Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   difuzor panel (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24716)

quake 15-10-2008 04:50 PM

difuzor panel

1 Attachment(s)
Pozdrav svima.Kako mi je NLP i predlozio,otvorio sam novu temu.U pitanju je studio u kuci ali zidanje iz nekih razloga na zalost ne dolazi u obzir pa sam plan za akusticko sredjivanje (uz pomoc vaseg foruma :) ) napravio kao na slici.Problematicno mi je koliko ce u ovom slucaju difuzor panel moci uspesno da "odglumi" zadnji zid i da li da difuzore na bocnim zidovima kacim kao na slici ili direktno na zid ako im slojevi vazduha i azmafon pozadi ne znace mnogo.Ako postoje bolje varijante sto se tice rasporeda opreme i akustickih pomagala bio bih vam zahvalan da mi ukazete na njih.Pozdrav

Reinhardt 15-10-2008 06:52 PM

Re: difuzor panel

Quote:

Originally Posted by quake (Post 220841)
Pozdrav svima.Kako mi je NLP i predlozio,otvorio sam novu temu.U pitanju je studio u kuci ali zidanje iz nekih razloga na zalost ne dolazi u obzir pa sam plan za akusticko sredjivanje (uz pomoc vaseg foruma :) ) napravio kao na slici.Problematicno mi je koliko ce u ovom slucaju difuzor panel moci uspesno da "odglumi" zadnji zid i da li da difuzore na bocnim zidovima kacim kao na slici ili direktno na zid ako im slojevi vazduha i azmafon pozadi ne znace mnogo.Ako postoje bolje varijante sto se tice rasporeda opreme i akustickih pomagala bio bih vam zahvalan da mi ukazete na njih.Pozdrav

ako je micanje zidova nemoguce, ovo je vrlo solidno planirano IMHO,
iskreno, nebi nista posebno dodavao..

ne brini za zadnji difuzor:)

Edi Prog 15-10-2008 07:07 PM

Quote:

Originally Posted by quake (Post 220841)

A vizualni kontakt izmedju live rooma i rezije?

quake 15-10-2008 07:29 PM

Hvala puno sto se javljate ljudi:) .Na vratima izmedju "gluve" sobe i control room-a se razmisljam da ugradim prozor.Ionako treba da ih menjam.Napravio bih nova vrata,masivna i punjena kvarcnim peskom a u gornjem delu bi bila dva vakumska stakla.Preglednost ni u tom slucaju nije bas najbolja pa se razmisljam i oko varijante sa monitorima i kamericama.Jel imate neki predlog za plafon?visina je 2,7m.Razmisljao sam da u prvoj trecini control room-a stavim na plafon difuzore a nazad,u zadnjoj trecini osb ispod koga su 2cm azmafon na rostilju od 10cm.Ne znam da li mi i izmedju osb-a i azmafona treba rostilj i koliki bi bio?Dali da perforiram osb na plafonu...

DeMa 15-10-2008 11:35 PM

Ajde molimte razjasni Difuzor i Difuzor panel.
Dali mislis mozda Absorber.

Pozz
Denis

quake 16-10-2008 11:02 AM

1 Attachment(s)
Nacrtao...

Reinhardt 16-10-2008 12:11 PM

o, o..
bice sad svega..

ovako nabrzaka, zasto je s obje strane difuzno?

quake 16-10-2008 01:02 PM

Difuzno je sa obe strane jer panel ne zatvara celu zadnju stranu i pored panela ipak moze da prodje dosta velika kolicina zvuka(u akusticki ne obradjen prostor) koja se takodje i vraca nazad do panela i pored njega, pa bih da uticem difuzno i na to kada vec nemam zadnji zid.Posto ce panel biti poprilicno tezak,mislim da je dobro i zbog ravnoteze:) .Ispravite me ako gresim, jer mi se ne slazu ove silne letvice za djabe.

p.s.ostali difuzori nemaju letvice i sa ledjne strane.Samo ovaj koji "glumi" zadnji zid.

boggy 16-10-2008 01:11 PM

Quote:

Originally Posted by quake (Post 220987)
Difuzno je sa obe strane jer panel ne zatvara celu zadnju stranu i pored panela ipak moze da prodje dosta velika kolicina zvuka(u akusticki ne obradjen prostor) koja se takodje i vraca nazad do panela i pored njega, pa bih da uticem difuzno i na to kada vec nemam zadnji zid.

Uticaj je, po meni, suvise malen da bi se isplatilo praviti ga... radije bi (opet licno misljenje) napravio DVA panela sa po JEDNIM difuzorom.
Ono sto prodje "pozadi" radije apsorbuj... difuzor ima smisla u sprecavanju rezonancija neposredno uz ravne i cvrste povrsine... ali u tvom slucaju bi to bilo nekakvo preterivanje (overkill)
Quote:

Posto ce panel biti poprilicno tezak,mislim da je dobro i zbog ravnoteze:)

Hehm... ovo mi je prvo palo na pamet kao dobra strana (kad sam video sliku), jer ce difuzor-panel inace pozeleti da pada "na nos"... produzi nogare sa strane gde je difuzor, i imaj u vidu da ce to biti bas "heavy"... narocito povedi racuna oko cvrstine rama za panel.
Quote:

.Mislim sve ovo,bolje receno,nagadjam,pa me ispravite ako gresim jer mi se ne slazu ove silne letvice za djabe.

Kako god... napravi duplu kolicinu panela ;)

pozdrav

bogi

quake 16-10-2008 01:19 PM

Hvala ti Boggy i izvini sto sam editovao post,radio sam to pre nego sto se tvoj post pojavio ali ostaje cinjenica da se ne razumem u akustiku i poprilicno sam "nagadjao" radeci skicu.Kako ti se cini ovo ostalo?Koje frekventno podrucje da gadjam kojim difuzorima i koji tip(prime number,mislim da se tako kaze gde da upotrebim.Hvala jos jednom.

All times are GMT +1. The time now is 11:39 PM.