|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Super Moderator
|
![]()
Compressori..........zanima me kako ih koristite,koje compressore koristite,uzivate li njihovu mogucnost dinamike u muzici,na kojim instrumentima ih koristite...?????
Objasnite,razjasnite i podelite misljenje....... 8)
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Vokal: koristim prvo kod snimanja kompresiju PreAmpa (1:2,5 - 1:3)
dalje u miksu Waves RVox (neke pikove poskidam editiranjem, tako da mi zbog jednog pika kompresor ne luduje) Gitare: isto koristim Comp sa PreAmpa (DigiTech 2112), poslije malo na grupama isto Waves seriju Za dance produkciju koristio sam na Kicku PSP Stereo kolekciju Na basu stavljam kompresije toliko da dobijem na jasnoci basa u miksu ( isto PSP i Waves kolekcija) U mene je slaba masina tako da dosta puta radim export, da bih mogao iskoristi jos poneki plug - in. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Administrator
|
![]()
Koristim Waves kompresore iz verzije 4.0
Po meni, rad sa kompresorima je najzanimljiviji, jer daje prostora za igru. Naravno, treba pogledati sam cilj kompresije i limitiranja i vesto napraviti balans izmedju glasnoce i dinamike. Ponekad mi zasmetaju radio remix-i, jer su radjeni sa namerom da u radio programu pesma bude glasnija od predhodne, a ne obraca se paznja na kvalitet zapisa. Ono sto mene privlaci kompresiji jeste igra sa parametrima i igra sa nestandardnim presetima: prekompresovan ritam sa jakim attackom i bas u klasicnoj vokalnoj kompresiji: soft knee Limiter a pre njega Kompresor sa 2:1 ratio, attack 50ms i release 400. U ovome je radost kompresovanja, upravo sam opisao kompresovanje vokala, a primenio na bas gitari. Mislim da se treba igrati, prosirivati repove, skracivati na nestandardnim mestima.... Ipak, da bi to produkcijski dobro zvucalo, treba izabrati samo jednu traku, samo jednog instrumenta i u samo nekom naglasenom delu zbuniti slusaoca promenom kompresije.... Svi ostali kanali, svi drugi instrumenti bi u tom slucaju trebalo da budu pravilno kompresovani, kako bi izbegli vulgarnu naglasenost i prenatrpanost. Neke klasicne vrednosti bi trebale da budu: vokal: soft knee Limiter a pre njega Kompresor sa 2:1 ratio, attack 50ms i release 400 gitara: ratio po ukusu, ali release nesto duzi... mozda je adekvatan ratio 3:1 ...... Po meni, pozeljno je dodati, sto ja cesto i radim, kompresor u mix-u, ali sam ti jaaako obazriv.... ne vise od 2:1 da bi izbegao efekat radio remixa Sve u svemu: koristim ih na svim instrumentima. Kada hocu da se igram i iznenadim nekim delom u pesmi, onda kompresor koristim umereno zbog ocuvanja dinamike, ali izaberem instrument koga malo cudnije kompresujem. ![]()
![]() |
#4 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#6 |
ton magistar
|
![]()
hm, malo su mi cudne ove tvoje slicice
![]() prije svega eq sa kojim rezes duboke vec od 130hz!? meni to izgleda previse, bez obzira na to kakav je mix? ne stedis ni l2?! na ovoj slici stiskas 9db!!? zar ti l2 ne zvuci ostro i neprirodno pri tolikom limitiranju?! ma, namjerno san te pita za mastering, jer me zanimalo koristis li multyband kompresor, a kako vidin, dobro ga "naprdis"?! ![]() ja sam puno vrimena pokusava naucit kako koristit multyband i nikako nisan bi zadovoljan rezultatima, dok na kraju nisan nauci kako ga ne koristit. isto (djelimicno) vazi i za limiter.
![]() |
#7 | |
Administrator
|
![]() Quote:
Pravo da ti kazem, ni ja nisam naucio kako ga koristiti... zato se jos uvek oslanjam na uho i peak. Ne bih znao da ti kazem neko pravilo vezano za master ili limitiranje. Verujem da se i to uci, da postoje odredjena pravila......
![]() |
![]() |
#8 |
Super Moderator
|
![]()
Sto se Masteringa tice...tu bi trebalo biti jako obazriv jer se lako moze unistiti mix
Najbolje je L2 koristiti u sto manjoj redukciji da bi se dobio punch effecat realne boje.Naravno u zavisnosti od vrste muzike koja se radi toliko ga treba i upotrebljavati. Mulitiband compressori Waves c4.....su veoma opipljivi i jako dobri a sto kazete sa njima treba znati raditi. Ja sam iz svog iskustva skontao da ako zelis koristiti multiband onda sto manje u mixu koristiti comp. jer se dvojakim koriscenjem dobija tup i glup zvuk. Ako se zeli uraditi neki pop ili rock mix mislim da ne treba naglasavati toliko 20hz do 80 hz vise raditi od 80hz do 170hz sto se dubokih tice.Srednje ostaviti da miruju a srednje visoke jako obazrivo pojacati i blagi ratio 1.8:0 cisto da se peakovi poskidaju visoke malo gainovati i uraditi jaci ratio 2.1:0 recimo. Sto se tice masteringa bolje je odraiti neki mulri eq 24 ili 32 pa onda postaviti kompresor.
![]() |
#9 |
ton magistar
|
![]()
da! sad mi je jasnije. ono na eq-u sigurno nisu parametri od masteringa.
kurbe iz wavesa naprdu na slici 9db, a nema sanse da l2 ne razjebe zvuk pri tolikom limitiranju. ja l2 odavno ne koristin. dosta vrimena san koristi timeworksov limiter (mastering compressor). sad koristim voxengo elephant pro. meni on puno bolje zvuci od l2, ali ni on nebi izdrza 9db. nego, da se vratimo na multiband. prvo san koristi creamwareov optimaster koji cak ima wizard, sto automatski namisti sve parametre, ali (sa wizardom ili bez) nikad nisan bi zadovoljan rezultatom. onda san presa na wavesov linmb, medjutim opet nista. stvar se odlicno ispegla multibandom i to odlicno izgleda na pikmetrima, rms ne skace i sl, ali stvar ne zvuci kako bi ja zelio. onda bi pokusa masterizirat koristec obicni kompresor i dobi bi neuporedivo bolji rezultat, tako da san multiband izbaci iz upotrebe. vec san se bi pomiri sa "cinjenicom" da sam totalni dibidus za multiband kompresore, onda sam nasa u knjizi bob ketza nesto sto me razveselilo i smirilo ![]() naime, on kaze da multibandove koristi samo par puta godisnje i to kad treba popravit neki problem i saaaamo u slucaju kad ponovni remix nije moguc. takodjer kaze da nikad ne koristi vise od 2 banda! naravno, bob ketz dobiva savrsene mixeve na masteriziranje, ali ako se i mi potrudimo napravit odlican mix hoce li nam zaista trebat multiband u masteringu?! na kraju krajeva: "savrseni mix" ne treba masterizaciju (i to pise u knjizi) ![]() takodjer, master moze puno bolje zvucat ako umisto limitera upotrebimo "no limiter". trik je jednostavan (ovo ne pise u knjizi): napravimo mastering (wave je 24bit), ko inace sto radimo (ukjucujuci dithering na 16bit), ali limitiramo minimalno, tako da dobijemo rms "tisi" za par decibela. onda sacuvamo stvar (ditheriziranu na 16bit) ko 24bit wav. onda samo podignemo gain (ovisno o materijalu) za tih nekoliko decibela (moze i do 3.5 - 4 db) koliko nam fali do zeljene glasnoce i sejvamo. nakon toga je opet otvorimo i samo smanjimo gain za onih 0.02 ili 0.03db da bude po "standardu" i sacuvamo ko 16bitni wav. naravno, ovaj trik nece upalit kod uvijek, ali kod "modernih - pop prudukcija" di su pikovi kratki (do 3-4ms) moze bit efikasnije od najboljeg limitera. uf, jesan li ja ovo dobro objasni!? nadan se da je razumljivo :roll:
![]() |
#10 |
ton magistar
|
![]()
naravno, sve ovo sto san napisa je samo jedan pristup i neko moje iskustvo - nije ni pravilo a pogotovo nije "carobna formula", jer ona ne postoji. svak ima neke svoje cake i (na kraju krajeva) sound kojemu tezi.
najbitnije a i najteze od svega je "naucit slusat" i na tome treba radit. iskusni znalci, kad cuju stvar, odma znaju sto joj fali i koje alate ce upotrijebit da bi dobili zeljeni sound.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|