|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Ivan Lekic
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Moderator
|
![]()
Stiropor je dobar u kombinaciji sa sundjerom iz prostog razloga sto je oprecne strukture, pa nadopunjuje poroznost sundjera. U izolaciji ti vazi princip raznovrsnosti jer svaki materijal ima razlicit koeficijent apsorbcije i razlicit opseg delovanja, pa je zato dobro nadopuniti jedan materijal, drugim. Najlinearniji koeficijent apsorbcije ima drvo i ono je takodje bitno kao jedan sloj zvucne izolacije ili akustickog tretmana.
Uzmi neke 6,5" monitore kako ti materijalne prilike dopustaju, vece ti ne treba |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Member
|
![]()
Pa da ali tako samo zaustavljas visoke, ni jedan ni drugi nemaju karakteristike koje bi zaustavile bilo sta nize...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Member
|
![]()
Pa za izolaciju je najbitnija masa i da prostor ne propusta vazduh. Znaci sloj vune(sto gusce)+rigips i trebalo bi da bude sve u redu, koliko kapiram ti jos imas i betonske zidove ? To je onda najbolje resenje, jer ti ne treba nesto debeli sloj preko toga, to sto ces staviti (vuna i rigips) jeste da upije zvuk, da se ne bi reflektovao jer sa gustinom povrsine raste i njena reflektivnost(maksimalno uprosceno). Bass trapovi ce ti u svakom slucaju biti korisni, jer oni ravnaju frekventni opseg, i nece ti postati previse mrtva prostorija posto je u pitanju gust materijal pa nece mnogo delovati na visoke i srednje. Za visoke su najbolji oni sundjeri sto se prodaju kao akusticna pena i dolaze u nepravilnim oblicima pa mogu da posluze i kao mini difuzori ali oni i nemaju previse svrhe u malim prostorijama. Male prostorije imaju problem sa niskim frekvencijama(ispod 300hz) jer talas nema vremena da se razvije pa dolazi ili do njegovog ponistavanja ili pojacavanja. Tako nastaju dipovi ili pikovi na opsegu. Bass trapovi prosiruju prostoriju pa je celokupan zvuk cvrsci i cistiji.
Kasno je ako te jos ponesto zanima napisacu sutra. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Junior Member
|
![]()
Visoko hvala Illirionu (i drugim) na objasnjenjima...
Znam da nije bas tema za ovu stranicu foruma, ali posredno jeste... Hmmm, dakle, u pitanju su monitori za ovako malu reziju 2,85x3,4 m.. Imam Beringerove Truthove, i znam da malo muljaju bass... Preslusao sam neke moje mixove na nekim monitorima koji su mnogo skupi i kvalitetni (zaboravih im ime), i bilo je viska visokih (ne toliko, ali uvijek moze bolje).. Pazite, na truthovima, za moje uvo , bilo je skroz OK... ali, iako ih volim (truthove), kao i Ivan jer i on skoro sve slusa na njima, kazu svi da su pomalo lazni... Oggy rece 6 50, ali koji? pozdrav svima iz kisne Bijeljine.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Junior Member
|
![]()
koji monitori za ovako malu reziju 2,85x3,40 m....?
Oggy rece 6,50. ali koji ? Znam da nije tema ali hvala svima, uradimo to najbolje sto znamo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Member
|
![]()
Pa bilo je dosta tema o tome.
Ako se tebi svidjaju truthovi, ostani na njima dok ne skupis vise para a posle pazari neke iz malo vise klase. A ako ti se bas uzima 6 ipo onda razmisli o alesisu m1 mk2 active i o wharfedaleu dp 8.2 a, ovog prvog hvale na rumskom a ovog drugog na homerecordingu ... ti ih poslusaj ako mozes pa sam odluci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Junior Member
|
![]()
OK........... hvala svima,
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Moderator
|
![]()
Gdje u Bijeljini nadje strucnjaka za akustiku?!
![]() Za te "duboke" kako ti kazes bi ti trebao betonski zid debljine 3m! Eonova soba dodje taman za to - a onda miksas u dnevnom boravku! ![]() U prevodu, ne mozete puno uciniti samim materijalima, vec odgovarajucim akustickim konstrukcijama tipa bass trapova, difuzora, polyfuzora i ostalih andrmolja!
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Dizajn i konstrukcija studija-Sta izbegavati po svaku cenu? | boggy | Dizajn i konstrukcija studija | 14 | 25-08-2008 10:58 AM |
konstrukcija studija | nestor | Dizajn i konstrukcija studija | 4 | 19-12-2006 02:34 AM |
konstrukcija sinta ... | alavuk | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 16 | 06-09-2006 07:19 PM |
aran?iranje (konstrukcija) brass sekcije? | makaay | Audio Produkcija - Tehnike | 1 | 01-09-2006 08:15 AM |