|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
U Hr se autorskim pravima bavi HDS/ZAMP (Hrvatsko Drustvo Skladatelja - Zastita Autorskih Muzickih Prava). Njima se prijavljuje autorstvo, oni skupljaju tantijeme od pustanja na radiju, televiziji, po kaficima i klubovima. Oni se takodjer bave mehanickim pravima.
Postoji i HUZIP - Hrvatska Udruga za Zastitu Izvodjackih Prava. Kao sto joj ime kaze oni se bave izvodjackim pravima. Oni ubiru naknade od izvodjenja tvojih skladbi. Npr, ako neki svadba-bend svira Gibonnija duzan je to prijaviti (mos' mislit kako su revni u tome!) i HUZIP od njih ili njihovog organizatora ubire lovu. Isto tako, preko HUZIPa se reguliraju prava ljudi koji nisu autori pjesama ali su sujelovali u njezinom snimanju i izdodjenju. Recimo kad dovedes nekog trubaca da ti odsvira u studiju nesto sto si ti smislio. To onda nije trubacev autorski rad i ne spada u kategoriju ZAMPa nego njegov izvodjacki doprinos i time spada pod ingerenciju HUZIPa. Bottom line - ove dvije institucije isplacuju lovu! Ako se radi o autorima koji nisu gradjani HR, za njih ove udruge ne vrijede. Svatko se registrira u svojoj zemlji, a zatim preko svoje domicilne udruge rjesava stvari iz drugih zemalja. Na primjer, ja sam suradjivao s nekim ljudima iz BG koji su registrirani u SOKOJu. Da bi skupio autorska za to, prijavljivao sam u svom ZAMPu sve kao normalno, samo sam za pojedina imena morao naglasiti da su clanovi SOKOJa. Sad ce ZAMP ganjati SOKOJ oko tih prava. Vjerovatno proceduralno vrijedi obrnuta situacija za ljude iz SiCG. Samo koliko ja znam, kod vas je sve to puno zbrkanije i malo teze provedivo u praksi...
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
autorska prava | SumAnuT | Razno | 0 | 28-10-2009 11:10 PM |
Autorska *prava*?! Think again... | kravadinka | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 2 | 18-05-2009 11:10 PM |
AUtorska prava! | SILENttONE | Razno | 4 | 18-01-2009 10:16 PM |
Autorska prava | Arthur | Razno | 7 | 02-11-2007 09:05 AM |
Autorska prava? | Danny Lou | Zoran Vračević - Vrač | 16 | 28-08-2006 11:57 PM |