Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-08-2005, 12:16 PM   #11
kejkz
banned

Default Re: Latencija na hardverskim sintisajzerima

Svaki hardverski synth koji ima DSP ima svoje kasnjenje, i ono se krece od 1 do 30ms, mozda i vise u zavisnosti od komplikovanosti preseta koji se koristi. Postoji i jiter, tj mala odstupanja u kasnjenju, ali je on kod hardverskih syntheva gotovo zanemarljiv. Jedan deo otpada na d/a konverziju, jedan na samo procesiranje. Cini mi se da se na internetu moze naci kasnjenje i jitter za svaki synth koji je izasao u poslednje vreme, ako to nekoga zanima.
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 28-08-2005, 01:29 PM   #12
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by kejkz
Cini mi se da se na internetu moze naci kasnjenje i jitter za svaki synth koji je izasao u poslednje vreme, ako to nekoga zanima.
Ako naletis na neki link o tome, postavi, bas me zanima, da li sam ili nisam
Old 01-09-2005, 02:08 AM   #13
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Ako naletis na neki link o tome, postavi, bas me zanima, da li sam ili nisam
u pravu si. razlike postoje. makar najvece latencije su bile kod ranih digitalnih sinteva kao sto je to bio Roland D-50/D-550, i to oko 15 ms. Mislim da je 30ms pretjerano, neznam ni za jedan sint koji bi imao toliku latenciju.

veliki problem je u samom midiju jer je on serijski interfejs, pa sto vise podataka gura kroz istu "cijev" vec je sansa da nesto zakasni. tako da "mjerenja" sa DX7 i AN1X ne pokazuju nista neobicno, tu ce uvijek biti kasnjenja zbog nesavrsenosti tog zastarjelog
formata (1982). primjer:

imao sam Triton Studio i posudio od prijatelja Triton Rack. isti engine, stavio sam isti combination, isto sve. single MIDI kabel od jednog do drugog. Rack uvijek kasni. i kad sviras malo jednog , pa malo drugog, pogotovo ako si ucio malo klavir i sl. , odmah "osjetis" pod prstima da nije to to.

drugi problem je nas (ne)prijatelj Bill Gates i njegovi Windowsi. tu je sve drugo vaznije nego "steady" protok podataka. imamo danas masine koje su toliko brze da smo samo mogli sanjati prije par godina, a oni nisu u stanju procesirati nesto sa tako niskim bandwithom kao sto je MIDI, bez jittera i kasnjenja na USB-u , e pa j*biga Bille..

latency se da "srediti" da pomaknes track u DAW-u. jitter je pravi problem. inace "jitter" se uglavnom pojavljuje u izlaznom midi interface-u na kompu, jitter moze ici od +/-1ms pa do +/-5ms i vise, sto je vec prilicno lose. citao sam negdje da su MIDEX-i za Steinberg dobri u tom izlaznom jitteru, ali katastrofa na ulaznom - i to sam primjetio, nikad ono sto odsviram u midiju ne snimi bas kao sto sam ga ja odsvirao (a ja mislio tehnika mi u k..). ima i onih koji tvrde da nevaljaju. ja jos nisam odlucio sot cu. za sada sam na midex3 i ke**am i cekam neko "idealno" rjesenje

ostalo je Goasia prilicno dobro pokrio, posljedice jittera na glazbu gdje je poterebna kirurska tocnost je pogubna..

ok, ovo vise nema toliko veze sa sintevima, koliko sa interfejsima i kompjuterima, ali evo par stranica sa testovima itd:

http://www.evc-soft.nl/evc/products/miditest/#sysexBR>
http://www.evc-soft.nl/evc/products/miditest/results.htmlBR>
http://www.soundonsound.com/sos/Sep02/articles/pcmusician0902.aspBR>
http://www.soundonsound.com/sos/jun98/articles/vst.htmlBR>

clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2005, 05:51 PM   #14
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

necu da prodam cs2x!!! ipak me nesto veze za njega... ali bih ga rado mijenjao za motif-a ili extreme-a!

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules