Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 29-06-2005, 02:35 AM   #19
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

sto ce znaciti da je to maximalna vrednost? da ne sme da predje -9?

par stvari stvari mi i dalje skripi - prvo, radio sam na radio stanici, gde je sve bilo lepo kalibrisano, nova oprema (donacija US state departmenta), i sve je sljakalo lepo, pustali smo muziku iz winampa, sa cd plejera (Taskami) i nikad mi se nije desilo da nesto overava modulaciju, tojest da ide problematicno u program (a da nije bio ljudski faktor).. cak smo dosta monitorisali u reziji slusajuci upravo jedan receiver na kom je bila nasa frekvecnija, prakticno, slusali smo etar (al su se neki bili isprepadali kad sam im promenio stanicu )
Drugo, to sto po diskovima pise "radio edit" ili "radio mix", to je najcesce upravo ono sto pise, ali ne u smislu produkcije ili mastera, vec editovane verzije (skracene, produzene ili sta god da su teli) iste pesme. Evo par primera - postoji radio edit Rammstainove pesme "heirate mich" koji se zapravo nasao na soundtracku za Lost Highway, ima izbacen jedan tehno/bass deo koji se nasao na albumu; radio edit "cassius - sounds of violence" traje 3:36 minuta, dok original traje preko 6minuta.. i upravo je gledam na analajzeru, itekako je napucana i radio verzija...
A sve ovo sam prvo cuo od drugara (Sasha Jankovic koji je zapravo radio muziku u UK, gde su nekad radili odvojeno, a sad batalili..

anyway, jos nisam naisao na moderniji zapadni snimak kome je moj RMEtov analajzer pokazao razliku izmedju ppm/vu vecu od 10db... ima toga na lajv snimcima (iako su sistem of a down napucaniji na lajvu nego albumski snimak), i za moje standarde to je dosta, posto po domacim snimcima retko nalazim razliku manju od 13db... e sad, ne znam koje je univerzalno merilo loudnessa, meni ponekad pomogne i analiza wavelaba, koja mi je , recimo , za 1000puta pomenuti Maroon 5 (necu vise, kunem se), davala "average value : -9db, dok je RME analajzer konstantno merio razliku od oko 5db, plus minus 2-3db strofa/refren...ne znam da li je to mnogo, ali meni znacajnu razliku cini kako u prisutnosti cele numere, tako i u masivnosti (kako bi jedan bend koji sam radio reko - "sve je dobilo muda", a ortak im je samo popalio par opcija u Izotope Ozonu), i prosto se nisam mogao navici na ono sto mi oci vide kad gledam analizu, posto zvuci dosta prirodno, sa sve ocuvanim planovima, pa cak i nekom subjektivnom dinamikom (primer - Rammstein - Ohne dich = na mirnom i tihom uvodu gde idu samo stringovi i glas, ppm ipak bije nulu, isto kao i kad sve prshti na refrenima sa rifovima)

e sad, naravno da verujem i coloru i ostalima koji rade preko, nego samo prenosim svoja zapazanja, i par prenesenih...

Ps: znam da se db pise dB, nego me mrzi da ispravljam
PS2: obozavam Rammsteina
Ps3: ali isto tako i AIR,Zero 7 i Massive Attack 8)
Arthur is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules