Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-02-2005, 09:03 PM   #11
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

"Ako softwerki delujete kompresijom u razlicitom frekventnom opsequ vi zapravo dadajete ili oduzimate snagu nekom frekventnom opsegu .....to se moze mnogo kvalitetnije uraditi u miksu ...ili sa dobrim EQ pa onda u kvalitetan kompresor....... "

Smejurija! U miksu delujes na samo jedan instrument,a u multi-band-u delujes na ceo jedan frekventni opseg koji moze da obuhvata vise instrumenata odjednom koji koriste istovremeno taj opseg.

"Reverb nije pozeljan u postu ......koja glupost...... "

I nije u Dance ili R'n'B muzici - izgubio bi definiciju-prezentnost ritma koji zelis da ti bije "u facu".Radije bih ako cu da dodajem mastering reverb dodao ga na sve osim ritma i to u mixu.

"UJEDNACEN VIZUELNO KOMPAKTAN WAVE ....... super to cu koristiti jednog dana kad budem GLEDAO muziku .....za sad cu ostati pri slusanju iste ........ "

I gledanje i slusanje!
Gianfranco is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2005, 10:02 PM   #12
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

E da vas prekinem, danas sam koristio SIR i pre njega stavio tools one i na levi kanal odradio predobar plate a na desnoj predobar woodblock plate i dobio fascinantne rezultate, pre SIR-a a posle toolsone-a sam postavio eq i mix sam preujednacio u korist boljeg, ovo je stvarno veliki korak za mene
Old 07-02-2005, 11:09 PM   #13
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Do sada sam mislio da prvo ide EQ, a onda kompresor... Znaci, propada Darvinova treorija...
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2005, 11:36 PM   #14
idekius
Mason

idekius's Avatar

Mante se ljudi rasprave, ja otvorih novu temu da bih mogao da pitam coveka nesto i eto ti ga sad... ponovo prica iz onog starog slicnog topica...
Retko ko na ovome forumu moze da kaze da sam ga pohvalio, stvarno sam stipsa na pohvalama... , ali ovo o cemu Max prica, zlata vredi...

@Probao sam reverb na masteru. Vrlo ktarak i vrlo mali. To se u mixu i ne cuje kao reverb niti utapa bilo sta (izuzev ako ga ne opanjis kao covek )... Efekt koji sam dobio je stvarno dobar. Stereo slika mi deluje vece i pesma zvuci sire, a najlepsi je stos sto mi se cini da idealno spoji glas i matricu...

E sad je sve to sitan trip i pretvara se u ono cuveno i dobro poznato tipa :

-Ne cini li ti se da...

To sam radio malopre i ipak...treba to preslusati ponovo sutra ili prekosutrao... Sada mi se cini da je TO TO!
Old 08-02-2005, 12:16 AM   #15
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

sa stranog foruma:
Quote:
I think a lot of you would be surprised at how many mastering engineers will use reverb for "sonic glue." Big hush-hush secret.
lesha is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2005, 12:23 AM   #16
Max
Pro Member

Bravo ljudi ....srecan sam kad cujem da ste dobili dobre rezultate ..... a dobili smo i slaganje na engleskom ....... Eon .....napisi mi korak po korak sta si uradio ....malo mi je nejasno ......jel u Wave lab u ....tacno mi reci sta ...a i zasto ....bas me interesuje ......

Prodacu vam ja jos mnoge fore ...samo strpljenja....nemojte odma sve da mimaznete.....hehehehe

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2005, 01:41 AM   #17
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

E bilo je vreme da se ubacim...

Necu uopste da ulazim u polemiku koji je mastering kompresor najbolji, probajte pa ocenite, svaki ima drugaciji karakter... Licno, meni je i Renaissance Compresor (Waves) jako lepo radio posao...

Ratio: jaaaaako mali, 1.15 do 1.5 ... Za pumping efekat moze i od 2 do 4, kod dance i takve muzike... Ne bih preporucio nista iznad toga. Attack i release se kombinuje i slusa. Attack u master kompresiji ide obavezno preko 20-30 (ja ga odvrnem i preko 100) da se ne bi ugusili tranzijenti. OVO JE JAKO BITNO! Dalje, pravilo je da sto je brzi release to ide manji ratio, posto manji release daje veci RMS generalnom mixu. Threshold, malo iznad kick-a (podrazumevam da je on najjaci) naravno. Multiband kompresija u postu: NARAVNO! Max, mislim da nisi u pravu, a multiband kompresija je vec nauka za sebe i treba oko nje posvetiti mnooooooogo vremena u procesu masteringa. Benefecije: veci RMS i bolji punch (verovali ili ne). Naravno, sve to ako se lepo odradi posao i jako pazljivo slusa. I da, kao sto znate multiband ne sme da reaguje gore-dole idijotski vec samo onda kada je to potrebno. Sigurno necu u multibandu da otpanjim thershold sa ko zna kakvim ratio-om i ogromnim range-om. Samo onoliko koliko je dovoljno da izleti ono sto treba.

Postavimo stvari ovako. Ako imate deo u pesmi gde vokal dominira, multiband ce jako lepo posluziti da da malkice utisa delove kako bi taj vokal u svom opsegu jos bolje izasao. Isto i za sve ostalo. Kada se lepo podese parametri, mix itekako dise i ima energije bez bojazni da ce nesto biti "neravnomerno"...

Sa moje strane, multiband koristim za grupe kanala, i na kraju fino peglanje sa multibandom u celom mixu.

Reverb u postu ??? Prvi put cujem za ovo i nemam nameru da pribegavam tome... BTW. kakav ce to reverb da legne lepo u post, koliki ER, predelay i decay time ??? Bas me interesuje... Mozda i probam, ali mi stvarno ovo nema ni malo logike.

Moja preporuka: 3 do 4 dobra reverba u mixu su i vise nego dovoljna... Jedan za room koji se dozira skoro na svim kanalima, drugi za ambijent (plate, hall sta ko voli) i treci za vokal... Sve naravno preko buseva. 4-i umem da dodam za perkusije kao sto je vec max rekao, to waves-ov rverb jako lepo radi tj. daje utisak nesto mutnije obojene reverbacije koja kod perkusija jako lepo ume da zazvuci.

Za EQ mi tek nema smisla da se nesto dodaje ili oduzima generalnom mixu. Tu ako vec nesto ne valja i te kako ima logike da se vraca u sam mix i sredjuju stvari. EQ u masteringu ima smisla samo kod loseg mixa, kod dobrog NIKAKO. E to je meni totalna glupost.

Sto se tice analiziranja, kao sto je rekao Gianfranco: i GLEDANJE i SLUSANJE... Mono kompatibilnost, faze, a narocito je potreban kod rada sa sintovima, tj. pravljenju boja, farbi, patcheva, kakogod. Upalite neki analajzer i propustite kroz njega neki od warm & soft pad-ova sa Atmosphere-a. Provalicete da od 10-50hz ima signala. Sta ce vam to, to ne da gusi kick, nego ubija! dakle seci! high pass i cao.

nemam nameru ni sa kim da se svadjam ovde niti prepucavam, samo iznosim svoje misljenje. Dakle, ukoliko se neko oseti direktno uvredjenim, please stay cool.

posto sam pisao na brzinu online molim da me neko ispravi ukoliko sam negde pogresio.

pozdrav!
kVu is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2005, 09:55 AM   #18
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

@Max

U wavelab-u, samo sam zurio pa nisam stiao da javim. Uzeo sam jednu od novijih stvari naravno dry wave(tako je oslovljavam kada je suva )

Na pocetak lanca stavio tools one na -6db i ukljucio ms.
Posle sam stavio eq i na desnoj(stereo) strani skinuo sve ispod 150hz i dodao 2.5db sa 0.75Q na 1.5khz da malo izdefinisem pojedine zvukove.
Na levoj(mono) strani sam 1.5 db pojacao 100hz kako bi dobio nosace jer je mix manje vise dobar pa nisam hteo da ga unistim.
E onda ide SIR kome sam odsekao desni(stereo) kanal i ostavio levi mono i stavio preteran fatplate i malo ga definisao na onih 100hz koje sam gore istakao i dobio tako sirok bass da nisam mogao poverovati. Wet sam postavio na 20% stim da sam se dobro poigrao sa attackom i uopste envelopom.
Posle tog ide drugi SIR kojem sam odsekao levi(mono)kanal i na stereo sekciju postavio woodblock plate i dobio opet siroku, jasnu i preciznu stereo sliku.
Na kraju sam stavio blag ratio gold kompresora i visok treshold kako bi samo pipnuo peakove i ne dirao mix.
Na kraju je dosao opet toolsone na 06 i ukljucenim ms
Cudno je ono sto sam i pre ovo radio ali sam uvek kontao da kvarim mix tako da se pitam koliko je tu glava bitna?!?!?

Pozdrav
Old 08-02-2005, 01:03 PM   #19
Max
Pro Member

USI SU VAZNE ......

To je verovatno razlog zbog cega ovog puta nisi pogresio ......

Svidja mi se tvoj eksperiment

Quote:
Za pumping efekat moze i od 2 do 4, kod dance i takve muzike... Ne bih preporucio nista iznad toga. Attack i release se kombinuje i slusa. Attack u master kompresiji ide obavezno preko 20-30 (ja ga odvrnem i preko 100) da se ne bi ugusili tranzijenti. OVO JE JAKO BITNO!
slazem se ....
Max is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2005, 01:23 PM   #20
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

I da nisam pomenuo da mi je mix konacno postao blize svetskom, jer je ta sirina i spajanje mixa bilo uvek neophodno kako bi se izgubila ona matematika.

Stvarno mi je ovo prosirilo granice razumevanja produkcije

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules