Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-06-2004, 11:32 PM   #1
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

ja koristin kompresor u snimanju i rezen sve ispod 90hz i takodjer ne volin nista osin toga koristit, nikakve deesere, eq-e, gateove, ekcitere... zato bi voli, kad buden ima love, uzet jedan dobar mono preamp/comp koji nebi na sebi ima nista osim toga. vjerojatno bi se odluci za avalona.

jos jedan dobar razlog zasto ne koristit milijun sprava kod snimanja je taj sto ih je nemoguce ponovo na isti nacin podesit, ako zelis naknadno nesto popravit i nadosnimit.

btw: pokusa san snimat sa preamp/limiterom ali nisan bas bi spretan sa stimanjem.
ili mi se previse limiter ukjuciva ili mi je bio pretih signal u odnosu na shum.
tonalino, u cemu je caka? kako se stima limiter kod snimanja? koji je je optimum koliko da se ukjucije? koristis li compresor sa velikim ratiom ili klasicni brickwall?
Old 17-06-2004, 11:43 PM   #2
gorjan
Senior Member

Quote:
To u principu zavisi od vokala do vokala i nema neke pravilne definicije.
Attack treba biti brz ali cak mislim da sam ga par puta i usporavao i dobijao dobre rezultate. Release takodje bez definicije. Najbolje je da to sve stavljas onako kako cujes najbolje. U principu ne treba da ti se nista gusi niti da imas peakove. Gusi ti se najverovatnije zbog prejakog praga ili ratio-a koji ume da pogusi sve sa jakim attackom.

Cuvaj se tu
da...ma to si sve fino rekao ali,
nikako nisam na cisto sa tim koliko treba da je brz attack(u ovoj postavci ostalih parametara) tako da eksperimentisem na raznorazne varijante, al najgore mi je to sto je svaka dobra na neki svoj nacin. Zato sam se i nadao da ce neko reci attack se preporucuje u toj i toj skoli u tom i tom intervalu za takav i takav vokal. Ovako se zaista kao sto neko rece, napravi umetnost tamo gde bi ja hteo da je cista mehanika
gorjan is offline   Reply With Quote
Old 17-06-2004, 11:56 PM   #3
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

uglavnom ti je sto brza stvar to brzi atak i release.
recimo na baladama ces sve stavit sporije, a na rock stvari brze, na dinamicnom repu jos brze.
Old 18-06-2004, 12:31 AM   #4
gorjan
Senior Member

Quote:
uglavnom ti je sto brza stvar to brzi atak i release.
recimo na baladama ces sve stavit sporije, a na rock stvari brze, na dinamicnom repu jos brze.
kontam. Problem je koji je opseg za npr. brz atak? Meni se nesto cini, da sto se tice glasa, nije prica bas linearna.upotrebljivi opseg se krece od 0-1 ms.Hocu da kazem da su brzi, po mom iskustvu oko 0,1-0,4 a spori tamo oko 1ms. Sve preko toga mi je nekako neupotrebljivo za glas...
Bar mi se tako cini...
gorjan is offline   Reply With Quote
Old 18-06-2004, 08:31 AM   #5
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by gorjan
.Hocu da kazem da su brzi, po mom iskustvu oko 0,1-0,4 a spori tamo oko 1ms. Sve preko toga mi je nekako neupotrebljivo za glas...
Bar mi se tako cini...
pa to i jeste tako za svakoga samo sto se opseg sporih moze kretati jos vise
Old 18-06-2004, 12:57 PM   #6
alen
VIP Member

alen's Avatar

Moje misljenje je da prilikom snimanja vokala limiter(kompresor) je neizbezan.Pozeljno je da vokal bude
sto glasnije
snimljen,sto blize 0db kako bi kasnije bio upotrebljiv.Jasno je da se to moze postici samo
upotrebom limitera ili kompresora.Bitno je da kompresor bude postavljen pre ulaza u konvertor
zbog eventualnog distorziranja preko 0 db koje je kasnije nemoguce ukloniti.
Sa attackom i ratiom treba probavati i osloniti samo na sluh ali
bitna stavka je da skidanje peakova ne bude vece od -4 db kako bi se vokal mogao dodatno
kompresovati po zelji.Skidanje od -4db na peakovima nije toliko primetno i komotno se moze ici
do te granice.
alen is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules