve vec bilo ozidano i spremno za akusticku obradu je kostala nekih 8.000 eura. Dakle, u tu cenu ukljucen je samo materijal (drvena gradja, mineralna vuna, azmafon, platna, gipsane ploce, prozori, vrata, keramicke plocice, sanitarije, laminat, itison, klima uredjaji i sl.) i nesto malo zanatskih usluga za grube radove na zidanju pregradnih zidova, ugradnji stolarije i intervenciji na prepravkama centralnog grejanja i vodovodnih instalacija. Dakle, rad na ugradnji akustickih elemenata, izradi elektro instalacija, postavljanju podova, postavljanju keramickih plocica, nabavci i transportu materijala i sve ostale sitnije i krupnije zahvate nisam platio, jer sam radio SAM ili uz NESEBICNU pomoc svojih prijatelja, pa i savetnika po pitanju samog akustickog tretmana (koji, uzgred budi receno jos uvek nije dovrsen, jer posle nekoliko godina koriscenja studija uocavam izvesne nedostatke koje cu uz dodatne troskove morati da popravim). Za sve to je pored redovnih obaveza i poslova trebalo puno, puno vremena i strpljenja (Citati, godinu i po dana muke i truda).

Nemam nameru da bilo koga obeshrabrim, vec zelim da iznesem realnu sliku o troskovima i pomognem svima koji imaju nameru da se upuste u gradnju svog studija. S obzirom na iskustva Off-a, Brace, pa i na sopstvena iskustva, smatram da je tesko sagraditi studio od 150 metara kvadratnih za samo 15.000 eura, ali to ne znaci da u takve poduhvate ne treba ulaziti, jer kada postoji zelja i jaka volja sve je moguce napraviti. Zadovoljstvo i sreca, kada dugo zeljeni studio ugleda svetlost dana, nemaju cenu, naraocito kada je buduci vlasnik ucestvovao u svim segmentima njegovog nastajanja.
spidermusic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules