Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-10-2005, 11:51 AM   #11
saki
Member

Default Re: vokal snimanje

Pazi imam na dbx166 ove stvari

over easy compresor sa 2 potenciometra gde pise ratio i treshold,onda ima gate treshold a pred njega imam dugme gde pise rel rate fast i slow,onda ima i peakstop level i otpu gain i nista vise. Da ne budu zabune
saki is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2005, 01:18 PM   #12
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Pre nego sto sam bilo sta napisao ,downloadovao sam njegov manual sa slikom.

Sve sam ti rekao,a ako tebe mrzi da malo pogledas manual...onda *ebi ga!
Gianfranco is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2005, 03:31 PM   #13
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by saki
Pazi imam na dbx166 ove stvari

over easy compresor sa 2 potenciometra gde pise ratio i treshold,onda ima gate treshold a pred njega imam dugme gde pise rel rate fast i slow,onda ima i peakstop level i otpu gain i nista vise. Da ne budu zabune
Manual primi u ruke i biti ce sve ok. Ja jos uvijek ne kuzim zasto ljudi toliko mrze manuale i help?! Ja ih obozavam. Sve naucim sama iz njih.

Sto se tice ATTACK I RELEASE (fast, slow)... attack je vrijednost tj. BRZINA ulaska kompresora u igru.... recimo za vokal bi bilo bolje staviti manje vrijednosti nego recimo za bas gitaru. Release je vrijeme nakon sto kompresor vise nije potreban za koje on opada do nj. potpunog nekoristenja.
Jooj, ne znam koliko sam jasna, ali znam da u helpovima to pise lijepo i jasno.

Sluzis se engleskim ok?

Prije nego ti dode taj pjevac, snimaj samog sebe malo... puno ces zakljucaka time izvuci, a mislim da kad krene to vase snimanje da ce biti sve s puno manje problema nego sto ih sad ocekujes. Osim toga, snimas narodnjake... covjek ce vjerojatno vikat stalno... pa onda jednostavno stavi sve te vrijednosti na max (samo nauci prvo kako se podesavaju, jer max je nekad i min.... )!
Sretno!
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2005, 10:36 AM   #14
saki
Member

cao svima,kao prvo da se zahvalim svima koji su mi pomogli oko kompresora i usnimalnje preko njega uradio sam poso nije odlicno ali dobro.sad da vas jos nesto pitam radio sam preko mx8000 miksete behringer ali nisam imao predpojacalo korstio sam iz mx8000 ili bi trebalo da imam preamp.a drugo radim neku matricu pa mi treba neki savet oko effekta radim pesmu od dragane mirkovic sama kao list na cvetu koji effekat mogu da izskorstim da bi imao taj efffekat kao sto ima dragana na vokal postvljen .Hvala svima
saki is offline   Reply With Quote
Old 31-10-2005, 09:03 PM   #15
Predrag Trpkov
Member

Quote:
Originally Posted by Gianfranco
Ok,onda treba da pravilno podesis kompresor (dbx166):

-Stavi ga u Overeasy mode
-Ratio=2:1 - 4:1
-Attack stavi na fast (okreni potenciometar skroz levo (do kraja))
-Threshold stavi na nesto izmedju -10 i -20. Sto manje a da nema klipovanja.
-Release kod ovog kompresora mi nije jasan i to mora sa sluhom da se uradi.
Testirao bih vrednosti izmedju 9 i 12 sati za pocetak.

Eh sada eksperimentisi i vidi da li ima klipovanja.Pocni od thresholda=-10 (ratio=2:1) a zatim ga pomeraj ka -20 sve dok klipovanje ne svedes na najmanju mogucu meru - po mogucstvu da ga uopste nema.
Ako ga ima i dalje i radi se o klipovanju od nekoliko dB,stavi ratio na 4:1 i
pocni od threshold=-15.

(Od pocetka podrazumevam da imas dobro podesen input signala tako da se klipovanje pojavljuje samo u najglasnijim delovima a ne konstantno.)

Kada sve dobro podesis onda stavi i limiter na +1dB da se 100% osiguras od klipovanja.

Ovo je bila kompresija u fazi snimanja vokala i glavni cilj nam je bio da sprecimo klipovanje.Dakle i dalje ces imati "neispeglan" vokal-neke reci glasnije,neke tise itd...

Bice ti kasnije u mixu potrebno jos kompresovanja,da bi ispeglao vokal.

dbx 166 nema posebne Attack i Release kontrole, to je sve dio automatske balistike.

Ako ?elim usnimiti prirodan zvuk vokala pazio bih da sačuvam i usnimim prirodne tranzijente. I da se mo?e pode?avati, ne bih skroz zatvorio Attack kontrolu (fast attack). Ostavio bih je negdje oko polovine (medium attack) i tako propustio tranzijente. Oni se uvijek mogu naknadno ukrotiti, ako su nepo?eljni.

Kalibracija Release kontrole varira od sprave do sprave. Kod usnimavanja se najče?će te?i kroćenju peakova, a potpuno dinamičko peglanje se ostavlja za miks. U takvoj situaciji dovoljan je kraći release kojim će kompresor samo liznuti vrhove signala, a neće utjecati na ostatak.

Manji Ratio manje se čuje. Stoga je kod usnimavanja vokala dovoljan i 2:1 ili čak 1,5:1, iako većina kompresora sve do 4:1 zvuči dovoljno neutralno.

Kad se sve tako podesi, ostaje jo? zavrnuti Treshold kontrolu tako da se na najglasnijim dijelovima pali nekoliko lampica na indikatoru za Gain Reduction. Maksimalno 4, samo iznimno 6 dB. Ostavimo pravo gnječenje za miks. Naravno, ako se kompresijom ili određenim kompresorom odmah ?eli postići konkretan efekt, sve ove smjernice otpadaju.

S dana?njom digitalnom tehnologijom nema potrebe igrati se Ćize-blize sa nivoima. Clipping se spriječi oprezom kod usnimavanja. Ako ide u crveno, smanji? gain. Ako ide blizu crvenom, smanji? jo? malo.

U slučaju velikih razlika u jačini vokala u toku pjesme, tradicionalan način bio bi voziti Gain kontrolu na mikrofonskom pretpojačalu. Na taj se način kompresor cijelo vrijeme hrani podjednako jakim signalom, a on onda obavlja svoj dio posla. Ta tehnika zahtijeva malo prakse i truda, ali ?tedi trud i vrijeme u kasnijim fazama.

Predrag

Last edited by Predrag Trpkov; 31-10-2005 at 09:12 PM.
Predrag Trpkov is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules