Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-03-2006, 11:45 AM   #11
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Stereo Gitare!

Quote:
Originally Posted by Brka
Dosta pesama malo teže rock muzike koje sam slušao obično stavljaju jednu gitaru skroz levo a drugu skroz desno tako da se dobije baš prava snaga u zvuku(gitare sa distorzijom). Ja sam pokušao da snimljenu gitaru sa distorzijom iskopiram u Cubase SX2 u drugi kanal, jednu bacim skroz levo a drugu skroz desno i ne dobijam razdvojene gitare već opet gitaru u centru. Jasno mi je zbog čega se to dešava, ali me interesuje kako da bez ponovnog snimanja druge gitare iskoristim ovu istu ali da se čuju razdvojeno na posebnim kanalima?
Ne razumem poentu. Je li poenta da sebe poštediš napora snimanja druge gitare, ili da dobiješ rezultat? Pošto u principu ne može nikakav trik da ti zameni to da snimiš više take-ova i razbacaš ih levo desno. Elem, snimi bar dva take-a.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2006, 02:16 PM   #12
Brka
Junior Member

Brka's Avatar

Stvarno nisam normalan!
Kao da mi je te?ko da snimim istu deonicu vi?e puta pa da ih razbacam levo i desno. Verovatno sam mislio da ako odsviram jednom perfektno i sa osećajem, sigurno da ba? tako vi?e nikada neću odsvirati. Ali ako se dovoljno dobro nave?ba...
U svakom slučaju
HVALA SVIMA NA PODR?CI!
Brka is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2006, 03:54 PM   #13
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Polako, nemoj glavom o zid

Cela poenta je da kao ?to vidi? postoji čitav niz kreativnih trikova koji mogu jako interesantno zvučati, ali generalno ono ?to ti hoće? se dobija dupliranjem, sa vi?e take-ove. Mislim da ipak odsvirati ritam gitare nije ne?to ?to ?to spada pod stvari u kojima je va?an filing i koje odsvira? jednom i nikad vi?e sa ne znam kakvim do?ivljajem. Uve?ba? deonicu dok je ne svira? jako tačno i udri.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2006, 05:51 PM   #14
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Zavisi sta je "ritam" .. mozda ce ruzno biti da odsviras jedan "dobar" take i da drugi iskopiran kanal pomeris za par milisekundi... ja kad to radim, a radio sam skorije bas tako nesto, volim da mi se uvek malo drugi kanal maaaalo razlikuje sviracki u nekim segmentima od drugog i da zajedno u stereo slici cine jednu lepu celinu..

a i ne moras skroz levo skroz desno, ali kao sto ti je vec receno uvek switchuj mono-stereo, mono-stereo, inace ako pogresis u mono neces imati ni k**chicj od te snage koju si hteo dobiti )))
kVu is offline   Reply With Quote
Old 17-03-2006, 07:13 PM   #15
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Opet rizikujem da me neko optuzi da podilazim Duletu, ali sta cu, kad stvarno tako mislim.
Vec rekoh da se svira vise puta, a sad samo da konstatujem da :
1. Ne pocinjes da snimas, ako ne vladas deonicom (sto podrazumeva ili da je "treses iz rukava" ili da si navezbao, pa se opet vracamo na prvo)
2. Ako si ispunio prvi uslov, drugi je pro forma koji traje onoliko koliko jos jedna deonica gitare i zapravo ti oduzima mnogo manje vremena u studiju (pod uslovomm da ga rentiras).

Ako cemo iskreno, retko se desilo da sam seo sa idejom "idemo, pa sta snimim, snimim".
Obicno, kada mi je bitno (a uglavnom jeste), sedem, smislim, navezbam, a onda mi je sve jedno da li cu snimiti jednom ili sedam puta.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2006, 01:54 PM   #16
perpetuum
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Oggy
Ono sto ti rece Vuckovic + to da dva kanala mogu da se razdvajaju od 1 do 3 ms, ali opet uz stalnu proveru da ti se ne "pojedu" kanali. Nekad to moze biti i 3 ms, a nekad se posle par frameova desi potpouna propast.
Najbezbolnije i najbolje resenje (ako si svirac) je da odsviras dva puta isto i kraj price. Neki snimaju i po vise puta
Definitivno najbolje resenje-odsvirati dva puta,pa se onda igrati sa eq-ima!!!
perpetuum is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2006, 01:50 AM   #17
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

naravno da je bitno navezbati, to je i preduslov za snimanje uopste. Moja je misao samo bila da kod rifova i pratecih gitara (koje se najcesce i dupliraju), nije najbitnije juriti MAXimalnu preciznost..
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2006, 03:31 AM   #18
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur
naravno da je bitno navezbati, to je i preduslov za snimanje uopste. Moja je misao samo bila da kod rifova i pratecih gitara (koje se najcesce i dupliraju), nije najbitnije juriti MAXimalnu preciznost..
ne bih ovo uzimao za opce pravilo, zavisi ipak o dionici

ako dupliras neku sporiju ritam dionicu sa akordima...naravno da mozes bit labaviji (al opet ne previse)....al ako radis nesto mrvicu kompliciranije, cim nisi tocan to se jako lako cuje....i to ne kao nekakav chorus
Old 24-03-2006, 07:58 PM   #19
zoolander
Senior Member

zoolander's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Najbezbolnije i najbolje resenje (ako si svirac) je da odsviras dva puta isto i kraj price. Neki snimaju i po vise puta
Potpisujem.Samo se na taj način mo?e dobit dobro isproduciran zvuk,barem su moja iskustva takva.
zoolander is offline   Reply With Quote
Old 14-04-2006, 05:57 PM   #20
Stiletto
Junior Member

Stiletto's Avatar

Ovo je i mene zanimalo. odmah cu probati taj trik s malim pomakom trake...
Stiletto is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules