Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-06-2006, 01:25 PM   #11
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Re: Mix Room monitori

Bilo kako bilo, drago mi je sto je SlowStar i dalje prisutan na forumu...
A ja mislio da smo izgubili jako kvalitetnog clana...
Old 21-06-2006, 01:35 PM   #12
perun
Pro Member

perun's Avatar

Da se umesham na trenutak... Bas reflex i Transmission line koncepti, u bilo kojoj klasi... nikada nece odsvirati precizno nijednu frekvenciju vezanu za Low End. Zaista sam slusao mnogo kutija, studijskih i referentnih... Ako je rech o bilo kojoj od navedenih konstrukcija, nisam bio zadovoljan. Hmmm, radimo na Tannoyima DMT 15 i dalje, ali svaki put se iznerviram kad sednem ispred njih! Naravno da se izoblicenja i "lazi" smanjuju sto je cena zvuchnika veca i sto je proizvodjach jachi, jer se pribegava totalnoj kastomizaciji drajvera, o kabinetima necu ni da pricam... Ali nazalost, sve to izgleda savrsheno samo na grafikonima merenja na 1 WATT/ 1 metar!!! Sta cemo sa krivom istih zvuchnika na vecim snagama??? Nista! Tu pravila ne vaze, ali realnost je da ce low end segment uvek zvuchati neprecizno! Cak i za 30000 evra, ako pomenem Avantgarde!!! A prd njima sam proveo dosta vremena...

Ako govorimo o monitorima, gde se zahteva totalna preciznost (utopija), minimalna izoblichenja, ravna freq. "kriva" i sto veci opseg, jedino reshenje je i bice Closed Cabinet konstrukcija! Naravno, ako se upegla, da ne dodaje chuveni decibel ili 2 na oko 100hZ... Ali cak i da strpamo 15" drajver u kompresionu kutiju, dobicemo, kako je Bogi rekao, tishi i odsecen bas! Doduse, pad u Low endu bice savrsen i blag, nikako odsecen, ali opet, necemo biti zadovoljni!!! Pa, sta je onda reshenje?

Sta je reshenje? Custom prerada drajvera... za pocetak! To su uradili i u Geithainu, na modelu 901, koji je 16", simulira DC po pitanju tachkastog izvora zvuka... Ima savrsenu disperziju i direktivnost i vrlo solidnu krivulju! A sve to u Closed Cabinetu! Ide jako nisko!!! Zanimljivo, vrlo! I za to se mora platiti 10000 evra za par! Ali, opet, koliko kosta inovacija? Toliko... I vishe!

Tannoy DMT 15 licno volim, radimo godinama na njemu, ali po pitanju basa, on je chista laz! Napumpani zvuchnik, koji je besprekoran skoro u svemu, sem u segmentu o kom sve vreme pricham... U BASU!!! Naravno, navika je chudo, ali ako je sve ok u mixu, po pitanju basa, ispada jos 3 puta bolje i napucanije! A da li je? NIJE!!! Neki to zovu Punch, pa i ja... Ali Tannoy se lako "pobudi i uzbudi", ako ga ima dovoljno... I krene sa lazima!

Vec 6 meseci radimo na nasem prvom inzenjerskom poduhvatu... Proizvodnji referentnih zvuchnika, tema postoji u "promociji radova", ali ne pricam o detaljima dok ih ne zavrsimo! Nadam se vrlo brzo. Praktichno su gotovi, ali menjamo membrane i magnete... Onda cu vas poozvati sve da chujete kako je jedan nash inovator reshio tu pomenutu "CUSTOM-izaciju DRAJVERA". Naravno i mi sa njim na nasim modelima! Sve je, na kraju krajeva, timski rad. To je vec druga stvar, proizvodnja je preskupa, ali upustili smo se u tu prichu, da bi po prvi put dobili nesto bez ikakvog izoblichenja, na bilo kojoj snazi!!! Naravno, u kompresionoj kutiji! I iskljucivo za nashe potrebe... Ali, pojavila se i ideja da se sve to ipak i izkomercijalizuje!

Nadam se da ce se u roku od 2 meseca zavrsiti i custom 15" monitoring kod nas u studiju... Pa bih zaista voleo da svratite i poslusate to... I uporedite sa sadasnjim 15" monitoringom kod nas... I ti Bogi i ti Slobo!!! I svi ostali koji su zainteresovani.... Ne pricam o kupovini, vec o slushanju! To je sistem pravljen samo za nas. Ful aktivan... Ne trebaju mu ni Studeri, ni Crownovi, ni Brystoni... A imamo ih. Koncept je sasvim drugachiji... I u pitanju je Closed Cabinet dizajn.

Izvinjavam se na offtopicu, ali umeshao sam se jer odgovorno tvrdim da ne postoji (u bilo kojoj klasi) zvuchnik, sem nekih cutom reshenja u studijima vani, koji je ravan, bez izoblicenja i sa preciznim i brzim basom! Ne u transmission line ili bas reflex konceptima! Sem, mozda sa cevkom metar i po duzine!!!

Pozdrav!

Slowstar... Welcome back!

Last edited by perun; 21-06-2006 at 01:45 PM.
perun is offline   Reply With Quote
Old 21-06-2006, 01:42 PM   #13
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

heh slusah ga u Barbi, na swithceru sa vladovim tanojima i bogijevim SuperMEEom
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 21-06-2006, 02:59 PM   #14
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Arthur, šta misliš o SuperMEE u mom prostoru???

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 21-06-2006, 05:32 PM   #15
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo Perune,

Quote:
Originally Posted by perun
Da se umesham na trenutak...
Dobrodosao
Quote:
..... jedino reshenje je i bice Closed Cabinet konstrukcija! Naravno, ako se upegla, da ne dodaje chuveni decibel ili 2 na oko 100hZ...
he, he... stedelo se, stedelo... ali i ulazi u opseg +/-1.5dB, ako se malo "nastimuje" sve ostalo
Drago mi je da si to cuo, mada je tebi tesko da radis ako to cujes.
Quote:

Ali cak i da strpamo 15" drajver u kompresionu kutiju, dobicemo, kako je Bogi rekao, tishi i odsecen bas! Doduse, pad u Low endu bice savrsen i blag, nikako odsecen, ali opet, necemo biti zadovoljni!!! Pa, sta je onda reshenje?
I jos ce "kutija" (ili bolje orman) da bude nekih 200l minimum, teska ko djavo...
Quote:
Sta je reshenje? Custom prerada drajvera... za pocetak! To su uradili i u Geithainu, na modelu 901, koji je 16", simulira DC po pitanju tachkastog izvora zvuka...
Tu imas poskupljenje sa kontrolom kvaliteta modifikovanog drajvera, znaci male serije... ubistvena cena. Rizik od velikog skarta... moras imati dobrog majstora, a kasnije i vise njih... srecno!
Quote:
Ima savrsenu disperziju i direktivnost i vrlo solidnu krivulju! A sve to u Closed Cabinetu!
Ako pricas o Geithanu 901 sa KARDIOIDNOM karakteristikom na low endu, onda to nece biti closed cabinet... hocu reci, closed cabinet to ne moze!
Closed cabinet je omnidirekcionalan na tim frekvencijama...
Quote:

Ide jako nisko!!! Zanimljivo, vrlo! I za to se mora platiti 10000 evra za par! Ali, opet, koliko kosta inovacija? Toliko... I vishe!
10000EUR nije puno za monitor tih performansi... cena je realna.
Ako se izbace troskovi za marketing, to se moze napraviti jeftinije, ali ne puno... mislim, tesko moze duplo da se pojeftini... iako Geithhan-a marketing puno kosta... kao i sve ostale.....
Na stranu marketing, sta cemo za njihov razvoj... sta cemo za propale pokusaje da se nesto napravi po formulama koje ne uspevaju da opisu realnost... itd... sve to puno kosta i vremena i novca. A pri tom monitori spadaju u industriju koja se naslanja na industriju zabave, tako da nema nikakvih drzavnih dotiranja, niti se time drzave ozbiljno bave.... imaju preca posla... i to treba postovati.
Quote:
Naravno, navika je chudo, ali ako je sve ok u mixu, po pitanju basa, ispada jos 3 puta bolje i napucanije! A da li je? NIJE!!! Neki to zovu Punch, pa i ja... Ali Tannoy se lako "pobudi i uzbudi", ako ga ima dovoljno... I krene sa lazima!
Da, navika... skoro da danas ne mozes napraviti kompresioni zvucnik a da ti ne kazu da je "tanak". Svaka cast NS10 i Auratonu... njih nekako prepoznate, i prihvatate ih takve kakvi jesu, ali sve ostalo mora da ima naduvan bass... e to je navika... SuperMEE je u pocetku bio kompresiona kutija ... a onda su nas mlatili po usima da "nemamo" bass ... dzaba prica... "nema" bassa pa "nema"... jbg.
Naravno, kompresioni SuperMEE je i dalje opcija koju nismo zabatalili...
Quote:

Vec 6 meseci radimo na nasem prvom inzenjerskom poduhvatu... Proizvodnji referentnih zvuchnika,
Drago mi je da cujem da jos neko radi na ovom problemu, bilo je kranje vreme... vec dugo je tendencija da su drajveri u zvucniku skuplji, pardon, greska, JEFTINIJI od MDF kabineta, kod najveceg broja jeftinih modela... "uredan" mid woofer mozes nabaviti za 5 a visokotonac za 7$ i eto "studijskog" monitora... cast izuzecima... ali ni oni nece dugo izdrzati, s obzirom da ovi "mudri" bolje prodaju i vise zaradjuju od njih.
Jedino ljudi zaborave da su zvucnici mehanicke naprave, i da se kvalitetni komadi moraju praviti rucno, majstorski, i da je kontrola kvaliteta rigorozna i da je skart mnogo skup...
Postavlja se pitanje takodje ko placa skart... proizvodjac ili kupac monitora... i tu je problem... ali da ne gnjavim...
Quote:

tema postoji u "promociji radova", ali ne pricam o detaljima dok ih ne zavrsimo! Nadam se vrlo brzo. Praktichno su gotovi, ali menjamo membrane i magnete...
Pricas o "zapcu"... ako se dobro secam...
lepo izgleda...
Quote:
Onda cu vas poozvati sve da chujete kako je jedan nash inovator reshio tu pomenutu "CUSTOM-izaciju DRAJVERA". Naravno i mi sa njim na nasim modelima! Sve je, na kraju krajeva, timski rad. To je vec druga stvar, proizvodnja je preskupa, ali upustili smo se u tu prichu, da bi po prvi put dobili nesto bez ikakvog izoblichenja, na bilo kojoj snazi!!! Naravno, u kompresionoj kutiji! I iskljucivo za nashe potrebe... Ali, pojavila se i ideja da se sve to ipak i izkomercijalizuje!
Drago mi je da ima entuzijasta jos uvek na ovom svetu i u ovoj zemlji... osecam da nisam bas sasvim usamljen
A sto se tice izoblicenja... kompresione kutije boluju od... kompresije
Poznato ti je iz fizike da je potrebna veca sila da se vazduh sabije, nego da se ekspanduje... ta kriva pritiska je nelinearna u odnosu na pomeraj membrane.... Tako da sinusoidu oni malkice zarube sa negativnog kraja, i dobijes nesto slicno kao kada propustis signal kroz class A lampu...
Nikakvim "modifikacijama" drajvera ne mozes to zaobici
Mozes samo smanjiti taj efekat izuzetno velikom kutijom... ali verovatno to vec znas i sam, pa da ti ne "solim pamet"...
Quote:

Nadam se da ce se u roku od 2 meseca zavrsiti i custom 15" monitoring kod nas u studiju... Pa bih zaista voleo da svratite i poslusate to... I uporedite sa sadasnjim 15" monitoringom kod nas... I ti Bogi i ti Slobo!!!
Hvala na pozivu... da li je problem da donesem SuperMEE na uporedni test?
Quote:

I svi ostali koji su zainteresovani.... Ne pricam o kupovini, vec o slushanju!
Meni ces ionako tesko prodati tako nesto... imam ja dovoljno svog "krsa" po stanu ... ne znam vise gde da smestim racunare... svuda su neki magneti... a i metar razdaljine je nekima preblizu
Takodje je i dzaba da slusam,... nisam ti ja merodavan za to
Ali zato ste vi merodavni pa slusajte
OK?
Quote:

To je sistem pravljen samo za nas. Ful aktivan... Ne trebaju mu ni Studeri, ni Crownovi, ni Brystoni... A imamo ih. Koncept je sasvim drugachiji... I u pitanju je Closed Cabinet dizajn.
Da... pojacavac...
Dobri su skupi kao vatra....
Quote:

Izvinjavam se na offtopicu,
Nema problema, brisacemo offtopic ako postane preterano off topic,:o
Ali s obzirom na naslov threada, mislim da smo poprilicno "on topic"...
Bez obzira na ove nase price... recenice koje ovde pisemo se NE MOGU naci ni u jednoj knjizi u ovako sazetom obliku... niti bilo gde na Internetu... ovo nisu price ljudi o moru koje su gledali na razglednici, nego ljudi koji su stali na JEZA u tom istom moru... tako da se nadam da ce clanovi Foruma razumeti vrednost ovoga... barem oni koje ova tematika zanima nesto malo vise od prostog konzumiranja onoga sto im se "servira".
Quote:
ali umeshao sam se jer odgovorno tvrdim da ne postoji (u bilo kojoj klasi) zvuchnik, sem nekih cutom reshenja u studijima vani, koji je ravan, bez izoblicenja i sa preciznim i brzim basom! Ne u transmission line ili bas reflex konceptima! Sem, mozda sa cevkom metar i po duzine!!!
Drago mi je da ovo vidim da je neko napisao... vec sam poceo da sumnjam u sebe...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 21-06-2006, 06:08 PM   #16
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Drago mi je da si to cuo, mada je tebi tesko da radis ako to cujes.
I jos ce "kutija" (ili bolje orman) da bude nekih 200l minimum, teska ko djavo...
Kada bih slushao celokupan zvuk, tj. sliku, onda bih miksao! Ako slusham sitne ili krupne nepravilnosto, onda se bavim nekim tehnikalijama, na primer, pravim zvuchnik! A to i jeste sluchaj... Kad pricham o "pomeranjima"...

Quote:
Tu imas poskupljenje sa kontrolom kvaliteta modifikovanog drajvera, znaci male serije... ubistvena cena. Rizik od velikog skarta... moras imati dobrog majstora, a kasnije i vise njih... srecno!
Ceo tim je odavno organizovan, ako pricas o proizvodnji...? Tu nece biti problema!

Quote:
Ako pricas o Geithanu 901 sa KARDIOIDNOM karakteristikom na low endu, onda to nece biti closed cabinet... hocu reci, closed cabinet to ne moze!
Closed cabinet je omnidirekcionalan na tim frekvencijama...
Pogledaj sajt, imas 2 oznake A i K... Ti pricas o ovom drugom! Ljudi prave closed cabinet!!! I ponavljam, karakteristike su impozantne, hmmm... Na "onoj" jachini!? Sta biva dalje, ne znam. Chucu ga ovih dana... javljam ti utiske.

Quote:
10000EUR nije puno za monitor tih performansi...
Naravno, chak sta vishe, prilicno je jeftin, ako je sve kako kazu da jeste... U Beogradu su mi nudjeni za 7500 par! Ne trebaju mi, pravim svoje... Dosadila mi je "gomila" "vrhunskih" zvuchnika koje smo koristili. Pravimo svoj, pa nek' bude ono... Svoj na svome, nece mi biti zao... Samo i to zadovoljstvo me koshta mnogo!?

Quote:
Na stranu marketing, sta cemo za njihov razvoj... sta cemo za propale pokusaje da se nesto napravi po formulama koje ne uspevaju da opisu realnost... itd... sve to puno kosta i vremena i novca. A pri tom monitori spadaju u industriju koja se naslanja na industriju zabave, tako da nema nikakvih drzavnih dotiranja, niti se time drzave ozbiljno bave.... imaju preca posla... i to treba postovati.
I mi smo do sada bacili gomilu para. U nepovrat, ako gledamo ovaj trenutak... Ali Ok, za sebe smo pravili kutije, dogodilo se interesovanje par ljudi iz inostranstva... Meni solidno bliskih i, muzichki tj. trgovachki, prilichno vaznih! Polako... Chucemo, tj. videti sta ce se dogoditi!
Quote:
Svaka cast NS10 i Auratonu... njih nekako prepoznate, i prihvatate ih takve kakvi jesu, ali sve ostalo mora da ima naduvan bass... e to je navika... SuperMEE je u pocetku bio kompresiona kutija ... a onda su nas mlatili po usima da "nemamo" bass ... dzaba prica... "nema" bassa pa "nema"... jbg.
Naravno, kompresioni SuperMEE je i dalje opcija koju nismo zabatalili...
Drago mi je da cujem da jos neko radi na ovom problemu, bilo je kranje vreme... vec dugo je tendencija da su drajveri u zvucniku skuplji od MDF kabineta, kod najveceg broja jeftinih modela... "uredan" mid woofer mozes nabaviti za 5 a visokotonac za 7$ i eto "studijskog" monitora... cast izuzecima... ali ni oni nece dugo izdrzati, s obzirom da ovi "mudri" bolje prodaju i vise zaradjuju od njih.
Sushtina je da chovek nichemu i nikome ne moze slepo da veruje, ali vremenom se uoche mane i problem je automatski umanjen... Godinama sam na Yamahama, pa i Auratonima 5C... Za to zasta su predvidjeni, oni su ok, sa svim svojim manama!

Nash zvuchnik nije monitor, vec u bukvalnom smislu referentni zvuchnik... Iako je malo tesko definisati taj opis, a?

Pricha o drajverima je najbitnija pricha, chovek mora da zna shta zeli i shta koji drajver nudi... Ali, BOGGY, u nasem sluchaju se radi o totalno nestandardnoj varijanti pravljenja zvuchnika, tako da je meni posle intervencija o kojima pricham, a ne bih smeo, sasvim svejedno da li cu staviti SAL ili Audio Technology Skaaning. Mozda i stavim ovaj drugi, ali samo zbog mehanichkih prednosti... Korpe prvenstveno.

Dakle, teshko je da diskutujemo, jer ovo nisu "konvencionalni" zvuchnici, vec sasvim nov nachin i pristup, pre 10 godina patentiran na svetskom nivou od strane nasheg najblizeg sradnika! Ok, bice priche o tome, kad sve bude gotovo! Dakle, jos jednom, sve sto pricas, sve sto sam i ja rekao, jeste istina... Ali nema veze sa nashim projektom, jer ovo, praktichnoi nije zvuchnik... Nego "krokodil"... Chucesh...

Quote:
Pricas o "zapcu"... ako se dobro secam...
lepo izgleda...
Krokodilu, hvala!

Quote:
A sto se tice izoblicenja... kompresione kutije boluju od... kompresije
Poznato ti je iz fizike da je potrebna veca sila da se vazduh sabije, nego da se ekspanduje... ta kriva pritiska je nelinearna u odnosu na pomeraj membrane.... Tako da sinusoidu oni malkice zarube sa negativnog kraja, i dobijes nesto slicno kao kada propustis signal kroz class A lampu...
Nikakvim "modifikacijama" drajvera ne mozes to zaobici
Greshka, ali da ne bih dobio upalu "prstnih" mishica, kad se budemo videli ovim povodom, objasnicu ti o chemu se radi i zasto tvoja, pa i univerzalna tvrdnja ne piju vodu u ovom sistemu! Prvenstveno, jer nije u sistemu!

Quote:
Mozes samo smanjiti taj efekat izuzetno velikom kutijom... ali verovatno to vec znas i sam, pa da ti ne "solim pamet"...
Naprotiv, krokodil je prilichno mali, radi se o 6" drajveru, koji svira ravno od 35 hZ! O velikim 15" zvuchnicima nevu jos da pricham, jer nismo ni poceli rad na njima... Projekat je za sada na nivou ideje i crteza... Pardon, imamo sve, samo da krenemo sa "modifikacijama"!!!

Quote:
Hvala na pozivu... da li je problem da donesem SuperMEE na uporedni test?
Naravno da nije... Dogovoricemo se! I ja bih voleo da chujem tvoj zvuchnik. Rajko Marichic mi ga je jednom prilikom pomenuo, ali zelim da chujem sta radis!

Quote:
Takodje je i dzaba da slusam,... nisam ti ja merodavan za to
Ali zato ste vi merodavni pa slusajte
OK?
Hmmm, nisam bas razumeo... Kako onda pravish zvuchnik? Da preformulishem... Po chijem "ukusu"??? Nije mi najjasnije... Chak i ako ga samo merish, nije merodavno... Ali Ok, reci cu ti svoje mishljenje, prvom prilikom kad ga donesesh... A i ja ochekujem tvoje... Ove zvuchnike pushtao sam cak i Kafe-kuvaricama, zanimalo me njihovo mishljenje... Da proverim da li umara... Mi tu nismo merodavni... Za umaranje... Ovo je mazohisticki posao!

Quote:
Da... pojacavac...
Dobri su skupi kao vatra....
Imam 2 najbolja... Hmmm, medju najboljima su... A i sta znachi najbolje!? Zadovoljan sam kako "guraju" nashe zvuchnike, ali opredelili smo se za proizvodnju nashih... Pojachavacha... I naravno, nece biti integrisani...

Polako, ima dana... Seshcemo, pa cu ti pojasniti sta je to sto razlikuje ove zvuchnike od ostalih... Nachin je potpuno suprotan... Pitanje energije!!! Prichacemo...

Pozdrav!
Old 21-06-2006, 06:17 PM   #17
perun
Pro Member

perun's Avatar

P.S. Moguce je sve sto trenutno nije moguce... Tako je uvek bilo!!!

Videcemo sutra...
Old 21-06-2006, 07:04 PM   #18
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
........
Pogledaj sajt, imas 2 oznake A i K... Ti pricas o ovom drugom! Ljudi prave closed cabinet!!! I ponavljam, karakteristike su impozantne, hmmm... Na "onoj" jachini!? Sta biva dalje, ne znam. Chucu ga ovih dana... javljam ti utiske.
Bas me zanima tvoje misljenje o njima... nisam cuo neke lose price o MEG-u
Quote:
.....
Nash zvuchnik nije monitor, vec u bukvalnom smislu referentni zvuchnik... Iako je malo tesko definisati taj opis, a?
Mislim da nije problem definisati, nego je problem da bude prihvacen kao takav... kada kazes "referentan" onda je to referenca koju postuju "svi"... to nema veze sa kvalitetom i dopadanjem... nego sa konsenzusom.

Referentna jedinica za merenje vremena je 1s, i tu nema diskusije da li je ta referenca "prebrza" ili "prespora", po necijem ukusu ili ne... nebitno je... vazno je samo da sekundu svi koriste i da svi znaju koliko to traje. Kada to nije slucaj, dobijamo pometnju... tako da "referentno" ima zadatak da iskljuci pometnju i haos, nista vise i nista manje

U vasem poslu (de-facto) referentni nearfield monitor je Yamaha NS10 koliko sam ja uspeo da shvatim. Potrebno je da se desi cudo da se to promeni... cak ga ni Yamaha ne moze skloniti sa tog mesta... iako cak i pokusava.

Barem ja, licno, ovako shvatam pojam "referentno".

Quote:
.....sasvim svejedno da li cu staviti SAL ili Audio Technology Skaaning.....
Ehm... malo si drastican... ja imam prilicno siroka shvatanja za jednog inzenjera... ali nemoj bas toliko da "gazis" po starcu Skaaningu... aman... ima covek neke godine... i iza ledja ima kilometrazu i stoji iza industrije koja pokriva poprilican procenat komponenata za raznorazne zvucnike po celom svetu od onih u (pre)skupim televizorima pa do veoma cenjenih studijskih monitora.
Quote:
Dakle, teshko je da diskutujemo, jer ovo nisu "konvencionalni" zvuchnici, vec sasvim nov nachin i pristup, pre 10 godina patentiran....
Ahm,... CEKALI ste DESET godina? UZAS!
Quote:
Krokodilu, hvala!
A, nisam znao da se tako zove, spominjao si "zapca", to mi se dopalo... pa sam mislio... no nije vazno... ok zvacu ga krokodilom ubuduce.. sorry!
Quote:
Greshka, ali da ne bih dobio upalu "prstnih" mishica, kad se budemo videli ovim povodom, objasnicu ti o chemu se radi i zasto tvoja, pa i univerzalna tvrdnja ne piju vodu u ovom sistemu! Prvenstveno, jer nije u sistemu!
Nije to "moja" tvrdnja nego nacin na koji se opisuje prirodna pojava (dok ne smisle bolji onikoji se bave gasovima), ali ok, ok...
E da, proverio sam, nije "greska".
Quote:
Naprotiv, krokodil je prilichno mali, radi se o 6" drajveru, koji svira ravno od 35 hZ! O velikim 15" zvuchnicima nevu jos da pricham, jer nismo ni poceli rad na njima... Projekat je za sada na nivou ideje i crteza... Pardon, imamo sve, samo da krenemo sa "modifikacijama"!!!
Isli smo do 33Hz@-3dB sa SuperMEE ... u prethodnoj "reinkarnaciji"
Sada smo taj opseg ostavili vecem drajveru i trenutno dobacujemo do 50Hz... sestica je ipak mali drajver da bi mu to sve dali da radi... onda one velike ne bi ni morali da prave
Probali smo, videli da moze, i idemo dalje
Quote:
Naravno da nije... Dogovoricemo se! I ja bih voleo da chujem tvoj zvuchnik. Rajko Marichic mi ga je jednom prilikom pomenuo, ali zelim da chujem sta radis!
Ok, drago mi je da si zainteresovan.
Quote:
Hmmm, nisam bas razumeo... Kako onda pravish zvuchnik? Da preformulishem... Po chijem "ukusu"???
Sigurno ne po MOM ukusu, u to mozes biti uveren , inace bi pravio zvucnik za sebe a za to nemam nikakvu potrebu, ja sam (samo) inzenjer a to povlaci "mazohisticki" pristup, koji si i ti spomenuo, isto kao sto ti ne miksas za svoju dusu, nego po ukusu konzumenata svojih proizvoda... jer verovatno retko pozelis da sam sebi smiksas "svoju" muziku koju bi slusao u dokolici i koja bi ti uvek prijala... iako mozes... i imas s cim. Ok, mozda i pozelis... ali sumnjam da imas snage za to...
Quote:
Nije mi najjasnije... Chak i ako ga samo merish, nije merodavno... Ali Ok, reci cu ti svoje mishljenje, prvom prilikom kad ga donesesh... A i ja ochekujem tvoje... Ove zvuchnike pushtao sam cak i Kafe-kuvaricama, zanimalo me njihovo mishljenje... Da proverim da li umara... Mi tu nismo merodavni... Za umaranje... Ovo je mazohisticki posao!
Bice mi drago da cujem tvoje misljenje...
Sto se tice mog misljenja... videces.
Quote:
Imam 2 najbolja... Hmmm, medju najboljima su... A i sta znachi najbolje!? Zadovoljan sam kako "guraju" nashe zvuchnike, ali opredelili smo se za proizvodnju nashih... Pojachavacha... I naravno, nece biti integrisani...
Kako mislis nece biti "integrisani"?
Quote:
Polako, ima dana... Seshcemo, pa cu ti pojasniti sta je to sto razlikuje ove zvuchnike od ostalih... Nachin je potpuno suprotan... Pitanje energije!!! Prichacemo...
Pozdrav!
Strpljiv.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 21-06-2006, 08:54 PM   #19
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Uh, umorih se od skrolovanja...
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 22-06-2006, 09:50 AM   #20
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ako ako, bar se niko ne svadja

@tiki
Ako ne patis od naduvanih basseva, tj, preferiras kompresione kutije, iako to SuperMEE nije, dopasce ti se. Meni je jako legao, radio sam. Dosta izrazen i precizan mid. Ovih dana jos ga malko peglamo, uskoro izlaze na megdan 1032a. Cini mi se da su zahvalni za takve prostore, jer im je bass reflex napred, a i on je odskora veoma naprednom tehnologijom postao "customizable", tj, moze se uticati na njegovo dejstvo po zelji!
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules