Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-06-2003, 10:03 AM   #1
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Default Vokali u praksi

Zanima me vase misljenje oko snimanja vokala. Da li je bolje ostavljati ih mono, a vise puta snimiti jedan isti vokal, pa tih nekoliko mono kanala rasporediti u panorami?...... ili editovati stereo vokal traku pluginsima, gde je vokal samo jednom otpevan?
Old 28-06-2003, 12:46 PM   #2
Anonymous
Junior Member

sve je "bolje"!!! - ovisi sto zelis?!
pavaroti nece pjevat duplex, a nekim pjevacima (narocito raperima) je duplex postao "karakteristican sound".
najbitnije je da glas bude uredno snimljen i da kasnije ne pretjeras sa efektima.

ako ces se igrat sa kopiranjem jednog glasa, probaj ovo:

1. kopiraj vokal 2 puta
2. na prvoj kopiji mrrrrvicu podigni pitch (minimalno), a na drugoj mrrrrvicu spusti
3. na prvoj kopiji namisti delay da kasni 10-15ms, a na drugoj 15-20ms - ovisno o tempu pjesme ? ali nemoj priko 30ms jer ce se cut a nemoj ni premalo, jer mislin da se mogu pojavit pizdarije sa fazama (phase effect)
4. paniraj prvu kopiju skroz livo, a drugu skroz desno
5. neka ti te dvi trake budu na istoj snazi ali iza glavnog (originalne trake) vokala
6. posalji te dvi trake (kopije) u grupu i stavi (na send) malo reverba (mogu zvucat odlicno cak i bez reverba)

e sad se sa onim glavnim glasom u sredini, mos izivjavat sa jekama koliko te volja ovisno o tomu sto hoces dobit. mozes ga ostavit i suhega - kako te volja

Ja u principu (nije pravilo) volim vokale sa minimalno reverba, cak u zadnje vrime umisto reverba koristi brzi delay (onaj besplatni karlete), tek toliko da glas dobije malo volumena.
glavna zajebancija je sa ekvilajerima i kompresorima. naravno, ja tu koristim uad-ove alate. a sto cu kad meni lipo zvucu :roll:
Anonymous is offline   Reply With Quote
Old 28-06-2003, 12:49 PM   #3
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

a u %!!! opet nisan pristupi, a ko "gost" nemogu editirat.

moderatoru, a da "zabranis" gostu da pise, ko sto je uobicajeno na forumima?!
a?! mozda?! neznam?! sto ti mislis? sto ekipa misli? :
Old 28-06-2003, 01:04 PM   #4
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

U principu vokal kao najdelikatniji i najbitniji deo produkcijske sheme bi trebalo kombinovati u zavisnosti od toga da li pesma zahteva od tebe da ga snimas u vise mono formata ili u jednom stereo.
Kombinacijom se dobijaju apsolutno vece mogucnosti rada koje se mogu vise sredjivati i obradjivati.
Najbolje je recimo ovako......
Mono (vise puta snimati) refrene i bitnije delove vokalnog izvodjenja delove pesme kako bi se moglo lepse postaviti u stereo slici iako postavka refrena treba odraditi stereo jer se sa vise mono zvukova moze dobiti tzv.preklapanje zvuka ako se ne rasiri dovoljno levo i desno.
Stereo bi trebalo odraditi ostatak pesme jer se u principu oko vocala ne treba puno ceprkati sa effectima da ne bi doslo do unistavanja (iz iskustva poznatog) samog vokala.
Na vokalu treba odraditi EQ,Compressor(sto bolji),Chorus i eventualno Reverb ili Delay.Naravno postoje izuzeci kada se na vokal stavljaju Vocoderi ili Flangeri ili Phaseri ali retkost ili zavisi od same vrste muzike koja se radi.
Naime....vokal se mora dobro normalizovati i ako postoje poskidati peakove kako bi signal izlaznog wave-a bio sto jaci.Cpmpressovati ne treba puno kako se ne bi izgubio kvalitet snimljenog glasa.Eq treba skidati samo na dubokim i previse visokim tonovima a dodavati na srednjim i srednje visokim naravno ne puno.
Chorus sam objasnio
Reverb ili Delay treba postavljati tako da odjek prostornosti dobro sedne u mix ali i da se cuje.
Effecte koji menjaju oblik samog vocala(Phaser,vocoder,flanger,modulation) treba postaviti da se ne izgubi smisao vocala kao i njegova funkcija u mixu.Hocu reci da oko ovih effecata takodje treba puno paziti jer se njihovom kolicinskom upotrebom moze unistiti vocal
Old 28-06-2003, 10:48 PM   #5
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Quote:
Originally Posted by sandrob
a u %!!! opet nisan pristupi, a ko "gost" nemogu editirat.

moderatoru, a da "zabranis" gostu da pise, ko sto je uobicajeno na forumima?!
a?! mozda?! neznam?! sto ti mislis? sto ekipa misli? :
Ovo ce biti sredjeno....
Sandro i Eon, veoma dobra analiza problema. Ovaj post definitivno treba svako da procita....preporuka
Old 07-08-2003, 01:21 PM   #6
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
... jer se u principu oko vocala ne treba puno ceprkati sa effectima da ne bi doslo do unistavanja (iz iskustva poznatog) samog vokala.
Evo moje price:
Pre otprilike 8 godina('94-'95),nemojte me drzati za rec, sam kupio moj prvi PC za rad sa muzikom .
Onda je pocelo ucenje, zanimacija i poceo sam da pravim neke probne snimke (sve u mojoj sobi).
Mozete da zamislite kakav je to entuzijazam bio i kakva volja, kad sam sa drugarom prvu "pesmicu"
poceo da radim bez master klavijature, znaci samo sa misem (bilo je desetak instrumenata i svi su "svirani"-upisivani
s misem - ton po ton) . I sad da ne duzim mnogo, posle silne muke i neprospavanih noci uradili smo
matricu i konacno jedva snimili vokal.Kad smo uzeli da dodajemo efekte na glas dosla je nova muka.
Tada nije bilo mogucnosti "real time" i "undo"(mozda ja nisam znao za to) i sve smo stavljali, sto se kaze,
otprilike i logicki. Na kraju je ispalo kao da se vokal u pesmi cuje negde tamo iz podruma .
Tako bude kad se pretera sa efektima - mada su onda bili drugaciji uslovi.

Quote:
Originally Posted by Eon
Reverb ili Delay treba postavljati tako da odjek prostornosti dobro sedne u mix ali i da se cuje.
Takodje u zavisnosti od brzine pesme treba proracunati parametre za Delay(ako se stavlja), tako da se dobije da ga ima
i da je tu ali ne smeta i nije napadan.
Pedja is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2003, 11:09 AM   #7
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Ja sam jos uvijek nazalost primoran da zbog jako slabog softvera koji imam (tj. nemam) i sranjkaste zvucne karte snimam gotove signale; pa tako i vokal (sa prostorom koji mi da mikser preko kog uvodim signal - Allen&Heath Icon)!
Sta sam ono htio reci....
E da... Reci cu svoje kad pocnem ozbiljnije da snimam!

:oops:

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2004, 11:42 PM   #8
Benx
Junior Member

Odlicno pitanje jer su vokali osjetljivi na sve vrste processinga, a i tema je zahtjevna.

Ja ponekad snimim dublove, u mom slucaju najcesce samo na refrenu. Nekad koristim AKAI deccabuddy plugin sa duble settingom ili onaj Waves 4 pitch shifter, a moze i Eventide harmonizer ili bilo koji kvalitetan pitch shifter (mali detunning lijevo i desno). Panorame procesiranog signala zavise od ostalog u pjesmi itd. Sjecate li se pjesme od Whitesnake "Still of the Night" - dobar primjer procesinga da se dobije dupli vokal. Mislim da je koristena kombinacija malog detuninga i kratkog delay-a. Uglavnom ne treba pretjerivat'.

Nadam se da nisam davio i lupao loncice
Benx is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2005, 11:00 PM   #9
perpetuum
Junior Member

Tada nije bilo mogucnosti "real time" i "undo"(mozda ja nisam znao za to) i sve smo stavljali, sto se kaze,

[.[/quote]
95' tripleDAT,cw,real time efekti !!!
perpetuum is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2005, 11:52 PM   #10
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Nije ba? da mi je jasno to da ste "Morali da printujete efekte"?

Moj ortak je isto radio na nekoj ?klopociji od celera II na 433Mhz.

Ostavi se kopija suvog vokala kako je usnimljen u originalu. Zatim se onako mu?ki izkompresuje i to se uveze kao drugi kanal. Zatim se uzme neki reverb koji bi po logici trebao da radi pa se uveze kao tre?i kanal. Koliko se doda onaj drugi kanal toliko vokal po?inje da zvu?i kompresovanije (to se ina?e ?esto i ovako radi kao ?tos, umesto da se kompresor stavlja na originalni kanal gde je snimljen vokal) A zavisno od toga koliko je onaj 100% wet kanal poja?an, toliko ima i reverba.
Ako ba? ispadne da je reverb pogre?an, ni?ta, opet off line procesing drugom vrstom reverba pa se to uveze u pesmu umesto prve varijante.

Ja sam svojevremeno bio u situaciji da na ma?ini od 700Mhz radim neki komplikovaniji aran?man i svi reverbi su mi bili bounce-vani na odvojene kanale, jer mi je sav raspolo?ivi procesing treba za EQ i kompresore po kanalima.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules