|
Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Junior Member
|
![]()
Rec je prvenstveno o opremi koja bi se koristila, a ako se odlucim za neki setup, naravno, zanimaju me tehnike rada s istim, tako da se necu ljutiti ako tema bude premestena, pogotovo ako ce to doneti koji odgovor vise
![]() E sad, gitaristi nisu profesionalci (ja sam basista po instrumentu a vokal u bendu a nisam ni ja pro), tako da je dupliranje gitara malo nezgodno. Koliko vremena bi trebalo da se 2 takva pojacala dobro ozvuce, kakvim setovima (mikrofoni-polozaji) i gde mogu da procitam vise o pravilima ozvucavanja??? Sto se tiche Charvela, 2 studija je posetio, takodje smo sumljali u sterilnost zbog aktivne ali se stvarno nije tako pokazao. Cak je i ispao jako velik (posto se od podnevlja do podnevlja menjaju termini, english taj parametar valjda zove headroom). Znaci malo srednjavija (rokerskija) heavy metal gitara. Onim karakteristikama si opisao vipera-magagoni, set-neck, fiksirana kobilica, emg hz+duncan distortion i ta gitara je 2X "overavana" u studiju i kazu da se jako lepo "slika" u mixu.
![]() |
#22 |
Pro Member
|
![]()
Snimanje vise razlicitih gitara ima svoju funkciju za pravljenje stereo slike u mixu ....takodje i oslobbadjanja pozicije za vokal posto su oni u slicnim freekvencijskim opsezima.....ako hoces detaljno objasnjenje ....pitaj Pozdrav
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Junior Member
|
![]()
Naravno, zanimaju me misljenja sa obrazlozenjima (posto se vidi da sam neupucen).
Bend inace ima 2 gitare, od kojih nijedna nije solo, obe cesto sviraju melodije, u tercama, i smenjuju se. E sad, u aranzmanima se cesto pojavljuje vristeci vokal koji bi uz to trebao da bude blago distorziran - sto ocigledno poklapa gitaru, i to bas pri melodicnim temama. E sada, mislio sam da gitare u stereo slici idu "svaka u svoj cjosak" a vokal da ide po sredi, a melodije da se duplaju stratom koji bi isao ili u sredinu (sto mozda nije dobro za vokal) ili na suprotnu stranu od gitare koja se dupla. Zanima na koliko se %procenata levo tj. desno gitare u ovakvim aranzmanima obicno stavljaju?
![]() |
#24 |
Pro Member
|
![]()
Pa to sam otprilike i mislio....koliko sa strane....slusaj pa odredi ....nemoj bas skroz do kraja
Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ako Postoje neke melodije na gitari koje se prklapaju sa vokalom, stavi ih malo sa strane, recimo levo na 11 sati i tome sli?no, da opet vokal ima svoj prostor. Ako dupla? ritam gitare stratom radi definicije, to radi? dva puta, za levu i za desnu gitaru, i taj strat tako?e kao i svaka ritam gitara ide levo i desno. U heavy svirci bubanj, bas, solo gitare i vokal zauzimaju sredinu u ?irem smislu, a sa strane ostaju ritam gitare. Naravno, postoje mnoge situacije gde nije klasi?no udaranje po rifovima, pa mo?e? probati da se igra?. Recimo snimi? u strofi dve slaba?nije gitare koje su levo i desno ali u?e ili ?ak jednu koja je malo na stranu, i onda kad grune drugi deo strofe ili refren, skloni? te gitare i pusti? glavne gitare koje su glasnije i agresivnije sa strane, i tako cela slika odjednom postane ?ira i ve?a a vokal je i dalje netaknut u sredini. Mnogo zavisi ?ta u stvari ?eli? da zabele?i?. Ovo je sve neka sigurica varijanta za bend koji snima muziku gde gitara ima neke rifove i part-ove koje svira, i gde se dosta nasnimava. AKo bi snimao neki bend kao Halen, Living Colour, otkud znam, zna?i ne?to gde postoji jedan gitarista koji je interesantan i gde ?eli? da ga zabele?i? kao karakter, onda bi ga bilo najbolje snimati sa vi?e poja?ala i mokrofona,baciti ga bli?e sredini, i onda ga mo?da samo podr?ati nekim overdubovima ritam gitara, recimo skroz levo i desno ti?e gain gitare koje sviraju stro?ije delove pesme i samo su podloga za glavnu gitaru koja je glasnija, i mo?da bi mu odvojeno snimio glavni solo. (ako ga ima, jel). Ili bi ?ak snimio samo njega kao jednu, glavnu gitaru, stavio to na jednu stranu, i onda napravio kopiju istog fajla i pomerio za odre?en broj milisekundi, toliko da dobije? prostornost, a ne upropasti? fazama gitaru. Ovaj zadnji pasus ti vi?e pi?em kao informacije koje te mo?da interesuju, nego kao ne?to vezano za ovaj tvoj sad konkretan slu?aj. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Junior Member
|
![]()
Hvala puuuno!
Upravo slusam jedan slican bend, ovde su gitare skoro na 100%! Mislim da ce ovo puno pomoci, inace, jos sam razmisljao da snimam i jedan linijski kanal, kao backup koji bi u slucaju gresaka na nekom od mokrofona mogao da posluzi za uz neku softversku emulaciju. Za fazon sa milisekundama sam se bas pitao da li se to radi, da li to mozda daje chorus-like efekat? Pozdrav! PS, dodavanje u aranzmanima ovde nije pozeljno, jer treba sve da zvuci sto zivlje, cak i ono dulanje melodija cemo morati da odradimo da se ne cuje.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Gitarski pedalboard | zadresar | Gitarska Produkcija | 11 | 20-03-2009 11:18 PM |
lagani gitarski instrumental | nenad | Promocija radova | 9 | 16-12-2006 01:14 PM |
Gitarski recording | Arthur | Gitarska Produkcija | 65 | 31-12-2004 01:02 PM |
-= Gitarski setup =- | ProkDu | Gitarska Produkcija | 5 | 05-12-2004 04:10 AM |