| 
 | |||||||
| Slobodan Marković Nas istaknuti umetnik, klavijaturista, aran?er i producent, radio Delta Project (with Sanja Ilić), Olivera Mandića, Dejana Petkovića, Dadu Topića ("Princeza", "Mia" ), Zdravka Čolića (Kad bi moja bila, Okano), brojne ?pice, d?inglove i najave TV i radio emisija.... | 
|  | Thread Tools | Display Modes | 
|  | 
|  23-04-2007, 10:13 AM | #1 | 
| Pro Member Join Date: Aug 2006 Location: Skopje 
				 |  Re: Buducnost Audio Tehnike... 

mora da nastane ovakav haos (od produkcije do konzumenata) , da bi se iskristalisalo nesto sto bi moglo da bude to ... sto se tice analogije , pa zar nismo 70-ih 80-ih i delom 90-ih mastali zeleli taj sci fi trip sa muzikom tehnologijom i samim zivotom ? eto nam ga , pa kako se ko snadje ... Poz ! | 
|   | 
|  23-04-2007, 10:53 AM | #2 | 
| Mason Join Date: May 2003 Location: Otkude Ni?, Serbia 

Produkcija ce napredovati... to sigurno... oprema sa kojom se radi napreduje, usavrshava se... i bice sve bolja i bolja... Prelazi se na 4-8... procesorskih jezgra, ram se ubrzava... svake godine je pomak sve veci i veci, emulacije instrumenata sve bolje i bolje... pre samo nekoliko godina plug poput npr. Waves SSL je bio nezamisliv. Racunari su nesto sto se trenutno najvise razvija, pa sa tim i sredstva za rad u muzici... Lepo je i dobro po nas sto je to tako... tacnije, bilo bi lepo, da to nije izazvalo da ljudi koji nikada nisu svirali ni jedan instrument, koji nisu odradili ni jednu zivu svirku... proglase sebe muzicharima i krenu da "komponoju" i aranziraju koristeci sa raznih diskova gotove delove koje je neko vec od svirao... od 55 tudjih radova naprave jedan "svoj"  I to ne bi smetalo da sve to nije dovelo do neke "masovnosti" u muzici, pa samim tim i pojeftinjenja... Nisam nostalgican i pristalica sam napretka i progresa, ali... cinjenica je da sam nekada znao da je npr. Johny Stulic usao u studio da snimi novu plocu... novine su pisale mesecima pre nego sto ista izadje, kalkulisalo se kakve ce pesme biti, a ja stekao pare od uzine da bih kupio plochu (uopste nisu bile jeftine)... Zatim slede redovne setnje do "Jugoton"-a sa istim pitanjem "Dobar dan, da li je izasao novi Azrin album?"   Kada se plocha napokon pojavi, onda sledi ucenje napamet iste  Preslusa se svaka pesma po X puta, a potom komentarise i raspravlja sa drugarima koja je kakva i da li je taj album bolji, ili gori nego prethodni  Koliko god to izgledalo smesno, to sto nije bilo hiperprodukcije je dovodilo do vise analize u slusanju, temeljnijeg preslusavanja i ozbiljnijeg bavljenja necijom muzikom... Sada je napredak tehnologije doneo hiperprodukciju... DVD-i sa stotinama MP3 pesama... koje niko i nikada ne preslusa sve... a kamo li da ih preslusa vise puta... Neki ljudi nadju ono sto im se dopadne, pa ozbiljnije na to obrate paznju, ali... najveci broj vise na to jednostavno ne obraca paznju... ima toga koliko hoces, lakse se dolazi do pesama, sve je pristupacno u kolicinama za slonove, doslo je do prezasicenja i nestanka magije i priche koja je do nedavno pratila izlazak nove ploche nekog autora... Dakle, napredak tehnologije u muzici ipak ima dve strane... dobru stranu, koja omogucava da lakse uradimo pesmu, lakse izrazimo svoje ideje, ustedimo i vreme i novac, a da zvuchni rezultati budu svakim danom sve bolji i bolji... , ali i losu stranu... da to sto uradimo "vredi manje" i bude nesto uobichajeno... nesto sto "moze svako"... Sasvim normalno... sve ima svoje dobre i lose strane... Nekada su za upravljace Messerschmita, Foker Vulfa i sl. sedali samo najbolji i najvestiji i upustali se u vitesku borbu, koju je odlucivala vestina i hrabrost pilota i umece konstruktora aviona... Danas je pilot u stvari uglavnom transportni radnik, tehnologija mu omogucava ispalivanje prekohorizontalnih samonavodecih raketa... bliskih borbi vise nema, nema "ulazenja neprijatelju u rep", neverovatnog manevrisanja i duela avionskim topovima... pa su heroji avijacije i vitezovi prvog svetskog rata poslati u penziju  Slicno je i u muzici... sa jedne strane dobijes, a sa druge gubis... 
				__________________ http://www.facebook.com/idekius Last edited by idekius; 23-04-2007 at 10:55 AM. | 
|   | 
|  23-04-2007, 11:41 AM | #3 | 
| Pro Member Join Date: Feb 2006 Location: Shid 

Ja licno mislim da se doslo do vrhunca, sto se softvera tice jer novi programi sa sobom donose brdo nepotrebnih funkcija zbog kojih ce uglavnom i biti potrebno 4-8 procesorskih jezgara, pravo pitanje za sve na forumu je da li su presli na Vistu i sta misle o njoj, Sto se programa tice meni je licno najjednostavniji i najstabilniji rad sa starim Cubase SX-om. Sve vise mi smeta cinjenica da svi programi rade sve, od odbrade audija i videa do rezanja diskova, ja sam vise za ono da ima vise programa, a da je svaki od njih usavrsen i pojednostavljen do vrhunca, da ne trosi snagu na nebitne stvari. Ali ko mene sta pita? Da se mene pita ja bi ovde proterao autobus.
		 | 
|   | 
|  23-04-2007, 01:46 PM | #4 | 
| Pro Member Join Date: Jan 2004 Location: Subotica 

Ne znam kako ce sve to izgledati za nekoliko godina  Ja znam samo da bih bio jako zadovoljan sa dobrim Macom ,brdom hardverskih sintova i efekata,Apogee interfejsom da sve to lepo usnimim u Logic a da trake iz Logica posaljem na pravi pravcati Amek,Neve,Api itd.U sustini ,da se radi i snima kao pre 30 godina samo sto je trakas zamenjen Apogeejem i Logicom       | 
|   | 
|  23-04-2007, 03:29 PM | #5 | |
| Pro Member Join Date: Sep 2005 Location: Belgrade, Serbia 
				 |  Re: Buducnost Audio Tehnike... Quote: 

__________________ We are not alone in the Universe... | |
|   | 
|  23-04-2007, 07:46 PM | #6 | 
| Pro Member Join Date: Feb 2006 Location: Shid 

Ja takodje mislim da je za bavljenje muzikom veoma bitno svirati bar jedan instrument i svako ko komponuje i zna nesto(klavir,gitaru,bas, itd.) da svira i makar on bio samouk kao ''ja'' u prednosti je nad ostalima koji misle da se muzika pravi samo od gotovih semplova i lupova. Sa pojavom elektronske muzike i komponovanjem na compu umrla je melodija, pesme su pocinjale i zavrsavale se u jednom tonu, delimicno zbog ljudi(vecinom dj-eva) koji su tu muziku pravili, delimicno zbog toga sto je veoma tesko odsvirati melodiju onako kako si zamislio na VST instumentu, delimicno zbog toga sto su se odjednom ljudi osamili i poceli da rade sami i da programiraju sve instrumente. Takodje bih naveo da se muzika (dok se stvara na kompu) vise gleda nego slusa, pa nekada zna i glava da zaboli. Mislim da je buducnost u melodiji, a da se vise nece pojaviti ni jedan revolucionaran pravac sto je mozda i dobro jer svako moze da odabere i da kombinuje vise pravaca od jednom, ja sam svoj pravac izabrao to je disco violence, daje mi slobodu da kombinujem sta hocu. Takodje bi dodao da u danasnje vreme mnogo ljudi pa i muzickih urednika ne prepoznaje kvalitet nego slusaju ono sta im se servira, tu dolazimo do jos jednog velikog problema, a to je kako najbolje plasirati svoju muziku i dopreti do slusalaca. Ja se polomi reklamirajuci svoj sajt gde delim svoj demo za dzabe.Evo jos jednom www.discoviolence.com | 
|   | 
|  23-04-2007, 05:03 PM | #7 | |
| Psiho Join Date: May 2006 Location: Rijeka / HR 

Simpatichna tema. Vidim da je vechina fokusirana na analog vs. digital. Ja ipak ostavljam mjesta i za neki novi koncept. Trenutno imamo analogne i digitalne alate kao i sustave za pohranu i reprodukciju. Ja vidim da se polako formiraju temelji novog, univerzijalnijeg sustava. Ono shto ochajnichki treba razvijati nisu ni rachunala ni programi ni analogne ni digitalne sprave. Treba razvijati interfejs. Badave nam super-rachunala dok smo osudjeni na "point & click" komunikaciju. Mouse se koncepcijski nie mjenjao od prvog dana a u osnovi je "mono". Za okrenut 10 knobova treba 10 puta kliknut, okrenut i pustit klik. Teoretski sa 10 prstiju na dvije ruke morali bismo biti u stanju bolje komunicirati s rachunalom. Na jedan nachin i najbrzha rachunala su limitirana brzinom unosa podataka, a u tom kontekstu rachunala su ostala nerazvijena od prvog dana. Quote: 
 Tehnologija je zapravo tehnichki izvedena ideja. Npr. princip rada kompresora je ideja koju je netko tehnichki realizirao. Ali niti jedna tahnoloshka naprava ne mozhe biti kreativna tj. tehnologija ne mozhe imati vlastite ideje. Ideje i kreativnost su zapravo srzh glazbe i niti jedno tehnoloshko rjeshenje nie u stanju stvarati ideje. Dakle mozhemo zamisliti neku high-tech buduchnost sa toliko razvijenom tehnologijom koja direktno manifestira idejne koncepte iz nashe svijesti. To je limit preko kojeg tehnologija niti teoretski ne mozhe. No ako netko ima praznu glavu ta tehnologija che manifestirati vakuum. Oni kreativniji che uvijek biti u prednosti, i s razvojem tehnologije ta prednost che biti sve vecha. Jasno, mnogi su zhivjeli od muzike a bez da su ikad imali vlastite ideje ili bili kreativni. Takvima tehnologija doslovno uzima kruh iz usta, ali osim iz perspektive onih koi su time pogodjeni to je zapravo najbolji aspekt tehnoloshkog napretka. 
				__________________ "It occurred to me by intuition, and music was the driving force behind that intuition. My discovery was the result of musical perception". Albert Einstein speaking about his discovery. | |
|   | 
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| 
 | 
 | 
|  Similar Threads | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post | 
| Buducnost muzike? | disco violence | Denis Mujad?ić a.k.a. Denyken | 4 | 18-04-2009 12:27 PM | 
| Buducnost muzike | Danny Lou | Razno | 132 | 12-12-2008 10:02 PM | 
| Buducnost 5.1 formata | OFF | Zoran Vračević - Vrač | 29 | 28-10-2006 12:20 AM |