Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-11-2004, 03:09 PM   #11
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu
Evo meni se javlja jedna totalna budalastina i nerviram se vec nekoliko dana zbog toga. Recimo da mi je u mix-u (premasteru) najjaci kick na -6... U trenutku kada se bass "pitchuje" da zazvuci kao da je odradjen slide, output se bukvalno "nagruva" do -4, pa cak i -3 ? Odnosi su dobri, to nije nikakav problem, samo se javlja to... Dal je moguce da sempl bass-a toliko radikalno promeni svoju freq. sliku kad u pitchu ocigledno poremetim key note osnovnog sempla ? Kako to resiti ?

Quote:
Sa jednom svojom kompozicijom imam simpatican problem...
Znaci, finalni snimak je lepo kompresovan, tako da je uglavnom blizu 0dB, zavisi od dinamike u pesmi.
Ipak, utisak je da je pesma vrlo tiha Confused
Pretpostavljam da neka odredjena frekvencija gura nivo ka 0dB, ali da ona nije dominantna, pa pesma ima snagu ali ne i jacinu (inace imam utisak da ima nesto vise niskih frekvencija, mozda je tu problem?)
Jednom prilikom sam pokusao da malo spustim 'pikove' u pesmi, pa da onda imam prostora da celu pesmu pojacam, a da i dalje ne pikuje.
Medjutim, ona je i dalje tiha, nijansa je u pitanju.
Any idea?!
Ja evo pizdim vec 10 dana zbog toga... ))

Eone, idekiusu. Ne valja to raditi sto ste rekli, bar ja tako mislim. L2-ka ne sme da sabija svaki kick (aj da uzmemo to za najjaci peak) vec samo one najjace i on treba da ih fiiiiino samo malo ispegla, i da globalno naravno poveca rms celoj stvari. Ako ce mi vec na prvom kicku vu metar otici na 0.0 gde mi je onda dinamika koju sam toliko budzio u mixu ? Ja razmisljam u tom smeru. Sad, ako je overall rms pretih sa takvim setovanjem, onda nesto u mixu ne valja i to su ocigledno niske frekvencije, ko gore u mom slucaju sa bassom... Sranje moze isto tako da napravi i losa reverbacija, provereno.

p.s. Ovo ne vazi za house, tehno i sl. muziku gde je kompresor taj koji igra kljucnu ulogu i gde sve treba da gruva konstantno i istim intenzitetom.

poz!
1. jesi li probao da kompresijom resis stvar?

2. Nije niko ni rekao da ce kick biti sabijen, ja ga u mixu i post produkciji malo iskompresujem tj. skresem mu peakove a sa L2 mu samo pojacavam RMS gde gubim na dinamici ali ne vise nego sto bi gubio da nisam srezao peakove

U housu i technu dinamika igra najvecu ulogu znaci ako prekompresujes ne valja, mora biti tacno kako treba tj. da zvuk tj RMS svakog zvuka bude sto optimalniji a sve viskove ukidas ako preteras dovidjenja sa mixom
Old 06-11-2004, 07:29 PM   #12
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Pure. Jesam naravno.. Pa vidis da sam napisao sta je problem. Multiband to ne resava naravno.
kVu is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2004, 09:11 PM   #13
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

jeli vi muziku gledate ili slusate? :P

meni nista ni jasno ovo o cemu govorite... mislin ovo sa tim kickom :oops:
Old 06-11-2004, 10:08 PM   #14
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Ala ga masterujete .. pa ja se uvek trudim da ne idem RMS ispod -12db .. Vi ga pakujete i vise :oops:

Sandro ima pravo , ne treba gledati sve te analyzere i sl. Samo slusaj i kada kazes to je to nema greske .. Uho je najbolji analyzer

ja koristim TC Native EQ , Loudnes maximiser ,Rcomp .. obracam paznju uvek na nivo signala sve to obradim u SF odradis DC offset i sto jednostavnije .. Mada volim se igrati i sa ostalim plugovima a ovo mi je kao osnova
Old 07-11-2004, 03:47 AM   #15
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Pa kick treba da ima najacu "audible" glasnocu, missiiimm... ))

A moje pitanje i dalje stoji. Zasto pored "korigovanja" tona pitch shifterom dobijem nebulozu da se bass naglo pojaca na main outputu ?

Ivane, ne pakujem RMS, nit me zanima koliko je ako uhom ja to skapiram da je ok. Samo ne mogu da postignem tu "normalnu" glasnocju mastera, a da to ne bude neko budzhenje.
Old 07-11-2004, 08:12 AM   #16
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu
Pa kick treba da ima najacu "audible" glasnocu, missiiimm... ))
a sto ne?! sto fali da kick udara u 0db?! to je sasvim normalna stvar - meni na ploci u svim stvarima kick i snare udaraju stalno u 0db i to debelo. naravno, da to ovisi o vrsti muzike...
i ja nisan reka da muziku ne treba 'i gledat', ali ako je tebi kick preglasan, stisaj ga i rijesi si problem. ja stvarno ne razumin o cemu se tu radi.

dakle, ako tebi zvuci ok, sto ima veze da tuce u plafon, ako ne zvuci i ako je preglasan - stisaj i zavrsena prica.
Old 07-11-2004, 09:01 AM   #17
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ivan
Ala ga masterujete .. pa ja se uvek trudim da ne idem RMS ispod -12db .. Vi ga pakujete i vise :oops:

Sandro ima pravo , ne treba gledati sve te analyzere i sl. Samo slusaj i kada kazes to je to nema greske .. Uho je najbolji analyzer

ja koristim TC Native EQ , Loudnes maximiser ,Rcomp .. obracam paznju uvek na nivo signala sve to obradim u SF odradis DC offset i sto jednostavnije .. Mada volim se igrati i sa ostalim plugovima a ovo mi je kao osnova
Ko je rekao da ce ici sa RMS preko -12db

Ja govorim o skidanju peakova i podizanju rms-a sa l2.

Gledam onoliko koliko je to potrebno, vise ne, sve sto cujem je zadovoljavajuce ali one male finese podesim gledajuci i naravno slusajuci da nesto ne pokvarim jer je sluh ipak referenca.

@kvu ako ne mozes kompresijom to da resis sto mi je cudno onda stisaj ili probaj sa drugim (slicnim) zvukom pa vidi jel ti se isto desava, to mora da je neki peak i nista vise
Old 07-11-2004, 10:27 AM   #18
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
@kvu ako ne mozes kompresijom to da resis sto mi je cudno onda stisaj ili probaj sa drugim (slicnim) zvukom pa vidi jel ti se isto desava, to mora da je neki peak i nista vise
ako mislis na kompresiju samoga kicka, onda ce ucinit jos gore jer ce smanjit dynamiku i bit ce jos manja razlika u jacini kicka na pocetku pisme di, kako kvu kaze, treba bit tisi nego na kraju.

ali ja i dalje ne vidin koji je problem sa tim kickom?! odnosno kako se cuje taj problem? :oops:
Old 07-11-2004, 10:30 AM   #19
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

ne mislim na kompresiju bassa jer je u tome problem sa pitchom i bassom koji na pitchu pravi neki peak.

Kvu stavi ih radi experimenta u sidechain pa vidi da li ti se isto desava, ako da onda je problem u nekoj frekvenciji koja se mozda duplira ili ti ne znam ni ja sta vec, ako ne resio si problem
Old 07-11-2004, 02:33 PM   #20
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Hajd, sacu da probam neke zajebavancije pa da vidimo sta pravi problem...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules