|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#161 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ako je mislio na veeeliki difraktal treceg reda kod Bob Ludwiga, tako daleko nisam isao do sada, jer nije bilo ni prostora ni vremena ni para ni zahteva za tim... Realno mislim da je "fraktalisanje" difuzora odlican nacin da se smanji red difuzora, relativno pojednostavi izrada, a opseg uticaja bude cak i siri. Osnovni problem kod fraktalnog difuzora je proracun opsega rada malih difuzora i vece konstrukcije, BEZ preklapanja frekvencija, i to ces morati sam da se iskobeljas (domaci zadatak). Nije uopste trivijalno ISPROJEKTOVATI difraktal akusticki homogeno ili uniformno, a da se pri tom UKLOPI u ZADATI prostor... barem meni to nije bilo trivijalno... ali to sam samo ja. ![]() Ako nisi u stanju da proracun uradis sam, onda ti je najjednostavnije da se okrenes "dobroj staroj" 41-ici... koja je relativno siroka, a odlicno se pokazuje u radu. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#162 |
Banned
|
![]()
Evo i par slika prozora izmedju CR i RR,konacno je i to pri kraju.Jos da se stave stakla i kamena vuna izmedju stakala.....Debljinu stakla sam planirao dva puta po 10mm,jel to ok?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Banned
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Difraktal drugog reda sa PN7 cine SEDAM malih difuzora sa PN7 uklopljenih u veci difuzor sa PN7. Ovaj veci se ponekad radi i sa SEST manjih difuzora... i tada se dobija simetrija (sest bude kada se ukloni se onaj "asimetricni" na kraju, ili pocetku, kako se vec gleda) Razlicite su frekvencije opsega rada MALOG difuzora, i VELIKOG difuzora koji je sastavljen od malih, kada se posmatra zasebno, bez pomisli na difraktal. pozdrav bogi p.s. Nenad je u pravu, i taj problem se resava promenom orijentacije, ali i ovako, difraktalom... ali ja to ne bih nazivao uniformnom difuzijom, odnosno uniforman je raspored difuzora i to ne valja, difuzija je pojava i valjalo bi da bude uniformna, dok ovako rasporedjeni difuzori izazivaju sve drugo osim uniformne difuzije ![]()
![]() |
![]() |
#165 |
Banned
|
![]()
Ahaa,sada sam shvatio.Ne smeju da mi se preklope frekvencije malog i Velikog difuzora.Probacu to da izracunam.Koji ukupni frekventni opseg bih trebao da gadjam u mojoj sobi koja je dimenzija otprilike 4,3m/4,1m/2,6m ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Racunaj da talasna duzina DONJE granicne frekvencije rada velikog difuzora NE SME biti veca od cetvrtine odstojanja tvojih usiju od difuzora. Sve preko 1kHz je "worst case" za obicnu sobu, ali je i besmislica praviti difraktal kada je prostorija malena, odnosno kad ces mu (njemu, difuzoru) biti preblizu,... a iskustvo nasih saradnika, i njihovi subjektivni utisci,... govore da je blizu difuzora (na manjem rastojanju od bar jedne talasne duzine donje granicne frekvencije)... citiram jedan... koji glasi doslovce... "ludilo sa fazama!!!"... nadam se da kapiras sta je hteo da kaze. ![]() pozdrav bogi p.s. prakticno hocu da kazem da nema smisla praviti difraktal ako ce ti donja granicna frekvencija biti 1kHz za celu konstrukciju. No, da ne gnjavim, kad krenes da racunas ... skapiraces to i sam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#167 |
Banned
|
![]()
Kapiram
![]() Last edited by quake; 12-05-2009 at 10:45 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#169 |
Banned
|
![]()
Poceo sam vec sa racunanjem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() pozdrav i hvala jos jednom bogi
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Transport panel | mirun | Audio Software | 4 | 31-08-2009 09:59 PM |
Poliuretanski difuzor | Solozabal | Dizajn i konstrukcija studija | 12 | 13-01-2009 12:00 AM |
Medijapan kao difuzor | rale_ | Dizajn i konstrukcija studija | 16 | 14-09-2007 03:14 PM |