|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Pro Member
|
![]()
Proximiti efekat!
Obicno se javlja kada je izvor jako blizu mikrofonu! Iobicno imas problem bas u spektru izmedju 1.5 i 3 Khz Pozabavi se karakteristikom mikrofona(kardiod je obicno naj veca nesreca ali ako ti je "studio room" los onda je nuzno zlo)probaj "omni direktcaniol" (verovatno mi je engleski bulja ali ko razume shvatice) |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
izrazeni proxymity efekt se javlja samo kod mikrofona sa kardioidnim pickup patternom a manifestira se tako da pojaca baseve (prox. efekt je cesto i alat, npr. kod snimanja el. gitara) ne javlja se u spektru od 1.5 - 3 KHz
![]() |
![]() |
#13 |
Pro Member
|
![]()
Slazem se ..... 2 khz je mnogo visoko ..... meni najvise lici na to sto ti je kompresor na vokalnoj liniji ...... probaj da snimis bez njega ...... sa druge strane moze biti mikrofon , soba ..... jbg , treba cuti .....
Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
MAO
|
![]()
nisam znao da se proximiti javlja kod kondenz mikrofona .. ovo je snimano sa Neumann TLM170, na Focusrite Voicebox-u.... soba i nije najzahvalnija... a ja sam kuci osnovne pikove tih frekvencija nalazio negde na 3.5 khz pa sve do 4.2khz... i cak i kad ih posecem ostane u zvuku nesto cudno, neprirodno... dok, ponavljam, istom procedurom na drugom sessionu PERFEKTNO nestaje problem...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
a meni se sve vise cini da tebi treba deesser na toj traci ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
ton magistar
|
![]()
jebate, u dinamickih mikrofoni je proximiti ipak veci... ili se to meni samo cini.
![]() je li proximity veci kod hiperkardoida ili kod normalnega kardoida? nego, ima jedan experiment vezano za udaljenost popfiltera od usta i od mikrofona (nema veze sa proximity... valjda). dakle, uzmite jedan list papira (a4) i uhitite ga sa dva prsta za vrh i pustite da van visi priko cilega lica (da dodiruje nos). e sad pusite u papir (jednakima mlazovima) i postepeno udaljavajte papir od lica. vidit ce te se papir puno vise savije kad je dalje od usta. ![]()
![]() |
#17 |
Member
|
![]()
ja jo? nisam ?uo proximity na omni mikrofonu - koliko znam javlja se samo kod usmerenih mikrofona.
Ja obi?no vokal snimam sa popper-stoper-om na oko 10cm, a vokalistu udaljim 20+cm zavisno od namene, vokala, mikrofona, sobe. u 99% slu?ajeva izvrnem mikrofon upside-down i podignem ga malo, tako da je mre?a kapsule izme?u nosa i usana (u brk-nom predelu ![]() Kompresor u lancu.. svi su me uvek zapla?ivali, ali sam se ja igrao i vi?e ga se ne pla?im. Ipak, ako ne moram da ga koristim (?esto), ne koristim ga. Ako ima? patch bay i mogu?nosti da splituje? signal bez gubitka, igranje sa kompresorom u lancu je ok. Koliko god poznavao kompresore koje koristi?, ako samo jednom pogre?i?, ba? taj take ?e biti najbolji take ikada (Marfijev zakon).
![]() |
#18 |
MAO
|
![]()
uuu
;0 mozda cak i de-esser.. al i dalje me zanima sta najvise utice na ovu pojavu pritom ne pricam o proximitiju koji je ovde offtopik cini mi se |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Pro Member
|
![]()
Ajd samo da zavrsim sa ovim pa necemo dalje!Potpuno ste u pravu oko spektra proxa ali se manifestuje i u gornjem spektru jer se membrana zagusi zbog proxa a onda radi nelinearno i to tako sto u srednjem spektru ima rupetinu a lakse kupi gore pa izdize 2.5 pa na gore,to se ustvari javlja kao nus usled nelinearnisti membrane u tom momentu.
Tako da imas previse nisko ali takodje i gore ali dosta neprirodno(tako sam procitao ai kada preslusas primere i objasnjenje sta se fizicki desava sa membranom ima logike). Last edited by LACKY; 04-09-2005 at 03:36 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
MAO
|
![]()
to ima smisla
znaci tom logikom omnipatern ili distanca od mic-a.... hvala |
![]() |
![]() |
![]() |