|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Mason
|
![]()
Bilo kako bilo, drago mi je sto je SlowStar i dalje prisutan na forumu...
![]() A ja mislio da smo izgubili jako kvalitetnog clana...
![]() |
#12 |
Pro Member
|
![]()
Da se umesham na trenutak... Bas reflex i Transmission line koncepti, u bilo kojoj klasi... nikada nece odsvirati precizno nijednu frekvenciju vezanu za Low End. Zaista sam slusao mnogo kutija, studijskih i referentnih... Ako je rech o bilo kojoj od navedenih konstrukcija, nisam bio zadovoljan. Hmmm, radimo na Tannoyima DMT 15 i dalje, ali svaki put se iznerviram kad sednem ispred njih! Naravno da se izoblicenja i "lazi" smanjuju sto je cena zvuchnika veca i sto je proizvodjach jachi, jer se pribegava totalnoj kastomizaciji drajvera, o kabinetima necu ni da pricam... Ali nazalost, sve to izgleda savrsheno samo na grafikonima merenja na 1 WATT/ 1 metar!!! Sta cemo sa krivom istih zvuchnika na vecim snagama??? Nista! Tu pravila ne vaze, ali realnost je da ce low end segment uvek zvuchati neprecizno! Cak i za 30000 evra, ako pomenem Avantgarde!!! A prd njima sam proveo dosta vremena...
Ako govorimo o monitorima, gde se zahteva totalna preciznost (utopija), minimalna izoblichenja, ravna freq. "kriva" i sto veci opseg, jedino reshenje je i bice Closed Cabinet konstrukcija! Naravno, ako se upegla, da ne dodaje chuveni decibel ili 2 na oko 100hZ... Ali cak i da strpamo 15" drajver u kompresionu kutiju, dobicemo, kako je Bogi rekao, tishi i odsecen bas! Doduse, pad u Low endu bice savrsen i blag, nikako odsecen, ali opet, necemo biti zadovoljni!!! Pa, sta je onda reshenje? Sta je reshenje? Custom prerada drajvera... za pocetak! To su uradili i u Geithainu, na modelu 901, koji je 16", simulira DC po pitanju tachkastog izvora zvuka... Ima savrsenu disperziju i direktivnost i vrlo solidnu krivulju! A sve to u Closed Cabinetu! Ide jako nisko!!! Zanimljivo, vrlo! I za to se mora platiti 10000 evra za par! Ali, opet, koliko kosta inovacija? Toliko... I vishe! Tannoy DMT 15 licno volim, radimo godinama na njemu, ali po pitanju basa, on je chista laz! Napumpani zvuchnik, koji je besprekoran skoro u svemu, sem u segmentu o kom sve vreme pricham... U BASU!!! Naravno, navika je chudo, ali ako je sve ok u mixu, po pitanju basa, ispada jos 3 puta bolje i napucanije! A da li je? NIJE!!! Neki to zovu Punch, pa i ja... Ali Tannoy se lako "pobudi i uzbudi", ako ga ima dovoljno... I krene sa lazima! Vec 6 meseci radimo na nasem prvom inzenjerskom poduhvatu... Proizvodnji referentnih zvuchnika, tema postoji u "promociji radova", ali ne pricam o detaljima dok ih ne zavrsimo! Nadam se vrlo brzo. Praktichno su gotovi, ali menjamo membrane i magnete... Onda cu vas poozvati sve da chujete kako je jedan nash inovator reshio tu pomenutu "CUSTOM-izaciju DRAJVERA". Naravno i mi sa njim na nasim modelima! Sve je, na kraju krajeva, timski rad. To je vec druga stvar, proizvodnja je preskupa, ali upustili smo se u tu prichu, da bi po prvi put dobili nesto bez ikakvog izoblichenja, na bilo kojoj snazi!!! Naravno, u kompresionoj kutiji! I iskljucivo za nashe potrebe... Ali, pojavila se i ideja da se sve to ipak i izkomercijalizuje! Nadam se da ce se u roku od 2 meseca zavrsiti i custom 15" monitoring kod nas u studiju... Pa bih zaista voleo da svratite i poslusate to... I uporedite sa sadasnjim 15" monitoringom kod nas... I ti Bogi i ti Slobo!!! I svi ostali koji su zainteresovani.... Ne pricam o kupovini, vec o slushanju! ![]() Izvinjavam se na offtopicu, ali umeshao sam se jer odgovorno tvrdim da ne postoji (u bilo kojoj klasi) zvuchnik, sem nekih cutom reshenja u studijima vani, koji je ravan, bez izoblicenja i sa preciznim i brzim basom! Ne u transmission line ili bas reflex konceptima! Sem, mozda sa cevkom metar i po duzine!!! ![]() Pozdrav! ![]() Slowstar... Welcome back!
Atelje Trag Group, Belgrade www.ateljetrag.com Emmett Brown Technologies, Hollywood www.emmett-brown.com Last edited by perun; 21-06-2006 at 01:45 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
MAO
|
![]()
heh slusah ga u Barbi, na swithceru sa vladovim tanojima i bogijevim SuperMEEom
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
|
![]()
Arthur, šta misliš o SuperMEE u mom prostoru???
![]() |
#15 | |||||||||||||||
Moderator
|
![]()
Zdravo Perune,
Quote:
![]() Quote:
![]() Drago mi je da si to cuo, mada je tebi tesko da radis ako to cujes. ![]() Quote:
Quote:
Quote:
Closed cabinet je omnidirekcionalan na tim frekvencijama... Quote:
Ako se izbace troskovi za marketing, to se moze napraviti jeftinije, ali ne puno... mislim, tesko moze duplo da se pojeftini... iako Geithhan-a marketing puno kosta... kao i sve ostale..... Na stranu marketing, sta cemo za njihov razvoj... sta cemo za propale pokusaje da se nesto napravi po formulama koje ne uspevaju da opisu realnost... itd... sve to puno kosta i vremena i novca. A pri tom monitori spadaju u industriju koja se naslanja na industriju zabave, tako da nema nikakvih drzavnih dotiranja, niti se time drzave ozbiljno bave.... imaju preca posla... i to treba postovati. Quote:
![]() ![]() Naravno, kompresioni SuperMEE je i dalje opcija koju nismo zabatalili... Quote:
Jedino ljudi zaborave da su zvucnici mehanicke naprave, i da se kvalitetni komadi moraju praviti rucno, majstorski, i da je kontrola kvaliteta rigorozna i da je skart mnogo skup... Postavlja se pitanje takodje ko placa skart... proizvodjac ili kupac monitora... i tu je problem... ali da ne gnjavim... Quote:
lepo izgleda... Quote:
![]() A sto se tice izoblicenja... kompresione kutije boluju od... kompresije ![]() Poznato ti je iz fizike da je potrebna veca sila da se vazduh sabije, nego da se ekspanduje... ta kriva pritiska je nelinearna u odnosu na pomeraj membrane.... Tako da sinusoidu oni malkice zarube sa negativnog kraja, i dobijes nesto slicno kao kada propustis signal kroz class A lampu... Nikakvim "modifikacijama" drajvera ne mozes to zaobici ![]() Mozes samo smanjiti taj efekat izuzetno velikom kutijom... ali verovatno to vec znas i sam, pa da ti ne "solim pamet"... Quote:
Quote:
![]() ![]() Takodje je i dzaba da slusam,... nisam ti ja merodavan za to ![]() Ali zato ste vi merodavni pa slusajte ![]() OK? Quote:
![]() Dobri su skupi kao vatra.... Quote:
Ali s obzirom na naslov threada, mislim da smo poprilicno "on topic"... Bez obzira na ove nase price... recenice koje ovde pisemo se NE MOGU naci ni u jednoj knjizi u ovako sazetom obliku... niti bilo gde na Internetu... ovo nisu price ljudi o moru koje su gledali na razglednici, nego ljudi koji su stali na JEZA u tom istom moru... tako da se nadam da ce clanovi Foruma razumeti vrednost ovoga... barem oni koje ova tematika zanima nesto malo vise od prostog konzumiranja onoga sto im se "servira". Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#16 | ||||||||||||
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
Quote:
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Nash zvuchnik nije monitor, vec u bukvalnom smislu referentni zvuchnik... Iako je malo tesko definisati taj opis, a? Pricha o drajverima je najbitnija pricha, chovek mora da zna shta zeli i shta koji drajver nudi... Ali, BOGGY, u nasem sluchaju se radi o totalno nestandardnoj varijanti pravljenja zvuchnika, tako da je meni posle intervencija o kojima pricham, a ne bih smeo, sasvim svejedno da li cu staviti SAL ili Audio Technology Skaaning. Mozda i stavim ovaj drugi, ali samo zbog mehanichkih prednosti... Korpe prvenstveno. Dakle, teshko je da diskutujemo, jer ovo nisu "konvencionalni" zvuchnici, vec sasvim nov nachin i pristup, pre 10 godina patentiran na svetskom nivou od strane nasheg najblizeg sradnika! Ok, bice priche o tome, kad sve bude gotovo! Dakle, jos jednom, sve sto pricas, sve sto sam i ja rekao, jeste istina... Ali nema veze sa nashim projektom, jer ovo, praktichnoi nije zvuchnik... Nego "krokodil"... ![]() ![]() Quote:
![]() Quote:
Quote:
Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
Polako, ima dana... Seshcemo, pa cu ti pojasniti sta je to sto razlikuje ove zvuchnike od ostalih... Nachin je potpuno suprotan... Pitanje energije!!! Prichacemo... Pozdrav! ![]() |
||||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Pro Member
|
![]()
P.S. Moguce je sve sto trenutno nije moguce... Tako je uvek bilo!!!
Videcemo sutra... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||||||||||||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Referentna jedinica za merenje vremena je 1s, i tu nema diskusije da li je ta referenca "prebrza" ili "prespora", po necijem ukusu ili ne... nebitno je... vazno je samo da sekundu svi koriste i da svi znaju koliko to traje. Kada to nije slucaj, dobijamo pometnju... tako da "referentno" ima zadatak da iskljuci pometnju i haos, nista vise i nista manje U vasem poslu (de-facto) referentni nearfield monitor je Yamaha NS10 koliko sam ja uspeo da shvatim. Potrebno je da se desi cudo da se to promeni... cak ga ni Yamaha ne moze skloniti sa tog mesta... iako cak i pokusava. Barem ja, licno, ovako shvatam pojam "referentno". Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
E da, proverio sam, nije "greska". ![]() Quote:
![]() ![]() Sada smo taj opseg ostavili vecem drajveru i trenutno dobacujemo do 50Hz... sestica je ipak mali drajver da bi mu to sve dali da radi... onda one velike ne bi ni morali da prave ![]() Probali smo, videli da moze, i idemo dalje ![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
Sto se tice mog misljenja... videces. Quote:
Quote:
![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#19 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Uh, umorih se od skrolovanja...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
MAO
|
![]()
ako ako, bar se niko ne svadja
@tiki Ako ne patis od naduvanih basseva, tj, preferiras kompresione kutije, iako to SuperMEE nije, dopasce ti se. Meni je jako legao, radio sam. Dosta izrazen i precizan mid. Ovih dana jos ga malko peglamo, uskoro izlaze na megdan 1032a. Cini mi se da su zahvalni za takve prostore, jer im je bass reflex napred, a i on je odskora veoma naprednom tehnologijom postao "customizable", tj, moze se uticati na njegovo dejstvo po zelji! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Equalizing the Room - What it Means | AcaHari | Tutorijali | 0 | 04-02-2009 01:43 PM |
Live room...Formedifuzeri ???? | roginator | Dizajn i konstrukcija studija | 12 | 03-06-2007 11:23 PM |
veliki monitori vs mali monitori | liman021 | Monitoring | 4 | 13-07-2006 12:06 PM |
Mix Room | Tiki the Boyler | Dizajn i konstrukcija studija | 19 | 21-06-2006 03:57 PM |