Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-02-2005, 06:47 PM   #21
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

dr.Idekius
Pedja is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2005, 09:43 AM   #22
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Nemoj se zezas sa ozbiljnim stvarima! Na mojoj NokiJi i dan danas pise "NEPRIJATELJ SLUSA"!

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2005, 03:14 AM   #23
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

a da vas priupitam neshto ...

meni je odprilike razmak metar i ja sam metar od njih ... merio sam sve je u bocu

u toj poziciji takvoj gde drzhim glavu tu je zvuk onako siromashan niskim tonovima i nekako mi je mix ispred mene ...

kada se nagnem samo malo napred ... onda nekako upadnem u mix ... sve mi je tu na uvce i basovi i mix celi ...

pa se pitam jel treba da budem u prvom ili drugom polozhaju? ako je drugi poloshaj korektan ... mada ne verujem onda bih morao da sedim naget stalno shto ne bi valjalo ... ali zvuk mi je mnogo lepshi tako?
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2005, 08:42 AM   #24
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Trebas da budes u jednakostranicnom trouglu a pomeranjem napred samo popravljas stereo sliku, medjutim prava flat slika ti je na metar od svakog monitora ako sam dobro skontao po tvom rasporedu monitora.
Old 12-04-2005, 11:34 AM   #25
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT

u toj poziciji takvoj gde drzhim glavu tu je zvuk onako siromashan niskim tonovima i nekako mi je mix ispred mene ...

kada se nagnem samo malo napred ... onda nekako upadnem u mix ... sve mi je tu na uvce i basovi i mix celi ...

pa se pitam jel treba da budem u prvom ili drugom polozhaju? ako je drugi poloshaj korektan ... mada ne verujem onda bih morao da sedim naget stalno shto ne bi valjalo ... ali zvuk mi je mnogo lepshi tako?
Ako imas takve promene u zvuku onda zasigurno u sobi imas i STOJECE TALASE. I sigurno, ni jedan ni drugi poluzaj nisu ok.Zamisli samo radis nekome nesto, ti sedis za mestu snimatelja, on iza tebe na metar i cujete potpuno razlicite stvari. Pogledaj u temi Akustika i dizajn studija, mislim da ima par saveta za resavanje stojecih talasa

A sto se tice polozaja monitora, neka preporucena visina za ravan visokotonca je 120cm,a rastojanje..........Kazu da bi stranica trougla trebala da bude oko 2,5-3m , ali ko od nas ima toliku sobu? Treba svakako pokusati izvuci 1,5m i sto vise biti u zoni direktog zvuka
OFF is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2005, 11:56 AM   #26
nESbo
Member

nESbo's Avatar

A kako cu ja kad mi je astal sirok 2m a "monitori" toliko "mali" da ne mogu da stanu na astal.
Old 12-04-2005, 03:49 PM   #27
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Promijeni astal!

http://www.freeweb.hu/ricse/pics/ger...ini-astal3.jpg

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2005, 10:39 PM   #28
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
Trebas da budes u jednakostranicnom trouglu a pomeranjem napred samo popravljas stereo sliku, medjutim prava flat slika ti je na metar od svakog monitora ako sam dobro skontao po tvom rasporedu monitora.
da ja tako i sedim ... na metar od svakog i zimedju njih je metar ... i tu su negde na 120 visini od poda ... i onda kad se primaknem na malo blizhe od metar (ali samo malo) alika se drastichno promeni ... a da ne pricham da kada shetam po sobi ko da vrtim ekvilajzer

da sada ne preturam tamo po forumu ... koliko je skupo reshavanje stojecih talasa ... ja bash ne pretendujem da imam neki studio ili shta znam ... tako da ukoliko se ne moze jednostavno reshiti ne bih ni dirao jer nemam kesha za to ...

kolko to otprilike koshta?
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2005, 11:10 PM   #29
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Za moje Mk2 pishe da treba da budu horizontalni, sa visokim unutra, i dat je samo trougao sa suprotnim uglom od katete koja spaja centre kutija, od 60 (dakle od centra mozga - ko ima) stepeni. I ja imam problem da sjedim u vrhi tog trougla koji je od zvucnika udaljen svega 0,9 do 1,1 m.
O sobi necu ni da pricam - ako izmisle novi pravac produkcije, ala punck u kvalitetu muziciranja - onda je to to.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2005, 11:40 PM   #30
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Ako budes imao srece ,ne mora da bude skupo
poenta je kod tih stojecih talasa je sledeca:
Direktan zvuk iz monitora ide prema zidu i ako se ,ne daj boze odbije pod pravim uglom, susrece se sa samim sobom(iz monitora). Ta dva zvuka su zbog vremenske razlike fazno pomerena, i njihovim sabiranjem(interferencijom) nastaje haos, i stvara se efekat tzv. KOMB filtra ( kad bi analizirao spektar dobijenog zvuka, grafik bi izgledao kao chesalj).
To je naravno, samo jedan slucaj nastajanja stojecih talasa. Uopste, oni se javljaju izmedju dve naspramne paralelne povrsine, kad zvuk, non-stop trci izmedju zidova(ili poda i plafona!) i sudara se sa slicinim, naravno fazno pomerenim zvukom.
Kako da otkrijes gde se to dogadja?
Uzmi npr.klavir i sviraj hromatski od najnizih tonova. Cuces da su ti neki tonovi glasniji od drugih, pa i da dolazi do brundanja (rezonancije) kod pojedinih. Zapamti te tonove, a onda pronadji negde u tabeli njihovu fekvenciju, pa izracunaj talasnu duzinu(340m/s podeljeno sa frekvencijom). Dobices neku velicinu u metrima( npr za 63Hz dobijas 5,4 m), a onda obrati paznju na rastojanja u sobi koja su jednaka polovini talasne duzine( npr 2,70m - moze biti dva paralelna zida ili pod-plafon).
U tom grmu lezi zec! Onda upotrebi mastu. Probaj da napravis neku prepreku talasu ,koja ce ga skrenuti, da stavis neki difuzor, da iskosis monitore, da razvalis zid ........

Javi rezultate
OFF is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules