Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-08-2007, 05:46 PM   #11
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Odnos muzicar-snimatelj zvuka

do dobrog snimka ne moze doci bez puno pozitivne energije i ljubavi ljudi koji ga rade. Ja sam cesto radio sa raznim idiotima, zapravo, najcesce samo sa takvima i radim, i desavalo mi se da magicne momente snimimo jer smo svi na istoj talasnoj duzini i ja verujem u taj snimak.. tu nije bitno ko je snimatelj ko producent i sta ti ja znam dalje. Doduse, dovoljno cesto mi se desava da pojedince pokusam da odbijem nekom jakom cifrom, pa ne uspem i onda se nadjem u divnoj situaciji da zaradjujem simpaticne cifre novca kao snimatelj, a vruc krompir ostaje u njihovim rukama. Naravno, nisam uvek ovako licemeran, i nemam preterano visoke kriterijume za svoju motivaciju (lako se prepustim), mada jako cesto nemam srece sa muzicarima. I do ovoga je doslo posle kilograma zivaca bacenih na ljude koji NE ZNAJU STA NE ZNAJU, i ne mozes im to onda ni utuviti u glavu.. potpuno je bespredmetno.. vremenom sam uspeo da razvijem sistem raspoznavanja takvih muzicara unapred, mada se i dalje ponekad zajebem i dodjem u situaciju slicnu vasim..
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2007, 06:01 PM   #12
dovlax
Junior Member

Talking Re: Odnos muzicar-snimatelj zvuka

Mislim da trebas poslusati Boleta al pazi da ne budes bas u blizini pa nek covek lepo svira nesto kao AC/DC, a mozda bi bilo bolje u Doboju
dovlax is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2007, 06:18 PM   #13
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

gzekli..

meni su oni (i prodaja matrica preko) glavni novchani prihod.. jbg, morash se smarati sa njima.. mada, hvala bogu, dodju i normalni ljudi.. sa njima je zadovoljstvo saradjivati..

btw, azdajo, jel ti se desilo da ti dodje reper i kaze: "ja sam ortak od ortaka koji je ortak sa tvojim ortakom.. mogu za dz da snimam? znash.. nemam para.." a iz dzepa vadi davidov i novu nokiju (onu sa barkod chitachem)...

ja sam jednog tako izbacio (bukvalno) iz studija.. rekoh "daj, choveche, koga ti za*****? aj sad lepo izadji napolje.." i anravno tako krecu ljudi da te prozivaju kako ti ne znash da radish svoj posao i kako si nadobudan.. smeshni su bre reperi.. i poznati i "siromashni"...
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2007, 06:56 PM   #14
tom
Senior Member

tom's Avatar

Quote:
Uglavnom... ja nisam ni imala namjeru biti nečiji tonski snimatelj, niti nečiji producent, ali nekoliko puta sam na to pristala i skoro svako od tih iskustava je bilo ultra-mučenje. Od nemogućnosti da se odsvira uz metronom do snimanja jedne riječi 3 h, do iscrpljivanja mojih psiholoških talenata kojima ulijevam volju, snagu i vjeru u sebe nekom koga vidim prvi put u životu.. ma daaaaj... premalo me plaćaju za tako što....

Što sam tada otkrila? To nije za mene. Rad sa amaterima, no way. A profesionalnci ionako neće doći na snimanje u moj mali studijić, tako da sam to rješila po kratkom postupku i odlučila do love doći nečijim svojstvenijim sebi.... na kraju je ispalo još bolje (i masnije plaćeno)!

Ovako se i kod mene zavrsila producentska karijera mada sam se ja malo duze "opamecivao"(Hr je finansijski jaca od Bih).!Nikad nisam snimao bendove(hvala Bogu) ali sam zato ubijedjivao,ispravljao,dokomponovavao,bojio,farbao i dubio na obrvama!A sve sami talenti...Ponizavao sam se do beskraja!

Melodyne znam bolje od broja svoje licne karte!:o

Klinac napise pjesmu u kojoj se sve samo ponavlja i od tih govana pravi pitu.Ex-metalac turned estradnjak(nesto k`o Cipi iz Osvajaca,takav mu je stil pjevanja - uzas!) 2 sata gleda kako ga ispravljam u Melodyneu i pritom kaze:"Jos ti to malo!!!"

"Daj to neka bude jace!" "Mislis ovako?" - i odvrnem volume na mikseti.On kaze - "Da,da tako!o:o

Na kraju te ogovaraju po gradu kako si neozbiljan,umisljen,ovo-ono.Kap u prepunoj casi je bilo nedavno nipodastavanje koje sam dozivio od lokalnih "velicina" glede kvaliteta mojeg aranzmana i tome je sada kraj!

Zato mi je i drago kada neko odavde ode u Bg ili Zg i tamo ga oderu k`o kokos posto znam s kime su imali posla.

Znam da je svuda manje-vise isto ali kod nas ovdje(bl) je istije...

Ruku na srce,cast izuzecima! To je bilo zadovoljstvo!

Stive,vrati se!!!(Tiki ce ovo razumjeti)

Mozda ovo nekom i nije bitno ali oprostite,bilo mi je na srcu...

Last edited by tom; 19-08-2007 at 06:59 PM.
tom is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2007, 07:42 PM   #15
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by alavuk
ovo je po meni pocetnicka greska , imao sam dosta iskustva sa hiphoperima pocetnicima , doduse bili su dooosta uvereni u sebe da su mislili da moji saveti oko muzike nisu dobri , na moju srecu skontali su to (a i dosli su kod mene znaci treba im moja pomoc zar ne ??? ) , moja pouka sto kaze neko gore neka im se pomogne koliko dozvoljavaju tj klijent je uvek u pravu donekle , pa ako skonta da je pogresio i ako je iole malcice vaspitan i sredjen u glavi izvinuce se i ako ne novcanik mu je plici za odredjenu svotu novca ...
Ma nije početnička gre?ka jer, kao ?to rekoh, ja nisam ni imala namjeru "početi" u tim vodama... jednostavno ja volim skladati i volim raditi s ljudima koji posjeduju o?trinu uma koju imam i sama... kad na takve naiđem (i tra?e da radim ne?to za njih), mo?emo surađivati na milijun raznih načina, mogu pristati na sva?ta (sve za izmjenu bogatih nota ili riječi...)...u glazbenom smislu naravno...

Da moram... onda bi se dr?ala ovog ?to i sam ka?e? (i sa čime se sla?em!).. plave boje, ali srećom ne moram, a uostalom puno je slabije plaćeno snimanje i produciranje od skladanja po narud?bi.
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2007, 09:09 PM   #16
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
gzekli..

btw, azdajo, jel ti se desilo da ti dodje reper i kaze: "ja sam ortak od ortaka koji je ortak sa tvojim ortakom.. mogu za dz da snimam? znash.. nemam para.." a iz dzepa vadi davidov i novu nokiju (onu sa barkod chitachem)...

ja sam jednog tako izbacio (bukvalno) iz studija.. rekoh "daj, choveche, koga ti za*****? aj sad lepo izadji napolje.." i anravno tako krecu ljudi da te prozivaju kako ti ne znash da radish svoj posao i kako si nadobudan.. smeshni su bre reperi.. i poznati i "siromashni"...
da i da dodam sto posle 2 3 "moje cake" "skontaju" beat making i aranziranje kao sto je danko komsija , sto kaze sha reperi u pokusaju , bice jos sutra tu i nema ga vec sutra popodne ... bilo je varijanti kad cujem da je neko meni zanimljiv i da ima stofa izadjem mu u susret da mu nesto za dz napravim , i onda krece da trazi neku hiticnu pesmu i krene da mi prica kako ce sve pesme koje odradi za cd biti hiticne , a da ne pricam o gospodi i njihovom studiju ...

ukratko zelim da kazem da treba ispasti sto veci profesionalac i ne spustasti se na nivo tog "umetnika"/"muzicara" i tom profesionalnoscu ga "nadvisiti" , kao sto naslov jednog filma sve govori mala trola puna kontrolora

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"

Last edited by alavuk; 19-08-2007 at 10:28 PM.
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2007, 09:49 PM   #17
blags
Member

E najnovije vijesti vokal dolazi iz Beograda da snimi 8 pjesama za dva dana.Zivo me interesuje na sta ce to da lici.Covjek ide u vojsku 1. septembra.
Poceo sam psiholoski da pripremam gitaristu kojem sviranje ritam dionica i ne ide bas najbolje da svoje dionice prepusti drugom liku koji je koliko toliko sastavio oko ljeske(barem svira citaj udara po zicama kako treba a ne mazi ih)
Inace su u pitanju zaista dobrodusni momci koji jednostavno nisu imali srece.Sto se tice uzimanja covjeka sa strane da odsvira ritam gitare bilo je i tih predloga od GAZDE mada bi to momci primjetili dok master mind svega(basista koji je pjesme i napisao)definitvno ne bi,promjenio sam mu dio pjesme dok on nije bio tu okom nije trepnuo kad je preslusavao.Niste mi se izjasnili oko price o pred produkciji.Citao sam o tome na nekim forumima i to definitivno lici na ovo.Da nije frka sa pjevcem ja bih potrosio malo vise vremena na zvuk gitare,samu gitaru(sad su u opticaju Gibson Les Paul Studio ili tako nesto inace vrlo sumnjiva gitara ne drzi stim i Epiphonov Flying V)strukturu pjesme itd,ruku na srce pjesme ko pjesme su zaista O.K i mislim da bi se uz malo vise vremena,strpljenja od strane master minda,discipline i vjezbe mogao snimiti dosta dobar H.Metal album barem sto se tice sviranja i pjesama al sta je tu je.
@Tom ljudi su iz B.Luke skontaces ko su ako ti kazem da basista nogom drzi jedan tempo svira u drugom a glavom mlati u trecem a najstariji je u bendu i on bi trebao to da drzi pod kontrolom al se omladinci nemaju na koga ugledati
@Off kao sto sam rekao ovo mi je prvi put da radim u studiju do sad sam snimao samo sebe za svoju dusu kod kuce i sa sobom sam se uspio izboriti,tako da se bas ne mogu nazvati bas snimateljom a kamoli producentom.
@Dovlax Ne vjerujem da bi mi bilo bolje u Doboju(mada moram priznati da ce mi nedostajati sreckovic koji se razglasom bavi i njegovo pojacavanje svega do maksimuma kao i urnebesne mikrofonije za koje se bas specijalizirao narocito onada kad govori predsjednik vlade,republike ili sl)Btw jesil` razpolozen da odradis snimanje sa Nidzom Cvrckom u Prijedoru mene ceka snimanje B.Dickinsona licno?
blags is offline   Reply With Quote
Old 19-08-2007, 11:21 PM   #18
tom
Senior Member

tom's Avatar

Posalji na pp.Ne pratim bl metal scenu.
Old 20-08-2007, 01:12 AM   #19
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by alavuk View Post
da i da dodam sto posle 2 3 "moje cake" "skontaju" beat making i aranziranje kao sto je danko komsija , sto kaze sha reperi u pokusaju , bice jos sutra tu i nema ga vec sutra popodne ... bilo je varijanti kad cujem da je neko meni zanimljiv i da ima stofa izadjem mu u susret da mu nesto za dz napravim , i onda krece da trazi neku hiticnu pesmu i krene da mi prica kako ce sve pesme koje odradi za cd biti hiticne , a da ne pricam o gospodi i njihovom studiju ...

ukratko zelim da kazem da treba ispasti sto veci profesionalac i ne spustasti se na nivo tog "umetnika"/"muzicara" i tom profesionalnoscu ga "nadvisiti" , kao sto naslov jednog filma sve govori mala trola puna kontrolora
hahahhahah.. taj fazon.. mislish na malog danka? day who-a? hahha.. ludilo.. o gospodi da ni ne prichamo.. zamolicu samo jana da kaze kakve su mu trackove poslali da smixa..

btw, kako ide saradnja sa novim reperom?
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 20-08-2007, 01:58 AM   #20
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by blags View Post
E najnovije vijesti vokal dolazi iz Beograda da snimi 8 pjesama za dva dana.Zivo me interesuje na sta ce to da lici.Covjek ide u...
E, ja sam malo pročitao ove tvoje post-ove i zaista nisam siguran da razumem odakle tebi motivacija da se bavi? time čime se bavi?, tj trudom da od go..na napravi? pitu. Nije da mi je snimatelj glavna profesija ali imam drugara koji to radi, pa i u jako niskobud?etnim varijantama, pa sam video kako kod njih stoje stvari.

Ako ti plaćaju po pesmi, snimi da je tonski dobro i namerno ostavi da se raspadaju, tad će se čuti da je do njih a ne snimatelja. Ako plaćaju na sat, vidi da ne pretera? sa popravljanjem jer onda će ti posle pričati iza leđa da si izmi?ljao besne gliste da bi im uzeo pare a i prvi tejkovi su bili navodno dobri.
Ovo "briga me!" jeste pomalo lo?a stvar ako ti uđe u naviku kao generalan stav ali mislim da je kod takvih situacija najbolje svakih malo pitati njih da ti amenuju da li je to dobro ?to je urađeno i ako ka?u da je njima dobro, odlično, mo?e da bude i raspad sistema, nije tvoj problem, samo je bitno da ti tad ka?e? da je recimo trebalo tačnije, ali da će se raditi po njihovom. Dapače, JO? BOLJE! Uradiće lo?e snimke, neko će im treći skrenuti pa?nju ?ta ne valja, (pa neće moći da krive tebe, jer si ti rekao da ne valja ali je bilo po njihovom) i onda će se vratiti kod tebe u studio da poprave ?to će ih ko?tati odvojeno extra. Jest surovo, ali nerve izgubljene na gluposti ne mo?e? nadoknaditi, čak ni parama.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules