|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Zavisi opet na kakvog hajvana naletish.
Ima ih zagriz'o bi mikrofon k'o lubenicu, samo nek' je glasnije... Uglavnom, sto veli Max, kompresor mozes i poslije uporabiti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
MAO
|
![]()
Ajd kad smo vec kod vokala, da ne pravim novi topik : imam sledeci problem- u vokalu koji sam nedavno snimio imam neku neprijatnu freqvenciju koja se javlja u gornjoj polovini spektra (od 2k pa navise), i cini da ako osvetlim vokal dobijem neki kao "ferc", iliti feler, kao da negde nesto zuji. Procitao sam da se ovo dosta cesto javlja na vokalima, i na drugom projektu koji sad mixam u drugom studiju ovo dosta lako resim tako sto notch-evanjem (uskim eq) nadjem koja je ta frekvencija, pa samo nju skinem, a onda ceo opseg visokih pojacam proporcionalno. E sad, kada to pokusam sa prvim projektom, koji experimentalno mixam kuci na HI-fi, nikako da ubodem koja je prava frekvencija za notch. JEdnostavno, koliko god sekao ono sto cujem kao problem, to ostaje kao neka neprirodna pojava. Da li je moguce da glas ima vise takvih "extra-harmonika", pa da pokusam sa vishe notcheva (sto mi zvuci pomalo heeevi) ili je to ipak do monitoringa? Zasto do ovakvih pojava uopste dolazi - glas ili mikrofon? preamp?
Inace, licno od skora volim da usnimavam glas kroz kompresor ukoliko radim na ok spravama.. puno olaksa posao ukoliko snimatelj zna tacno sta radi... meni je trebalo vremena, ali neke nekomprimovane vokale nikad u mixu nisam uspeo da sredim bez velikih frka.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Proximiti efekat!
Obicno se javlja kada je izvor jako blizu mikrofonu! Iobicno imas problem bas u spektru izmedju 1.5 i 3 Khz Pozabavi se karakteristikom mikrofona(kardiod je obicno naj veca nesreca ali ako ti je "studio room" los onda je nuzno zlo)probaj "omni direktcaniol" (verovatno mi je engleski bulja ali ko razume shvatice) |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
izrazeni proxymity efekt se javlja samo kod mikrofona sa kardioidnim pickup patternom a manifestira se tako da pojaca baseve (prox. efekt je cesto i alat, npr. kod snimanja el. gitara) ne javlja se u spektru od 1.5 - 3 KHz
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Slazem se ..... 2 khz je mnogo visoko ..... meni najvise lici na to sto ti je kompresor na vokalnoj liniji ...... probaj da snimis bez njega ...... sa druge strane moze biti mikrofon , soba ..... jbg , treba cuti .....
Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
MAO
|
![]()
nisam znao da se proximiti javlja kod kondenz mikrofona .. ovo je snimano sa Neumann TLM170, na Focusrite Voicebox-u.... soba i nije najzahvalnija... a ja sam kuci osnovne pikove tih frekvencija nalazio negde na 3.5 khz pa sve do 4.2khz... i cak i kad ih posecem ostane u zvuku nesto cudno, neprirodno... dok, ponavljam, istom procedurom na drugom sessionu PERFEKTNO nestaje problem...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
a meni se sve vise cini da tebi treba deesser na toj traci ![]()
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
VOCAL???HITNO | Zid | Audio Produkcija - Tehnike | 11 | 02-09-2005 06:39 AM |