Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-10-2004, 07:06 PM   #1
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Default -= Semplovanje na terenu =-

Kako da izvedem snimanje odn. semplujem zvuke u prirodi i jos na nekim mestima tip-a napustena fabrika, itd. Trebao bi da izvucem opet koliko toliko dobar zvuk.
Razmisljam o:
1. Snimanju na dig. aparat sony p-73
2. Nekom reporterskom kasetofonu sa externim mikrofonom (kojim?) : :roll:
3. Dovlacenju generatora do mesta koje ....
4. MP3 player diktafon !!????
5. Predlozite!!!
Old 28-10-2004, 08:30 PM   #2
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Ja imam prijatelja koji ima laptop i voli da putuje sa njim i snima po raznim mestima. Ima externu zvucnu karticu, cini mi se MAYA i neki B1 behringera.

Mikrofon zakuca u karticu i ima neki softverski preamp na kojem malo kompresuje zvuk i dobije dosta dobre rezultate
Old 28-10-2004, 08:42 PM   #3
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Posto sam vec nekoliko puta imao priliku da idem sa Digital Caveom u slicne "ekspedicije" sa razlicitim spravama (laptop i Lexicon Omega, ADAT sa Rode NT4, itd...), evo par stvari koje su mi ostale kao zlatna pravila

1. Ni u jednom slucaju ne nositi karticu koja ide na struju, cak iako idete na mesto koje ima struju

2. Ako mozete, nemojte nositi laptop...uzasno komplikuje stvari, a i ne mozete snimiti nesto "na brzinu" s obzirom da je rukovanje touch padom uzasno pipavo...

3. Dobar mikrofon cuda cini

Najidealnije rezultate dobili smo sa kombinacijom Sony DAT-a i Rode-a NT4 (stereo mikrofon), mada moze i neki drugi mikrofon ako ste spremni da ekvalizujete sve to posle da zvuci pristojno (nije pozeljno)

DAT sam po sebi (u nasem slucaju) nije bio nista specijalan, obican portabl DAT sa mini-jack ulazom za mikrofon..rezultat - fantasticno!

Kao alternativu, DAT mozes zameniti nekim MP3 plejerom koji ima mogucnost snimanja u WAV i ulaz za mikrofon...imaj u vidu da su konvertori koji se ugradjuju u iste cist krsh (u vecini, ako ne i u svim, slucajevima)

Quote:
Originally Posted by Eon
Ja imam prijatelja koji ima laptop i voli da putuje sa njim i snima po raznim mestima. Ima externu zvucnu karticu, cini mi se MAYA i neki B1 behringera.
Pa ne deluje mi to bas kompaktno...zavisi koliki je kvalitet potreban, ali tesko da se sa mono mikrofonom moze napraviti nesto uverljivo...
Old 29-10-2004, 12:43 AM   #4
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

A kako bi isla varijanta DV kamera + externi mikrofon?

Sama DV kamera ima stereo mikrofon, pa mi mozda to moglo posle da se EQ-uje. :roll:
Old 29-10-2004, 12:46 AM   #5
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
Mikrofon zakuca u karticu i ima neki softverski preamp na kojem malo kompresuje zvuk i dobije dosta dobre rezultate
E, sad to mi nije jasno. Kako soft pre-amp ubaciti odn. ne dozvoliti pikovanja tj. izoblicenja (u varijanti sa laptop-om)?
Old 29-10-2004, 01:17 PM   #6
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by puRe
Posto sam vec nekoliko puta imao priliku da idem sa Digital Caveom u slicne "ekspedicije" sa razlicitim spravama (laptop i Lexicon Omega, ADAT sa Rode NT4, itd...), evo par stvari koje su mi ostale kao zlatna pravila

1. Ni u jednom slucaju ne nositi karticu koja ide na struju, cak iako idete na mesto koje ima struju

2. Ako mozete, nemojte nositi laptop...uzasno komplikuje stvari, a i ne mozete snimiti nesto "na brzinu" s obzirom da je rukovanje touch padom uzasno pipavo...

3. Dobar mikrofon cuda cini

Najidealnije rezultate dobili smo sa kombinacijom Sony DAT-a i Rode-a NT4 (stereo mikrofon), mada moze i neki drugi mikrofon ako ste spremni da ekvalizujete sve to posle da zvuci pristojno (nije pozeljno)

DAT sam po sebi (u nasem slucaju) nije bio nista specijalan, obican portabl DAT sa mini-jack ulazom za mikrofon..rezultat - fantasticno!

Kao alternativu, DAT mozes zameniti nekim MP3 plejerom koji ima mogucnost snimanja u WAV i ulaz za mikrofon...imaj u vidu da su konvertori koji se ugradjuju u iste cist krsh (u vecini, ako ne i u svim, slucajevima)

Quote:
Originally Posted by Eon
Pa ne deluje mi to bas kompaktno...zavisi koliki je kvalitet potreban, ali tesko da se sa mono mikrofonom moze napraviti nesto uverljivo...
da da u pravu si ovo pod 1. struja se trosi kao luda

vise je to amaterski on radio ali u pravu si pure u principu jeste bezveze

@prokdu
Pa jednostavno ubodes mikrofon i na tom kanalu insertujes compresor, limiter bilo sta sto nece dozvoliti peakove i snimas
Old 29-10-2004, 01:45 PM   #7
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
da da u pravu si ovo pod 1. struja se trosi kao luda

jel ovo bio sarkazam ili sta...mislio sam na to da je veoma komplikovano naterati bilo koga da ti da struju....znam samo kako je proslo kada smo pitali crkvu da nam da razvodnik

softverski preamp nece spreciti klipovanje nikako s obzirom da bi u tom slucaju klipovalo kod samog preampa pa tek onda islo u softverski kompresor koji nikako ne moze to ispraviti...

idealna varijanta je da imas neki VU metar na samoj kartici ili spravi na koju snimas, tako barem mozes podesiti gain da ne klipuje (eto jos jedan razlog zasto je DAT dobar, sve je to u njemu)...
Old 29-10-2004, 02:35 PM   #8
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

ma kakav bre sarkazam, mislio sam na baterije od laptopa ali ostalo mi struja od tvog posta
Old 29-10-2004, 09:59 PM   #9
Vai
Member

Ako mozes da nabavis Nagru veruj mi da ces da izvuces najbolji zvuk ... ali nabaviti Nagru je tesko, barem je meni bilo.

Poz.
Vai is offline   Reply With Quote
Old 29-10-2004, 10:09 PM   #10
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Quote:
Originally Posted by Vai
Ako mozes da nabavis Nagru veruj mi da ces da izvuces najbolji zvuk ... ali nabaviti Nagru je tesko, barem je meni bilo.

Poz.
Sta je to Nagra? : :roll:

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules