Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-04-2005, 08:11 AM   #11
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Ja imam dve preporuke kojih se drzim , pa bi voleo da ih ostali prokomentarisu
*Uvek pokusavam da intervenciju na filtru izvedem spustanjem nekog, a ne izdizanjem (nekog drugog) opsega.
*To , ako trazim prirodnu boju instrumenta, ne radim preko +- 5dB (izuzetno kod npr bubnja)
i obavezno radim A/B test sa prethodnom verzijom .

Ima tu milion razloga zasto, ne mogu sve da pisem
Slazem se sa konstatacijom,uvek sam za oduzimanje sem u specificnim situacijama isticanja neceg ali to radim umereno kako OFF rece
Old 27-04-2005, 01:52 PM   #12
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Neko je jednom lepo rekao, ako uhvatite sebe da radikalno koristite EQ, zna?i da sam instrument nije kako treba, i onda ga bolje snimite ponovo ili izmenite sample koji koristite.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2005, 02:16 PM   #13
milosjeftic
Banned

Max , dobro pitanje bez obzira na motiv .
@OFF , koristim EQ i za secenjenje i za pojacavanje podjednako . Sto da ne ? Sa ovim drugim se ( uglavnom ) slazem . Sta je A/B test ?
milosjeftic is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2005, 02:50 PM   #14
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

A/B test je, u ovom slucaju, uporedjivanje equalizovanog signala sa istim kad je EQ OFF. Znaci, sistem uklj-iskjl.
Pazi , uopste nisam rekao da ne treba izdizati neke frekv, medjutim, kad cujes neki take, da li ces reci NPR.:
*ima previse srednjih ili
*Ima premalo bassa i visokih?
Vecina ce u takvom slucaju krenuti da dize bass i visoke , da bi upeglali sliku. Zatim ce im se verovatno desiti da im fali MID LO i MID HI, pa opet dizi, i uvek ce se dobiti losiji rezultat nego da su samo skinuli Mid. Poenta price:
Sto manje intervencija i sto manje ekstremnih intervencija (osim ako ne zelimo da postignemo neki efekat). Izuzetak je jedino kod notch i lo cut- filtara , gde su intervencije vece
OFF is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2005, 02:58 PM   #15
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Sta je A/B test ?
ja sam skontao kao uporedjivanje.. A=orig / B=novi Al ja nisam on, tako da mozda gresim Ali uporedjivanje je dobra metoda, da nebi covek otisao "predaleko"...

EQ koristim i + i -. Nevidim razlog zasto bih izbegavao pojacavanje, ako mi ceo signal na izlazu ide u peak, skidam na izlazu ili ulazu EQua...
Color is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2005, 02:58 PM   #16
milosjeftic
Banned

Slazem se . To sam napisao samo zato sto mi se cini da preovladjuje misljenje na forumu da je pravilno samo seci frekvencije . Potrebno je i jedno i drugo . Obzirom na tvoju struku mozes li dati neki savet ili opisati tehniku koju koristis u miksu ?
Old 27-04-2005, 03:07 PM   #17
Color
Senior Member

Color's Avatar

OFF:
Quote:
*ima previse srednjih ili
*Ima premalo bassa i visokih?
Vecina ce u takvom slucaju krenuti da dize bass i visoke , da bi upeglali sliku. Zatim ce im se verovatno desiti da im fali MID LO i MID HI, pa opet dizi, i uvek ce se dobiti losiji rezultat nego da su samo skinuli Mid.
Ako ima previse srednjih, logicno je da cu da skidam srednje.. Ako ima premalo basa poradicu na njemu.. Znaci vecinom radis sa frekvencijom sa kojom ti nesto nije u redu.. Previse srednjih / premalo basa i visokih neznaci isto!

Poenta price mi se svidja!
Old 27-04-2005, 03:20 PM   #18
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Pazi, uvo cuje samo relativni odnos frekvencija i ono ne zna gde je 0db (referentni nivo). Zato , za isti snimak nekome se moze uciniti da npr. ima vise srednjih, a nekome da ima premalo bassa i visokih. Isti slucaj, da li imas previse bassa, ili premalo srednjih i visokih? Mislim da pre hvatanja za EQ, treba lepo razmisliti
OFF is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2005, 03:31 PM   #19
Color
Senior Member

Color's Avatar

OFF:
Quote:
Zato , za isti snimak nekome se moze uciniti da npr. ima vise srednjih, a nekome da ima premalo bassa i visokih. Isti slucaj, da li imas previse bassa, ili premalo srednjih i visokih? Mislim da pre hvatanja za EQ, treba lepo razmisliti
U potpunosti si u pravu! Generalno, jako je tesko postaviti definicije za neke stvari, dozivljaj zvuka i muzike je veoma subjektivna stvar.. isto tako i izrazavanje istog.. U svakom slucaju, EQ je osnovna i neizbezna alatka..
Old 27-04-2005, 04:39 PM   #20
milosjeftic
Banned

Quote:
U svakom slucaju, EQ je osnovna i neizbezna alatka..
Sa ovim se slazem 100% .
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules