Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-01-2005, 11:28 PM   #1
duck
Junior Member

duck's Avatar

Default bass gitara

Ponovno nadovezivanje na gitarski rekording (valjda nisam previse dosadan).

Koju bas gitaru najvise volite u mixu? Sa kakvim zvukom najlakse izlazite na kraj? Ovo ne mora biti usko povezano sa modernom hi-gain produkcijom ali u okviru gitarske muzike.
Old 07-01-2005, 12:58 AM   #2
fipke
Senior Member

fipke's Avatar

dobro nameshteni i snimleni fender jaza svuda izlazi. (ne mislim na konkretno tvoj slucaj vec opshtim uopshteno )
Old 07-01-2005, 02:40 PM   #3
splatch
Member

splatch's Avatar

Fender Jazz bass(sto stariji) ili dobar komad MUSIC MAN-a
Old 07-01-2005, 03:08 PM   #4
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Music Man je super ali ne uvek i svuda, ume da zvu?i kastrirano u nekim varijantama. Jazz Bass uvek odradi posao, ali ba? uvek.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2005, 04:01 PM   #5
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Po prvi put moram da se ne slozim sa Dusanom. Licno posedujem (i sviram) vec 7 godina Music Man Stingray 5 koga "bodem" u Gallien- Krueger 400RB+ 2x12 + 1" Huges&Kettner box. Predhodno sam imao dobrog Precision-a, a svirao sam naravno i jazz bass. Nista od ovih gitara se ne moze uporediti u istom danu sa Musicman-om. Osim sto je dobar za hard zvuk, do sada nisam naleteo na gitaru koja ima vecu moc modifikacije i univerzalniju primenu. Na sebi ima preklopnik sa tri rezima uparivanja magneta i trostruki aktivni EQ. Moze bukvalno (a neretko to i radim) da se snima i kao gitara. Posebno neki distovi zvuce kako na gitari nikad ne moze. Opet, moze da zvuci potpuno soft, a moze da odradjuje i bilo sta drugo. Ima jako dobru definiciju koja obicno ne ide sa velikom masom zvuka koji takodje ide uz ovaj instrument. Zanimljivo je kod ove gitare, sto zvuci odlicno i bez pojacala. Steta sto nema barem malkice jaci izvor zvuka, 'ladno bih je snimao i "suvu". Ja sad ne znam da li je Dusan radio sa ovom gitarom ili prenosi tudja iskustva, ali postoji misljenje da aktivna elektronika "kastrira zvuk" sto je donekle i tacno. Ja sam imao stravicnih problema sa Warvick gitarom koja je sva bila tanka i prstala, a kada sam snimio Precision posle nje, zvucao je kao iz druge galaksije. Ima takodje u poslednje vreme dosta jeftinih Ibaneza koji potvrdjuju tu tezu, pa cak i replika MM koje se prodaju kao originali, ali se to primecuje da nisu samo po zvuku. Iskren da budem, u poslednje vreme bass usnimavam cak i bez pojacala, vec direktno u preamp. Dok sve ja to ispovezujem, iskontrolisem nivoe... Ja vec snimio deonicu i zvuci dobro. Ko neveruje, nek dodje da proba
Pozdrav
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2005, 08:18 PM   #6
idekius
Mason

idekius's Avatar

Snimao sam razne bass gitare i experimentisao sa njima do mile volje (posto inace sviram bass gitaru). Najbolji rezultat sam dobio u kombinaciji MusicMan Sting Ray + Peavey Bam 210 + AKG D112.
Inace imam Jazz Bass, a na raspolaganju mi je i 6 string Pedula, Warwick Streamer, Precision, Ash...

Taj MusicMan je stvarno chudo izgleda...
Old 08-01-2005, 01:38 AM   #7
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Po prvi put moram da se ne slozim sa Dusanom. Licno posedujem (i sviram) vec 7 godina Music Man Stingray 5 koga "bodem" u Gallien- Krueger 400RB+ 2x12 + 1" Huges&Kettner box. Predhodno sam imao dobrog Precision-a, a svirao sam naravno i jazz bass. Nista od ovih gitara se ne moze uporediti u istom danu sa Musicman-om. Osim sto je dobar za hard zvuk, do sada nisam naleteo na gitaru koja ima vecu moc modifikacije i univerzalniju primenu.
Pa, pomalo me je mrzelo da obja?njavam u detalje. U jednom trenutku sam se na?ao zaglavljen na skoro godinu dana u studiju u koji je ulo?eno mnogo novca, a generalno nikada nije komercijalno proradio. Trebalo je da tu radimo neki projekat koji se odu?io i od koga na kraju nij bilo ni?ta. Ja sam umesto da uradim samo ?ta je trebalo, da sviram i stvaram, igrom slu?aja (a ionako me je sve to interesovalo i imao sam neka znanja) zavr?io i u ulozi tonca-snimatelja-producenta ?ta ve?.

Izme?u ostalog na izvolte je bilo nekoliko bas gitara, uklju?uju?i Stingray-a, Jazz bass i Precision (oba dobri komadi, ne mogu se ta?no setiti godi?ta, dobre gitare), jedan pravljeni bas od jako dobrih delova sa Jazz bass elektronikom + Billy Sheehan Humbacker, sa vratom napravljenim po ugledu na Music man, zvali smo ga Hybrid, tek onako, pa ?ak i neki jeftini squier bas.
Ono ?to mislim je da se u matricama koje su trebale da budu upeglanije Music Man jako dobro pokazivao. Druga?iji karakter od Jazz Bass-a, koji je i u tim situacijama bio ok, mada malo siroviji po karakteru. Kada se radilo o agresivnijim matricama, Music Man je jednostavno zvu?ao kastrirano i preterano midrangy, nije bilo mogu?e dobiti ni?ta "bezobraznije". Naravno napominjem da je to bio neki elektronski heavy rock, bilo je tu i "pametnog" sviranja basa i udaranja trzalicom iz lakta. U toj nekoj varijanti je jako bitno "iskopati" mesto za malo vi?i i ta?kastiji bas bubanj, tako da je taj "V" karakter u Jazz Bass-u to malo olak?avao. Te?ko mi je to jasno re?ima izraziti, ali Music Man je uvek izgledao kao da mu je sav zvuk kompaktan i integrisan u jednu ta?ku, ?to naravno mo?e da bude ?esto dobro, dok je Jazz bass "all over the place" i kao da je ipak lak?e dobiti mnogo razli?itih karaktera zvuka. Otprilike kad god smo se hvatali za Jazz bass, UVEK smo dobili dovoljno dobar rezultat. Kada bi se uhvatili za music man, nekada bi dobili sjajan rezultat, ali nekada bi morali da posle sat dva poku?aja da dobijemo ne?to odustanemo i uzmemo ili Jazz ili precisiona.
Drugi momenat je kako je sniman bass. Mislim da je Music Man najbolje funkcionisao kada je "lanac" bio najkra?i mogu?i, maltene direktno u neki preamp i u sto i to je to. ?ta god mu se vi?e naka?i na putu signala, nije valjalo. Po?to je u studiju bilo svega od sprava, od nekih starijih preampova i one Nathan East-ove igra?kice pa do Bass POD pro-a, (u koji sam se razo?arao, daje lep karakter, ali "pojede" zrno u zvuku, sve ispadne za jednu nijansu jeftinije) bilo je i tu igranja, i generalno je Jazz bass izgledao kao da je gu??i, tj, ton je zadr?avao integritet ?ak i kada bi prolazio kroz sprave, dok bi music man zvu?ao ili potpuno isce?eno i nikako ili jednostavno ne bi trpeo (zbog aktivne dobrim delom).
Precision je isto interesantan, on je bas koji ni?ta ne valja u 5 pesama i onda u ?estoj da neki neverovatan ton koji le?i super. Ali nije za sve ?to se ti?e stila muzike, pa i onda nije za uvek, bar bez nekog ozbiljnijeg rada sa EQ i kompresorom, i probanja raznih glava i preampova.

Eto, valjda je od neke koristi i ovo moje malo bass iskustvo

P.S. I da, ?to se ti?e software-a, probao sam sa IK Multimedia Amplitube-om na nekim trakama, i mo?e interesantno da radi, i da u potpunosti spasi stvar ako vam daju u ruke ve? snimljen bas koji je katastrofa.
Old 08-01-2005, 01:44 AM   #8
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Ja sam imao stravicnih problema sa Warvick gitarom koja je sva bila tanka i prstala, a kada sam snimio Precision posle nje, zvucao je kao iz druge galaksije. Ima takodje u poslednje vreme dosta jeftinih Ibaneza koji potvrdjuju tu tezu, pa cak i replika MM koje se prodaju kao originali, ali se to primecuje da nisu samo po zvuku.
Ovo sam nekako prevideo.
Samo da ka?em da nemam uvek lepa iskustva sa Warvickom. Dobro rade oni zaista skupi i ozbiljni modeli, u to nema sumnje. Snimali smo jednom tu varijantu kroz SWR glavu i direktno line out. Fenomenalan zvuk. Ali sve na ?emu pi?e Warvick a nije debelo pla?eno (ma koliko lepo izgledalo i imalo 456 slojeva lepljenog ?arenog drveta) ne radi ba? najsre?nije.
Ibanezi ?to se ti?e baseva, ista stvar. Najja?i Soundgear-ovi, to da, MO?DA, i tih par signature modela, pretpostavljam da lepo rade, nisam ih ?uo ve?inu, ali sve ostalo, isto kao i Ibanez gitare, zvu?i samo van matrice lepo i ulickano, i onda kad ga stavi? sa ostalim instrumentima ili ga nema ili ne li?i ni na ?ta.
Old 08-01-2005, 02:10 AM   #9
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Sad se opet slazemo
Sta je fora kod Music mana? Pa to da ti daje velike mogucnosti, ali i puno trazi.Daje ti mogucnost najfinijeg nijansiranja, ako ti to izadje iz ruke, ali zato katastrofalno istice sve tvoje sviracke nedostatke ili propuste. meni se desila situacija da mi je dosao momak na snimanje i bila je varijanta "Zajebi svoju Yamahu od 200 evra, nego uzmi gitaru i sviraj". Tip se dva dana mucio da navezba "da zvuci" jer sam ja insistirao na tome. Na kraju on kaze: "Ma kod mene se to sve lakse svira". Aha! Znaci imas jedan zvuk, i kako god udaris, zvuci isto (a ne dobro). Isti slucaj sa pojacalom. Moj Gallien- Krueger je fantasticno pojacalo, ali samo sa dobrom gitarom. Tu maksimalno istakne sve njene prednosti, ali ako ukljucis "veslo", to zvuci tako grozno, kao ni jedan Cajevec ili slicno groblje. Sa druge strane imamo "neprevazidjeni" Trace Eliot koji zvuci identicno sta god gurnuo u njega i vredi samo na zajednickim svirkama da ne bi bilo kakvih iznenadjenja, a opet imamo i jos par Hi-end pojacala tipa David Eden i SWR koji su ultra dobra, ali sminkaju, definitivno. Ja sam se ipak odlucio za Gallien (iako sam probao sva ova pojacala jedno za drugim kad sam pazario), zato sto mi je moja gitara najbolje zvucala sa njim. Takodje volim da snimam i neke clean Telecastere preko njega, gde opet dobijem odlican zvuk. Za Precision je fora da odlicno radi sa trzalicom i dozvoljava da ga "zuljas" i kao i jazz bass radi fantasticno sa Ampegom. Da se jos nadovezem na Dusana... Kad si spomenuo lanac, ja sam dosao do istog zakljucka kao i ti. Na nekim gitarama to radi posao, ali na Music manu, definitivno ne. Istina, glava-line out- preamp radi odlicno, ali radi dobro i bez glave, pa se usled lenjosti ili nedostatka vremena (koje god opravdanje da bolje zvuci) najcesce opredeljujem za direkt varijantu. Sa Pod-om takodje nisam bio zadovoljan i mislim da mu poprilicno narusi integritet zvuka. Eventualno za neku foru, ali nista dalje.
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2005, 04:53 PM   #10
fipke
Senior Member

fipke's Avatar

UA Warwick!
UA Trace!
nikad mi se nisu pokazali dobro u studiju. a tolika je fama oko toga kako su 'kao' dobri. fuj.

@ Leo Fender:
Koji je to car. Napravio je dve struje (dva landmark modela - JB i MM) basova po kojem se svi ostali vode. Svaka cast matori.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules