Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-04-2018, 03:24 PM   #1
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Default Thunderbolt i PC?

pozdrav drugari!

imam par pitanja oko nekih nejasnoca pa se nadam da kolektivno mogu naci pomoc, a verujem da jos nekom moze da koristi diskusija.

dakle, u poslednje vreme je stadard audio interfejsa iliti kartica znatno podignut, pa se cini mi se, nekako se brzo preslo sa firewirea na thunderbolt, a isto tako cini mi se da ce se taj standard i zadrzati. Skoro sve mid-high end audio karte i proizvodjaci vise cak i ne nude usb kao opciju vec se direktno forsira thunderbolt konekcija, sto ima svoje mane i vrline za nas korisnike jelte...vecina je prvo bila namenjena Mac korisnicima, ali se otvorilo i trziste za PC korisnike, naravno uz to, su se i maticne ploce razvijale i vecina njih dolazi vec sa thunderbolt portovima - ali, sta je sa nama koji jos nemamo te najnovije high end maticne ploce ali smo PC korisnici?

znaci, moje neko pitanje je, koje su opcije i da li su te opcije stabilne za PC korisnike ako zelimo da kupimo neku mid-high end audio kartu sa vecim brojem i/o i thunderboltom? da li postoje pci-pcie kartice ili thunderbolt hub-ovi? usb3-to-thunderbolt? da li je preko njih stabilna/brza konekcija ili se ipak mora menjati ploca/procesor itd... da li se jednostavno moze naci, kupiti TB hub, kao sto su usb hubovi, i da li to ne smeta stabilnosti? koliko je i da li je ustvari TB konekcija smanjila latenciju ili povecala protok pa se zbog toga preslo na taj standard ili je to jednostavno preuzet mac standard?

mozda su moja pitanja malo pocetnicka, ali eto, ne razumem se toliko oko novijih karti i pc komponenti, ne jurim najnovije i ne pratim toliko, radim na rudawu ali eto doslo je vreme da se uzima neka nova karta a izbor se uglavnom svodi na tb konekciju...
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 17-04-2018, 09:38 AM   #2
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

Default Re: Thunderbolt i PC?

Primetio sam isto forsiraju Thunderbolt meni za sada firewire radi posao.Po meni jedino ima logike preci na tb ako imash uredjaj koji to zahteva.
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 17-04-2018, 11:44 AM   #3
Dexxy
Pro Member

Dexxy's Avatar

Ja imam tb uad koji mi radi na mac-u. Za pc kazu na uad sajtu da moram noviju plocu + adapter sa usb na tb. Malo su ga iskomplikovali. Ne znam zasto ne moze direktno ..?

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Dexxy is offline   Reply With Quote
Old 17-04-2018, 03:47 PM   #4
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Quote:
Originally Posted by spartakus View Post
Primetio sam isto forsiraju Thunderbolt meni za sada firewire radi posao.Po meni jedino ima logike preci na tb ako imash uredjaj koji to zahteva.
pa nemam jos, ali planiram da poboljsam taj segment audio lanca
nije samo stvar u tome, kartice se mozda nisu toliko poboljsale kao recimo 2000tih, kad je nastala opsta ekspanzija konvertora za male pare, ali ipak tehnologija napreduje i definitivno shvatam da imam karticu koja je 10ak godina stara, mozda i vise to je znaci 10ak godina poboljsanja u smislu preampova koje kartica ima, konvertora koji su sigurno brzi, i konekcije/drivera/supporta i dodataka... recimo rme 800 ima vec 14 godina, nema po meni smisla uzimati tu kartu kad za isti ili nesto malo veci novac moze se uzeti neki interfejs iz 2016-17te koji ima daleko bolje preampe, mozda veci headroom ili sta ti ja znam bolji clock, manju latenciju... vidim da se izbacuje upotreba posebnih prvo preamp jedinica, pa clockova pa konvert jedinica pa kartica - vec se sve sad svodi na all in one uredjaje koji nisu ni malo naivni. Zatim, ako bi zeleo da stvarno odresim kesu za neki simphony ili antelope, apollo, motu ili cak i neki jeftiniji clarett, da zavrsava posao, to sve ide preko TB, a cini mi se da ce se taj standard zasigurno opste usvojiti u blizoj buducnosti za vecinu proizvodjaca... te sam stoga pitao koje opcije postoje, da li postoje neki hubovi, ili usb3-to-tb kablovi, ili mora maticna da se menja... verovatno bi tada menjao i komp, ali i to je ogromni trosak koji moze da se plasira recimo u bolju kartu ako vec postoji neko jeftinije resenje u smislu pcie tb kartice
Old 17-04-2018, 03:58 PM   #5
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

u principu, slicna prica kao i sa FW koja je bila, recimo nemas plocu sa FW ili imas ali se ne poklapa sa tvojom kartom, pa moras posebno da kupujes Texas Instrumets FW pci karticu, ili sa nekim odredjenim VIA chipsetom, pa da to sve radi bez problema itd... EEE to mene zanima, da li je ista situacija sa thunderboltom, posto koliko znam i fw i tb je apple-ov "izum" pa ne znam da li opet idu s tim u vezi i problematike oko adaptera...
Old 17-04-2018, 04:46 PM   #6
Dexxy
Pro Member

Dexxy's Avatar

Po meni jos je gora i skuplja situacija sa TB.

Old 17-04-2018, 11:08 PM   #7
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dexxy View Post
Za pc kazu na uad sajtu da moram noviju plocu + adapter sa usb na tb
a cekaj, zar ne bi bilo logicnije ako kazu da moras noviju plocu, da uzmes vec sa TB portom? sta oni misle pod "novijom plocom"? nisam nesto mnogo guglao jer i ne znam koji proizvod da guglam ali koliko vidim ti adapteri ili Tb-pci kartice nisu nimalo jeftine... kapiram da su ti mac dongle-ovi papreno skupi uvek bili i ostali ali ne kapiram da obicna pci kartica sa portom kosta preko 100$, ili da neki dongle kabal usb3-TB kosta 200$
Old 17-04-2018, 11:27 PM   #8
Dexxy
Pro Member

Dexxy's Avatar

Za ploce od prosle godine pa na ovamo. A ne moze da se ubode u TB direkt nego mora na usb 3.1 pa aadapter za TB kabal na Uad. Totalna glupost. A taj adapter 150-300$. I to mora taj neki koji oni kazu.

Old 18-04-2018, 01:13 AM   #9
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dexxy View Post
Za ploce od prosle godine pa na ovamo. A ne moze da se ubode u TB direkt nego mora na usb 3.1 pa aadapter za TB kabal na Uad. Totalna glupost. A taj adapter 150-300$. I to mora taj neki koji oni kazu.

koja glupost....

nadam se da je to samo za tu tvoju uad kartu slucaj, ne bi valjda svi proizvodjaci tako nesto radili... moracu malo bolje da se raspitam kod prodavaca jer to je zabrinjavajuca cinjenica ako pored ploce sa tb portom opet moram neki adapter da kupujem
Old 18-04-2018, 05:18 PM   #10
Dexxy
Pro Member

Dexxy's Avatar

Za Uad je sigurno. Za ostale interfejse ne verujem da je ovakvo cimanje.

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules