Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-08-2005, 07:18 PM   #21
Ni
Member

Ni's Avatar

Default Re: Magnetofon

zavisi ko ti dolazi u studio.. novope?eni talenti ?e ti se smejati i smatrati te idiotom
Old 15-08-2005, 10:50 PM   #22
Predrag Trpkov
Member

Quote:
Originally Posted by fipke
Tja, ja sam to probao na nekoliko hifi magnetofona (telefunken) i prilicno uprlja zvuk. Da ne spominjemo da sum tu igra veliku ulogu zbog sirine trake. Naravno, ceo proces nema svrhe kad je snimak vec sam po sebi 'prljav'.
Ipak, voleo bi stvarno to da probam na ozbiljnom master recorderdu (studer dvokanalac je bagatela sada, 300-400 eura) i misim da bi to itekako valjalo ako je all-digital-path i enviroment.

p.s. - jos jedna zackoljica koja me kopka... zasto master magnetofona ima samo u verziji 1/4" i 1/2"? Kako to da niko nije probao da napravi isti za 1" i 2" trake, to bi bili super rezultati!
Probaj na boljem magnetofonu, na najvećoj brzini (38 ili jo? bolje 76 cm/s) i sa prikladnom trakom (Quantegy 456, GP9, BASF 468, 900, 911). Magnetofon treba biti pravilno pode?en za taj tip trake. Nekad je to bila rutinska stvar, danas već gotovo izumrla vje?tina.

Ovi svi primjeri o kojima čitate odnose se na skupe ma?ine koje su kod nas i onda bile relativno rijetke. Ovi hi-fi magnetofoni iz nečijeg ormara neće proći.

Koji put dobije? ba? ono ?to tra?i?, ali nema garancije. Najče?će ipak spoji? neugodno s beskorisnim. Najgore od digitalnog s najgorim od analognog. Ovisi o izvornim signalima, kako su snimljeni, kako procesirani, kakvi nivoi...

Do famoznog zasićenja (saturacije) kod analogne trake ne dolazi na istom nivou kod svih frekvencija. Kako di?e? nivo signala najprije počinju saturirati visoke frekvencije. To znači da ako činele ?eli? snimiti čisto, mora? biti jako oprezan s nivoom signala. Recimo, do -10 na VU-metru, da se igla jedva miče. Za mastan bas često treba? zakucati iglu u crveno. Igranje s nivoima signala kod usnimavanja kritična je faza procesa, tu se dobija zvuk.

Ako presnimi? digitalno snimljene pojedinačne kanale direktno na analognu traku, bez pode?avanja nivoa, vjerojatno će se dogoditi da činele, većina udaraljki, akustične gitare i svi drugi treblasti zvukovi zvuče prljavije, distorzirano, mo?da i mutno. Istom logikom, na basu, električnim gitarama, kicku, snare-u, tomovima itd. mo?da neće? primijetiti neko značajno pobolj?anje.

A za 1" 2-track format ne brini.
http://www.ear-yoshino.com/productde...p?page=3&id=32
http://www.jrfmagnetics.com/ (vidi pod 1/2" 2-track conversion kits)

Predrag
Old 15-08-2005, 10:58 PM   #23
Predrag Trpkov
Member

Quote:
Originally Posted by FrankoPanko
Bas kao shto je SandRob rekao, u danasnje vrijeme kad svi brzo zivimo i brdo posla si imamo za vratom magnetofoni (svaka im cast na toplini) su ipak proshlo vrijeme, pogotovo za kucne uvjete. Nekad davno sam imao Fostex R-8 i bio sam najveci potrosac stapica za ushi bez obzira na dobre trake (Ampex 457) glava se je brzo prljala a prvi i osmi kanal su uvijek loshije radili te sam ih uglavnom koristio za midi sinkronizaciju. Moj savjet-predji na PC i ja znam jednog tipa kojem cak studio skuplja paucinu upravo zbog toga jer radi samo sa magnetofonima. Pozdrav!

Cekaj malo, nije svuda ovakav jad i čemer kao na tzv. riječkoj sceni.

Svejedno, osnovni razlog ?to magnetofoni skupljaju pra?inu jest taj ?to malo tko vi?e zna svirati.

Predrag
Old 15-08-2005, 11:22 PM   #24
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

...Postoji jos jedan studio na Krku (malo istocnije od tebe)... Cuo sam da tamo magnetofoni skupljaju prasinu.
FrankoPanko is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2005, 10:03 PM   #25
Predrag Trpkov
Member

Quote:
Originally Posted by FrankoPanko
...Postoji jos jedan studio na Krku (malo istocnije od tebe)... Cuo sam da tamo magnetofoni skupljaju prasinu.

Nije čudo, istočnije od mene na Krku je samo kamenjar. Ali nisam znao da imaju magnetofone. Mo?da da otvore zavičajni muzej?

Predrag
Old 21-08-2005, 12:05 PM   #26
Splico
Junior Member

...nisam siguran da je itko spomenio i famoznu kompresiju vrpce od 6db...istina je,dugo sam esperimentirao...naravno,jaci signal---,veca kompresija,manja dinamika,veci i bolji odnos signal sum,veca distorzija(ponekad IZNIMNO UGODNA UHU..ovisno o materijalu koji radis)..imao sam komintente koji su INZISTIRALI na mixu na vrpci pa tek onda mastering..imam 2 komada REVOX pr99mk3 !
Attached Images

Splico is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2005, 09:58 PM   #27
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Jesam ja na Tascam 424mk2! 4 kanala + ping-pong tehnika
Old 21-08-2005, 11:15 PM   #28
fipke
Senior Member

fipke's Avatar

uuuuu 424...moj neostvareni san iz mladih dana
Old 22-08-2005, 03:21 AM   #29
Ni
Member

Ni's Avatar

nekoliko puta na Otari MTR12.
Old 22-08-2005, 09:47 AM   #30
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

E, gde nestade covek?:o

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules