Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Vlado Georgiev

Vlado Georgiev poznati kantautor, producent i tvorac studija "Barba" diskutuje o produkciji sa vama

Thread Tools Display Modes
Old 03-03-2005, 08:13 AM   #1
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Default Pristup mixanju

Mozes li u kratkim crtama da nam objasnis kako pristupas mixing procesu. Koliko (otprilike) razlicitih tipova reverba koristis, koliko kompresije na individualnim kanalima (recimo za drums, da li je samo kompresija na grupi ili primejujes i individalnu kompresiju za npr. kick, snare i sl..) i grupama, nivelacija, automatizacija i sl...

hvala
kVu is offline  
Old 03-03-2005, 01:23 PM   #2
vlado
Member

Ne mogu da kazem da postoje prcizna pravila kako se uvijek mixa. Ali u nacelu, ja ne volim guzvu. Konstantno se trudim da do nje i ne dodje ako vec miksam nekome. U principu, moze ti leci da grupu komprimujes, ali sto se bubnja tice uglavnom treba odvojiti(pozeljno i razlicitim spravama).
Reverberacija je stvar ukusa-stila. Ako je pop muzika u pitanju ja uvijek koristim dva reverba. Po neki insert za docaravanje ambijenta ili 2. dimenzije. Ako nije pop razmisljam potpuno drugacije. Opet, stvar ukusa.
Automatizaciju radim samo kad imam vremena na bacanje(citaj-nikad) a i ja sam pravi ljubitelj konzole, znas ono trckaranje od pocetka do kraja stola i sl. Nego koliki je Amek, moglo bi se desiti da skinem deset kg uskoro, obzirom da sam se ziv istrcao ovih dana dok miksam 2.dio koncerta iz Herceg Novog. )))
Ma sve se svodi na radis i usvajas.
vlado is offline  
Old 03-03-2005, 04:18 PM   #3
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

kako namestas nivoe na konzoli, tj. koliki je headroom ?
koja je razlika u odnosu na cubase recimo i kako bi ti u softveru to odradio, tj. sa kojim pocetnim nivoima ?

takodje me zanima razlika izmedju protools-a i cubase-a sto se tice kolicine upotrebljenih kanala (dok ne dodje do gusenja), negde sam procitao da je to ono sto cini protools boljim...
lesha is offline  
Old 06-03-2005, 02:05 PM   #4
vlado
Member

Posjedujem HD-3 tako da o gusenju nema ni govora. Sad smo radili miks koncerta gdje je PT vukao i vise od 70ch plus video od 1.8 Gb i nije bilo govora o gusenju. Moja jedina zamjerka na PT software je sto nije tako brz kao Logic i Nuendo. Znas ono-ti klik a on star, ti vamo,tamo a on odma slusa. Ovaj malo pegla, ali valjda zato sve radi tako stabilno. Vec sam se poprilicno privikao, kao i dvuckovic.

Sto se tice tvojih mikseva u software-u morao bih cuti o cemu se radi da bih ti rekao kako bih poceo. ne znam sta radis? House, hip-hop, pop, ambijent, folk...
Svaki pravac ima svoj pristup...Uglavnom, gurni to sto treba da bije, pa polako ovo okolo. Cisto da definises nivo u startu, a onda dodavaj i oduzimaj...
vlado is offline  
Old 06-03-2005, 02:15 PM   #5
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

radim elektroniku, tako da su mi kick i bass glavni.
sve to znam, zanima me koliko treba da ostavim prostora za headroom, tj. zanima me da ne preteram i da ne spustim mnogo kanale pa na masteru kad treba da dignem celi mix (kompresor, limiter) da mi se ne cuje neki sum.... ili se samo tripujem, to bi trebalo da vazi za analogiju...
samo mi treba neko da potvrdi da na kompu mogu da spustam nivoe koliko hocu, bez posledica...
lesha is offline  
Old 06-03-2005, 02:37 PM   #6
vlado
Member

Pa ako ti je cista matrica-spustaj brate. Jedino sto se tice headrooma, on je u software-u-digitalnom domenu uopste, bas mali. To uglavnom vazi za analogne stolove, sto skuplje-to je headroom veci.
vlado is offline  
Old 06-03-2005, 03:12 PM   #7
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Originally Posted by vlado
Jedino sto se tice headrooma, on je u software-u-digitalnom domenu uopste, bas mali.
tu vecina neiskusnih gresi i nabija nivoe...

na zalost, nisam u prilici da radim na hardware-u tako da cu i dalje da se mucim sa cubase-om...

hvala na odgovoru
lesha is offline  
Old 06-03-2005, 05:16 PM   #8
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Lesha,racunaj da na svakih 6dB gubis oko 1 bit ,tako da ti ne bih bas preporucio da ti finalni mix bude na -30 .
A ako ti se to desi,onda navuci rukave,pa dizi svaki kanal posebno za istu kolicinu...
Naravno ne mislim uvek na prosto dizanje fader-a vec re-podesavanje kompresora ili nekih drugih insert plug-inova na tom kanalu.
Gianfranco is offline  
Old 07-03-2005, 01:25 AM   #9
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

kad smo vec kod headroom-a, da li je bitan krajnji RMS ??? ovu temu zvacemo dosta dugo a niko nije dao pravi odgovor... ja u digitalnom domenu ne mogu da postignem preko -14 (-13 max) a da to "zvuci i dise"...

sto se tice mixanja, kod mene je obicno negde na -8 (solo inst.) kraj, gde nabadam kompresor... tako da na kraju obicno je prosek negde tu oko -6, ali ima trenutaka kada zvizne i na -3, -2 usred gomile sabiranja...
kVu is offline  
Old 10-03-2005, 01:58 PM   #10
Steka
Member

Steka's Avatar

Ne vidim koja je razlika raditi sve instrumente u kompjuteru
i onda raditi miksanje i final???

Koja je to prednost nekog stola??

I nisam bas najbolje razumeo headroom je veci
u skupljim mikserima zbog cega?

Spomenuo si Vlado da ne volis VST instrumente.
Da li to znaci da samo podrzavas TDM i RTAS ??

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules