Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > DSP forum

DSP forum DSP hardware & software, plug-in & host teme, ProTools, Creamware, UAD-1, TC Powercore.... diskusije, pitanja i razvoj

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-11-2004, 08:07 PM   #1
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Jednostavno objasnjenje za balansirane i nebalansirane kablove je.....balansirani ide na stereo bananu a nebalansirani na mono.....to ti je najprostije objasnjenje, a za sum se ne brini jer ga neces imati
Detalje za balansirane i nebalansirane kablove pogledaj ovde
http://www.rumski.com/forum/viewtopi...light=balanced
Pedja is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2004, 07:52 AM   #2
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

ok, moj je pulsar balansiran a bas se ne razumin u struju... ali i ja san siguran da nece bit shuma. na kraju krajeva i vecina hardwarevskih instrumenata nije balansirano i nemaju suma. znaci, nebalansirani ulazi mogu bit i prednost kad treba direktno ukjucit u lunu neki (nebalansirani) sinth ili sl, a za to je luna izvrsna. i nebalansirani izlazi su ok ako ces za monitoring doma koristit neki hi-fi i sl.
da si kupi neku emu karticu, ima bi odma ulaze za mikrofone, ali ako si vec planira uzet focusrite, onda ces bez obzira na nebalansirane ulaze imat puuuuno kvalitetnije snimanje, nego sa emu, a otvorit ce ti se sve one lunine mogucnosti koje druge kartice nemaju i samo o tvojon kreativnosti ce ovisit kako ces ih koristit.
ono sto kazu da je bitno za nebalansirane kabele je da budu sto kraci!

dobro dosa u 'sektu' 8)

a i te price o shumovima su samo teorije i brojke a praksa je skroz nesto drugo. gledan onaj 'classic' mikrofon od rode-a. kad covik procita koliko ima shuma, nebi ga nikad u zivotu kupi, a bas taj 'rode classic' je najskupji i najkvalitetniji rodeov mikrofon.
ok, shum je problem i zna bit zajeban ali ne u ovom slucaju, zato nista ne brini i uzivaj
Old 07-11-2004, 08:52 AM   #3
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

pa i nisu bas ja preko lunaboxa povlacim dosta shuma -70db. To i nije malo ali se ne cuje da budem iskren.

Ustvari neces ni imati razliku izmedju balansiranih i nebalansiranih stim da je osnovna ralzika u kolicini snage prenosenja zvuka a to je -6db kod nebalansiranih.
Postoje i nebalansirane banane i to su uglavnom mono.
Old 07-11-2004, 02:10 PM   #4
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by SandRob
ok, moj je pulsar balansiran a bas se ne razumin u struju... ali i ja san siguran da nece bit shuma. na kraju krajeva i vecina hardwarevskih instrumenata nije balansirano i nemaju suma. znaci, nebalansirani ulazi mogu bit i prednost kad treba direktno ukjucit u lunu neki (nebalansirani) sinth ili sl, a za to je luna izvrsna. i nebalansirani izlazi su ok ako ces za monitoring doma koristit neki hi-fi i sl.
da si kupi neku emu karticu, ima bi odma ulaze za mikrofone, ali ako si vec planira uzet focusrite, onda ces bez obzira na nebalansirane ulaze imat puuuuno kvalitetnije snimanje, nego sa emu, a otvorit ce ti se sve one lunine mogucnosti koje druge kartice nemaju i samo o tvojon kreativnosti ce ovisit kako ces ih koristit.
ono sto kazu da je bitno za nebalansirane kabele je da budu sto kraci!
sintovi nebalansirani? retko...

imaj u vidu da su nebalansirani I/O najcesce na -10 dok su balansirani na standardnih +4 (vecina monitora ima setovanje za to u zavisnosti na sta ga kacis - balansiranu ili nebalansiranu karticu)...

Quote:
a i te price o shumovima su samo teorije i brojke a praksa je skroz nesto drugo. gledan onaj 'classic' mikrofon od rode-a. kad covik procita koliko ima shuma, nebi ga nikad u zivotu kupi, a bas taj 'rode classic' je najskupji i najkvalitetniji rodeov mikrofon.
ok, shum je problem i zna bit zajeban ali ne u ovom slucaju, zato nista ne brini i uzivaj
ne mesaj sum konvertora i sum mikrofona posto u sustini svaki mikrofon ima "dosta" suma...
Old 07-11-2004, 02:16 PM   #5
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
Nadamo se da ce ovo biti dovoljno da nam pomogne u vasoj daljoj karijeri, i sigurni da cete jednog dana biti u mogucnosti da dostignete uspeh koji ste vec postigli medjunarodno.
To je odlicno!
kVu is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2004, 08:49 PM   #6
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu
Quote:
Nadamo se da ce ovo biti dovoljno da nam pomogne u vasoj daljoj karijeri, i sigurni da cete jednog dana biti u mogucnosti da dostignete uspeh koji ste vec postigli medjunarodno.
To je odlicno!
odakle si izvukao ovaj citat
nema bas neke veze sa predhodnom pricom
Pedja is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2004, 10:37 PM   #7
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

E koja sam vuna, izbrisite ovo pliz. Nesto sam morao da prevedem pa sam se za'ebo...

sorry! :oops:
kVu is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2004, 12:07 AM   #8
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Nebalansirani kablovi nemaju zasebno izvedeno uzemljenje, pa su mnogo osetljiviji na smetnje bilo koje prirode - narocito na "brum" same mreze koji se javlja na negde oko 50-60Hz. Zato je i bolje da su kablovi sto kraci, jer ce manje smetnji pokupiti. Dakle, ako ti komsije upali neki zesci potrosac, tipa bojler ili kvarcnu pecku, nemoj se cuditi, mada je stvarno tesko to primetiti u kucnim uslovima. Inace, balansirani ulazi imaju poseban mali transformator koji je vezan na tu drugu zicu, kojim odvode smetnje i uzemljenje dalje bezbedno od signalnog kabla. Koliko sam ja upoznat, skoro svi sintovi, pa i najprofesionalniji, koji su stariji od najvise 2 godine unazad imaju samo nebalansirane izlaze, ali sa mnogo jacim signalom od -10db. Tek novije generacije imaju XLR-ove ili stereo bananice. Ovaj problem se i u najozbiljnijim studijima na zapadu resavao jednostavnim zasebnim izvodjenjem uzemljenja, ili razvezivanjem istog sto, ako se ne radi oprezno, moze biti opasno po ljude.
Nebalansirani: chinchevi (rca chinch), svi mono kablovi (sa jednom "crtom" na jack-u), svi stereo ulazi/izlazi (slusalice i tome sl.)
Balansirani: XLR (mikrofonski 3polni prikljucak), banane sa dve "crte", bantami
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2004, 12:09 PM   #9
arto
Member

Dva dana sam bio van pa me tek sad evo.
Prvo, hvala svima na lepim ?eljama i ohrabrivanjima.
Jutros sam malo bolje pro?a?kao po "Installation guide" knjizi i evo ?ta na?oh:
Luna, kao i sve Creamware sprave za stereo ulazom (XLR) mogu imati balansirane in i out-e, a to se pode?ava pravljenjem kabla po njihovoj ?emi (sve se ovo nalazi u toj knjizi na str. 92. i 93.).
Evo kako pi?e, valjda ja nisam sve ovo pogre?no shvatio:

Balanced output with balanced input (lifted ground):

Balanced output ------Conductors --Polarity -- Balanced input
Stereo phone plug -XLR-----------------------------Stereo phone plug-XLR
Sleeve --------------Pin1---Shield--------GND------Not connected
Tip-------------------Pin2---Signal1--------+--------Tip------------------Pin2
Ring-----------------Pin3---Signal2-------"-"--------Ring----------------Pin3

Balanced output with balanced input:

Balanced output ------Conductors --Polarity -- Balanced input
Stereo phone plug -XLR-----------------------------Stereo phone plug-XLR
Sleeve --------------Pin1---Shield--------GND------Sleeve--------------Pin1
Tip-------------------Pin2---Signal1--------+--------Tip------------------Pin2
Ring-----------------Pin3S--Signal2-------"-"--------Ring----------------Pin3

Kako vam se ?ini ovo?
Jesam li ja to dobro razumeo?

Uzgred, njihov "Installation guide" je katastrofa. Kao reklamni materijal za prodaju njihovih sprava, a ne prakti?no uputstvo, sa tehni?kim karakteristikama.
arto is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2004, 12:22 PM   #10
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

hmmm ja to nisam shvatio kao pravljenje kabla vec kao objasnjenje sta je bal. a sta nebal.

uzgred, uputstvo dobijas u digitalnom obliku na instalacionom cd-u a iam i da ga skines sa interneta i mnogo je dobro samo pregledaj

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules