|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
U tome je ta mala razlika, između glazbe koju napi?e? kao da odrađuje? ili koju pi?e? strastveno i smisleno. Poanta inspiracije je samo znati je prizvati kada ti zatreba. U tome je razlika između amatera i profesionalaca, između ostalog. Ali da ne postoji... onda već idemo u sferu uredskih poslova, a ne umjetnosti. A glazba je svakako - umjetnost. (bar bi trebala biti) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
|
![]()
Dar pisanja muzike je nesto sto jeedni imaju, a drugi nemaju. Pisem muziku preko 20 godina i dobro poznajem samoga sebe.
Prizivanje inspiracije je nesto sto zvuci kao prica o Aldinu & duhu iz boce. Ja ili imam ideju, ili nemam ideju. Nemam potrebu da po svaku cenu UVEK imam ideju, to su decije stvari... Niti znam kada cu nesto napisati, niti o tome razmisljam, niti me to interesuje. Dok sam bio mali, bio sam zabrinut kada dugo vremena nesto ne napisem. To je decije, neozbiljno. Nema potrebe mistifikovati i loziti klince. Imas ideju i na njoj obicno radis dovoljno dugo da je isteras do kraja. Nema nikakvih ekstaza i sl. Cesto sam imao utisak da sam u ovm ili onom raspolozenju, ali ni to nema veze sa tim. Ili jesi ili nisi. Ako jesi, moras dosta raditi, da bi to bilo dobro. To je sve. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() No, to sam ja. Ovo o čemu pi?e? si ti. Svatko ima svoj način, ali kategorički tvrditi da ne?to ne postoji ili se na neki određeni način ne radi je jednostavno netočno. Osim kad je točno. ![]() Quote:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Prvo, to je demo. Drugo, onoj kojoj je rađeno, odn. njenom piscu aran?mana, je obja?njeno da ta dionica pripada bek vokalima u koncertnoj izvedbi (kao ideja). Dakle, to je najobičnija prezentacija koju će, za par klasa kvalitetniji pisac aran?mana od mene, uobličiti u ono ?to odgovara krajnjem izvođaču. Kod demoa se mo?emo igrati. Kod finalnih umjetnina ne. A ?to se tiče tvog i Anitinog pisanja : u dana?njoj muzici egzistira i jedan i drugi stav : i konfekcije (ili jo? gore prepisiva?e sa Radio Teherana i sličnih izvora 'nadahnuća') i veoma kvalitetnih radova, koji proističu iz dubokog promi?ljanja i znanja - kako na najbolji način muzičkim sredstvima opisati zadatu temu. Ipak, ne znači da vrhunski izvorni konfekcionista ne mo?e uraditi vrhunsku kompoziciju, niti da će 'čekalac' inspiracije u naletu nadahnuća komponovati muzičku numeru vijeka. Ne znam kako drugi stvaraju, ali znam da niko ne radi na isti način i u istim uslovima. Mogu reći da mi je i dan danas itekako dojmljiv rad Kornelija Kovača - jo? od vremena Index-a, pa preko Čole, Korni grupe, K2, ... Bilo da se radi o kompoziciji, aran?manu (ovo drugo posebno), live izvođenju, ... Kod pisanja tekstova kapu dole skidam Maji Perfiljevoj, a pisanju popularne muzike i teksta svakako Zdenku Runjiću (i malko mnogo manje ![]() Kako su stvarali, odn. kako stvaraju - ne znam. Gledao sam emisiju u kojoj je Huljić obja?njavao kako on radi : ode u sobu i klefa po pianinu dok ne?to ne iziđe. Lično svoje tekstove čekam na čeku i uradim za par minuta. Kasnije samo dotjerujem određene riječi, mijenjam im poziciju u stihu, prilagođujem dikciju kasnije napisanoj muzici, (ako ne ?elim odustati od određenih muzičkih rje?enja), i sl. Muziku uvijek pi?em na urađen tekst, ili najmanje (rijetko) na poznatu skicu teksta. ![]() ![]() Last edited by alfom; 17-03-2010 at 07:49 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Banned
|
![]() Quote:
Pesma ne mora imati uvod. Npr. divna "Meseceva sonata", vrlo verovatno sluzi samo da bi pijanista razglavio prste i mogao dobro da odsvira onaj brzi deo. Nesto poput zagrejavanja. A svi se divimo tom delu, koje je, vrlo verovano, samom majstoru bilo manje vazano. Napisi dobro. Sto napises, predstavi jasno i direktno. Last edited by google; 18-03-2010 at 08:20 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
Banned
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Pricu oko toga sta se u tom trenutku desava, umislili su oni koji bi hteli, a ne mogu. Last edited by google; 17-03-2010 at 09:22 PM. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]() ![]() Moj glas za inspiraciju/talenat pre svega, sve ostalo dodje samo. Ne svidja mi se uopste naziv trida, sta je to dobar intro? Mozze biti i vokal i muzika, obicno je u dobroj kompoziciji dobar i intro i sredina i kraj. Mislim da je intro veoma vazan da bi privukao paznju slusaoca a isto tako i nagovestio o daljem desavanju. Obicno, gde je dobar intro, dobro je i sve ostalo. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Inspiracije, plagijati i video trake... | Mogli | Predlozi i sugestije | 3 | 26-03-2007 02:03 PM |
Stereo Tehnike | dvuckovic | Tutorijali | 2 | 30-09-2005 11:39 PM |
Vokal::: tehnike | dr.Ru | Tutorijali | 0 | 21-06-2003 08:52 PM |