Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-12-2010, 11:32 PM   #91
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Default Re: AKUSTICKI TRETMAN MOJE SOBE -Home theatre

DeMa gledaj ovako u dve rečenice: "nema? pojma" (očigledno).
Upravo si to dokazao, na ?alost, gdje je to znanje, da mi je znati?!
Kako ima? obraza da ka?e? tako naduvano "imam znanje", bez nekih argumenata, stvarno si tek na početku, svi se mi učimo ali od tebe hvala ne.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2010, 12:01 AM   #92
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
DeMa gledaj ovako u dve rečenice: "nema? pojma" (očigledno).
Upravo si to dokazao, na ?alost, gdje je to znanje, da mi je znati?!
Kako ima? obraza da ka?e? tako naduvano "imam znanje", bez nekih argumenata, stvarno si tek na početku, svi se mi učimo ali od tebe hvala ne.
Nenad gledaj

svakom svoje nisam tu da neko od mene uci. Nego je moje znanje tu ta adekvatno pomognem na neki problem.

Zao mi je da morate drugi pristup umalozavati.
A sto se tice uciti od mene. Tebi cu samo navesti haasa.

Pozz
denis
DeMa is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2010, 01:09 AM   #93
NLP
Moderator

NLP's Avatar

DeMa gledaj tvoje sve znanje je recimo ovaj link:
http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp#
Prateči te formulacije mogu da naprave sve moguče tjunovane absorbere na 30, 50, 120, 130, 150, 180, 200... Hz i rješit če sve probleme.

Nema tu tvoje moje znanje!

Jesi li se katkad zapitao da je negdje kvaka, da možda nešto ne valja?!

Niste ni zalazili u detajle kako što i napraviti.
Kako to napraviti je opet drugi svijet kojeg niste ni malo odkrili, dodirnuli i opet to nije samo po sebi čudesno rješenje nego pomagalo/pripomoč!

Ako se upuštate u takav eksperimenat (koji nije ništa novo ako ste čitali barem moje linkove... i šire je zaželeno) onda bi malo razširili upotrebljive mogučnosti i neka saznanja te ih jednom možda upotrebili.

Princip ili način koji ste primjenili u tom prostoru se upotrebljava u građevinskoj akustiki (recimo u sportskim halama, na TV-ju možeš gledati kako su napravili kakav parlament, kakvu suvremenu sudionicu ili slabo odrađenu radijsku stanicu i slično) da se smire neke frekvencije u prostorima za širu upotrebu, nije baš to mišljeno za prave studie ili audiofilske prostore. Odnosno za prostore koji se ne koriste u profesionalne te zagrižene namjene obrade i/ili slušanja zvuka.
To su ekspres rješenja koja nisu za "kritičke" prostore.

Sve što je izvan okvira "brzih rješenja" osporavaš bez argumenata.
Odnosno i da imaš neke "argumente" kontradiktorno bi pričao protiv teoretske i zdrave pameti.

Kako sam rješio problem sa 45Hz u prostoru od dobrih 90m3 (po volumenu jednak prostor kao ovaj) možeš da vidiš kod Mike Vale threada, odnosno kako sam se nosio sa čak do 25Hz i samo poroznim rješenjem.

Helmholtz i membransko rješenje je odlično kad na kraju imaš "baš taj problem prevelik", kad si učinio sve u svoji moči sa "pasivnim" rješenjima i to je sva pamet.

... nekako kao midi ili plug in rješenje naprotiv analog rješenja

Nenad Patkovic
www.aer-acoustics.com

Last edited by NLP; 09-12-2010 at 01:28 AM. Reason: dodana analogija:)
Old 09-12-2010, 02:04 AM   #94
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Nenad uvjek isto.

Problem sa 50 ili 150 je uvjek problem. Nema veze u kojem prostoru.
Evo dolazimo do sustine ove cile price. Audiofilske. Molim
To je to sto meni smeta djelite akustiku u nesto specijalno. Jer se tice studija da sigurno.
Mistifikacija.
Sva sreca pa je se nesto standrdizirano. Tako da smetjna jedna u jednoj frekvenciji je smetna u frekvenciji. A ne u jajetu.

To je neko mnogo pametniji od mene definirao. Nemojte mjesati pojmo i dovoditi krive pojmove u pricu, sve vise i vise ostavljate dojam da nesto krijete.
Di u tin strasnin knjigama iz koji si ucio.
Si nasao formulu gustoca kg i tako dalje.
Alpha je jedina vrjednost koje je mjerodavna za vrjednost absorbcie. I dok god ti meni ne pokazes i ne objasnis kako to tvoje radi imacu svije misljenje.
I tocka.

A sto se tice koncepta jos jednom. Ko zna citati je u prednosti. Helmhotz je za jedan odredjeni dio. Znaci jedna karika u lancu. Ti ga nemoras stavljati. Ali prestani ljudima govoriti kako to nije dobro.
Ili ne valja. Jer ako nastavis morat cu se stvarno potruditi. Traziti opet greske u tvojin izjavima.

I ne umalovazavaj moj pristup akustici. Hvala nenad.

Last edited by DeMa; 09-12-2010 at 05:42 AM. Reason: Gramatika :)
Old 09-12-2010, 03:25 AM   #95
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by DeMa View Post
...........
To je to sto meni smeta djelite akustiku u nesto specijalno. Jer se tice studija da sigurno.
Ne delimo mi akustiku nego ceo svet, i to konkretno delimo akustiku (i vibracije) na industrijsku, arhitekturalnu, rezidentalnu i studijsku. Ova poslednja je specijalna i drugacija koliko i ove preostale tri. Svaka ima neka svoja pravila i principe, dobro, malo ili nikako primenjive u preostale tri.

Recimo, neces difuzore stavljati radnicima u stampariji da im "prolepsas" buku stamparskih masina... itd.

Quote:
Mistifikacija.......
Besmisleno je da proglasavas "mistifikacijom" nesto sto nisi ni procitao.

Gradjevinska akustika nije ni blizu studijskoj, i nije namenski primenjivati samo takve principe na studije.

Niko ovde ne omalovazava tvoje znanje, ali je ono ograniceno samo na jedan deo, koji se retko moze primeniti na temu kojom se ovaj Forum bavi, a to je studijska akustika.

Takodje primecujem da si sklon omalovazavanju i jos gore, potpunom ignorisanju necega sto cak nisi ni procitao. Samo kazes "mistifikacija"... i mi svi treba zajedno da klimnemo glavom da si u pravu, i da ti verujemo na rec!? Ali pobogu, nisi to ni procitao!

Bolje prvo procitaj i nauci, pa onda deli drugima savete, trosi njihov materijal, trosi njihov rad, trosi njihove pare,... I tada iznosi svoje misljenje, ono koje nije zasnovano na minimalnom znanju i samo logici....

Na zalost, u akustici je jako malo stvari logicno... opet ce ti zvucati kao "mistifikacija"... znam... ali govorim ti istinu....

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 09-12-2010 at 04:43 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2010, 05:37 AM   #96
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Ne delimo mi akustiku nego ceo svet, i to konkretno delimo akustiku (i vibracije) na industrijsku, arhitekturalnu, rezidentalnu i studijsku. Ova poslednja je specijalna i drugacija koliko i ove preostale tri. Svaka ima neka svoja pravila i principe, dobro, malo ili nikako primenjive u preostale tri.

Recimo, neces difuzore stavljati radnicima u stampariji da im "prolepsas" buku stamparskih masina... itd.

Besmisleno je da proglasavas "mistifikacijom" nesto sto nisi ni procitao.

Gradjevinska akustika nije ni blizu studijskoj, i nije namenski primenjivati samo takve principe na studije.

Niko ovde ne omalovazava tvoje znanje, ali je ono ograniceno samo na jedan deo, koji se retko moze primeniti na temu kojom se ovaj Forum bavi, a to je studijska akustika.

Takodje primecujem da si sklon omalovazavanju i jos gore, potpunom ignorisanju necega sto cak nisi ni procitao. Samo kazes "mistifikacija"... i mi svi treba zajedno da klimnemo glavom da si u pravu, i da ti verujemo na rec!? Ali pobogu, nisi to ni procitao!

Bolje prvo procitaj i nauci, pa onda deli drugima savete, trosi njihov materijal, trosi njihov rad, trosi njihove pare,... I tada iznosi svoje misljenje, ono koje nije zasnovano na minimalnom znanju i samo logici....

Na zalost, u akustici je jako malo stvari logicno... opet ce ti zvucati kao "mistifikacija"... znam... ali govorim ti istinu....

pozdrav

bogi

Boggy

Tvoju istinu

Kao prvo Sudis i to ti je prva grska niti znas sta znam, niti znas sta citam.
Ali neka ti bude.

JA OVDJE NECU PROPAGIRATI MASSENBURGA I NJEGOVU SOBU, JER ZA TOGA OVDJE NEMA MJESTA. A NITI JE IKO MOGUC TO FINACIRATI.
OD NAS KOJI SE OVDJE SKUPLAJU.
TAKO DA POLA PRICE PADA U VODU.

A DA VAS JE ZANIMALO, MISLIM TEBE I NENADA PITALI BI STA JE RADJENO.
PA DA STE MOGLI SUDITI.
POSTO NISTE PRICATE U TAMNO.

Jos ces i reci da je fizika u takozvanoj Studiskoj akustici jedna druga, i Da sve formule ovog svjeta lazu.
Ok napravio si lijepa djela. to to necu ni uskratiti.

Ali budite konkretni ako ja to tako grjesim. Nemoj me stavljati u situaciju da neznam sta pricam. jer nisi konkretan. imas jak das pisanja.
Znam sta je akustika u smislu smanjivanje buke.
a znam sta je sustina u studiju,
u Operi, Kazalistu, ili crkvi.
Ili prosto u ucijonici na faksu. jer je i tamo potrban RT60 da bih se moglo razumjeti.
Ti sad okreci formule ali ja znam sta su pravila za tako nesto. tako da i znam kako stim raditi zapravo razumjeti.
ali Djeli ti jer imas pravo glasa kosto ja imam pravo glasa moja djela su tu i radi.
Znaci moje nemoze biti toliko krivo kolko se vi borite protiv toga.

ako cemo bit iskreni tek otkad sam ja na forumu se prica o RT60, i njegove svrhe.
I sada to moje treba biti krivo. i tako kako ti kazes u svjetu.
Samo zaboravljas da ja zivim vani, da ostanem neutralan.
I da sam ja vidio dovoljno, i dovoljno napravio da znam o cemu pricam.
Znaci nemoj ako je moguce u sobe reci 4x3 ili 6x4 sa visinom stropa od ca.2,6
jer to je nas svjet ili zapravo 90 % prostora kojim se sluze forumasi.
napravite za to projekat eto dva, i pomogliste mnogo ljudima.

I stvarno mi je vise tlaka da se moram ovdje pred tobom i nenadom pravdati.

i sto vise tako pricate sve sam vise dojam da vam smeta sto mozes napraviti jedan absorber za 10 Eura ako imas i malo alata i volje.

Vi koji se bavite eto ja cu to tako nazvati profesjonalno sa akustikom, di su vam projekti iz rani dana, di su vam greske. objasnite.

Slika kao slika nista nemoze reci barem meni ako nije objasnjena.

tako da je uzalud ova diskuzija koju eto vec vodimo od samog pocetka.

opet kazem di su vasi konkretni projekti koje ce te dati nama na dar.
Podjelite to znanje, dajte te neke crteze. i ostavite se linkova.

To je moje misljene. i ostat ce.
smeta mi nemam drugu rjec ta prepotentnost i sto cjenite ili tolerirati drugo misljenje.

pozz
Denis
Old 09-12-2010, 05:47 AM   #97
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post

Znaci, bez znanja engleskog jezika svako ko se interesuje dublje za studijsku akustiku, nece odmaci dalje od gradjevinske akustike!
Sorry da moram tako reci.
To bi ti zelio.

Pozz
Old 09-12-2010, 05:56 AM   #98
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
...........
Vi koji se bavite eto ja cu to tako nazvati profesjonalno sa akustikom, di su vam projekti iz rani dana, di su vam greske. objasnite.
........
Nas prvi komercijalni projekat je i sada u galeriji na nasem sajtu http://www.myroom-acoustics.com, to je fraktalni difuzor 2x7-og reda, korisnog frekventnog opsega 300Hz-9kHz. Nisam sasvim siguran, ali koliko sam upucen, to je bio prvi fraktalni difuzor u Srbiji. Po komentarima klijenta, radi odlicno.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 09-12-2010 at 06:30 AM.
Old 09-12-2010, 06:06 AM   #99
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Sorry da moram tako reci.
To bi ti zelio.

Pozz
Da to zelim ne bih (pogotovo ne u 7:00 ujutru) odgovarao na tvoje poruke.

pozdrav

bogi

Last edited by boggy; 09-12-2010 at 06:09 AM.
Old 09-12-2010, 08:30 AM   #100
NLP
Moderator

NLP's Avatar

DeMa otkad te čitam, ja stvarno mislim da ti uopšte ne razumiješ dobro što mi napišemo, možda problem sa razumjevanjem jezika ili uopšte ne pročitaš što smo sve napisali, jer negiraš nešto što i govorimo da je u redu ali sve što je u suštini napisano je da potrebno se je držati u akustici vrstnog reda, ne zloupotrebljavati kao celovito rešenje i konstrukciju usavršiti.

Niko ne govori da Helmholtz ne djeluje ili membranski absorber, nego da se koriste u korekcione svrhe kad ti ponestane ideje sa širokopojasnim poroznim absorberima!

A ti savjetuješ sobu sa samim Helmholtz absorberima i dvima poroznima jastucima!

Kakvu reakciju onda pričakuješ na takvu ideju???!!!

Zato pomislih da ne znaš više od toga.

A i Helmholtz nije samo obična zadihtovana kutija sa rupom ili dve tri, zato sam i rekao dajte malo više pokažite što ste napravili ali ne, mi mistifikujemo itd.
Ako koristiš http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp# nije dovoljno, potrebni su detajli u konstrukciji.

Što mistificiram po bogu kad sam rekao kako pravim.
da ti napišem sloj po sloj vune i što sve stavljam u absorber?! kad je on odvisan o specifičke prostorije, merenja itd. ... bio to studio ili audiofislka slušaonica!

A baš sad kad pravim nacrt za jedne višenamjenske hodnike, lobije... koristim se takvim rešenjima koje ste pokazali.

Nisam još trebao da pravim tjunovan absorber jer sam uspio bez njih. I rekao sam ako bih morao napravio bi jednog, dva a ne tretirao cjelu prostoriju sa tome kao primarno rješenje.

I po tvom stilu pisanja vidim da ne znaš jezik ne samo engleski.
Pola te ne razumijem.
Možda se bockamo bez veze.

Ako te baš zanima time se uopšte ne bavim profesionalno (ne bih imao ništa protiv da bi se) odnosno ne živim od toga, jedino pripremam internet stranicu na temu akustike (več je pravim pola godine i još nisam stigao napraviti ništa pametno zbog svog primarnog posla i drugih obaveza), to mi je hobby jer se time bavim oko 15 godina i ako kome zatreba, zatreba i to je to. da ne pomisliš da me vodi kad pišem vlastiti marketing iako pišem to što je ionako normalno u akustici...

Nenad Patkovic
www.aer-acoustics.com

Last edited by NLP; 09-12-2010 at 09:12 AM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules