Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-01-2005, 04:41 PM   #11
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Quote:
i to za svaku zicu posebno pojacalo.
?ali? se naravno?
ne salin se uopce, jer san to negdje cuo. dakle, ne tvrdin, samo kazen ono sto san cuo. :oops:
milsin da to je to tehnicki izvodivo?!
Old 04-01-2005, 04:59 PM   #12
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

[quote="Dushan_S"]
Quote:
i to za svaku zicu posebno pojacalo.
?ali? se naravno?

[quote]Moze se i to...ove nove Line6 gitare cak imaju i odvojenji modeling za svaku zicu posebno...pa onda svaku na posebno pojacalo...
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2005, 07:50 PM   #13
ridge
Stara Rumski Elita 2003.

ridge's Avatar

Izbacio je mislim Gibson (il je neko nabudzio na les paul-a) pre jedno 2 godine gitaru sa izlazom ko za LAN koja je omogucivala kontrolu svake zice posebno. Nesto doduse nije zazivelo.
ridge is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2005, 01:05 AM   #14
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
ne salin se uopce, jer san to negdje cuo. dakle, ne tvrdin, samo kazen ono sto san cuo.
milsin da to je to tehnicki izvodivo?!
Mo?da i jeste u poslednje vreme, ali pretpostavljam da je neko izhalucinirao celu stvar svojevremeno na osnovu toga ?to je jedan od njegovih trademark-ova bilo to da snimi nekoliko gitara koje sviraju kompletne harmonije kroz pesmu, pa je to bila osnova za uzlete ma?te dosetljivih ljubitelja queen-a.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2005, 01:31 PM   #15
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Quote:
Originally Posted by ridge
Izbacio je mislim Gibson (il je neko nabudzio na les paul-a) pre jedno 2 godine gitaru sa izlazom ko za LAN koja je omogucivala kontrolu svake zice posebno. Nesto doduse nije zazivelo.
I za to sam cuo...
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2005, 08:01 PM   #16
duck
Junior Member

duck's Avatar

Hvala za dobru volju i odaziv u ovolikom broju!

Sada bih postavio konkretnu zamisao: nazalost, ne verujem da ce bend imati vremena da dva puta snima istu deonicu;

ali prilikom tog jednog rig bi bio:

peavey 5150 + 4X12" sa sm57 i recimo c-414 za "mast"

marshall jcm800 (lead serija, 100W kastomiziran sa dodatnom lampom za "extra gain") + 2X12" sa 2X sm57 radi definicije.

Gitare naravno metalske - charvel/jackson model 6 i LTD viper301+duncan distortion. Mozda neke melodije a clean delove definitivno sa deluxe fat stratom...

Kako vam se cini ova zamisao u teoriji?
Old 06-01-2005, 10:54 AM   #17
davormen
Member

davormen's Avatar

Teoretski, potpuno dobra zamisao (mada mozda i nije potrebno toliko mikrofona - treba probati). Sada treba samo da se to dobro ozvuci i dobro odsvira... "Samo"

http://www.talesofdark.org
http://www.nekropolis.net
davormen is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2005, 03:34 PM   #18
duck
Junior Member

duck's Avatar

Ne znam da li sam bio jasan, u pitanju je biamping. Duplirale bi se samo neke deonice stratom radi definicije i naglasavanja. Meni ovo deluje previse idealno da bi bio toliko lak put do pravog zvuka i bas zato sam pokrenuo ovu temu. Sta moze da krene naopako?

Aternativa je jmp-1 rack, (sa onim marshalovim lampaskim dual monoblock snagasem) i 4X12" sa sm57, nekim kondenzatorskim mikrofonom i DI izlazom odjednom. Ovo provereno solidno radi sa pomenutim gitarama, medjutim zbog budzeta jako ogranicava bend vremenski, sto nije slucaj sa gore pomenutom kombinacijom.

Cenim ja Brajana Meja, i zaista verujem da bi nam dual rectifier i JCM 2000 fino odradili posao, pa jos sa pomenutim dupliranjem...Imao sam cak ideju o snimanju 2 basa-jednim "pravim" basom, dubokim koji cini pravu bas liniju u mixu i distorziranim, srednjavijim na kom bi bile vise gitarske deonice i koji ne bi trebao da se cuje kao zaseban instrument u mixu nego da se koristi kao punilac tj. dodatni sloj za gitare.
Old 08-01-2005, 02:42 AM   #19
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Ne znam da li sam bio jasan, u pitanju je biamping. Duplirale bi se samo neke deonice stratom radi definicije i naglasavanja. Meni ovo deluje previse idealno da bi bio toliko lak put do pravog zvuka i bas zato sam pokrenuo ovu temu. Sta moze da krene naopako?
Ok, ali mora? da ima? plan kako misli? da snima? gitare. Ako ?eli? samo dve, onda i na strat-u mora? da ima? ne?to vi?e distorzije, pa bi varijanta bila 5150 levo, strat u Marshalla desno. Ili ne?to sli?no.Ali to jednostavno ne mora biti dovoljno.
Druga i po meni sigurnija je varijanta da napravi? dobru boju sa puno distorzije na 5150, snimi? iz dva prolaza glavnu levu i desnu gitaru, a zatim pro?e? sa stratom opet dva puta za levu i desnu gitaru. To ?e ve? dati rezlutat koji ?e najverovatnije raditi. Vodi ra?una da one prve dve gitare treba da imaju vi?e "V" oblik EQ-a, a strat treba da bude o?triji, vi?e midrange-y.
Za to mo?e da ti bude tako?e sigurnija varijanta jedan majk, ili ako ima? pojedina?no dobar rezultat i sa ?urke koja je blizu i sa kondenzatora koji je udaljen, bolje prvo samo snimi 2 prolaza sa ?urke, pa onda dva prolaza sa Kondenzatorskog, tako ?e? dobiti isti efekat kao da su radila oba majka, puniji zvuk, a opasnost od frke sa fazama ?e biti znatno manja. Naravno sve zavisi i od gitariste. ?to silovitije i preciznije sviranje gitare to bolje, i manje tro?enja vremena na svaki od layer-a.

JMP 1 je dobra varijanta, ali su i ona dva poja?ala tako?e OK. Ono u ?ta sumnjam (i to jako, ali naravno ne mogu znati sa sigurno??u) je taj Charvel. Koliko god ti njega modifikovao sa drugim magnetima, to je gitara sa kraja 80-ih koja je tonski poprili?no sterilna. Na?i negde LesPaul-a ili makar SG-ja, ili neku gitaru nalik tome (Ja sam snimao sa Hamer Sunburst-om, recimo), zna?i da je mahagoni u igri u telu, lepljen vrat ili kroz telo ako je mogu?e i da je fiksni brid? i dva Humbucker-a. Pre to iznajmiti nego taj JMP.

Zna?i BiAmping lepo zvu?i, kada ta?no zna? ?ta radi?, ali ja mislim da isto vreme koje bi ti oduzelo pravljenje setup-a sa svim tim poja?alima i polo?ajima mikrofona, i koji daje taj zvuk koji ti ho?e?, pa jo? micanje svega toga da dobije? zvuk izbegne? faze... Bolje jedan mikrofon,jedno poja?alo, jedan prolaz snimanja. Jednostavnije je i lak?e za dobiti to ?to ho?e?. Mo?da tebi izgleda da ?e? time u?tedeti vreme, ali veruj mi, set up mo?e da odnese sate za koje si ti (ako sam shvatio ti si gitarista?) mogao da ako si uve?ban snimi? sve te prolaze na poja?alima. A ako ?ak i snimi? samo dva prolaza sa jednog majka, opet ?e? dobiti ok rezultat, a dva poja?ala sa tucetom mikrofona mogu se u miksu pretvoriti u no?nu moru, veruj mi.

Quote:
Imao sam cak ideju o snimanju 2 basa-jednim "pravim" basom, dubokim koji cini pravu bas liniju u mixu i distorziranim, srednjavijim na kom bi bile vise gitarske deonice i koji ne bi trebao da se cuje kao zaseban instrument u mixu nego da se koristi kao punilac tj. dodatni sloj za gitare.
Probao ja jednom prilikom, verovao ili ne. Ne radi, bas pod distorzijom je jako nekontrolisan. Mo?da ako ?eli? neki soundgarden susre?e Sonic Youth a sve to pod jako te?kim drogama

I samo jo? da ti pomenem da obrati? pa?nju kakva je prostorija, gde stavlja? kutije od poja?ala, i gde su okrenute. Treba da bude ?to gluvlja, i tako?e poja?ala stavi uza zid, mo?da i u ?o?ak ako ?eli? maksimum bas frekvencija, opet sve zavisi, i to tako da ne tuku u staklo od gluve sobe. Izolacija ?ar?avom koji visi mo?e da pobolj?a stvari vi?e nego ?to misli?, ako prostorija nije sasvim gluva. Za heavy zvuk gitare snimaj tako suvo da ima? utisak da ?e nastati po?ar u studiju ako zapali? cigaretu na metar od njih
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2005, 10:24 AM   #20
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

mislin da bi se ovakvi postovi trebali pisat/prinit pod 'produkcija i tehnke'.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules