Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 12-06-2008, 08:01 PM   #141
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Default Re: Skolstvo bi trebalo zabraniti

Sumanut, ne vredi da se raspravljas kada si u manjini... svi ce biti u pravu iako nikada nisu bili na Drincicevim predavanjima i ako nisu uopste upuceni u koncept predavanja i pojedinacne casove Vazno je da svi samouki znaju sve o svemu... a ponajvise da se sprdaju na racun profesora vadeci reci iz konteksta i trazeci greske i hvatajuci se njih ko pijani plota...
mislim da sam jednom rekao nesto slicno, a Laki je pre par postova ponovio cemu skola sluzi...
ko je pametan vets ce mu dobro doci, jer je to prilika da dodje do odlicne strane literature, da se susretne sa nekolicinom izuzetnih predavaca i da vidi, pipne, namesti opremu i da nesto snimi sa istom...
Istina je da je losa politika tamo na vets, tj. mizerno znanje za velike pare, ali ko voli nek izvoli
ne branim ja nikoga tamo jer nemam razloga, pogotovo sto sam za ove pare ocekivao mnooogo vise... jedan moj dobar drugar mi rekao sta da ocekujem na vets, i bio je u potpunosti u pravu... a ja bio budala pa hteo vise
dakle, ko zeli dostupnost dobre svetske literature, nesto solidne opreme, malo vezbi iz snimanja zvuka, neko poznanstvo (strucno) , za neku lovu, onda je to pravo mesto za njega...
mislim da se sem mozda po malo nizem kriterijumu, AVT ne razlikuje od ostalih skola ili fakulteta, a budalastina ima svuda... a za znanje, jbg... najbolje zna taj ko je bilo sta drugo zavrsio...

eto cisto da opet nekom stanem na zulj...

pouz!
Old 12-06-2008, 09:19 PM   #142
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Jasta brate! I meni oci otvoriste, ja isto bubanj sa kondenzatorima radio. A pomislih da tako treba jer me navukose neznalice http://www.youtube.com/watch?v=W4OTfET6n18 a i jos neki pre njih.
LACKY is offline  
Old 12-06-2008, 10:18 PM   #143
dandi
Member

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
Covek je rekao da je pozeljno da mikrofon ima sto manja izoblicenja, a nas drugar sa fouma je izbacio to "sto manja", pa se doslo do zakljucka da je profesor rekao da je pozeljno da mikrofon ima izoblicenja
Sto si se ti toliko uhvatio za jednu recenicu, cela skripta je vise nego zalosna, i to je realnost, hteo da je prihvatis ili ne.

A sto se tice VETS-a jasno je da je skola teska kaubojstija, evo ja idem ali priznajem da bacam pare, sve predmete drze Stanimirovicka i Drincic... alo ljudi Stanimirovicka?! Realno, ni Drincic nije mnogo bolji, covek osnovne stvari ne zna u vezi snimanja zvuka (da, razume se u akustiku ali to ne daje za pravo da predaje jos 3 predmeta), a o pojmovima koje pominje na predavanju da ne pricam....
npr. FADERI (citaj kako pise), e ako niste znali to svaki mixer ima, FADERE, ovo stvarno smesno zvuci uzivo kada cujete, prvo pomislite da je lapsus a kasnije shvatite da covek tako prica o vecini stvari, jbg. kad covek voli engleske pojmove ali voli i Vuka...
A ta strucna literatura koj amoze da se nadje u skoli, to je takodje smejurija... Teraju studente za seminarkse radove da im prevode sa engleskog na srpski po 20 stranica knjige koja treba profesoru (stanimirovicka), ili se ne potrude ni da sami prevedu stvari koje nadju na internetu, vec prave saljdove sa slikama i citatima na nemackom , engleskom itd... (drincic)

Naravno, nije potrebno ni pominjati da se u skoli koristi iskljucivo H2o i AIR software, to se podrazumeva... iako skolarine izadju na 1500e i vise...

Last edited by dandi; 12-06-2008 at 10:25 PM.
dandi is offline  
Old 12-06-2008, 11:23 PM   #144
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Znaci li nesto ta diploma posle? Mislim... ima li realne potraznje za takvim kadrovima? ... jer ako ima onda ima i smisla zavrsavati kakva god da je... a ako nekog ne interesuje samo diploma vec da nesto i nauci, zavrsio ili ne tu skolu morace mnogo da se potrudi i da se snalazi... niko ni sa jednog fakulteta nije izasao sveznajuc i svi pocinju da se uce tek kad pocnu da rade, doduse neko sa boljom a neko sa losijom podlogom ali jbg... u principu svako sa jasnim ciljem, zeljom, voljom i ambicijom da nesto uradi ima veliku sansu da uspe, zavrsio nesto ili ne.
Old 12-06-2008, 11:26 PM   #145
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post
Iskoristicu ovo kao komentar na prethodni post http://www.analogrules.com/mistake2.html .

Kao sto covek okaci, zvuci malo sarkasticno ali nije daleko od istine. A pri tome nije nasa umotvorina, pa ti vidi gde smo(svi mi koji se bavimo ili zelimo baviti ovim).
Ono u svakom slucaju, ako imas 19 godina, zelis se baviti ovim poslom (kud puklo da puklo), sigurno je da je bolje upisati ovu ili ovakvu skolu (pod uslovom da te ne oderu kao zeca za pare) nego Visu Upravnu (ili neku drugu koja ce ti u ovom poslu koristiti kao Visa Uzaludna).
A ako si kolebljive prirode drz' se vise upravne, a ovo ostavi za hobi.

Last edited by LACKY; 12-06-2008 at 11:31 PM.
LACKY is offline  
Old 13-06-2008, 01:41 AM   #146
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
A ja cuo kako se overheadi na bubnjevima snimaju sa kondenzatorima , hi hat takodje , cak i out mic za kicka ( onaj sto je pola metra od kicka ) je kondenzator , a jos neki stavi kondezator za snare .... debili

A ima jos vecih morona , koji violine snimaju sa ribonima .... neznalice

Fala bogu da postoji VETS ...... da stanemo tim idiotima na kraj

Pozdrav
Sve sto si rekao je tacno, overheadi se snimaju kondenzima, hi hat takodje, za taj mic sto hvata samo kick na pola metra zaista ne znam. Ako se razumes u snimanje, kao sto se razumes jasno ti je zasto tu stoje kondenzatori, a na snareu dynamic. Verovatno u neke kreativne svrhe ili za odredjene muzicke zanrove moze i kondenzator na snare (tipa u yazzu) ali to i nije bas uobicajeno.

Violine i riboni ... To su upravo trake koje sam spominjao da se sa njima snima glas. Cim moze glas mogu i violine. Opet verujem da svi koji se razumeju u snimanje i konstrukciju mirkfona znaju zasto.

Ajde da kazem na ovaj nacin, posto vidim da vas ovaj dosadasnji nacin nervira ... Jasno mi je da neko ko se bavi snimanjem zvuka dovoljno dugo, razume, ali takodje zelim da kaze da to razumemo i mi koji smo pohadjali ovu skolu i potrudili se da naucimo nesto, priblizno onoliko koliko i vi.

Recenica kojom bih najbolje definisao ono sto mislim, je da ljudi sa vetsa (opet ponavljam, oni koji su zeleli nesto da nauce) svakako nemaju znanje koje je za divljenje, ali sigurno poseduju znanje koje nije za podsmevanje.

Last edited by SumAnuT; 13-06-2008 at 01:44 AM.
SumAnuT is offline  
Old 13-06-2008, 02:52 AM   #147
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
Cuti bre neznalico .... video sam slike ....i ti stavljas kondenzatore na bubanj ..... i to nekoliko !!!!

Pozdrav
au buzge... a ja mislio da si ti ozbiljan neki...

al dobro.. popravi sve to posle alan smart pretpostavljam i onaj neve malo...

nemoj vise praviti takve pocetnicke greske
kVu is offline  
Old 13-06-2008, 02:53 AM   #148
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
Sve sto si rekao je tacno, overheadi se snimaju kondenzima, hi hat takodje, za taj mic sto hvata samo kick na pola metra zaista ne znam. Ako se razumes u snimanje, kao sto se razumes jasno ti je zasto tu stoje kondenzatori, a na snareu dynamic. Verovatno u neke kreativne svrhe ili za odredjene muzicke zanrove moze i kondenzator na snare (tipa u yazzu) ali to i nije bas uobicajeno.

Violine i riboni ... To su upravo trake koje sam spominjao da se sa njima snima glas. Cim moze glas mogu i violine. Opet verujem da svi koji se razumeju u snimanje i konstrukciju mirkfona znaju zasto.

Ajde da kazem na ovaj nacin, posto vidim da vas ovaj dosadasnji nacin nervira ... Jasno mi je da neko ko se bavi snimanjem zvuka dovoljno dugo, razume, ali takodje zelim da kaze da to razumemo i mi koji smo pohadjali ovu skolu i potrudili se da naucimo nesto, priblizno onoliko koliko i vi.

Recenica kojom bih najbolje definisao ono sto mislim, je da ljudi sa vetsa (opet ponavljam, oni koji su zeleli nesto da nauce) svakako nemaju znanje koje je za divljenje, ali sigurno poseduju znanje koje nije za podsmevanje.
matori, covek se zajebav'o
kVu is offline  
Old 13-06-2008, 03:08 AM   #149
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

mala digresija... ja sto sam naucio o postavci mikrofona, sto na VETS, sto u studiju, sto na liveu, sto od "razmene iskustava" sa drugim zaludjenicima, shvatio sam da NEMA CVRSTIH PRAVILA... ima POCETNIH TACAKA ali pravila NEMA

inace @ dandi:

ako ti je veliki problem sto za "fejder" Drincic kaze FADER i jos neke slicne stvari, onda treba da razmislis da li bi ti mozda bolje isli jezici?
on je jedan od one starije garde profesora koji slabije znaju jezike, ali zato neke stvari zna do bola
ne znam zasto nam je predavao snimanje zvuka, koje zna, koliko sam skapirao samo "teorijski" sto je i dovoljna osnova za pocetak bavljenja zvukom, mozda zbog nedostatka kadra? ko sto neko rece... ili ko zna cega... ali zato o akustickom dizajnu zna, i treba samo isisavati to znanje iz njega, to je problem... al ja sam platio i izvukao sam sve sto me je zanimalo u datom trenutku...
da se ja pitam, ja bih taj predmet, snimanje zv. podelio na 2 semestra i napravio bi mnoooogo ozbiljniji plan i program, doveo bih neke iskusnije predavace i vece znalce... i snimao ozbiljnije bendove... mi cak nista nismo ni snimali... vezbe su obecavale al su odma podbacile i mislim da smo samo ja i jos nekolicina iz moje generacije, zapravo nesto snimali... sve ostalo je bila smejurija...
cak i od Djordja Petrovica nisam nesto novo cuo... mislim nisam ocekivao da mi proda dusu djavolu i da mi za to da svo producentsko znanje ovoga sveta, ali ocekivao sam nesto vise...

o Stanimirovicki necu ni rec reci, sem da ne znam ko je njoj dao titulu doktora... doktora bilo cega?!??!?! aloooo??? ona nije za ismevanje ona je za zaljenje... to treba zabraniti a ne skolstvo

zna taj Drincic mnogo sto sta samo ga treba smarati do bola... stekao se on jedno vreme, odgovarao je kao spartanac na dato pitanje, al je smeksao (posto treba biti dosadan i smoriti ga) i onda je bio u stanju da prica pola predavanja na neko pitanje... on je kao enciklopedija zvuka, samo treba imati dobar "search"
O Pravici da ni ne govorim...
Old 13-06-2008, 12:20 PM   #150
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Quote:
Originally Posted by Miha Blaze View Post
mala digresija... ja sto sam naucio o postavci mikrofona, sto na VETS, sto u studiju, sto na liveu, sto od "razmene iskustava" sa drugim zaludjenicima, shvatio sam da NEMA CVRSTIH PRAVILA... ima POCETNIH TACAKA ali pravila NEMA

...

Ako se razumes u snimanje, kao sto se razumes jasno ti je zasto tu stoje kondenzatori, a na snareu dynamic. Verovatno u neke kreativne svrhe ili za odredjene muzicke zanrove moze i kondenzator na snare (tipa u yazzu) ali to i nije bas uobicajeno.
upravo tako. i te kako radi kondenz do jaja na snare-u, samo probaj i nije samo za jazz

@kVu
...necu vise majke mi od sada radim samo sa pzm (sto je i istina )
Bitch is offline  
Closed Thread

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules