|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
NE SHIRITE BUDALASHTINE!!! Cena osnivanja firme i agencije je ista, sem sto u slucaju osnivanja firme tj. DOO stavljate 250 evra depozita na racun firme i to je osnivacka "garancija". Tj. Vlasnik DOO-a odgovara kapitalom/imovinom firme, a vlasnik agencije svojim kapitalom/imovinom! U oba slucaja cena osnivanja sa provizijom ljudi/agencije koja vrsi registraciju u vase ime, tj. kojoj dajete punomocje ne prelazi 500-600 evra! Ono sto je najskuplje je odrzavanje, poslovanje (pricam o ozbiljnom) i samo postavljanje i razrada posla. Ukoliko nameravate da zbog jednog izdanja ili mozda jos par registrujete firmu, bolje zaboravite, ako nemate druge prilive novca za istu! Dakle, zamolio bih kolege da ne kenjaju previse na bilo koju temu, ako ne poznaju materiju, tj. nemaju pojma o cemu se i kako se sta radi! ![]() Pozdrav... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Administrator
|
![]() Quote:
Dodao bih sledece: onih 250 eura je prva polovina osnivackog uloga. Sledecih 250 eura se mora uplatiti u naredne 2 godine. Znaci, to je cifra od 500 eura osnivackog uloga. Na to idu takse Agenciji za privredne registre> 3600 din + 1280 din.... sto znaci jos cca 55 eura manje-vise. Na ovaj nacin dolazimo do tacne Perunove racunice od ukupno 500-600 eura da bi firma postojala. Otkud znam? Pa advokat sam po profesiji ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
E sad, što se tiče proboja na zapadu, kao što vidiš, nisam izdao album za Nuclear Blast, pa ne znam koliko sam pozvan o tome da pričam ![]() Konačno, postoji i poslednja stvar a to je kvalitet samog izdanja. Ja još uvek nisam čuo izdanje sa ex yu prostora koje bi zvučno i mentalno bilo konkurentno onome na zapadu. Ima stvari koje su pristojno urađene ali su same po sebi samo replika već postojećeg, a hiljaditi bend u fazonu XX stranog benda imaće velikih problema da se izgura u žestokoj postojećoj konkurenciji. Elem, ako napraviš veoma dobar snimak veoma dobrih pesama, mislim da ti neće biti problem da nađeš izdavača, već da izguraš da neko obrati pažnju na to. Bar ovde kod nas, CD ima jako malo značaja sam po sebi, a na zapadu je to još više izraženo, ta fiksacija "imati izdanje" kao nešto što je cilj i treba se pomučiti oko toga pomalo datira iz nekog prošlog vremena gde je u EX YU to bio glavni problem, pa kad izdaš ploču, automatski si car. Sad to nije problem, već ubediti ljude da kupe album koji si izdao.
"Ni pro?li put nisam verovao u reinkarnaciju" www.triggerband.net www.facebook.com/bandtrigger Last edited by Dushan_S; 11-09-2006 at 12:27 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
MAO
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
A i vasa je metal scena uvijek bila razvijenija 10 puta pa je i tržište valjda jače,. No, kod nas nema nikakve kuće koja izdaje metal. U tome je problem. ![]() Slažem se manje-više sa ostalim napisanim.
![]() |
![]() |
#16 |
Pro Member
|
![]()
A da li postoji publika, realno? Mislim, obično se pojavi neko ko bi izdavao ako postoji i neko ko bi kupio. Uostalom, eto tvoje ?anse dječače, pozajmi pare od Bing-a, otvori specijalizovani Label i zaradi tisuće a mo?da i milijune
![]()
![]() |
#17 |
Senior Member
|
![]()
Publika se dobije promocijom materijala i reklamom, svirkama, webom, slanjem na magazine itd.
Sve je to lak?e ako je album u pitanju a ne demo. ![]()
![]() |
#18 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
pogresno, pogresno , pogresno.....!! Zasto bi neko reklamirao band i plocu za koju niko nije cuo??? Bacene pare !! Svirke, tezge, svirke, koncerti, pa napisi u lokalnim novinama, pa snimak na lokalnom radiju, pa mozda gost na lokalnoj tv stanici, pa opet svirke, koncerti.... pa kad pocnu ljudi da pokazuju interesovanje / pojavljuju se u sve vecem broju na svirkama, da zovu lokalnu radio stanicu da pitaju koja je to pesma i gde ima da se kupi... e tad je vreme za plocu!! A ako se sve ovo desi, slobodno odstampaj sam neki tiraz i zaradices nesto sigurno, a mozda i zapoceti veliki label biznis!!! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Konačno za razliku od toga kako je kod vas, gde se podrazumeva da je početak nekog veoma poznatog benda vrlo često u garaži, ovde postoji sada oštra crta između estrade i rok muzike tj, dok na zapadu muzički estabilišment obuhvata ljude na osnovu uspešnosti bez obzira na muzički stil, ovde je rock muzika van mainstream-a evo već 15 godina, i postoji generalno (a ako ćemo realno neopravdan) stav da ni ne postoji publika za to kod nekih "bitnih" ljudi, koji se jako sporo menja. Tako da se ovde priželjkuje CD izdanje i kao nešto što u stvari validira da nisi čupavi masni imbecil van vremena i prostora koji pije pivo na klupi u parku u očima onih koji treba da te puste na medije ili da sviraš negde. Cd je takoreći statusni simbol i dokaz ozbiljnosti, dokaz da postojiš kao neko koga mogu pozvati na medije ili da svira. Bez CD-a, ti si klinac, demo bend, to je neozbiljno. Znači Vrač, potpuno je tačno to što si ispričao, podržavam afirmativan pristup, ali manevarski prostor za gerilsku taktiku marketinga i probijanja je ovde jako skučen zbog ovoga što sam naveo i zbog još mnogih stvari (što naravno ne znači da ne može, može ali je mnogo teže) Sad ako je donekle slično u hrvatskoj, a MD, izgleda misli da je još i gore, onda mi je i jasno zašto mu je važno izdanje first.
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Malo pre-release novog albuma! | DEMONIO | Promocija radova | 19 | 28-02-2008 08:12 PM |
Prezentacija demo albuma | Bataraka | Promocija radova | 6 | 19-06-2006 03:59 PM |
Produkcija albuma | Eon | Vlado Georgiev | 1 | 26-02-2005 02:52 PM |