Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 28-01-2004, 05:24 AM   #14
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Kad pogledash sinewave od recimo 18000 Hz semplovan na 44.1 kHz, vidjecesh da ne izgleda kao sine vec vishe kao square. 44.1kHz je odredjen kao standard jer se smatra da je dovoljno da frekvencija semplovanja bude 2 puta veca od najvece cujne frekvencije za koju se uzima 20kHz. Ovih 4100Hz je kao neko osiguranje....

Prema nekom shtivu koje sam citao, problem nedovoljnosti frekv. sempl. od 44.1kHz shto sem toga shto je elementrano losha za vishe cujen frekv. maltene nikako ne sempluje tj. propushta frekv. u domenu ultrazvuka. E sad, koga zanimaju frekv. koje nisu cujne? Stvar je u tome shto se zvuk ne percepira samo ushima, vec citavim tijelom. Takodje mislim da degradacija i izostavljanje frekv. iznad 20kHz ima za posledicu uticaj na cujni dio u smislu odkidanja harmonika osnovnog tona. Stim u vezi imao sam prilike da procitam i sledecu stvar. Ako uzmete sine od recimo 12kHz, cujete samo oscilaciju na 12kHz. Ako generishete square cujete takodje oscilaciju na 12kHz, ali se ona razlikuje od prethodne sine(na dobroj opremi i sa dobrim ushima).Zashto? Zato shto square u sebi ima harmonike a prvi je tek na 12x2=24kHz, koji su opet van cujnog spektra.
Takodje mislim da loshe semplovanje vishih frekvencija ima za posledicu poremecaj faze.

Mali dodatak u prilog tezi da je DirectX golo govno, generishite square na 2500Hz u SoundForge-u i Test Generator-om u Nuendo2 i pogledajte kako oba signala izgledaju na Pingvinu (koji opet cita iz DirectX-a) ili na Waves PAZ u Nuendu. To je sprdnja na shta lici ovaj iz SF (ili sam ja neshto zajebo, a nisam ). Ovo cu kao osvedoceni mrzitelj SF-a od sad da koristim kao opasan argument.

Sve u svemu ovim vishe otvaram neka polja za razmatranje nego shto dajem egzaktne odgovore...iliti, "da znam objasnio bih"

Takodje je interesantno shto koliko sam ja uspio da primijetim producenti vishe paznje posvecuju bitazi nego hercazi, u smislu da vishe podizu nivo preko CD standarda dizuci na 24bita nego na 96kHz. Mozda je tome uzrok da pri usnimavanju zvuka vishe cijene dinamiku.

Eto toliko...rado bih rekao/isprobao neshto vishe ali mi Live! i ovi zvucnici (hmmm mozda i ushi) ne dozvoljavaju nishta preko 15kHz a i ovo ispod je sumnjivo.

Jebote, ne pamtim kad sam se ovako raspisao.

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules