|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#9 |
ton magistar
|
![]()
da! sad mi je jasnije. ono na eq-u sigurno nisu parametri od masteringa.
kurbe iz wavesa naprdu na slici 9db, a nema sanse da l2 ne razjebe zvuk pri tolikom limitiranju. ja l2 odavno ne koristin. dosta vrimena san koristi timeworksov limiter (mastering compressor). sad koristim voxengo elephant pro. meni on puno bolje zvuci od l2, ali ni on nebi izdrza 9db. nego, da se vratimo na multiband. prvo san koristi creamwareov optimaster koji cak ima wizard, sto automatski namisti sve parametre, ali (sa wizardom ili bez) nikad nisan bi zadovoljan rezultatom. onda san presa na wavesov linmb, medjutim opet nista. stvar se odlicno ispegla multibandom i to odlicno izgleda na pikmetrima, rms ne skace i sl, ali stvar ne zvuci kako bi ja zelio. onda bi pokusa masterizirat koristec obicni kompresor i dobi bi neuporedivo bolji rezultat, tako da san multiband izbaci iz upotrebe. vec san se bi pomiri sa "cinjenicom" da sam totalni dibidus za multiband kompresore, onda sam nasa u knjizi bob ketza nesto sto me razveselilo i smirilo ![]() naime, on kaze da multibandove koristi samo par puta godisnje i to kad treba popravit neki problem i saaaamo u slucaju kad ponovni remix nije moguc. takodjer kaze da nikad ne koristi vise od 2 banda! naravno, bob ketz dobiva savrsene mixeve na masteriziranje, ali ako se i mi potrudimo napravit odlican mix hoce li nam zaista trebat multiband u masteringu?! na kraju krajeva: "savrseni mix" ne treba masterizaciju (i to pise u knjizi) ![]() takodjer, master moze puno bolje zvucat ako umisto limitera upotrebimo "no limiter". trik je jednostavan (ovo ne pise u knjizi): napravimo mastering (wave je 24bit), ko inace sto radimo (ukjucujuci dithering na 16bit), ali limitiramo minimalno, tako da dobijemo rms "tisi" za par decibela. onda sacuvamo stvar (ditheriziranu na 16bit) ko 24bit wav. onda samo podignemo gain (ovisno o materijalu) za tih nekoliko decibela (moze i do 3.5 - 4 db) koliko nam fali do zeljene glasnoce i sejvamo. nakon toga je opet otvorimo i samo smanjimo gain za onih 0.02 ili 0.03db da bude po "standardu" i sacuvamo ko 16bitni wav. naravno, ovaj trik nece upalit kod uvijek, ali kod "modernih - pop prudukcija" di su pikovi kratki (do 3-4ms) moze bit efikasnije od najboljeg limitera. uf, jesan li ja ovo dobro objasni!? nadan se da je razumljivo :roll:
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|