Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   pitanje vezi usnimavanje vokala (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=9203)

saki 17-06-2004 12:13 AM

pitanje vezi usnimavanje vokala

radim narodnu i turbofolk muziku dali je gledo neko repotazu od cece rad u studio interesujeme snimavala jednu pesmu sad neznam kako tacno da se izraznim peva malo jace i malo slabije ali u snimku isto izlazi jacin cuje se da jace peva ali bilo kako da otpeva u taj mikrofon hocu da izvedem kad ja usnimavam pevaca kad peva bilo kako da li slabo ili jako da mi isto izlazi jacina dali trebam kompresor da koristim kad usnimavam ili sta trebam da uradim.hvala svima na pomoc

roko 17-06-2004 01:17 AM

PROBAJ SA ,RVOX,

Eon 17-06-2004 08:43 AM

Pa pazi tu ti je kompresor u pitanju.
Znaci sve sto je ona jace otpevala to je sa nekom cifrom tresholda(praga) skresano za onu kolicinu koja je odredjena ratiom
Primer, znaci ceca je otpevala deonicu do 0 db bez kompresora. Stavis treshold na recimo -10db (to je prag kojim ona normalno peva i gde se nece nista promeniti pri njenom normalnom pevanju) a ratio stavis na 2:1 (to je odnos prema kojem ce kompresor sve sto je ceca otpevala glasnije od -10 da stisa za duplo ako je njen signal bio do 0 pre kompresora ).
Rezime, kada snimas vokal gledaj da upratis do koje se decibelaze prostire i tu mu postavi prag tako da ce sve ono sto je glasnije biti iskompresovano za ratio koji si mu opet ti postavio.

Anonymous 17-06-2004 09:54 AM

To nece bas biti tako. Prvo to sto si napisao u vezi sa Ratiom 1:8 nije vise kompresor nego expander i ima upravo suprotno dejstvo.
Mislim da ti se potkrala greska u pisanju. Medjutim ni to da se pri upotrebi Ratia od 8:1 sve sto je preko tresholda stisava za samo jednu osminu nije tacno a i uopste tvoje shvatanje rada kompresora je prilicno pogresno.
Sve sto se nalazi ispod tresholda kompresor jednostavno ne dira niti ga to interesuje i za taj deo signala je ratio ma koliko ga podigli uvek 1:1, znaci taj deo signala prolazi kroz kompresor nedirnut. Sve ostalo sto se nalazi iznad podesenog tresholda bice obradjeno kompresorom i to u zavisnosti od vrednosti ratia. Uzmimo na primer da je ratio 8:1 mada je to vec vrlo ekstremna vrednost koja je bliza limiteru nego kompresoru. U ovom slucaju ce povecanje izvornog signala za 8dB (iznad tresholda), obradjenog kompresorom proizvesti povecanje od samo 1dB na njegovom izlazu ili jos slikovitije ako nam je treshold na primer -20dB i ratio 2:1 a najaci signal (peak) pre kompresora u odredjenom momentu 0dB, posle kompresora ce on biti na nivou od
-10dB sto dalje znaci da ukupni izlazni signal mozemo sada podici za citavih 10dB a da pri tom ne predjemo granicnu vrednost od 0dB a samim tim podizemo i deo signala ispod tresholda odnosno povecavamo prosecnu subjektivnu jacinu ukupnog signala sto je i krajnji cilj upotrebe kompresora (konvencionalno). Veliku ulogu u radu kompresora igraju i attack i release ali o ovome drugom prilikom.

Eon 17-06-2004 10:10 AM

:oops: :oops: :oops:

o da greska, sorry nisam to kontao da napisem, bilo je odma po ustajanju a tu mi mozak ne radi prvih 20 minuta.

Svaka cast tonalino ne objasnjenju i evo ispravljam

Eon 17-06-2004 10:21 AM

Za expander se ne slazem, zasto ne bi ratio bio na 1:9:1 ili neki manji od 2:1 Expander ima drugi algoritam od kompresije a to je upravo obrnuto postavljena kriva. Odnosno treshold i ratio su slikovito gledajuci dole znaci radi obrnutim smerom od kompresije. I nije bitno koji ratio postavljas stim da expander glasnije pojacava a tise stisava

Anonymous 17-06-2004 12:04 PM

Nema tu sta da se slaze ili ne slaze, niti moze biti pogadjanja, to je cinjenica odnosno princip po kome funkcionisu ovi uredjaji i nista drugo. I niko ne kaze da ratio ne moze da uzme bilo koju od decimalnih vrednosti i kod ekspandera i kod kompresora (2,3:1 4,5:1 ili 1:1,8 itd.).
Ocigledno me nisi razumeo. Jednostavno ratio expandera izrazen kao 1:X znaci upravo obrnuto od onoga sto se podrazumeva pod ratiom kod kompresora (X:1) i to: da ce svi signali koji se nalaze ISPOD tresholda biti obuhvaceni expanderom u onolikoj meri kako to nalaze namesteni ratio. Dalje ovde razlikujemo Downward koji ce smanjiti signale koji se nalaze ispod tresholda i Upward expander koji sve signale iznad tresholda pojacava i to srazmerno postavljenom ratiu. Jedan kompresor ne moze imati ratio 1:X jer onda on ne radi vise kao kompresor jer on vise ne komprimira signal vec ga ekspandira (upward ekspander). Noise Gate je na primer Downward expander sa ratiom 1:10 ~ 1:20 i vecim.

SandRob 17-06-2004 12:12 PM

na kompresoru tl audio vp 5051 ratio je prikazan kao 1:n (a trebalo bi n:1) isto ko sto je neko vrime creamware ima hipass filtere koji su rezali visoke umisto da ih propustaju, a da rezu duboke. naravno i lowpass je radi obrnuto. :wink:
sad su im prominili ime u low i high cut.

btw: eone, to sto ti tonalino kaze mozes provat sa onim wavesovim kompresorim. mislin da se zove rcomp a mislin i da c1 moze radit ko expander koji pojacaje ono sto 'normalni' kompresor stisava.
a klasicnu expander sekciju ti ima od creamwarea onaj multiband master(nesto), kojemu, za razliku od klasicnog gatea, mozes minjat ratio, odnosno omjer koliko hoces da stisava ono sto je ispod tresholda.

Anonymous 17-06-2004 12:20 PM

Quote:

Originally Posted by SandRob
na kompresoru tl audio vp 5051 ratio je prikazan kao 1:n (a trebalo bi n:1) isto ko sto je neko vrime creamware ima hipass filtere koji su rezali visoke umisto da ih propustaju, a da rezu duboke. naravno i lowpass je radi obrnuto. :wink:
sad su im prominili ime u low i high cut.

Vidis da i proizvodjaci izgleda ne znaju to bas najbolje ili su bezali sa casova kad se o tome pricalo :lol:

Sa C1 nisam probao ali C4 moze sve te zajebancije odjednom.

gorjan 17-06-2004 05:07 PM

Imam jedno pitanjce a bas vezano za podesavanje attack i release za vokal. Neke preporuke za vokal kazu da bi attack trebao biti fastest a release lowest(auto). Ja korisitm C1, na kojem nisam pronasao auto za release, a znam da je fora da on bude toliki da se kompresor iskljuci na vreme da bi mogao na vreme da se opet ukljuci i ja ga drzim na oko 20ms. Najveci mi je problem sa attack-om koji ako spustim ispod 0.5ms imam osecaj da preterano gusi vokal. Mislite li da je ovo dobra postavka ovih vrednosti za vokal?

All times are GMT +1. The time now is 01:39 PM.