Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-12-2004, 01:21 PM   #11
stanceyu
Junior Member

stanceyu's Avatar

Quote:
Originally Posted by Annihilator
Guitar Rig cu nabaviti lako,ali samo bih zeleo da znam da li ce me sluziti kako treba,pa se zato preventivno interesujem ali ako je Aplitube zaista bolje resenje onda mi se vise isplati da se malo pozabavim sa njim uz dodatnu opremu.
Ja bih ti savetovao da probas jos jedan plug-in koji se zove GuitarSuite VST i Free je. PRavili su ga neki studenti koliko sam skontao, ali za njega ti treba i neki emulator zvucnika, a i to ima jedan koji je OK takodje free, i dolazi u grupi pluginova koji se zovu MDA (to sto tebi treba je MDA combo). Uz guitar suite dobijes JCM900, Fender tween, boss ds-1, ibanez ts-9 i jos neke stvari. Ja sam probao i Amplitube i Guitar Rig, ali ni meni ni mojim gitaristima uopste nisu odgovarali. Guitar rig za taj neki hi-gain ima neku cudnu kompresiju, a amplitube stvarno ima problema sa sumom u odnosu na druge. Sa ovim guitar suitom se mora duze njakati da bi namestio ono sta ti treba, ali na kraju kada ga uporedim sa ostalima mi bude jos i najbolji. Ako ne mozes da ga nadjes na netu, javi se meni, pa ti ja mogu poslati. Nisu veliki, besplatni su, i trose jako malo procesora 8) .

Quote:
Originally Posted by Annihilator
Koliko kosta neki prosecni pre-amp i da li neko moze da mi kaze nesto preciznije(u smislu oznaka i sl.) u vezi sa tim pre-ampovima?Treba mi malo vise informacija o tome kako bih znao sto bolje da se raspitam i pretrazim internet.
Mislim da ti je jeftinije da uzmes DI box, sto u principu vecina proizvodjaca pluginova i savetuje...
stanceyu is offline   Reply With Quote
Old 25-12-2004, 01:27 PM   #12
stanceyu
Junior Member

stanceyu's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Od tih software simulatora, sans-amp najbolje radi, bez ikakve konkurencije, jedini problem je ?to postoji samo u RTAS varijanti. Kao ?to ako ?emo realno pravi sans amp daje zdravije rezlutate od POD-a i sli?nih sprava u hardverskom svetu.
Ja koristim njihov bass driver za bass, a gitarista GT-2... stvarno nista bolje, a probali smo i POD, i V-amp, i neke Yamahe, Digitech... Sve je prazna prica naspram Tech 21!
Kakav oni plugin imaju? Ja sam video samo onaj neki "visenamenski" dist modeler. Jel imaju i neki amp emulator kao sanasamp classic ili tako nesto?
stanceyu is offline   Reply With Quote
Old 25-12-2004, 03:02 PM   #13
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Koliko sam razumeo,meni je sada potreban samo neki pre-amp?
Ne znam sada na ?ta ti misli?, na gitarski preamp ili mikrofonski preamp u koji bi ubo gitaru pa je farbao u kompjutaru?

Quote:
Ali sada me kopka i taj Sans-amp.Da li RTAS moze da se koristi u Cubase SXu ili je upravo njegov nedostatak to sto nema tu mogucnost?
Ma ja sam mo?da preterano ra?irio pri?u uop?teno na temu software-a. RTAS je ekskluzivno ograni?en samo na pro tools platformu, zna?i ne mo?e? koristiti taj plug in (Ta?nije radi se o Bomb Factory simulaciji sans amp-a), ali mnogo ljudi je smatralo da im je najbolji izbor Sans Amp kao hardverski preamp i simulator u odnosu na POD-ove i V-ampove, pa je i to razlog ?to sam ga pomenuo.

Quote:
Jedan moj prijatelj ima neki mali pre amp koji koristi za mikrofon kojim snima vokale,pa me zanima moze li se to koristiti u te svrhe?Taj njegov je oko 50 evra
Ima? na tr?i?tu sada gomilu malih mikrofonskih preampova ?ija se cena na tr?i?tu kre?e tu oko 100 evra pa nagore. Behringer pravi nekoliko razli?itih, Art, M Audio, itd. Mo?e? da pregleda? sajtove samih proizvo?a?a da vidi? koji su modeli u pitanju pa da uradi? pretragu po pitanju review-a doti?nih.
Bilo bi po?eljno da ukoliko preamp nema neki instrument input ima? i DI box pre nego ?to u?e? u njega.

Quote:
Sto se PODa tice,jel to onaj Lion6 POD?Ima jedan moj prijatelj i to,ali on ga koristi u kombinaciji sa Marshallima,Ada pretpojacalom mikrofonima i cudima...on mi rece da kad se to ukljuci direktno u komp i nema neki zvuk,a opet s druge strane,vrlo mi je skupa sprava da bih ga koristio samo kao pre-amp,tako da mi se vise isplati da ipak uzmem neki od tih pre-ampova.
POD je napravljen sa jednom jedinom svrhom a to je da emulira poja?ala i kutije i bude sniman dirketno. Ne znam ta?no ?ta radi tvoj prijatelj, POD je mogu?e koristiti i live sa poja?alom ali nije ba? to to, a mogu?e je dobiti i interesantne rezultate ako se uklju?i neki gitarski preamp pre poda u lancu, (snimao sam vrlo dobre gitare tako ?to sam lampa?kog Hughes&Kettner-a vezivao pre POD-a) ali u principu to ti je ?to ti je. Kada uzme? takvu spravu, u isti mah si re?io i problem za Software-ske emulatore, jer ja koristim POD na kome poisklju?ujem sve za ulaz u karticu i onda farbam Amplitube-om.
Mo?e? da proba? kako ti radi POD (By the way nisam probao POD XT, zadnju varijantu POD-a, ali pri?ao sam sa D?ind?erom, i zadnja ?orba je snimljena sa XT-om, u tom trenutku mu je to bolje radilo od poja?ala), probaj Digitech-ove GNX procesore, kec je vrlo jeftin, a trojka vrlo dobra, probaj i Behringera, kod njega mi je jedini plus ?to je jeftin. Yamaha tako?e radi svoju spravu (kojoj se imena ne mogu setiti ovoga trena).

?to se ti?e (legalnog naravno ) software-a:
IK Multimedia Amplitube:Mo?e? da skine? demo na www.amplitube.com, a ima? i "light" verziju koja nije VST plug in a besplatna je na
http://www.guitar.com/images/contest...liTube_UNO.zip
Jedan simpati?an free simulator mo?e? da skine? ovde:
http://www.ndzeit.org/guitar/tubebaby.html
A Green Machine Amp ima svoj 30 days free trial :
http://www.greenmachine.pwuq.net/html/download.html

http://www.simulanalog.org/guitarsuite.htm
Simulanalog su uradili free emulacije nekih poja?ala i pedala, JCM 900 simulacija je FENOMENALNA, i obavezno probaj.

http://guitarfx.info/index_1.htmlMo?da ti ovaj sajt bude od pomo?i, ?isto kao podsetnik, ?ta se mo?e na
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 25-12-2004, 03:12 PM   #14
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by stanceyu
Ja koristim njihov bass driver za bass, a gitarista GT-2... stvarno nista bolje, a probali smo i POD, i V-amp, i neke Yamahe, Digitech... Sve je prazna prica naspram Tech 21!
Kakav oni plugin imaju? Ja sam video samo onaj neki "visenamenski" dist modeler. Jel imaju i neki amp emulator kao sanasamp classic ili tako nesto?
Ne prave ga direktno oni, nego je tip koji je radio Bomb Factory plug-ove (sada kupljene od strane Digidesign-a) uradio emulaciju. Jednostavna plug in, mali broj kontrola, ali iznena?uju?e ?ta sve mo?e da se dobije.

Quote:
Mada tu preferiram samo i samo dobru gitara + dobra pedala + dobro pojacalo & zvucnik... nema nikakvog puncha kada se ide na line...

poz!
Apsolutno. Zadnji put kada sam snimao ne?to ?to je bilo snimano "za izdavanje" ?to bi se reklo, bile su ve? neke gitare koje su snimljene sa POD-om. Na to smo ozvu?ili Marshall-a i snimili te iste gitare, u nameri da ih kasnije kombinujemo sa POD-om koji je ideolo?ki mo?da bio bli?i onome ?to smo hteli da dobijemo. Negde tek u fazi miksanja je postalo o?igledno koliko su POD-ove gitare nedefinisanije u matrici, razlivaju se, i nestaju, dok Marshall ostaje "napred". Mislim da ne bi bilo druga?ije ni sa ostalim simulatorima, sa obzirom da mi je POD zvu?ao jako definisano sam po sebi u odnosu na recimo V-amp.
Old 26-12-2004, 07:11 AM   #15
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Quote:
Originally Posted by stanceyu
Guitar rig za taj neki hi-gain ima neku cudnu kompresiju, a amplitube stvarno ima problema sa sumom u odnosu na druge.
Da. To sam i ja konstatovao. Cudio sam se kako mi Amplitube zvuci mnooogo prezentnije od Guitar Riga, tj. GR nikako da izadje naprijed i zakljuchio sam da je to zbog kompresije kojom GR jako upegla zvuk(jako mrtvo). Za sad sam prilichno razocaran
Mada mu trenutno nalazim posao da mi rashiri gitare, tj. posaljem gitaru na 2 prefader send-a (jedan Amplitube, drugi Guitar Rig) i onda miksam samu gitaru sa Amplitubom za osnovnu boju a GR dodajem da dobije dimenziju.
Eto

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 26-12-2004, 03:14 PM   #16
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Amplitube je malo osetljiviji od Guitar Rig-a na neke stvari ali treba obratiti pa?nju na par stvaripretpostavljam da mo?da neko ovde i zna sve ovo al ajde, valjda ne mo?e da ?teti )
- Ako gitara ima singl magnete, u svakom slu?aju trebalo bi je otvoriti i napraviti faradejev kavez aluminijumskom samolepljivom folijom ili ne?im sli?nim, da bi bila mirnija.
- Ako ste blizu monitora dok snimate, opet, naro?ito sa singl magnetima, nastaje mnogo ?uma i krckanja.
- Dobar deo high gain preseta za amplitube su katastrofa. Obratite pa?nju na presetima koji su vam noisey da li je upaljena dist pedala na tom presetu, i smanjite gain na njoj, a pove?ajte na samom modelu poja?ala
- Od gitare koja nije za high gain svirku nema leba, koliko god dodavali gain, treba to imati u vidu. Ako imate gitaru koja sama po sebi nije za duboko oranje, ne vredi. Ako imate neke aktivne EMG-je, ve? sasvim malo gain-a ?e dati dobar rezultat.

I da, zadnja stvar je da ve?ina ljudi ima potrebu da preterano poja?a gain. Ve?ina gitara koje ?ujemo na na?im omiljenim albumima ima mnogo manje distorzije nego ?to izgleda. ?to manje gain-a to ve?a definicija i punch gitare kod ritam gitare. AKo ?elimo ve?u masu, layer-ujemo vi?e gitara (u praksi cifra ide i po nekoliko njih koje sviraju isto za heavy ritam gitare) Privid velikog sustain-a nastaje i od kompresora i delay-a u slu?aju solo gitara. Zadnja stvar su prsti svira?a. Agresivnost u ritam gitari nastaje od samog sviranja, opet gain nije od pomo?i.
Old 26-12-2004, 03:44 PM   #17
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Mislim da Dushan-a treba izabrati za guitar guru-a. Sve sto kaze stoji (uvek se setim one reklame za list "Dnevnik" kad lala kaze:" I sve sto kazem stoji", lupi rukom o ogradu, a ona padne) i nemam da kazem nista osim da se slazem sa njim.
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 26-12-2004, 05:32 PM   #18
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

ima izuzetno dobrih clanaka o gitarskim tehnikama. Razmisljamo da prosirimo forum sa takvim jednim subforumom.
Old 26-12-2004, 07:38 PM   #19
ridge
Stara Rumski Elita 2003.

ridge's Avatar

odlicna ideja
ridge is offline   Reply With Quote
Old 27-12-2004, 01:03 AM   #20
Annihilator
Junior Member

Annihilator's Avatar

Hvala puno na linkovima i informacijama.
Sada me samo zanima jos jedna stvar koja je od presudnog znacaja da li sam skontao sustinu ili ne.
Imam Amplitube,imam Cubase,pozajmicu mikrofonski lampaski pre amp.
Da li je to dovoljno?Moze li se sa tim pre ampom savladati onaj silan sum koji se dobija u Amplitube-u kada se u istom izabere neki preset,kao recimo heavy 1,heavy 3,want metal,TheFamousHighGain itd.?
Samo to mi je sada vazno da saznam kako ne bih lutao.
Hvala jos jednom.
Annihilator is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules