![]() |
Samostalno objavljivanje albuma?
Jeli ima netko na forumu iskustva sa vlastitim objavljivanjem materijala?
Nekakav vlastiti maleni label? Bez distribucije, samo label sa kojim bi se "ozakonio" proizvod a onda potraga za nekim distributerom itd. Kakvi su uopće uvjeti za otvaranje male vlastite izdavačke kuće i što je sve potrebno za to, zakonski gledano a i financijski (početni kapital itd)? Nekako sa godinama sve više sumnjam u mogućnost da ijedan balkanski metal band potpiše sa ikakvim ozbiljnijim stranim izdavačem(do sada nije nijedan) i da je to mrtva trka koja ne vodi nigdje. :) Vidim po internetu raznorazne online izdavače-prodavače, prodaju demo CD-e, prodaju čak i demo MP3-je, ali za otvoriti account i sklopiti sporazum sa njima traže određenu uplatu na njihov račun, pa mi se to sve čini kao iskorištavanje naivnih mladih bandova. Sistem: Imaš 1000 bandova, svatko ti uplati po 100 dolara na račun za uslugu a tebi je potpuno svejedno oćeš li prodati koji cde ili nećeš. Ne trošiš za distribuciju, promociju, sve ide preko običnog sitea i još od prodanih cd-ea uzimaš trećinu iznosa (ako se išta i proda). To mi se čini mamac za budale...ili se varam?:D Dakle kakva su vaša iskustva?:) |
Re: Samostalno objavljivanje albuma?
[Bez distribucije, samo label sa kojim bi se "ozakonio" proizvod a onda potraga za nekim distributerom itd.
Kakvi su uopće uvjeti za otvaranje male vlastite izdavačke kuće i ?to je sve potrebno za to, zakonski gledano a i financijski (početni kapital itd)? Vidim po internetu raznorazne online izdavače-prodavače, prodaju demo CD-e, prodaju čak i demo MP3-je, ali za otvoriti account i sklopiti sporazum sa njima tra?e određenu uplatu na njihov račun, pa mi se to sve čini kao iskori?tavanje naivnih mladih bandova. Sistem: Ima? 1000 bandova, svatko ti uplati po 100 dolara na račun za uslugu a tebi je potpuno svejedno oće? li prodati koji cde ili neće?. Ne tro?i? za distribuciju, promociju, sve ide preko običnog sitea i jo? od prodanih cd-ea uzima? trećinu iznosa (ako se i?ta i proda). To mi se čini mamac za budale...ili se varam?:D Ti koj traze pare su preveranti....to nisu pravi labeli. Ako je on-line distribucija, obicno traze malo da se plati...ali nikad nije vise od 10-ak dolara...samo tu nema para. To sto kazes "da se ozakoni" pa da se trazi distribucija - ? svaki label vec ima ugovorenu distribuciju. Samo problem je sto se to ne prodaje toliko mnogo...i produkt mora da bude TOP liga da bi imalo smisla...band bi trebao da vec svira i da ima neke fanove..(stara prica). Ako niko nije cuo za band - kako ce da zna za plocu - da je trazi / kupi?? Sam, opet mozes da izdas, ali distributer moze da ukaki sve. Ako ne nudi plocu kupcima (radnjama) onda nista nisi uradio. Distributer uzima procenat po ploci sto je nudi (!), naplacuje storage (!), itd...tako da ako ne prodaju nista, naplate ti lepo (!!). Imam druga ovde u Londonu, koji ima label (Cosmic Sounds - jazz, stari i novi..) i muke muci sa distribucijom (iako imam MEGA recenzije po novinama / magazinima), pustaju ga pomalo na radiju i ima par top DJ-a koji vrte pesme sa njegovog labela... uopste nije lako...a tek za metal i hard rock..? Svaki market ima svoje sisteme...ali u principu - label hoce da dobija materijal za sto manje para (idealno-za dzabe!) da proda puno (bez da se potrosi na reklamu!) i da te zavrne za royalties! Mislim da je glavni problem za nase bandove to sto ne rade svirke / turneje pa niko ne zna za njih... toliko. pozdarv |
Ma upoznat sa sa svime što si rekao, ali nisam mislio baš na te razmjere:).
Distribucija u metal undergroundu (moraš negdje početi) je vrlo pristupačna. Najčešće za jednu državu to radi par ljudi iz vlastitog stana ili sobe. Znači ne govorim o uspjehu, slavi i prodaji,tiražama od 20 000-100 000 cdea, već govorim o načinu da demo materijal pređe u izdan album i da se tako starta dalje.. .Naravno, onda sa tim albumom tražiti veći label (lako je prebaciti prava ako su na vlastitiom izdavaču) i ponešto i prodati (da se vrati bar uloženo) a ne se proslaviti, jer za promociju i reklamu treba para i para. To ipak može samo veliki label/distributer obezbijediti. Iznenadio bi se koliko domaćih bandova svira vani. Evo sad je jedan hrvatski band imao turneju po Europi sa jakim stranim bandom, dobijali su vrhunske recenzije u engleskom Metal hammeru itd itd. Drugi band je svirao na najjačim zapadnim metal festivalima sa najvećim zvijezdama. Srpski bandovi da ne govorim!. Ali.. Sve su to bandovi objavljeni na lošim malenim domaćim abelima. Ali i to im je otvorilo put ispred svih demo bandova. Demo band u ovome žanru nitko i ne shvaća zaozbiljno. Profesionalan band je već lakše gurati i menageru i booking agenciji. Cde možeš prodavati po vlastitim svirkama, preko vlastitog sitea, ma ima načina bezbroj. Dok si demo, onda si na istoj razini ko i klinci od 17 godina u garažama. --- Znači mene zanima taj osnovni korak. Objava vlastitog cdea. Koji su zakonski uvjeti za to? Za otvoriti izdavačku kuću?:) |
Znači mene zanima taj osnovni korak. Objava vlastitog cdea.
Koji su zakonski uvjeti za to? Za otvoriti izdavačku kuću?:)[/quote] pa za to ti ne treba disko kuca, mislim ne treba da osnivas disko kucu....sam odstampas CD, stavis samo C (copyright) znak pored imena benda / pesama/ itd i bog te veseli!!! Ukoliko prodajes CD na koncertima, to je sve sto ti treba...pa cak ga mozes nuditi i radnjama tako... U krajnjoj liniji, mozes i registrovati firmu, jer to (bar ovde) ne kosta nista... |
upravo tako !
|
ne znam za preko, ali je kod nas osnivanje pravnog lica (ili ti registrovanje firme) 5000 evra.
|
Quote:
Pozdrav |
Quote:
Mislio sam da se to može ugurati pod nekakav nevezani obrt, što je jeftino za otvoriti no većina ljudi govori da treba biti firma. |
@ max
mora firma, nazalost... |
Evo pitao sam kevu koja se bavi time vec ohoho ....
250 e osnivacki kapitali i nesto sitno za takse ..... znaci nista od 5000 .... ( to je bilo pre par godina ) ..... Pozdrav |
All times are GMT +1. The time now is 03:59 PM. |