Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-10-2010, 04:09 PM   #171
iatros
Member

Default Re: Preporucite dobar film

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
jedino ?to ja ?elim da istaknem je licemerje "američkog sna" i njihove "slobode", amandmana i svega ostalog, kao i to forsiranje sistema - ono ?to uspeva, dobro je. Sla?em se da je logično da je njihova globalna politika expanzionizma uticaja i ekonomsko-vojne dominacije potpuno logična srazmerno njihovoj veličini i jačini. Da nisu oni, bio bi neko drugi. I uskoro, čini mi se, biće neko drugi, a onde ćemo videti kome ameri nedostaju ili ne.

mislim, pobogu, pričamo o ekipi koja je spaliv?i 300.000 ljudi u par minuta, slavila kraj rata i svoju veliku pobedu. I to 300.000 civila, onako, sabajle probuđenih.

Slazem se. Posebno bih istaknuo licemjerstvo. Za tu cinjenicu ima milion primjera. Citav taj njihov mitos, koji smo mi - kao skoro citav ostali svijet - od djetinstva pokupili kroz dominaciju kulture, posebno filmske Hollywood-ske industrije.
U ovom threadu je neko napisao da smo jos dobro prosli sto su Amerikanci izasli kao pobjednici iz 2. Svjetskog Rata a ne naprimjer SSRI. Slazem se da smo ipak sa Amerikancima bolje prosli ali mislim da u takvoj izjavi ima medjuostalom i utjecaja upravo te kulture u formi Hollywood-skih filmova za mase. Uvjek su ti Rusi predstavljani kao neki monstrumi, slicno kao i Arapi ili u mnogim filmovima i Srbi danas (aktualna opaska o Srbima u "The Expandables"). A da se podsjetimo ko je zaista oslobodio Berlin i mnoge koncentracione logore u 2.Svjetskom Ratu?
Kao primjer licemjerstva mi pada na pamet dojen Americke politike Henry Kissinger. Taj covjek je vjerovatno kriv za priblizan broj mrtvih kao i Sadam Hussein ali vazi za jednog od naj boljih mozgova Americke politike. Aktualno takodjer mirovni pregovori Palestina-Israel. Na jednu stranu se propagira rjesenje sa dvije drzave i Jerusalemom kao zajednickim glavnim gradom. Amerikanci se tu postavljaju kao nepristrani. A evo govora Americkog predsjednika pred AIPAC-om. Sama cinjenica gdje se odrzava govor, vec mnogo govori:
http://www.youtube.com/watch?v=kfSoC3s4_hc

A da su Amerikanci krivi za sve probleme koje postoje na svijetu i kod nas, to mi je smjesno i veoma komotno da se rjesimo sopstvene krivice i nesposobnosti.

@balthazaar

"Deal" zaista nije nista novo. Ako se pogleda historija starih Rimljana, vidi se da su i oni vec imali taj sistem "pacta servanda sunt". Svako dobije svoj ugovor i tretira se po tome. Ako si snama, dobar si. Divide et impera. To je stara prica. Slazem se za ulogu JNA u raspadu SFRJ.

@Big Bockie

Zar se ovo "Izrucili predsednika (ma kakav da je bio),celu vojnu i garnituru..." ne stoji u sukobu sa "Ne kazem, ako je neko gresio, brate - sud, vojni sud, preki sud, osudis ga i cao...kakvo crno izrucivanje...".
Zar nije bolje "ma ko god bio, nek se izruci ako je pogrijesio"?
iatros is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2010, 06:21 PM   #172
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Dobar film?

Travellers nad Magicians

Pozdrav,

Živojin

Last edited by awacs; 08-10-2010 at 06:31 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2010, 07:22 PM   #173
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by iatros View Post
Zar se ovo "Izrucili predsednika (ma kakav da je bio),celu vojnu i garnituru..." ne stoji u sukobu sa "Ne kazem, ako je neko gresio, brate - sud, vojni sud, preki sud, osudis ga i cao...kakvo crno izrucivanje...".
Zar nije bolje "ma ko god bio, nek se izruci ako je pogrijesio"?

Ne!
Taman i tebi i pojasnjenje za arturov post, odgovaram:
Kome su ikad ameri izrucili? Pesadinca? Pesaka?
A pobili vise ljudi od kuge...
Pa sada je kod nas zasticeniji neki "gradjanin" sa americkim pasosem nego ministar vojske,policije ili vec neko...

Najveca glupost je bilo izrucivanje,opet kazem. Ako je neko zaista kriv, naravno da treba da odgovara, ali ovde!
Makar ga posle toga prognali, pa neka ga 'apsi ko hoce...

Ovako smo se pokakili sami na sebe!

Ovo se isto moze primeniti i na zemlje u okruzenju...

Last edited by Bockie; 08-10-2010 at 07:25 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2010, 08:36 PM   #174
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Ne!
Taman i tebi i pojasnjenje za arturov post, odgovaram:
Kome su ikad ameri izrucili? Pesadinca? Pesaka?
A pobili vise ljudi od kuge...
Pa, Boki, mi ovdje pričamo o Americi u kontekstu sile...a to potpitanje koga su oni izručili je potpuno besmisleno! Kome oni nekoga da izručuju...!? Ne može se se sa njima praviti takvo poređenje...jer oni su dominantna svjetska sila..nekom spasilac, nekom elementarna nepogoda...i to je to...Jedna od suštinskih grešaka u percepciji stvari je to što se dovodi u pitanje "šta se može njima" i "šta se može nama". To poređenje je van ikakve stvarnosti. Oni mogu puno više, nego neke od najmoćnijih država na planeti.Sila boga ne moli i tako dalje...A, ja hoću da kažem da je njihov način ophođenja puno blaži i miroljubiviji nego što im se stvarno može! Takođe ta opaska o tome koliko su i koga su oni pobili nikako ne stoji, jer ne postoji slučaj da su njihove snage nekada na bilo koji način sistematski ubijale isključivo civile i to samo radi ubijanja tih ljudi. Tako da je iz perspektive Balkana to pomalo neumjesno pominjati znajući da se ovdje desilo šta se desilo! Zašto oni traže izručenja i zašto se to forsira : zato što ovdje niko nikada ne bi priznao zločine ni na jednoj strani da to zapad ne stiska. To je činjenica golema ko planina! I dalje bi se zlodjela skrivala iza patriotizma i ugroženih nacija! Još prostije - Zato što smo ispali divlji ljudi koji su se na pragu 20-og vijeka počeli međusobno najsvirepije ubijati. I sad treba da se uzda da će isti ti da organizujnu suduve i da sude zločincima....pa to je besmisleno! Ako za nešto treba otvoriti oči - to je činjenica da se kod nas dogodilo nešto nezapamaćeno u poznatoj istoriji zapadne civilizacije...To što se desilo kod nas za mene čak više nije ni rat...pa ni građanski...jer svaki rat ima neki cilj...a kod nas se to prosto svelo da ljudi ubijaju jedni druge prosto radi ubijanja, a nacionalni "interesi" su samo bili formalni razlog za eksploziju suludog nasilja - tako nešto se (da ja znam) dešavalo samo po Africi (to ubijanje koje samo sebi postane cilj). I građanski ratovi se vode zbog nekih interesa, poboljšanja položaja i redefinisanja odnosa između sukobljenih strana, dok se to kod nas u jednom trenutku svelo na to da je iza svega jedini cilj rata bio da nekog nestane sa lica zemlje....Srećom u nesreći niko nije bio dovoljno jak ni sposoban da stigne daleko u tome (niti se više moglo posle iskustva sa Nacistima)...mada znamo dobro da je bilo slučajeva gdje je sistematsko ubijanje potpuno nenaoružanih civila dolazilo do strašno velikih razmjera. Kad se mislilo da je neopisivio zlo 2. svjetkog rata zanavjek ostalo stvar istorije - kod nas se ponavlja slična matrica...i sad je neko čudo što se ne uzdaju u našu mogućnost da se počinocima i nalogodavcima sudi!?? Pa na sve tri strane još postoje ljudi koji neće da priznaju zločine svoje strane! Još uvijek postoje ljudi koje te zločine pokušavaju da sakriju relativizacijom i sakrivanjem iza "viših etničkih interesa" i onom već toliko ozloglašenom taktikom da se odma počnu isticati zlodjela onih drugih! O čemu pričamo mi? Ko će u takvim društvima da organizuje sudove i da sudi dojučerašnjim idolima nacija!?...To nema veze sa stvarnošću...Ja ljude koji su to radili gledam kao identične zločinačke profile, a razlika je samo formalna pripadnost nekoj od strana...a sami princip fukcionisanja , pa i "opravdavanja" je zapanjujuće isti! Postoji primjer ispitivanja svijesti o dobru i zlu kod jednog afričkog plemena gdje su ispitanici odgovorili da je dobro kad oni zapale i opljačkaju neko selo, a loše kad to neko uradi njima. E, pa na neki sličan način se i kod nas sudilo, a i dalje sudi o stvarima koje su se dešavale! Mogao bih da pišem elaborat o nepravednosti i pogrešnosti sve tri strane pojedinačno ! E to je muka! Kad nema ni za trunku "ispravnije strane". Može se samo pričati ko se našao u "boljem" ili "lošijem" položaju...ko je nešo "odigrao" vještije ili lukavije...ali istina i pravda nisu ni na jednoj strani...

E sad kratko da dodam

Ameri će sigurno žestoko osuditi nekog pojednica ili grupu iz njihove armije koja bi uzela i tek tako pobila grupu krajnje bezopasnih i nenaoružaih civila. Ne bi? Dotična gospoda bi se zanavjek oprostila od slobode! To je prosto nezshvatljivo da oni mogu da urade...tako da mi je glupo i da pravim ovo poređenje...Evo npr...Američka vojska izvede grupu potpuno ne militantnih civila iz nekog sela u Iraku i Avganistanu i eto tako prosto ih pobije...Da li je to zamislivo?

Last edited by balthazaar; 08-10-2010 at 08:55 PM.
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2010, 09:10 PM   #175
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
Evo npr...Američka vojska izvede grupu potpuno ne militantnih civila iz nekog sela u Iraku i Avganistanu i eto tako prosto ih pobije...Da li je to zamislivo?
Balti, dru?e, mnoge stvari su čoveku nezamislive dok ne sazna da su se dogodile. A kad zna? ?ta se sve već dogodilo, mo?e? da bude? siguran da se sve najluđe ?to ti padne na pamet već desilo. Samo ?to mo?da jo? nije procurelo na You Tube.

Pozdrav,

Vasa
Old 08-10-2010, 09:24 PM   #176
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Balti, druže, mnoge stvari su čoveku nezamislive dok ne sazna da su se dogodile. A kad znaš šta se sve već dogodilo, možeš da budeš siguran da se sve najluđe što ti padne na pamet već desilo. Samo što možda još nije procurelo na You Tube.

Pozdrav,

Vasa
Jasno...i vjerovatno si upravu...to sam loše formulisao....naravno da je sve moguće...ali sam mislio na nešto drugo...Mada konkretni primjer koji sam ja naveo je teško mogao da se desi, a da se za njega nikako ne sazna...ali ajde...vjerovatnoća stvarno postoji...
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2010, 10:14 PM   #177
kejkz
banned

E mnogo ste se raspisali, taman sam hteo ne?to da se nadove?em, kad vidim ima vi?e slova nego u celoj čitanci za peti razred, ko će sve to da čita?. Ajte molim vas... idem ja da ne?to pregrizem.
Old 09-10-2010, 10:01 AM   #178
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
Evo npr...Američka vojska izvede grupu potpuno ne militantnih civila iz nekog sela u Iraku i Avganistanu i eto tako prosto ih pobije...Da li je to zamislivo?
Ili npr baci kasetne bombe na (grad, ne na kasarnu, vec stambenu zonu) Nis...!
...skroz nezamislivo...
...ili je to ipak "humanije" nego da bas pesadija izvede narod i pobije ga.
Ne vidim neku strasnu razliku.

Ali, nisam se ja toliko precizno obratio vezano za konkretnu stvar, bar mi nije bila namera, sve sto pricam ima za svrhu da pokaze ono sa pocetka, a to je da smo svi (u okruzenju) zglajzali na bas niske grane i da mi se cini da se nekim novijim generacijama najlepse jebe zbog toga i to sam istakao kao alarmantnu cinjenicu...
Amere i sve to navodim kao primer, krajnju vrednost sa jedne i recimo Rumune sa druge strane...

Ali to je sada gnjavaza za druge forume, ovo je cisto overall...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2010, 11:22 AM   #179
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Quote:
Originally Posted by kejkz View Post
Ajte molim vas...
Tata...... oni meni ne veruju !!!

diviner is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2010, 05:50 PM   #180
milos
Pro Member

milos's Avatar

Vidim da ste pre par dana spominjali film Unthinkable i kako je sokantan...
OK, inace slabo pratim filmove i nabasam na neki novi domaci film zvani "Serbian Film" http://www.imdb.com/title/tt1273235/
U 3 navrata se nisam umalo ispovracao, 3 dana su mi sevale slike iz filma .
Film nazalost ima efekat "what has been seen cannot be unseen" i preporucujem SVIMA DA GA IZBEGAVAJU.
DAKLE, OVO JE UPOZORENJE DA GA NE GLEDATE!!!
Cvrsto sam resio da vise ne gledam filmove , osim ako nisu klasici

Last edited by milos; 09-10-2010 at 05:53 PM.
milos is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules