Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-05-2009, 09:38 PM   #161
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: difuzor panel

Quote:
Originally Posted by quake View Post
Pozdrav Boggy.Skontao sam da ce biti dosta nejasno,crtam pa kacim, ali je poenta da se razmisljam da li da napravim isto sto si ti uradio na zadnjem zidu u "Barbi" ili samo malo drugacije.Drugacije bi bilo u toliko sto je tamo slagano po dve iste letvice,pa zatim sledece dve na razlicitoj duzini,pa druge dve...(ako sam dobro video),a ja bih slagao po jednu letvicu za jednu duzinu,debljina letvice je 2,4cm.Tako bi na kraju sve ukupno imao po prilican broj spojenih difuzora jer im je svakom pojedinacno mala sirina a ja bih da pokrijem preko dva metra sirine na zidu i plasim se da bi u tom slucaju posto je p.n. 7 dobio "previse uniformnu" difuziju,kako je Nenad pomenuo u nekom od postova o difuzorima.
Ne znam sta je konkretno mislio kad je napisao "previse uniformna difuzija"... Ako to bukvalno prevedem, ne postoji "previse" uniformne difuzije, odnosno, zao mi je sto ne postoji, nemoguce je realno, ali bi bilo dobro da je sto VISE uniformnija difuzija, i u prostoru i u vremenu (frekvencija)... znaci tako ja to zamisljam ako bukvalno predefinisem "uniformno" kao "homogeno" ili "jednako"...

Ako je mislio na veeeliki difraktal treceg reda kod Bob Ludwiga, tako daleko nisam isao do sada, jer nije bilo ni prostora ni vremena ni para ni zahteva za tim...

Realno mislim da je "fraktalisanje" difuzora odlican nacin da se smanji red difuzora, relativno pojednostavi izrada, a opseg uticaja bude cak i siri.

Osnovni problem kod fraktalnog difuzora je proracun opsega rada malih difuzora i vece konstrukcije, BEZ preklapanja frekvencija, i to ces morati sam da se iskobeljas (domaci zadatak). Nije uopste trivijalno ISPROJEKTOVATI difraktal akusticki homogeno ili uniformno, a da se pri tom UKLOPI u ZADATI prostor... barem meni to nije bilo trivijalno... ali to sam samo ja.

Ako nisi u stanju da proracun uradis sam, onda ti je najjednostavnije da se okrenes "dobroj staroj" 41-ici... koja je relativno siroka, a odlicno se pokazuje u radu.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2009, 09:38 PM   #162
quake
Banned

Evo i par slika prozora izmedju CR i RR,konacno je i to pri kraju.Jos da se stave stakla i kamena vuna izmedju stakala.....Debljinu stakla sam planirao dva puta po 10mm,jel to ok?
Attached Images

quake is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2009, 09:53 PM   #163
quake
Banned

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Ne znam sta je konkretno mislio kad je napisao "previse uniformna difuzija"... Ako to bukvalno prevedem, ne postoji "previse" uniformne difuzije, odnosno, zao mi je sto je to nemoguce, ali bi bilo dobro da je sto VISE uniformnija difuzija, i u prostoru i u vremenu (frekvencija)... znaci tako ja to zamisljam ako bukvalno predefinisem "uniformno" kao "homogeno" ili "jednako"...

Ako je mislio na veeeliki difraktal treceg reda kod Bob Ludwiga, tako daleko nisam isao do sada, jer nije bilo ni prostora ni vremena ni para ni zahteva za tim...

Realno mislim da je "fraktalisanje" difuzora odlican nacin da se smanji red difuzora, relativno pojednostavi izrada, a opseg uticaja bude cak i siri.

Osnovni problem kod fraktalnog difuzora je proracun opsega rada malih difuzora i vece konstrukcije, BEZ preklapanja frekvencija, i to ces morati sam da se iskobeljas (domaci zadatak). Nije uopste trivijalno ISPROJEKTOVATI difraktal akusticki homogeno ili uniformno, a da se pri tom UKLOPI u ZADATI prostor... barem meni to nije bilo trivijalno... ali to sam samo ja.

Ako nisi u stanju da proracun uradis sam, onda ti je najjednostavnije da se okrenes "dobroj staroj" 41-ici... koja je relativno siroka, a odlicno se pokazuje u radu.

pozdrav

bogi
Nenad je u sustini rekao da ne treba u prostoriju stavljati previse difuzora sa pn7,mozda ga nisam dobro interpretirao,sorry...Ako sam dobro shvatio difuzori koji cine difraktal su razlicitih frekvencija i one ne bi trebalo da se preklapaju?....Difraktal cine pet difuzora ili sedam ako svaki od difuzora ima pn7??
Old 12-05-2009, 10:05 PM   #164
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Nenad je u sustini rekao da ne treba u prostoriju stavljati previse difuzora sa pn7,mozda ga nisam dobro interpretirao,sorry...Ako sam dobro shvatio difuzori koji cine difraktal su razlicitih frekvencija i one ne bi trebalo da se preklapaju?....Difraktal cine pet difuzora ili sedam ako svaki od difuzora ima pn7??
mali difuzori u difraktalu su isti, poenta je uklopiti ih sa "ramom" i definisati veci difuzor u koji se oni ugradjuju tako da NEMA preklapanja opsega rada, sa ti m vecim.

Difraktal drugog reda sa PN7 cine SEDAM malih difuzora sa PN7 uklopljenih u veci difuzor sa PN7. Ovaj veci se ponekad radi i sa SEST manjih difuzora... i tada se dobija simetrija (sest bude kada se ukloni se onaj "asimetricni" na kraju, ili pocetku, kako se vec gleda)

Razlicite su frekvencije opsega rada MALOG difuzora, i VELIKOG difuzora koji je sastavljen od malih, kada se posmatra zasebno, bez pomisli na difraktal.

pozdrav

bogi

p.s. Nenad je u pravu, i taj problem se resava promenom orijentacije, ali i ovako, difraktalom... ali ja to ne bih nazivao uniformnom difuzijom, odnosno uniforman je raspored difuzora i to ne valja, difuzija je pojava i valjalo bi da bude uniformna, dok ovako rasporedjeni difuzori izazivaju sve drugo osim uniformne difuzije . Znaci uniformno rasporedjeni difuzori izazivaju ne-uniformnu difuziju, i obrnuto... ali treba razlikovati pojavu od akustickog "rekvizita" koji je izaziva.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 12-05-2009, 10:17 PM   #165
quake
Banned

Quote:
Originally Posted by boggy View Post

Razlicite su frekvencije opsega rada MALOG difuzora, i VELIKOG difuzora koji je sastavljen od malih, kada se posmatra zasebno, bez pomisli na difraktal.
Ahaa,sada sam shvatio.Ne smeju da mi se preklope frekvencije malog i Velikog difuzora.Probacu to da izracunam.Koji ukupni frekventni opseg bih trebao da gadjam u mojoj sobi koja je dimenzija otprilike 4,3m/4,1m/2,6m ?
Old 12-05-2009, 10:25 PM   #166
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Ahaa,sada sam shvatio.Ne smeju da mi se preklope frekvencije malog i Velikog difuzora.Probacu to da izracunam.Koji ukupni frekventni opseg bih trebao da gadjam u mojoj sobi koja je dimenzija otprilike 4,3m/4,1m/2,6m ?
Da... mali i veliki moraju da se harmonicno uklope, gde jedan prestaje da "radi".... drugi nastavlja.

Racunaj da talasna duzina DONJE granicne frekvencije rada velikog difuzora NE SME biti veca od cetvrtine odstojanja tvojih usiju od difuzora.

Sve preko 1kHz je "worst case" za obicnu sobu, ali je i besmislica praviti difraktal kada je prostorija malena, odnosno kad ces mu (njemu, difuzoru) biti preblizu,... a iskustvo nasih saradnika, i njihovi subjektivni utisci,... govore da je blizu difuzora (na manjem rastojanju od bar jedne talasne duzine donje granicne frekvencije)... citiram jedan... koji glasi doslovce... "ludilo sa fazama!!!"... nadam se da kapiras sta je hteo da kaze.

pozdrav

bogi

p.s. prakticno hocu da kazem da nema smisla praviti difraktal ako ce ti donja granicna frekvencija biti 1kHz za celu konstrukciju. No, da ne gnjavim, kad krenes da racunas ... skapiraces to i sam

Old 12-05-2009, 10:34 PM   #167
quake
Banned

Kapiram ,prevedeno "nemoguce raditi" u vezi ovog sa fazama.Da idem znaci na pn41 i zaboravim difractal ili nesto trece?

Last edited by quake; 12-05-2009 at 10:45 PM.
Old 12-05-2009, 10:45 PM   #168
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Kapiram ,prevedeno "nemoguce raditi" u vezi ovog sa fazama.Da idem znaci na pn41?
Proracunaj sam i donesi odluku, ne mogu ti bez preteranog udubljivanja dati konkretan savet... a ako vec kriterijume za odluku budes imao taksativno nabrojane sa sve procenama i proracunima, ne bi bilo lose da ih izneses ovamo... da ne bi morali ostali "reinventing the wheel", vec da bi radilo "design, and reuse" .. i onda, ali samo onda, nije uzalud ovo sto radimo Nenad, Denis i ja. To kazem svima koji pitaju za savet... inace nema napretka. Tesko je odskociti dalje od kartona za jaja, "teskih" zavesa i tapetarskog sundjera, globalno, nego mora da se pogura.

pozdrav

bogi

Old 12-05-2009, 11:13 PM   #169
quake
Banned

Poceo sam vec sa racunanjem.Rastojanje izmedju mene i difuzora je 2m.Ako je brzina zvuka otprilike 343m/s,dobijam da je najmanja donja frekvencija (ako idem da je minimum jedna talasna duzina rastojanje) 171,5hz.Racunao sam 343 podeljeno sa 2.Ohoooo,ili nesto nisam uradio dobro ili ipak ima prostora za difractal....ostavljam ipak za sutra i bistru glavu jer je vec kasno.Boggy,hvala puno na pomoci i nije da vas hvalim ali zahvaljujuci vama mislim da se neka opsta svest o studiskoj akustici u siroj okolini u mnogome promenila na bolje.Pozdrav
Old 12-05-2009, 11:16 PM   #170
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
.... nije da vas hvalim ali zahvaljujuci vama mislim da se neka opsta svest o studiskoj akustici u siroj okolini u mnogome promenila na bolje.Pozdrav
Hvala na komplimentu, drago mi je da to cujem, mada meni izgleda, odavde gde sam obicno, kao da "guram chamac da upali"... ali dobro...

pozdrav i hvala jos jednom

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules