Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-10-2017, 07:40 PM   #1
Gillette
Member

Default Re: Turbotronik novokomponovani folk sa alternativnim muzičkim formama

Nedavno sam bio u Dubaiu sa nekim ljudima iz Australije. Sedimo družimo se..i sad kao, ajde da pogledamo na YT "neÅ¡to o Srbiji" (jer su ovi ljudi znali o Srbiji taman kolko i prosečan Srbin o Miramaru ili Brunejima)

Upalimo YT onako random..slike Beograda, železnika stanica, trubači.
I sad, ja reko da se malo zadržimo na trubačima (Å¡ta drugo?) kad će jedan "hmm...I saw these in Mexico too.."

Kasnije, kad su bili u Bg, pa dođu negde gde se svira živa muzika, a ovi pevaju neke "kavere" na engleskom, tražili su da čuju neÅ¡to autentično srpsko.

I Å¡ta onda tu čovek da i ponudi?
Frulu?
Ili ove neke arhaične "mori momo ubavo devojče" pesme koje ni ovde niko ne sluÅ¡a?

Muzika, hrana, obrni oreni - kultura. Sve nam je toliko izmeÅ¡ano i neuhvatljivo, da nije ni čudo da ljudi traže izlaz (i izraz), "brend", "neÅ¡to naÅ¡e"...i zanimljivi su ti pokuÅ¡aji. Meni lično uglavnom smeÅ¡ni, kao ovi o kojima se priča.
Gillette is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2017, 08:41 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gillette View Post
I sad, ja reko da se malo zadržimo na trubačima (šta drugo?) kad će jedan "hmm...I saw these in Mexico too.."
Onaj ko je to izjavio ili nema sluha ili nema osećaj za ritam. Truba je fakat i u Meksiko i u Srbiju stigla preko Austrije. Za razliku od Meksika, u Srbiji se trodelni takt nikad nije primio kao dominantan, a i meksički i južnobalkanski odnos prema harmonijama nije baš isti. Jebo tu priču, ili makar jebo tog sagovornika. Isto tako bi svaka budala mogla da kaže da je čula gudačku sekciju u Rumuniji, pa da joj je gudački orkestar iz Libana zvučao kao rumunski.

Sve je na svom mestu: niko te ne tera da sviraš ono što ne voliš, niti te iko sprečava da sviraš ono što voliš.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 05-10-2017 at 09:09 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2017, 09:08 PM   #3
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

P.S. Ta ekipa se neće natrpati novaca u džepove ni zlata u sefove, bar ne od muzike koju stvara. To im uostalom i nije primarni cilj, te bar zbog toga niko ne mora da se sekira.

Pozdrav,

Vasa
Old 05-10-2017, 09:40 PM   #4
Gillette
Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Onaj ko je to izjavio ili nema sluha ili nema osećaj za ritam. Truba je fakat i u Meksiko i u Srbiju stigla preko Austrije. Za razliku od Meksika, u Srbiji se trodelni takt nikad nije primio kao dominantan, a i meksički i južnobalkanski odnos prema harmonijama nije baÅ¡ isti. Jebo tu priču, ili makar jebo tog sagovornika. Isto tako bi svaka budala mogla da kaže da je čula gudačku sekciju u Rumuniji, pa da joj je gudački orkestar iz Libana zvučao kao rumunski.

Sve je na svom mestu: niko te ne tera da sviraÅ¡ ono Å¡to ne voliÅ¡, niti te iko sprečava da sviraÅ¡ ono Å¡to voliÅ¡.

Pozdrav,

Vasa
E moj Vaso, objasni ti to turistima..
Btw, meni kad spomeneÅ¡ rumunsku muziku, prvo na pamet padne panova frula, to je neÅ¡to autentično (iako je sviraju i u Andima npr)

A kada ljudima kažeÅ¡ srpska muzika, Å¡ta će prvo da im padne na pamet: harmonika ? (Pomoravlje) Truba? (Užice i okolina), Tambura? (Vojvodina) Turbotronik? (splavovi sa priobaljem
Old 06-10-2017, 12:28 AM   #5
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
A kada ljudima kažeš srpska muzika, šta će prvo da im padne na pamet: harmonika ? (Pomoravlje) Truba? (Užice i okolina), Tambura? (Vojvodina) Turbotronik? (splavovi sa priobaljem
Nemam pojma šta će prvo da im padne na pamet, a i zabole me tuki šta će im prvo pasti na pamet. Ono što pak znam: kad mi neko pomene nemačku muziku prvo mi padnu na pamet likovi u lederhoznama koji piju pivo i jedu kobaje u kupusu uz zvuke harmonike. Nema šanse da mi prva asocijacija budu Bah, Kraftverk, DAF, Štokhauzen ili Ramštajn. Jer sam seljanin koji lederhozne i sve u vezi s njima posmatra kao nemačku nacionalnu vrednost.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 06-10-2017 at 12:31 AM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2017, 08:46 AM   #6
Gillette
Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Nemam pojma Å¡ta će prvo da im padne na pamet, a i zabole me tuki Å¡ta će im prvo pasti na pamet. Ono Å¡to pak znam: kad mi neko pomene nemačku muziku prvo mi padnu na pamet likovi u lederhoznama koji piju pivo i jedu kobaje u kupusu uz zvuke harmonike. Nema Å¡anse da mi prva asocijacija budu Bah, Kraftverk, DAF, Å*tokhauzen ili RamÅ¡tajn. Jer sam seljanin koji lederhozne i sve u vezi s njima posmatra kao nemačku nacionalnu vrednost.

Pozdrav,

Vasa
Upravo si naveo sve ono Å¡to je njihovo autentično.
I oni nemaju problem sa tim.

NaÅ¡ problem je međutim, Å¡to mi sami ne znamo Å¡ta je naÅ¡e autentično, pa krpimo i vučemo odakle stignemo, meÅ¡amo neke bućkuriÅ¡e i onda se pravimo da je to super. Na opÅ¡te čuđenje i Nemaca i ostalih koji nas posmtaraju sa strane (ako nas uopÅ¡te i posmatraju.. )
Old 06-10-2017, 12:50 PM   #7
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Upravo si naveo sve ono Å¡to je njihovo autentično.
A Å¡ta ćemo ako je i to nastalo pod nekim uticajem sa strane?
Old 06-10-2017, 07:58 PM   #8
Gillette
Member

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
A Å¡ta ćemo ako je i to nastalo pod nekim uticajem sa strane?
Pretpostavljamo da je sve nastajalo sa viÅ¡e ili manje uticaja sa strane. Ali nije isto ako si 500 godina gradio sopstveni identitet i jačao ga i ako ti je 500 godina identitet razgrađivan i slabljen.

Opet, ima potpuno autohtonih zajednica koje se malo ili nimalo meÅ¡ale sa drugim zajednicama, međutim...njihovo kulturno nasleđe obično ne nađe na neki Å¡iri odjek. ZaÅ¡to je to tako? Ko nameće estetske standarde pa je npr jedna sveopÅ¡ta kulturna meÅ¡avina uticaja u Americi, naiÅ¡la na planetarno dopadanje, tema je o kojoj možemo da pričamo
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules