Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-02-2008, 05:24 PM   #11
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Default Re: Fond Za Razvoj

Pa evo ovako, procedura registracije je bas jednostavna. Znaci s obzirom da nema sifre koja se odnosi bas na rad u studiju, ja bih odabrao sifru marketinga. Procedura je sledeca, skines sa interneta formulare za otvaranje agencije-prema zakonu o privrednim drustvima-pojam je "preduzetnik'', popunis te formulare mozes direktno u PDF da popunjavas, odneses u Agenciju za privredne registre (Dom sindikata pa ima tamo gde je tabla) platis potrebne takse, i za otprilike 7-do 10 dana dobijes papire da si registrovan. Nakon toga sa tim papirima odes u filijalu poreske uprave izvadis PIB poreski indetifikacioni broj, napravis pecat svoje firme kod pecatoresca,nakon toga mozes da otvoris racun kod neke banke, i to je sve, naravno podneses i poresku prijavu na pocetku za tekucu godinu u kojoj poslujes, u kojoj stavis da ce ti prihod biti toliki (stavis manji prihod) da bi poreska uprava na osnovu tog prihoda mogla da ti donese resenje o porezu na dohodak, kao i resenje za socijalno osiguranje, imas i godisnji trosak za isticanje firme. Kao agencija ne verujem da ces u pocetku biti u sistemu PDV, znaci fakturises bez PDV, sa napomenom da agencija nije u sistemu PDV, kad predjes 3.000.000 dinara automatski prelazis u sistem PDV i to je to. Sto se tice price o tome da angazujes inspekcije da ti meri buku, to je cista glupost, nego dobro napravi izolaciju i onda ti to nije potrebno, uopste koji ce ti djavo bilo kakva inspekcija. Srecno

Last edited by Braca; 27-02-2008 at 05:28 PM.
Braca is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2008, 05:56 PM   #12
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
....kad predjes 3.000.000 dinara automatski prelazis u sistem PDV ....
Koliko znam... ne... prvo ide neki "medjustatus" ... koji valjda zovu "sistem dvojnog knjigovodstva" (ne znam kako to funkcionise!)... a tek preko 4.000.000 se prelazi "automatski" u sistem PDV ("automatski" znaci "ne-dobrovoljno"... )

Skoro su to nesto menjali, pa je jos uvek pometnja...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2008, 06:58 PM   #13
grada27
Senior Member

Braco,veliko hvala na odgovoru to me je najvise interesovalo.Nisam znao odakle da krenem,nadam se da cu sve to zavrsiti u toku marta ,jer sam dobio informaciju da pocetkom meseca krecu sa odobravanjem kredita.Ima jos nejasnoca,kao treba sudski vestak da proceni imovinu (stan) ili neka ovlascena agencija,onda mi je potrebna tapija za sina ili vec sta, ne znam,pa biznis plan i jos mnogo toga,tako da ima dosta toga da se pojuri.Mozda ovo pitanje ne spada u pravne okvire sto se tice muzike,ali neposredno je vrlo vazno,jer se otvara studio!Evo i linka za informacije u vezi fonda za razvoj

http://www.fondzarazvoj.sr.gov.yu/

Veliki pozdrav!
grada27 is offline   Reply With Quote
Old 28-02-2008, 08:52 AM   #14
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Moguce je ovo sto kaze g.Bogy da su promerili iznos na 4.000.000, pa ukoliko predjes taj iznos automatski ulazis u sistem PDV, s tim sto sam zaboravio da napisem da i ispod tog iznosa mozes da stavis zahtev da budes u sistemu PDV i oni ti to odobre, to je varijanta bolja u slucaju da kupujes potpuno novu opremu pa onda imas mogucnosti da prakticno to kupis bez PDV (tako sto platis PDV a posle to odbijes).
Sto se tice Fonda za razvoj molim te zbog ostalih clanova da budes aktivan u ovoj temi, jer mozda i drige forumase interesuje to.
Sto se tice procene stana, ona je potrebna verovatno zbog stavljanja hipoteke na stanu, kao garancije da ces vratiti kredit. Sto se tice biznis plana, to je ustvari studija izvodljivosti tvog biznisa, ima puno price oko toga u Srbiji a retki su dobri biznis planovi. To je dokument u kome su sagledani apsolutno svi parametri vezani za biznis koji zelis da radis, jedna analiza troskova, prihoda, trzista, okruzenja, konkurencije, predvidjanja na osnovu takve analize-koja ustvari tebi tacno govori sta treba da radis, jer biznis se ne radi samo na ''osecaj'' vec na osnovu realnih pokazatelje. Ja ti preporucujem da na netu potrazis modele bizis planova, dobro ih proucis i konacno sam sebi napravis to, umesto da placas nekome potpuno bezveze neki imaginarni biznis plan (obicno tako rade, samo prepisuju), osim recimo firmama kao sto je ekonomski institut u Beogradu ili kako se vec zove, koji to jako ozbiljno radi
Old 28-02-2008, 09:13 AM   #15
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
...... s tim sto sam zaboravio da napisem da i ispod tog iznosa mozes da stavis zahtev da budes u sistemu PDV i oni ti to odobre.....
Da dodam samo, da ce takav zahtev odobriti samo ako je godisnji prihod veci od 2.000.000... u suprotnom ga ne treba ni podnositi.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 28-02-2008, 11:56 AM   #16
grada27
Senior Member

Quote:
to je varijanta bolja u slucaju da kupujes potpuno novu opremu pa onda imas mogucnosti da prakticno to kupis bez PDV (tako sto platis PDV a posle to odbijes).

Ja ti preporucujem da na netu potrazis modele bizis planova, dobro ih proucis i konacno sam sebi napravis to, umesto da placas nekome potpuno bezveze neki imaginarni biznis plan (obicno tako rade, samo prepisuju), osim recimo firmama kao sto je ekonomski institut u Beogradu ili kako se vec zove, koji to jako ozbiljno radi

Ovo sa pdv-om mi je jasno.ali ako tako uradim onda ulazim u sistem pdv,sto mislim da je losija varijanta nego biti pausalac ili ne?

Sto se biznis plana tice, nisam siguran kako to da zavrsim na najbolji i najjeftiniji nacin naravno,ako se radi o strucnoj proceni isplativosti projekta, u to sam siguran pa mi ne treba sad naucni rad u vezi toga,nego nesto o osnovnim podacima biznisa sa kojim cu se baviti,cisto da bi se kredit odobrio.Mozes li mi preporuciti neku agenciju koja radi biznis planove i procenu nekretnina?Adresu ili telefon.
Ako ima zainteresovanih za ovu temu mogu da nastavim sa upoznavanjem svih detalja u vezi kredita.

Veliki pozdrav!

Last edited by grada27; 28-02-2008 at 12:00 PM.
Old 23-04-2008, 02:06 AM   #17
grada27
Senior Member

Najnovija informacija sto se tice fonda,ne moze se odobriti kredit od 30k,ako se registruje agencija,sto ce reci mora da se registruje preduzece i da ulazi u sistem pdv a. Sada sam totalno zbunjen ako Boggy kaze:
Da ce takav zahtev odobriti samo ako je godisnji prihod veci od 2.000.000... u suprotnom ga ne treba ni podnositi.
Ajde da bude tako ali sta se desava ako je moj godisnji prihod manji od te cifre,sta u tom slucaju??I da li se ta cifra odnosi na prihod ili uopste na promet?

Dok ako se registruje markentinska agencija i ako se porez placa pausalno u tom slucaju odobravaju maksimalno 15k sto je nedovoljno za neki iole ozbiljan studio i rad u njemu.

Veliki pozdrav!

Last edited by grada27; 23-04-2008 at 02:13 AM.
Old 23-04-2008, 02:12 AM   #18
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by grada27 View Post
........... Boggy kaze:
Da ce takav zahtev odobriti samo ako je godisnji prihod veci od 2.000.000... u suprotnom ga ne treba ni podnositi.
........
Na promet sam mislio ne na dobit... izvini ako sam se pogresno izrazio... sad pogledah sta sam napisao.

pozdrav

bogi

Old 23-04-2008, 02:57 AM   #19
grada27
Senior Member

Sto znaci ako sam dobro razumeo,da studio nije neka trgovinska radnja pa da ima toliki promet,(mozda neki i imaju) to automacki znaci da sto se tice mog slucaja i otvaranja studia nije ga moguce registrovati kao agenciju i dobiti maksimalni iznos.U tom slucaju moze se dobiti samo 15 k sto je nedovoljno.

Pozdrav!

Last edited by grada27; 23-04-2008 at 12:12 PM.
Old 23-04-2008, 02:55 PM   #20
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Hm, znao sam da ce nesto izmisliti potpuno bezveze. No nista nije problem, registruj pravno lice: komanditno drustvo ili drustvo sa ogranicenom odgovornoscu. Sto se tice PDV, bez obzira sto je limit 3.000.000 za PDV(preko ove cifre si automatski u PDV sistemu) mozes staviti zahtev poreskoj upravi da odmah budes u sistemu PDV-ako i tu ne izmisljaju nesto potpuno bezveze. Nece biti velike razlike, nesto vise ce biti rashodi, veca je komunalna taksa. Prema tome sta traze to i uradi, prosto je, samo da im uzmes pare hehehehehehe. Razliku koju oni prave to je potpuno bezveze iz njimasamo znanih razloga, svi apsolutno svi placaju poreze prema tome dodje mu na isto. Sto se tice prihoda misli se na ukupna prihod po svim mogucim osnovama koji ti stignu na racun, ti prihodi mogu da budu razni od usluga, od imovine, od zakupa od svega. Eto toliko, ja se uvek trudim da budem pragmatican, a nasa drzava sa oprostenjem uvek tupi, je tamo rade neke birokrate, a birokrate uvek imaju svoj odgovor na sve i svoja razmisljanja o svemu.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules