Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-08-2007, 10:44 PM   #11
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Default Re: Magnetna glava

Evo resih da odradim generalnu i stigoh do gramofona... Izvadio sam magnetnu glavu, otvorio je i izvadio sve delove. Strasni zmaj je bio potpuno u pravu kada je rekao da je WD-40 sprej za podmazivanje sto sam ja mogao da primetim kad sam otvorio magnetnu glavu. Buvalno kao da sam ulje sipao unutra (koristio sam taj sprej par puta pre nego sto sam otvorio temu...). E sad mene interesuje koje je sredstvo najbolje koristiti za ciscenje iglice, kontakata, plocica i ovih nazovi "gumica"? S obzirom da postoje razlicite tehnologije, evo slike, tako da mozete da vidite o cemu je rec...

Slika je po priclicno mutna s obzirom da sam slikao mobilnim telefonom, ali moze da prodje. U donjem desnom uglu su kontakti koji se vezuju za plocicu (odmah pored kontakata), a pored plocice su dve gumice koje povezuju ove dve plocice... Nadam se da ste me ipak razumeli...
Old 07-08-2007, 11:07 PM   #12
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

a znas li ti to ponovo da sklopis ????

nikakvi kontakt sprejevi niti wd 40 ne pomazu tu , alkohol (ili nesto slabije) i krpa tj vata gaza bilo sta i udri

poz!

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2007, 11:12 PM   #13
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Xtra, to sam i planirao... ;-) BTW, naravno da znam, jos ko klinac se cackam oko elektrotehnike, tako da imam dug radni staz, kao i pokvarenih, a kasnije popravljenih uredjaja iza sebe...
Old 08-08-2007, 12:58 AM   #14
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Hm... sama igla u magnetnoj glavi.. ima mekani (valjda gumeni) lezaj... tamo u alumijumskoj cevcici...
Tako da preporucujem da iglu ipak zamenis... jer ces WD40 tesko odstraniti odande... a s obzirom da ipak neku viskoznost WD-a parametri su ti promenjeni...

Za iglu sam uvek koristio finu cetkicu... vata ne valja... jer se vlakna kace na iglu i moze se polomiti.

Uzmite finu malu cetkicu za "likovno", pa s njom to radite.

Klestima iskrivite limenu cauru kojom su stegnute dlake od cetkice... za oko 45 stepeni... tako cete lakse da pristupite igli bez skidanja magnetne glave, i gramofonske rucice.

Za iglu su postojale "specijalne" tecnosti... ne znam da li se to vise pravi.

ako nema niceg drugog... ok.. alkohol!

Sto se tice podmazivanja lezajeva rucice.... WD-om... isto se moze napraviti problem... ne tako velik kao kod igle... ali bolje je da se to ne dira...

mislim da se tesko mogu nabaviti ulja kojima se ti lezajevi podmazuju... i za to je mozda bolje kontaktirati nekog obliznjeg casovnicara.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2007, 04:36 AM   #15
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Hvala Boggy! Btw, nisam te najbolje razumeo, cime bi trebalo da ocistim delove unutar glave? Da li si mislio na lezajeve unutar glave ili na lezajeve same rucice? Da li znas konkretno koja ulja bih trebalo da potrazim?
Old 08-08-2007, 08:14 AM   #16
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Sve sto nisi prskao WD-om... ne pipaj i dalje... ne treba tu "generalna"...

Ako imas WD40 u magnetnoj glavi (mislim da se igla odvaja od glave, odnosno jako je retka pojava da to ne moze... barem bila)... onda mislim da je jako tesko to ocistiti...

Razmisljaj o kupovini nove... koju neces vise prskati... za pocetak.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 08-08-2007, 08:33 AM   #17
Sava
Member

Quote:
Originally Posted by dexyco View Post
Znaci ja nisam imao pojma gde da postavim ovu temu, dal ovde ili na "computer hardware" .

Evo o cemu se radi, imam dva gramofona i kod oba se javlja slicna stvar (kod stereo gramofona na levom kanalu, a kod mono na jednom jedinom ). Tokom reprodukcije na delovima sa vecom jacinom, zvuk se normalno cuje, dok se na delovima sa manjom zvuk jedva ili uopste ne cuje. Stice se osecaj kao da neka zica prekida kontakt... Mislim da nije iglica u pitanju vec nesto kod magnetne glave...

Sta je problem, i kako moze da se sredi?
Očigledno ti nije problem u gramofonima, već u pojačalu ili konekciji. Za početak napi?i koji su gramofoni u pitanju i kakav ti je to mono gramofon, koje glave imaju (keramičke, magnet, moving coil) i u koje ulaze na pojačalu to gura?.
Sava is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2007, 04:45 PM   #18
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

@boggy

Iglica se moze odvojiti kao sto mozes videti i na slici. Sto se mene tice, ona izgleda ok, barem sam vrh, dok je deo blizi plastici zaprljan. Jel ti nije problem da mi ukratko objasnis princip rada, kako bih ja znao na koje delove vise da obratim paznju, jer ja iskreno nisam video ni jedan magnet unutra, tako da mi stvarno nije jasno po kom principu se vibracija prenosi u elektricni signal. Lezajevi prenose vibraciju iglice na dve metalne plocice za koje su vezani +/- kontakti. Medjutim i same plocice nisu namagnetisane, a lezajevi su od gume, pa meni nije jasno kako tu uopste moze da se stvori neki elektricni signal. Jedino ako je plocica od nekog specijalnog materijala.

@Sava

Trebalo bi da je magnet... Radi se o gramofonu na muzickom stubu kakav ovde ima moj imenjak (ABBA 750).
http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=163
Old 08-08-2007, 06:02 PM   #19
dexyco
Pro Member

dexyco's Avatar

Ovako, pregledao sam iglicu pod mikroskopom, postoji puno prljavstine od WD-a bllizu drzaca, medjutim, iglica je pri vrhu i uopste onaj deo koji ulazi u brazdu cista. Vrh je prefarban crvenom bojom (boja drzaca inace). Malo je zatupljen, ali s obzirom na shirinu brazde je ovo nista, tako da mislim da bi iglica mogla da se iskoristi...
Old 08-08-2007, 07:25 PM   #20
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by dexyco View Post
@boggy

Iglica se moze odvojiti kao sto mozes videti i na slici. Sto se mene tice, ona izgleda ok, barem sam vrh, dok je deo blizi plastici zaprljan. Jel ti nije problem da mi ukratko objasnis princip rada, kako bih ja znao na koje delove vise da obratim paznju, jer ja iskreno nisam video ni jedan magnet unutra, tako da mi stvarno nije jasno po kom principu se vibracija prenosi u elektricni signal. Lezajevi prenose vibraciju iglice na dve metalne plocice za koje su vezani +/- kontakti. Medjutim i same plocice nisu namagnetisane, a lezajevi su od gume, pa meni nije jasno kako tu uopste moze da se stvori neki elektricni signal. Jedino ako je plocica od nekog specijalnog materijala.

.....

Magnet je pokretni, kao sto mu ime kaze.... prema tome... magnet se nalazi na suprotnom kraju stapica na kom je fiksirana igla (koju si video pod mikroskopom)

http://en.wikipedia.org/wiki/Moving_magnet

Znaci... skoro da je za prenos vibracija igla tu samo da "drzi pravac", ta mala polugica vibrira oko elasticnog lezaja, pomerajuci magnet pored kalemova u glavi.... znaci... "strana" tecnost oko te polugice i unutar same glave.... moze da smeta, ako nije predvidjena da tu bude...

EDIT:
Znaci oko te polugice i u samoj gramofonskoj glavi, mora biti sve suvo i cisto, kako je i bilo kada je napravljena... i to tako i treba odrzavati... odrzavati suvim i cistim.

pozdrav

bogi

p.s. Hm... odrzavanje gramofona je skoro umetnost... ne mogu da verujem da je gomila tekstova i pomagala sada samo istorija.... i da se izgubila potreba za svim tim informacijama... ja sam ovo ucio pre petnaest do dvadeset godina... i jos uvek pamtim... i sigurno sam imao dostupno da naucim... iako interneta nije bilo... gramofon ne koristim vec duze vreme

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules