Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-02-2005, 02:41 AM   #11
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot

Kao prvo, moja je pretpostavka da se peak mixa nalazi negdje oko -6db...
Tja, ovchicu mu njegovu... Zar na -6? Ja mix snimam sto je moguce glasnije, vodeci racuna da ne udjem u pik. Isto tako otprilike usnimavam instrumente....

Jel' to greska???
Old 21-02-2005, 02:47 AM   #12
Nick
Junior Member

Quote:
Quote:
Originally Posted by kVu
Shot, nije mi jasno ovo za threshold (-35db) ???
Kao prvo, moja je pretpostavka da se peak mixa nalazi negdje oko -6db. Znaci, polazim od pretpostavke da mix nije normaliziran (i ne treba biti!).
i mene to isto eto baca u o?aj.. prvo ?to sam napravio sa snimljenim trackovima.. sam stisnuo normalize.. nemoj mi re?i da to nisam trebao u?initi ve? poja?ati slu?alice ili? mo?a? li to objasniti ?to to ustvari ne treba biti normalizirano?
Old 21-02-2005, 08:55 AM   #13
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

pa sad, ta normalizacija i ne mora bit greska jer svi ti pluginovi i programi imaju nekakav headroom (podrucje iznad 0db do distorzije), ali bolje da se peakovi ne pale, zato je sigurnije lipo radit sa nenormaliziranim wavom. ja san se nekako istrenira i ne provjeravam di mi je peak, ali nebi treba bit vise od nekih -3db.

kvu, svak ima neke svoje cake i necu nista tvrdit, ali ovako kad logicki razmisljan, ako si stavi treshold 2-3db ispod najjaceg peaka u pismi, ako si mu namisti spor atack i release i mali ratio, takav kompresor ti nece skoro nista lovit. moooozda na par mista uspije uhitit decibel (u vrh glave), a to mi nema svrhe, jer to ionako pomete brickwall limiter i jedino kod njega mi ima smisla (ustvari to je jedini smisao ) stavit treshold na oko3db.
osim toga, u lancu ti opet fali kompresor koji ce vrsit ono sto je shot napisa.
to da se kompresor namisti na -35db nije nista cudno.
ja san cita neki tutorial od jednega dance producenta i on kaze da on odma u mixu zbici multiband sa isto tako niski tresholdom, a ratio namisti na najmanje moguce 1.1:1 ili 1.2:1... ovo ja ne radim, ali mi ima logike.
Old 21-02-2005, 04:38 PM   #14
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius
Quote:

Kao prvo, moja je pretpostavka da se peak mixa nalazi negdje oko -6db...
Tja, ovchicu mu njegovu... Zar na -6? Ja mix snimam sto je moguce glasnije, vodeci racuna da ne udjem u pik. Isto tako otprilike usnimavam instrumente....

Jel' to greska???

Mala ispravka. Nisam bio najprecizniji. Mislio sam na fajl kojemu se peakovi krecu negdje oko -6db. Naravno da ima nekih peakova koji su se provukli kroz miks koji odlete puno vise, na kojih -1db, -2 db. To je ispravan miks. Naime, kada se gleda nekakav miks, nije bitno gdje je najvisi peak (bitno da nije u ferci!), nego na kojoj vrijednosti se krece 90% peakova, a kod ispravnog je to negdje oko -6db. Zamislite da stimate kompresor na to gdje je najvisi peak. To bi onda bilo da bi kompresor njega savrseno uhvatio i obuzdao, ali one ostale (koji cine vecinu) ne bi na ispravan nacin tretirao. Zato se gleda ipak neka srednja vrijednost peakova.

Sto se tice normalizacije miksa, to nije nekakav problem. Moze se i ne mora. Veci je problem ako je miks takav da se nuzno mora normalizirati. Ako je pretih! Naime, tih miks znaci da mu je smanjena rezolucija. Nema onih finih detalja koji su tihi. Mix treba biti sto glasniji, a da pri tome niti jedan peak ne ode u fercu. No na primjer, ako na nekom mjestu u pjesmi postoji jedan peak koji je drasticno glasniji, onda je cak bolje pustiti njega da lagano udari u fercu, ali da time miks bude glasan (ima vecu rezoluciju) nego da se izvlaci ultra-tihi miks. Druga je pak stvar to sto je taj peak lose smiksan ako toliko udara! To se u stvari treba u miksu rijesiti.
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2005, 04:56 PM   #15
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:

Jel' to greska???
Ne, sto bi bila ? Al fora je jedino da mix ne "leluja" mnogo. Tj. automatizacija. Recimo, ako mix ide relativno do -6db i najednom poskoci na -2, -3, znaci da sa tim predelom nesto nije u redu. Previse sabiranja najednom. To ja licno resavam doradom aranzmana (velocity, izbacim mozda nesto, udarim "latency" na neki instrument i sl.). To je moj rezon i ne mora da znaci da sam u pravu. Ali nikada to ne radim sa kickom ili nekim instrumentom koji mora da roka. Bolje da on ode visoko a da i dalje drzi dinamiku nego da ga vestacki stisavam i time ubijam dynamic.

A "recording" do 0db (bez peakovanja naravno).. o daaaaaaaaaaaaaaa

Quote:
kvu, svak ima neke svoje cake i necu nista tvrdit, ali ovako kad logicki razmisljan, ako si stavi treshold 2-3db ispod najjaceg peaka u pismi, ako si mu namisti spor atack i release i mali ratio, takav kompresor ti nece skoro nista lovit. moooozda na par mista uspije uhitit decibel (u vrh glave), a to mi nema svrhe, jer to ionako pomete brickwall limiter i jedino kod njega mi ima smisla (ustvari to je jedini smisao ) stavit treshold na oko3db.
Pa ne bas. Licno mrzim da unistavam dinamiku pesme i bas zbog toga sam radio na taj nacin. Za punk ne znam kako bi trebalo, mozda sam i lupio, ali.. ja to ovako radim. Pretpostavimo da mi je kick konstantan i najjaci kako bi i trebalo. Recimo kick mi je na -8.5db najjaci (solo kick), ja cu staviti kompresor da hvata na recimo -8.4 sa visokim attackom i releasom (ratio recimo na 1.5, 2.0). To mi ima smisla i to je meni neko fino peglanje bez unistavanja dinamike. Posle toga L2 ili timeworks master compressor i kraj price.

I iskreno, ne vidim cemu ta fama oko RMS-a. Po meni, ovisno o vrsti muzike, overall RMS ne bi trebao ici iznad -12db i to sa jakom opremom i vrhunskim mastering kompresorima (hardverskim). U domenu digitalnog ja sam jako zadovoljan kad mi je overall rms oko -14db. Stvarno ne znam zasto je to toliko bitno...

Quote:
ja san cita neki tutorial od jednega dance producenta i on kaze da on odma u mixu zbici multiband sa isto tako niski tresholdom, a ratio namisti na najmanje moguce 1.1:1 ili 1.2:1... ovo ja ne radim, ali mi ima logike.
I meni ima logike i probacu...

Quote:
Mala ispravka. Nisam bio najprecizniji. Mislio sam na fajl kojemu se peakovi krecu negdje oko -6db. Naravno da ima nekih peakova koji su se provukli kroz miks koji odlete puno vise, na kojih -1db, -2 db. To je ispravan miks. Naime, kada se gleda nekakav miks, nije bitno gdje je najvisi peak (bitno da nije u ferci!), nego na kojoj vrijednosti se krece 90% peakova, a kod ispravnog je to negdje oko -6db. Zamislite da stimate kompresor na to gdje je najvisi peak. To bi onda bilo da bi kompresor njega savrseno uhvatio i obuzdao, ali one ostale (koji cine vecinu) ne bi na ispravan nacin tretirao. Zato se gleda ipak neka srednja vrijednost peakova.

Sto se tice normalizacije miksa, to nije nekakav problem. Moze se i ne mora. Veci je problem ako je miks takav da se nuzno mora normalizirati. Ako je pretih! Naime, tih miks znaci da mu je smanjena rezolucija. Nema onih finih detalja koji su tihi. Mix treba biti sto glasniji, a da pri tome niti jedan peak ne ode u fercu. No na primjer, ako na nekom mjestu u pjesmi postoji jedan peak koji je drasticno glasniji, onda je cak bolje pustiti njega da lagano udari u fercu, ali da time miks bude glasan (ima vecu rezoluciju) nego da se izvlaci ultra-tihi miks. Druga je pak stvar to sto je taj peak lose smiksan ako toliko udara! To se u stvari treba u miksu rijesiti.
heh, evo lupih odgovor i ne vide da je shot upravo napisao post.. hehe
kVu is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2005, 05:04 PM   #16
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Nick, u programu IZotope Ozone imas gotove presete za mastering. Provuci svoj fajl kroz to i slusaj. Naci ces nesto sto ce ti se dopasti i cela prica je gotova. Ako bas toliko nemas iskustva, uzaludan ti je svaki prefinjeni mastering, jer je po logici stvari i sam mix nestrucno odradjen.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2005, 05:34 PM   #17
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

evo da podijelim svoje iskustvo...

pri mixu obicno nastojim da instrumenti zvuce sto balansiranije....da nista ne strsi i da sve ima svoje mjesto u mixu.
i najbitnije, da mix izadje najcistije moguce, znaci bez clipa
bas gitaru i kick obicno radim na dva nacina.
1. L2 na traku bas gitare, l2 na traku kick-a....u oba slucaja ga koristim samo da ujednaci levele, treshold na nekih - 2, -3 db. relase oko 50 ms
zatim i bas gitaru i kick posaljem na grupu u cijem insertu je takodjer l2 sa niskim tresholdom...obicno oko -3, -4 db....relase takodjer oko 50 ms

2. nacin je upotreba sidechaina za dobijanje laganog pumpanja bas gitare sto dosta pomaze groove-u.

nema pravila koji je nacin bolji, isprobam oba pa odlucim...

dalje, kad je u pitanju vise instrumenata u mixu uvijek se igram sa panoramom i trazim najbolju poziciju. i to ne samo sa lijevo-desno panoramom vec i naprijed nazad.

zatim radim probne mikseve koje naknadno provlacim kroz brickwall (obicno L2) da vidim kako miks reagira. zatim se vracam ponovo na miks i korigiram ako je potrebno. kad napravim konacno mix koji mi se svidja u wavelabu obicno stavljam C4 multiband i ovisno o tipu muzike i snimci eventualno vrlo malu dozu reverba.
RMS nikad ne mjerim vec slusam...ako cijeli mix pumpa - ne valja.
ukratko, sve nedostatke nastojim ispravit u samom mixu a "mastering" (nema tu m od pravog masteringa) koristim samo za podizanje levela i eventualno poliranje multibandom.

i da, nikad ne koristim programe tipa ozone niti gotove presete, barem sto se "masteringa" tice
zvincic is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2005, 06:21 PM   #18
Nick
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Mogli
Nick, u programu IZotope Ozone imas gotove presete za mastering. Provuci svoj fajl kroz to i slusaj. Naci ces nesto sto ce ti se dopasti i cela prica je gotova. Ako bas toliko nemas iskustva, uzaludan ti je svaki prefinjeni masterig, jer je po logici stvari i sam mix nestrucno odradjen.
?ast svima na super savjetima, ali ?ini mi se da je ovaj de?ko iz d?ungle najbolje shvatio moju situaciju, Zvina sve ima svoje vrijem i mjesto, meni je sada vrijeme za Ozone (o?ito) samo da ga nabavim.. elem ima li to tkogod iz Zgb?
Old 21-02-2005, 06:49 PM   #19
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Nick
, Zvina sve ima svoje vrijem i mjesto, meni je sada vrijeme za Ozone (o?ito) samo da ga nabavim
sve pet, mozda ti se i svidi...imao je nekih sasvim pristojnih preseta.

btw. od savjeta cu ti dodat da zavrsna produkcija ovisi dosta i o mediju na kojem se reproducira....za radio i televiziju...bolje ti je da zvuci dobro u monu inace si naj***o

inace, nesto radim za televiziju kod koje na izlazu imas brickwall limiter postavljen na jako gnjecenje kod miksanja na master busu imam obavezno L2 postavljen da JAKO gnjeci signal kojeg cesto palim da cujem sta se dogadja i u tom slucaju.

preporucam da i ti to isto radis prilikom miksanja (samo sto L2 neces postavit da gnjeca ko lud vec razumno).
tako najbrze naucis kako balansirat miks i pripremit ga za gazenje u "masteringu"
zvincic is offline   Reply With Quote
Old 21-02-2005, 07:13 PM   #20
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by zvincic
i da, nikad ne koristim programe tipa ozone niti gotove presete, barem sto se "masteringa" tice
Onda ti je krajnje vreme da nabavis Ozon i pozabavis se malo sa Multiband Harmonic Exciterom sa doticne sprave i odjednom osetis kako ti je pesma progledala... U prvi mah neces znati sta se dogadja...UFO...
Mogli is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules