Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-05-2005, 09:26 AM   #41
duck
Junior Member

duck's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius
Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Ja imam POD-a
Cesto radim sa POD XT Live. Po meni, odlicna sprava. Ovo je vala prvi put da se napalim na distorzije iz procesora. PO tom pitanju sam uvek bio za analogne varijante tipa DOD, BOSS i sl.

Ko se lozi na gitare npr. tipa Green Day, HIM i sl. uz malo petljanja i podesavanja POD-a to priblizno moze da postigne.

Prvo sam POD-a probao sa Line 6 gitarom koja je stvarno impresivna sa onim emulacijama, ali nama je ipak vise odgovarao Charvel. Do duse to je bolji primerak Charvela (kraj osamdesetih, pocetak devedesetih, made in USA).

Pored POD-a, cesto koristim i matorog Rockman-a. Onaj model kao 2xrack. Matora sprava, ali dobro radi, jedino sto mu je zvuk isuvise prepoznatljiv.

Tu je i mali Marshall MG15cd i njega ozvucavam, zavisno od potrebe, sa SM57, ili MD421....

Elem, da se vratim na kratko na POD-a. Barem ovaj XT Live, na kome imam prilike da radim, je za mene stvarno impresivan procesor.
Izvini, moram da te pitam za mozda nebitan detalj, ali da li mozes da se setis modela Charvela?

I da li ti gitara snimljena PODom zvuchi nekako daleko u mixu? I meni ovo pitanje chudno zvuchi
Old 18-05-2005, 04:09 PM   #42
idekius
Mason

idekius's Avatar

Naterao si me da zavirim u kofer... Za divno chudo, na gitari ne pise model.
I mene je zanimalo koji je to model Charvela, ali zaista to na gitari ne stoji nigde... Charvel me nije nikada zanimao i ovo je prvi put da obratim paznju na njega. Ovaj primerak stvarno lepo radi i iz tog razloga stoji kod mene.

Gitara je vlasnistvo Tomice iz grupe "Kerber", ali ni on nezna kako se gitara precizno "zove". Nju je te vec davne godine odabrao u USA Boza, tadasnji bubnjar "Kerber-a", sadasnji bubnjar grupe "Generacija 5" i poslao je ovamo. Istog lika sada cekam da mi posalje UAD-1, koji je kupio i ceka nekoga ko putuje ovamo, pa da, napokon, dobijem karticu, ali to je vec druga i jaaaakooo tuzna prica...

Ovaj Charvel ima jako definisan zvuk, odlicne clean boje, i mnoooogoooo je dobar u onim mekanim distorzijama sa dilejem na visokim pragovima gde gitara naprosto vrisne... Mnogo je chudno sto Charvel vazi za prilicno "sterilnu" gitaru, a ovaj je izrazito topao... Cak ima dosta slicnosti sa Les Paul zvukom... Ni nalik onome sto se od nje obicno ocekuje...

Takodje bitna stvar zbog koje je volim je to sto ima...kako da kazem... hmm.... "oivicen zvuk". Tu je gde je, nije problem da izadje u matrici i ne smeta drugim instrumentima, ne uplivava u njih i ne stapa se sa njima...

Druga gitara, koju takodje cesto koristim u snimcima (takodje Tomichino vlasnistvo, ojadih coveka ) je, verovao ili ne, Aria. To je Arijina kopija Les Paula iz 1970 i neke godine, stim sto su na njoj Dimarzzio hambakeri. Znam sta se misli o Ariji, ali meni se ova stvarno svidja...

Proverio sam... U pitanju je Charvel 6
Old 19-05-2005, 12:51 PM   #43
duck
Junior Member

duck's Avatar

Pitanje za mesto u mixu je bilo vezano za POD. Za neke snimke za tim "dalekim gitarama" sam chuo obrazlozenje da su snimane PODom a to je i drugarovo iskustvo s doticnim bubregom

Nego, od Charvela poznajem samo model5 i model6 (kreativnog li naziva), ni na jednom ne pise naziv modela i oba su m.i. USA '80-ih. Neck trough body, floyd rose, jackson magneti, i aktivna. Obe su prilicno ostre, ali na neck magnetima imaju taj topli solo zvuk. Ono sto je chudno za tu "sesticu" (za model 5 nisam siguran) za da VU neobicno skochi tj. pravi izrazene peakove prilikom denfa.

Pozdrav!
Old 19-05-2005, 01:49 PM   #44
idekius
Mason

idekius's Avatar

Bas sam gledao koji je ovo Charvel\Jackson ponovo po NET-u... nije sigurno da je 6 jer sam na net-u video samo Japanske 6-ice, a ova je 1000% USA.
Tomica (vlasnik gitare) misli da je 6, ali ni on nije siguran.

Sad, sto se POD-a tice, XT Live nije "bubreg", vec ogromna crna kocka sa pedalama, a parametri nisu fixirani. Neznam kakav je "bubreg' jer imam iskustva samo sa POD XT Live i POD Pro i oba mi se itekako svidjaju. Za "Bubreg" sam cuo da je takodje super, ali nisam imao prilike da radim sa njim....
To da su sa POD-om gitare daleko, nisam primetio... Moguce da je to zbog toga sto (ako mislis na rifove, akorde...) mi rifove i akorde snimamo u vise kanala sa razlicitim distorzijama, a POD pre nego sto udje u AD\DA konvertor ipak ulazi u preamp. Ko bi ga znao, mi smo ga "uboli" na tu foru, tako nam se dopada kako zvuci... Desava se da rif sa poda kombinujemo sa rifom sa ozvucenog pojacala, ili rockman-a, da ga (zvuci pogresno, ali pali) dopeglavamo sa AmpliTube itd... Takodje nam se dopala kombinacija rockmana i marshall-a...
Old 20-05-2005, 03:15 AM   #45
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by duck
Pitanje za mesto u mixu je bilo vezano za POD. Za neke snimke za tim "dalekim gitarama" sam chuo obrazlozenje da su snimane PODom a to je i drugarovo iskustvo s doticnim bubregom
Ispravno je primetio drugar. O ?emu se ta?no radi...pretpostavljam da se radi o tome da poja?alo koje je uhva?eno majkom ima daleko bogatiji ton harmonicima tj, alikvotnim tonovima, dok se POD i sli?ne sprave bave time da ubede slu?aoca da je to jedno te isto a ne emuliraju sva de?avanja u kolima nekog preamp-a, ili ni?ta sli?no, daleko od toga. U miksanju gitare sa poja?ala poprili?no bolje stoje u slici, prezentnije su, ne u smislu visokih frekvencija, nego su prisutne u matrici, ?ak i kada ih malo spusti? u miksu. POD postane zamazan. Mo?e se to prikriti snimanjem vi?e layer-a jedne te iste gitare razli?itim modelima poja?ala, i razli?itim gitarama, naro?ito kada su gitare u prvom planu, ali ako je gusta matrica, nastaju problemi. U jednoj pesmi eksperimenta radi smo snimili gitare tako ?to smo u lancu vezali lampa?ki preamp pa onda POD i interesantno je da mada nama na uvo nije bilo toliko razlike, te gitare su zvu?ale sli?nije ?ivo snimljenim poja?alima u miksu nego one iz ?istog pod-a.

U svakom slu?aju, drugar ti je u pravu, i ima dobro uvo

Quote:
Sad, sto se POD-a tice, XT Live nije "bubreg", vec ogromna crna kocka sa pedalama, a parametri nisu fixirani. Neznam kakav je "bubreg' jer imam iskustva samo sa POD XT Live i POD Pro i oba mi se itekako svidjaju. Za "Bubreg" sam cuo da je takodje super, ali nisam imao prilike da radim sa njim....
Ma to je sve manje vi?e isto, u su?tini ima? samo dva POD-a, prvu generaciju (POD, POD 2 (pod jedan sa ?ipom-pro?irenjem), i POD pro) i drugu (POD XT, POD XT live). Ja sam se ba? ne?to razmi?ljao da li da zalivadim moj stari POD pa da uzmem XT, ali evo pronju?kao sam malo po netu, i primetio zanimljivu stvar, na par mesta, ljudima koji nisu u fazonu da izaberu HIGAIN farbu i vozi, ve? im trebaju neke malo mek?e overdrive boje, se vi?e dopadaju neki modeli sa starog POD-a, i zvu?e im prirodnije, a tako?e izgleda da nisu svi modeli sa prvog pod-a preneseni u POD XT. A vidim da se headbanger-i lo?e na XT do jaja. Pa sad ne znam, mora?u negde da ga na?em da se poigram sa njim.
Generalno ne volim da dajem pare za te digitalne sprave, kupi? jedne godine i onda toliko izgubi vrednost da mo?e? da ga baci? malo kasnije.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 20-05-2005, 05:57 PM   #46
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Generalno ne volim da dajem pare za te digitalne sprave, kupi? jedne godine i onda toliko izgubi vrednost da mo?e? da ga baci? malo kasnije.
Zato je meni muka da dajem pare za zvucne karte i sl. Stvarno finansijska propast...

Nije mi zao da spucam kintu u pojacalo, mic, itd., ali ove sprave...hmmm...

Sto se POD-a tice, izgleda da je taj Line 6 firma koja te u startu FASCINIRA, a kroz koji dan shvatis da i nije bas sve tako bajno... I POD i Line 6 Variax su lepe sprave i O.K. rade, po meni, ali ni izbliza onako kako te oduseve kad se prvi put sretnes sa njima (barem je samnom tako bilo, a ovo najvise vazi za Variax).

Edit by Idekius: Napravio sam poredjenje POD pravu u AD\DA i POD kroz preamp u AD\DA. Hmmm... nije mala razlika...

Vec smo pricali o propustanju midi bass-a i bubnja kroz preamp i ocigledno i ovde vazi ista prica... dodavanje harmonika...

Moracu ovo da probam jos jednom, ali cini mi se, po ovome sto sam mogao da primetim, da POD, a verovatno i druge procesore verovatno nije lose zviznuti kroz preamp.

Isto je bio dobar stos kad sam VST PMI Bosendorfer 290 proterao kroz preamp (dva kanala)...

Tako odschljakane trake odmah lakse izadju u mixu, bez preteranog pojacavanja...
Old 22-05-2005, 05:21 AM   #47
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Ja sam stavljao neki Carvin-ov preamp pre njega, ipak je on previ?e bojio kada do?e posle, isto i ovaj Hughes&Kettner-ov Tubeman. Nisam ba? mnogo ekperimentisao sa preamp-ovim posle njega, ali to ?to sam probao mi se nije dopalo, zama?e sam zvuk, bar kod mene.

Tja, ispalo je da samo kritikujem POD. U stvari, super je, u odnosu na sve razne procesore koje sam probao u ?ivotu, mnogo bolji rezultat. Jedino ?to Clean-ove nikad nisam skapirao, tako da vrlo ?esto snimi clean kroz POD-a onako da bude neutralan, pa ga onda ?a?kam sa Amplitube-om da dobije "cang", ovi POD-ovi clean-ovi svi zvu?e nekako mutavo i bez?ivotno. A tako?e mi je i najbolje re?enje za nabrzaka varijantu. Ovi software preamp-i su ok, i mo?da ?ak jako dobro skidaju sam karakter poj?ala (recimo guitar rig to lepo radi) ali su ili bez?ivotni, ili imaju neke ?udne zvu?ne artefakte u visokim (amplitube) ili su jednostavno lo?i (nomad amp).

Jedino ?to mi je palo na pamet kao dobra ideja ako ba? ?elim da gitare budu kako treba, da snimim sve gitare sa Amplitube-om jer mi onda ostaje i ?ist signal, pa zatim kad je sve gotovo odem negde gde mogu da od?rafim poja?alo i uradim re-amping svih kanala u pesmama.
Old 22-05-2005, 01:01 PM   #48
MD
Senior Member

MD's Avatar

Quote:

Jedino ?to mi je palo na pamet kao dobra ideja ako ba? ?elim da gitare budu kako treba, da snimim sve gitare sa Amplitube-om jer mi onda ostaje i ?ist signal, pa zatim kad je sve gotovo odem negde gde mogu da od?rafim poja?alo i uradim re-amping svih kanala u pesmama.
To je ina?e, naj?e??a dana?nja praksa snimanja u metalu

Ali, kako misli? snimi? amplitubeom pa ti ostaje ?ist signal?
Ili ima neku dodatnu funkciju da odvaja clean signal za koju ja ne znam ?

Ina?e se radi odvajanjem signala, jedan ide u poja?alo , drugi u komp clean, ali taj clean se fizikalno pona?a isto kao ovaj distorziran, pa je u tome fora.
MD is offline   Reply With Quote
Old 22-05-2005, 01:17 PM   #49
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Pa snimi ga clean, samo mu u SX-u da na kanalu FX, pa ga slusa odatle. Ima utisak da snima sa efektom, a u stvari snima clean. Ja to isto praktikujem.
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 22-05-2005, 02:15 PM   #50
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Eto to ?to ka?e Oggy

Ti si ga stavljao na input kanal pa ti je gitara bila snimljena sa efektom?
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules